Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Петер Хандке

2 475 vues

Publié le

Петер Хандке, Округли сто "Читајмо Хандкеа", Национални дан књиге, 28. 2. 2020, аутор Милија Јевремовић

Publié dans : Formation
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

Петер Хандке

 1. 1. ПЕТЕР ХАНДКЕ
 2. 2. „Кад је дете било дете, није знало да је дете, све је имало душу, и све душе су биле једна…“
 3. 3. БИОГРАФИЈА  Петер Хандке је аустријски књижевник, немачко- словеначког порекла. Рођен је 6. децембра 1942. године у Грифену у Аустрији.  Одрастао је у Источном Берлину и Грифену. Студирао је права у Грацу, а у једном тренутку напустио је студије да би се у потпуности посветио књижевном стваралаштву.  Хандке је створио више од 70 прозних радова и 20 позоришних дела, а опробао се и као лиричар, есејиста, преводилац, сценариста и режисер.  Осим у Грацу и Берлину, Хандке је живео и у Дизелдорфу, Паризу и Кроненбергу у Сједињеним Америчким Државама. Од 1990. године живи у градићу Шавилу, који се налази 12 километара југозападно од Париза.
 4. 4. СТВАРАЛАШТВО  Први роман који је Хандке објавио 1965. године јесте роман Стршљени. Након тог романа, Хандке се у потпуности повлачи у свет књижевности и посвећује писању.  Уследио је читав низ дела: Леворука жена, Кратка писма за дуга растајања, Спори повратак кући, Голманов страх од пенала (роман који је уврштен у школску лектиру), Моравска ноћ, Понављање, Моја година у ничијем заливу, Поподне једног писца, Дон Жуан: по њему самом, Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Мораве и Дрине или Правда за Србију, Велики пад…  Његови позоришни комади Каспар, Псовање публике, Путовање у сонорну земљу, Дон Жуан играју се у театрима широм света.
 5. 5. НОБЕЛОВА НАГРАДА  Петер Хандке је 2019. године добио Нобелову награду за животно остварење. 
 6. 6. ХАНДКЕ И СРБИ  Оно што Петера Хандкеа чини нама посебно блиским писцем јесте његов однос према Србији и Србима.  Хандке за Србију каже да је „најверније огледало света“.  Срби су Хандкеу честитали на Нобеловој награди. Схватили су то и као своју награду јер Хандке годинама подржава Србе на историјској и културној мапи Европе. Хандке је на ту чињеницу посебно поносан и непрестано то истиче у свом стварању.
 7. 7. Хандке Балкан посматра као регион који је патио од почетка саме историје. Као такав, Балкан је произвео екстремне људе – или изузетно рањиве или изузетно добре, нема средине. У Србији је то стварало изузетна бића.
 8. 8. Велика наклоност ка Србији утицала је да Хандке напише неколико књига у којима даје своја запажања о српском народу, као што су:  Правда за Србију или Зимско путовање до реке Дунава, Саве, Дрине и Мораве,  Моравска ноћ…
 9. 9.  Хандке заузима посебно место у културном и књижевном миљеу Србије. Од 2012. године изабран је за иностраног члана САНУ, такође је добитник бројних награда и признања у Србији и радо виђен гост у Србији.
 10. 10.  Посебна повезаност између Хандкеа и Срба повод је за наше данашње окупљање. Желимо да се ближе упознамо са Хандкеом и његовим стваралаштвом и да се овим путем захвалимо Хандкеу на лепим мислима о нашем народу.  Ову прилику користимо и да најавимо најновији драмски комад Хандкеа Les innocents, moi et l’inconnue au bord de la route déparmentale, који ће се од 3. марта приказивати у Националном позоришту Колин.
 11. 11.  „Ако народ изгуби своје приповедаче, губи и своје детињство…“  Памтимо ову Хандкеову мисао. Не дозволимо да се изгубимо у таласима живота у туђини. Чувајмо себе, кроз језик и српство, јер о нашим националним вредностима говоре и пишу највећи писци данашњице!  Велико хвала Хандкеу и његовој књижевности која нас оплемењује и враћа правим људским вредностима.

×