Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Forum

518 vues

Publié le

http://souhssz.com

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Forum

 1. 1. Извънкласни дейности и работа с родители – начин за задържане на учениците в училище
 2. 2. СУ ‘‘ХРИСТО СМИРНЕНСКИ‘‘ ГРАД СТАРА ЗАГОРА
 3. 3. Трудности в усвояването на учебното съдържание Слаб интерес към учебния процес Негативни нагласи към учебния процес и липса на мотивация за учене Влошена дисциплина Майчиният език в семейството е различен от българския
 4. 4. Много деца са принудени да помагат на семействата си Чести миграции на семействата в страната и в чужбина Безработицата, ниските доходи, пониженият жизнен стандарт и бедността
 5. 5. Образованието не е част от ценностната система на семействата Родителите не проявяват заинтересованост и контрол за осигуряване присъствието на децата в училище Родителите не са ангажирани за продължаване на образованието Често пъти родителите не позволяват на по- големите деца /предимно момичета/ да посещават училище, поради опасност от отвличане и сключване на ранен брак Учениците, които се обучават в Средно училище „Христо Смирненски“, са билингви
 6. 6. 100 ученици и техните родители
 7. 7.  Включване на родителската общност в различни училищни инициативи Родителите участват целогодишно в различни училищни инициативи по предварително изготвен график. Целта е ангажиране на родителската общност за постигане на по-добри резултати в учебно-възпитателния процес. Друга основна цел е информираност на родителите от различните етноси относно ролята на владеене на българския език и формиране на култура на четене на книги.  Включване на родителската общност в различни проекти, организирани от училището Целта е да се стимулира общуването по оста ученик-учител-родител и по този начин в неформална среда родителите да се запознаят с постиженията и уменията на своите деца. Участие на родителите Училище Добруване на детето в училище
 8. 8. Аз чета с мама Ученици и техните родители повишават своята грамотност чрез съвместно четене на книги в училищната библиотека
 9. 9.  Училището работи по Програма за работа с родители В програмата са заложени дейности, които се изпълняват всеки месец.  Включване на родителската общност в подготовката и провеждането на общоучилищни празници и тържества Родителите, които са гости на тържествата, окуражават и подкрепят децата си, помагайки им да се изявят по най-добрия начин. При някои изяви родителите участват в изработването на костюми и реквизити, подготовка на участниците, участие в репетиции, украса на сцената и др. Целта е приобщаване на родителите към училищния живот, създаване на чувство за ангажираност, съпричастност и контрол над посещаемостта на децата в училище.
 10. 10. Поведени от своите учителки първокласниците заедно със своите родители с интерес посегнаха към своите учебници. Пита с мед, приготвена от майките символично подслади ученическите им трудности.
 11. 11. В състезанието бяха поканени майките на участницте да помагат в приготвянето на торти, парти хапки в интересни и оспорвани състезания. Учениците бяха разделени в три отбора, които изработиха с голямо творчество и умение блюда от предоставените им продукти. След това показаха и сладкарските си умения в украсата и поднасянето на красиви сметанови торти.
 12. 12.  Организиране и провеждане на обучителни семинари по гражданско и здравно образование за родители на ученици от СУ „Христо Смирненски”. В СУ „Христо Смирненски” е традиция провеждането на семинари за родителите на учениците. Началото бе поставено през 2013 г. и продължава и до днес. Теми 2018 г.: „Ролята на семейството за изграждане на учениците като пълноценни личности и граждани”, „Училището – желана територия на ученика. Мотивация за изява на всяко дете. Участие в извънкласни и извънучилищни дейности. Сътрудничеството семейство – училище” и др.
 13. 13. Двете групи се включват във всички училищни дейности, като се започне с откриването на учебната година. С песни, танци, рецитали, сценки учениците разкриват своите умения и таланти, ангажит вниманието си и зареждат с положителни емоции себе си и многобройната си публика. 15септември 2018г. 1ноември 2018г.
 14. 14. 120 години от рождението на Христо Смирненски и 55 години от създаването на училището. Коледа 2018г.
 15. 15. 14 февруари - Празник на любовта и приятелството. С обич и признателност – 8 март 3 март – Национален празник 24 май – Ден на народните будители
 16. 16. Фестивал на маскарадните игри. Така групата опознава фолклорните традиции в България, запазени през вековете.
 17. 17. Изложба на красиви предмети - керемиди, чинии, подноси, дъски, гривни и други, изработени с техники от декупажа. Изложбата беше посетена от родители, които останаха възхитени от изработените предмети.
 18. 18. С много вкус и усет за красивото и изящното учениците усвояват декупажната техника под ръководството на госпожа Милена Динчева.
 19. 19. V турнир по футбол за деца за Купата на СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора. Специален гост на турнира беше съдия Динко Стоянов от гр. Бургас. След оспорвана битка с първото място се поздравиха момчетата от Второ ОУ „П. Р. Славейков“, следвани от отборите на СУ „Железник“ и IV ОУ „Кирил Христов“. Госпожа Пенка Трандева – Директор на СУ „Христо Смирненски“, връчи на победителите купи и медали, както и индивидуални награди за най-добър вратар, най-добър защитник и за най-добър треньор. Наградата за най-полезен състезател получи Таньо Стефанов от СУ „Христо Смирненски“. Участниците бяха зарадвани и с подаръци от ПФК „Берое“.
 20. 20. Иновативен открит урок по математика в ЦДО 1 клас от г-жа Йотовска в присъствието на родители, учители и ръководство. В урока взеха участие и ученици от предишни випуски на г-жа Йотовска, които сътрудничаха в хода на урока и организираха изработването на дидактически средства, шапки и кукли, използвани в ситуационно-ролеви игри. Накрая на урока поздравиха с танц всички първолаци и присъстващи.
 21. 21. Йотовска Клуб „Малки артисти“ в ЦДО 4 клас представи три театрални миниатюри по разказите на Чудомир „Де оня глас“, „Не съм от тях“ и „Изкласил“ Поведени от артистичната игра на децата бяхме въвлечени в атмосферата на българското село от края 18 и началото на 19 век. За доброто настроение допринесоха музикалната композиция “Пъпеш” на ФСБ, както и незабравимите народни песни “Кацнал бръмбар на трънка” на Костадин Гугов и “Мятало Ленче ябълка” на Борис Машалов.
 22. 22. Клуб „Малки артисти“ представиха драматизация «Златната рибка» по стихове на Ал. Пушкин. Спектакълът се превърна в истинско емоционално преживяване на всички присъстващи ученици, учители, ръководство и родители. Съвместните усилия на деца, педагози и родители, гарантираха празничния финал на проявата.
 23. 23. Всяка година по традиция се чества 1 ноември - Ден на народните будители. Последните 2 години празникът се провежда под формата на урок по родолюбие. В урока се включват ученици от различни възрасти. Наблюдава се от учители и родители.
 24. 24. Компютърната презентация по песента на Хилда Казасян и Тодор Колев „Големи и малки“ бе сполучливо подбрано начало и финал на празника под мотото: „Малки сме, ще разберем, когато порастем…“. Децата получиха специална благодарност от ръководството на училището и поздравления от Теодора Вавова - координаторка на проекта „Заедно в час“. 14 февруари - нов и нетрадиционен начин на отбелязване на празника под ръководаството на г-жа Йотовска. Децата пресъздадоха образците на Елин-Пелиновата проза „Ангелинка“ и „Ветрената мелница“, танцуваха под ритъма на обичаната песен „Мятало Ленче ябълка“.
 25. 25. Открит интерактивен урок «Даровете на есента – вкусни и полезни» Учениците чрез гатанки, скороговорки и приказки показаха своето отношение към природата и стремеж да я опазват и облагородяват. Акцентува се върху здравословното хранене на учениците. Материалите и дидактическите средства бяха подготвени с помощта на по- големи ученици и родители.
 26. 26. Общински конкурс за мартенички, организиран от ЦПЛР и Община Стара Загора. Колективните грамоти и награди бяха връчени тържествено в сградата на ЦПЛР на 27.02.2019 г. Представител на нашето училище беше петокласничката Елена Иванова.
 27. 27. С голямо желание ученици от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора и тази учебна година се включиха в Националния конкурс изложба за детска рисунка на тема „Св. Трифон Зарезан“. Конкурсът е посветен на традиционния празник на лозаря и винаря и на Деня на гр. Сунгурларе – 14 февруари.
 28. 28. В общинския конкурс за сурвачки и рисунки на тема „Сурва, сурва година“ рамота и предметна награда получи Васил Иванов, VI „в“ клас. Три колективни грамоти и награди за сурвачки са присъдени на учениците от II „в“, VI „в“ и VIII клас.
 29. 29. Девет ученици от пети и шести клас , развълнувани от темата „Не на войната по пътищата“ , се включват със свои рисунки в национален конкурс, организиран от СНЦ „Стоп на войната по пътищата“, родителите на загиналите на връх Великден 2011 г. в гр. Симеоновград 6 деца и Община Симеоновград.
 30. 30. С две грамоти за отлично представяне е удостоено СУ „Хр. Смирненски", Стара Загора на Националния конкурс за детска рисунка "Моят празник", организиран от Община Стара Загора, ЦПЛР и ГХГ. Петокласникът Господин Колев с ръководител Албена Василева освен грамотата получи и предметна награда.
 31. 31. Второ място във втора възрастова група на Областен кръг от Националния конкурс "С очите си видях бедата" спечели Петьо Мариянов Иванов, ученик от 7а клас на СУ „Христо Смирненски, Стара Загора. Победителите в конкурса имаха възможност да се запознаят отблизо с техниката и машините в ПБЗН, да сложат пожарникарска каска със шлем, да пробват кислороден апарат и да се качат на пожарникарска стълба.
 32. 32. Ученици от пети и шести клас от СУ „Христо Смирненски“, гр. Стара Загора с ръководител Албена Василева се вкючиха в Национален конкурс за детска рисунка на тема: "Вълшебният свят на Родопите" . Конкурсът е организиран от ЦПЛР Кърджали и включен в НКИИ на МОН.
 33. 33. На 27 февруари учениците казаха НЕ на агресията и на училищния тормоз, като се включиха в различни инициативи. Повечето ученици и учители бяха облечени с розови блузки или носеха розов елемент на дрехата си. Учебните занятия през този ден преминаха под мотото: „КЛАС ОТ ПРИЯТЕЛИ“ – текст, който учениците изписаха на български и на английски език. Ентусиазирани третокласници и четвъртокласници направиха две информационни табла и ги поставиха във фоайето на училището. Ученици от пети и шести клас изработиха гривни с текст „27 февруари – Ден на розовата фланелка”, които раздадоха на своите съученици.
 34. 34. Състезание „Забавна математика“. Участваха ученици от пети и седми клас. Инициативата е част от дейностите, свързани с 55-годишнина от създаването на СУ „Христо Смирненски“ и 120 години от рождението на поета. Шестокласници подготвиха презентация и запознаха съучениците си с историята на математиката. След това всички се надпреварваха в решаването на логически задачи. Правилно отговорилите получиха награди. Учениците разбраха, че математиката може да бъде и много забавна.
 35. 35.  Повишена мотивация за редовно посещение на училище и участие в образователния процес;  Намален брой неизвинени отсъствия;  Максимално ангажиране свободното време на учениците с извънкласни и извънучилищни дейности;  Подобрено сътрудничество с родителската общност и включването й в училищния живот;  Желание на други ученици и родители да се включат в организирането и провежането на извънкласни дейности;  Няма ученици, отпаднали от образователната система.
 36. 36.  200 ученици, включени в занимания по интереси;  50 ученици, участвали в национални и общински конкурси и състезания;  3 ученици с призови награди на национални конкурси и състезания през първи учебен срок за 2018/2019г.; o Първо място в Национален литературен конкурс – проза „Водата - извор на живот“; o 3 колективни награди с грамоти за отлично представяне в Общински конкурс за изработване на мартеници; o Второ място в Областен кръг на Международен конкурс за рисунка на тема „С очите си видях бедата“; o Грамота за отлично представяне в Национален конкурс за рисунка „Моят празник“; o Три колективни награди с грамоти за отлично представяне в Общински конкурс за изработване на сурвачки и една индивидуална грамота за рисунка на тема „Сурва, сурва година“.
 37. 37. Приобщаването на родителите към училищния живот дава положителен резултат върху мотивацията и посещаемостта на учениците в учебните часове.

×