Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
 SRI SUGANYAA A/P NADERAJA
 SCSJ-0012413
 SITI NADIA BINTI MUHAMED.
 T.ISLAM & T.ASIA (MPU 3123)
IBNU SINA
Nama:Al-Husain bin Abdullah bin Al-Hasan bin Ali bin Sina.
Tarikh Lahir : Tahun 370 Hijrah / 980 Masihi.
Tempat Lahir : Ka...
Kanak-
kanak
• Mempelajari Al-Quran sewaktu berusia 5 tahun.
• Menghafaz Al-Quran ketika berusia 10 tahun.
Remaja
• Ilmu h...
 Bidang Kedoktoran
 Bidang Falsafah
 Bidang Kimia
 Bidang Geologi
 Bidang Farmakologi
 Bidang Psikologi
 Bidang Fiz...
 Penemuan punca-punca pendarahan.
 Memperkenalkan kaedah baru untuk rawatan hepatitis.
 Memberi penyembuhan dengan cara...
BIDANG FARMAKOLOGI
Prinsip-prinsip untuk pengujian keberkesanan ubat-
ubatan baru dan ubat-ubatan yang membentuk asas
farm...
BIDANG GEOLOGI
Ibnu Sina adalah orang pertama yang berbicara tentang kejadian
pembentukan gunung.
 Goncangan-goncangan ya...
Pertama untuk mengelaskan lima mesin juzuk mudah iaitu tuil,
takal, skru, baji, dan mesin kerek dan memberi penerangan
per...
BIDANG GEOGRAFI
Ibnu Sina merupakan seorang ahli geografi yang mampu menerangkan bagaimana
sungai-sungai berhubungan dan b...
BIDANG ASTRONOMI
Menyimpulkan bahawa Zuharah (Venus) lebih
dekat kepada Bumi berbanding Matahari.
Ibnu Sina mengkritik pandangan Aristotle bintang
menerima cahaya dari Matahari dan menyatakan
bahawa bintang adalah diri b...
BIDANG FIZIK
Mencipta termometer penyaman untuk mengukur
kepanasan relatif dan kesejukan udara kering.
BIDANG KIMIA
Mencipta Penyulingan Stim.
PENCAPAIAN
IBNU SINA
 Hasil Tulisan dan Ensiklopedia.
 Karya-Karyanya dalam berbagai bidang
 Pengetahuan tentang Muzik....
 Beliau telah menghasilkan 250 karya yang masih
kekal sehingga hari ini termasuk 116 karyanya khas
dalam bidang perubatan...
Karyanya tentang Bidang Geologi, Kimia Dan Kosmologi
KARYA-KARYANYA DALAM BERBAGAI BIDANG
Al-qaanuun Fith-thibb (Etika Umum Kedoktoran)
Asy-syifaa’ (Penyembuhan) Bidang Ilmu S...
PENGETAHUAN TENTANG MUZIK
 Pencarian tentang intonasi itu sendiri.
 Pencarian tentang keadaan di tengah-
tengahnya
 Nat...
KEPERIBADIAN IBNU SINA
 Pintar.
 Berinovatif,
 Taat beragama.
 Tekun mempelajari ilmu.
PENUTUP
 Ibnu Sina meninggal dunia di Hamdan ,dalam usia 58 tahun pada bulan
Ramadhan 428 H/1037 M
 Ibnu Sina merupakan ...
Blogger. 2010. RIWAYAT HIDUP IBNU SINA DAN SUMBANGANNYA DALAM
TAMADUN ISLAM. [ONLINE] Available at: http://az-esei-
jan201...
IBNU SINA YAYASAN
 Ibn Sina Yayasan ini ditubuhkan pada tahun 2001.
 Visi Yayasan adalah untuk meningkatkan jangka hayat...
KITAB “Al-Qanun Fi Al-TIBB”
BUKU-BUKU TENTANG IBNU SINA
Ibnu Sina presentation slides
Ibnu Sina presentation slides
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Ibnu Sina presentation slides

18 190 vues

Publié le

The presentation slides content the bio data, achievement, contribution and books about Ibnu Sina

 • Soyez le premier à commenter

Ibnu Sina presentation slides

 1. 1.  SRI SUGANYAA A/P NADERAJA  SCSJ-0012413  SITI NADIA BINTI MUHAMED.  T.ISLAM & T.ASIA (MPU 3123) IBNU SINA
 2. 2. Nama:Al-Husain bin Abdullah bin Al-Hasan bin Ali bin Sina. Tarikh Lahir : Tahun 370 Hijrah / 980 Masihi. Tempat Lahir : Kampung Afshana – Bukhara, Turkistan. Bangsa: Parsi. Nama Ibu: Sitareh, Afshana. Name Bapa: Abdullah dari Balkh seorang gabenor pada masa Kerajaan Samaniyah. BIODATA / RIWAYAT HIDUP
 3. 3. Kanak- kanak • Mempelajari Al-Quran sewaktu berusia 5 tahun. • Menghafaz Al-Quran ketika berusia 10 tahun. Remaja • Ilmu hisab & prinsip-prinsip geometri (Muhammad Al-Masaah). • Ilmu falsafah (Abu Abdillah). • Ilmu sains & ilmu astronomi (Al-Biruni). • Beliau menelaah falsafah, politik dan logik, matematik, fizik dan kedoktoran hingga berusia 16 tahun. Dewasa • Seorang tokoh falsafah yang terkenal. • Seorang pakar perubatan yang berjaya. PENDIDIKAN IBNU SINA
 4. 4.  Bidang Kedoktoran  Bidang Falsafah  Bidang Kimia  Bidang Geologi  Bidang Farmakologi  Bidang Psikologi  Bidang Fizik  Bidang Astronomi  Bidang Kejuruteraan  Bidang Geografi SUMBANGANNYA DALAM PELBAGAI BIDANG
 5. 5.  Penemuan punca-punca pendarahan.  Memperkenalkan kaedah baru untuk rawatan hepatitis.  Memberi penyembuhan dengan cara menyuntikkan ubat cairan di bawah permukaan kulit.  Diagnosis penyakit-penyakit yang menggunakan hanya kaedah rasa denyut dan memerhati penyedutan.  Pemisahan perubatan dari farmakologi .  Rawatan pertama yang diketahui Kanser iaitu penemuan sebagai kanser tumor.  Penerangan kerja jantung injap.
 6. 6. BIDANG FARMAKOLOGI Prinsip-prinsip untuk pengujian keberkesanan ubat- ubatan baru dan ubat-ubatan yang membentuk asas farmakologi klinikal, ujian klinikal, ujian terkawal rawak dan ujian berkesanan. BIDANG PSIKOLOGI Mula menerangkan syarat-syarat neuropsychiatric daripada khayalan,penyakit anjing gila, mimpi ngeri, kemurungan , mania, lumpuh, strok, gayat dan gegaran dan menyediakan kaedah rawatan.
 7. 7. BIDANG GEOLOGI Ibnu Sina adalah orang pertama yang berbicara tentang kejadian pembentukan gunung.  Goncangan-goncangan yang terjadi di kulit bumi seperti gunung berapi.  Bekas-bekas air yang melakukan proses abrasi di lembah.
 8. 8. Pertama untuk mengelaskan lima mesin juzuk mudah iaitu tuil, takal, skru, baji, dan mesin kerek dan memberi penerangan pertama betul ‘Mekanisme’. BIDANG KEJURUTERAAN
 9. 9. BIDANG GEOGRAFI Ibnu Sina merupakan seorang ahli geografi yang mampu menerangkan bagaimana sungai-sungai berhubungan dan berasal dari gunung-ganang dan lembah-lembah. Menurut Ibnu Sina " gunung-ganang yang memang letaknya tinggi iaitu lingkungan mahupun lapisannya dari kulit bumi, maka apabila ia diterajang lalu berganti rupa dikarenkan oleh sungai-sungai yang meruntuhkan pinggiran-pinggirannya. Akibat proses seperti ini, maka terjadilah apa yang disebut sebagai lembah-lembah."
 10. 10. BIDANG ASTRONOMI Menyimpulkan bahawa Zuharah (Venus) lebih dekat kepada Bumi berbanding Matahari.
 11. 11. Ibnu Sina mengkritik pandangan Aristotle bintang menerima cahaya dari Matahari dan menyatakan bahawa bintang adalah diri bercahaya.
 12. 12. BIDANG FIZIK Mencipta termometer penyaman untuk mengukur kepanasan relatif dan kesejukan udara kering.
 13. 13. BIDANG KIMIA Mencipta Penyulingan Stim.
 14. 14. PENCAPAIAN IBNU SINA  Hasil Tulisan dan Ensiklopedia.  Karya-Karyanya dalam berbagai bidang  Pengetahuan tentang Muzik.  Karyanya tentang Bidang Geologi, Kimia Dan Kosmologi.
 15. 15.  Beliau telah menghasilkan 250 karya yang masih kekal sehingga hari ini termasuk 116 karyanya khas dalam bidang perubatan.  “Al-Qanun Fi Al-Tibb” (Peraturan Perubatan) yang terdiri daripada 14 jilid diterbitkan di Rom pada tahun 1593.  Remedies for The Heart yang mencangkirkan sajak-sajak mengenai perubatan. Dalam buku beliau ini, terdapat 760 jenis penyakit beserta dengan cara untuk menawarkan penyakit-penyakit tersebut. HASIL TULISAN DAN ENSIKLOPEDIA.
 16. 16. Karyanya tentang Bidang Geologi, Kimia Dan Kosmologi
 17. 17. KARYA-KARYANYA DALAM BERBAGAI BIDANG Al-qaanuun Fith-thibb (Etika Umum Kedoktoran) Asy-syifaa’ (Penyembuhan) Bidang Ilmu Sains An-najaah (Keberhasilan) Bidang Falsafah > Al-Isyaaraat wat Tanbiihaat Bidang Ilmu Spiritual Dan Sains > Ta‘aqqubul Mawdhi‘ al-Jadali Bidang Ilmu Biologi > ad-Durrul Maknuun wal Jawharul Mashuu Bidang Ilmu Astronomi > ‘Illatu Qiyaamil Ardh fii Hiyazihaa, Tahriirul Majasthi Bidang Psikologi >Ahwaalun Nafs, Ahwaalur Ruuh Bidang Matematik > Mukhtashar Iqliidis dan Mukhtashar Kitaab al-Aarithmaathiqi. Ilmu Bahasa > Lisaanul ‘Arab fil Lughah,
 18. 18. PENGETAHUAN TENTANG MUZIK  Pencarian tentang intonasi itu sendiri.  Pencarian tentang keadaan di tengah- tengahnya  Natural dan buatan.  Penemu NOT muzik.
 19. 19. KEPERIBADIAN IBNU SINA  Pintar.  Berinovatif,  Taat beragama.  Tekun mempelajari ilmu.
 20. 20. PENUTUP  Ibnu Sina meninggal dunia di Hamdan ,dalam usia 58 tahun pada bulan Ramadhan 428 H/1037 M  Ibnu Sina merupakan tokoh perubatan islam yang terkenal dan banyak memberi sumbangan dalam bidang perubatan.  Ibnu Sina banyak menghasilkan karya dalam bidang perubatan.  Bukunya Al Qanun fi al-Tib menjadi rujukan utama seluruh pusat pengajian tinggi di Barat.
 21. 21. Blogger. 2010. RIWAYAT HIDUP IBNU SINA DAN SUMBANGANNYA DALAM TAMADUN ISLAM. [ONLINE] Available at: http://az-esei- jan2010.blogspot.com/2010/04/riwayat-hidup-ibnu-sina-dan.html. [Accessed 28 February 14]. Blogger.. 2012. Ibnu Sina - Tokoh Perubatan Islam. [ONLINE] Available at:http://seribupilihan.blogspot.com/2013/02/ibnu-sina-tokoh-perubatan- islam.html. [Accessed 03 March 14]. SkinCorner. 2008. Faktor-faktor Kelahiran Tamadun Islam. [ONLINE] Available at:http://pelajartitas.blogspot.com/2012/03/faktor-faktor-kelahiran-tamdun- islam.html. [Accessed 06 March 14]. nmusba.wordpress.com. 2001. Ibn Sina's Al-Qanun fi al-tibb (The canon of medicine). [ONLINE] Available at:https://archive.org/details/IbnSinasAl- qanunFiAl-tibbtheCanonOfMedicine. [Accessed 12 March 14]. Mohd Ikmal Bin Asmuni. 2011. Tokoh-Tokoh Islam Tingkatan 5. [ONLINE] Available at:http://www.scribd.com/doc/63050821/Tokoh-Tokoh-Islam- Tingkatan-5. [Accessed 13 March 14]. RUJUKAN
 22. 22. IBNU SINA YAYASAN  Ibn Sina Yayasan ini ditubuhkan pada tahun 2001.  Visi Yayasan adalah untuk meningkatkan jangka hayat, memperbaiki kualiti hidup dan meningkatkan peluang hidup untuk berpendapatan rendah dan keluarga yang kurang liputan perkhidmatan.  Misi Yayasan adalah untuk memastikan kesihatan masyarakat dengan menyediakan bersepadu pencegahan dan meningkatkan kualiti hidup bagi mereka yang sangat memerlukan penjagaan kesihatan dengan harga yang berpatutan.
 23. 23. KITAB “Al-Qanun Fi Al-TIBB”
 24. 24. BUKU-BUKU TENTANG IBNU SINA

×