Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Prezentacija 6.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 8 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Publicité

Prezentacija 6.pptx

  1. 1. IZLAZNI UREĐAJI Dušan Carević E-31
  2. 2. Definicija: Izlazni uređaj je deo hardvera koji prikazuje podatke i rezultate korisniku. Oni pretvaraju digitalne impulse u podatke razumljive čoveku, u obliku slike, slova ili zvuka. U izlazne uređaje spadaju: monitor, slušalice, štampač, zvučnici...
  3. 3. Monitor  Monitor služi za prikazivanje podataka na ekranu koji se šalju iz računara. Funkcioniše tako što je povezan na grafičku karticu koja pretvara digitalni signal u sliku.  Osnovne karakteristike monitora su: rezolucija, ferkvencija i veličina.  Rezolucija – broj piksela koji se mogu prikazati na ekranu po horizontali i vertikali. Što je rezolucija veća to je oštrija slika.
  4. 4. Slušalice  Namena je da pretvaraju električnu energiju u akustičnu (akustika – proučavanje zvuka) i omogućavaju samostalno slušanje željenog audio sadržaja kao i komunikaciju ako imaju ugrađen mikrofon.  Sastoje se od dva međusobno povezana električna sklopa.  Podela po školjci slušalice mogu biti:  Okoušne imaju kružne jastučiće koji obuhvataju uvo.  Kanalne slušalice koje se postavljaju direktno u ušni kanal.
  5. 5. Štampač  Digitalni signal iz računara ispisuje kao sliku, tekst ili kombinovano.  Dele se na  Matrične  Sa mastilom  Laserski
  6. 6. Matrični štampači  Koriste traku koja je natopljena mastilom a u glavi se nalaze iglice koje udarcem ostavljaju trag.
  7. 7. Štampači sa mastilom  Štampači sa mastilom imaju u glavi mlaznice koje izbacuju mastilo na papir. Tiši su i brži od matričnih.
  8. 8. Laserski štampači  Otisak ostavljaju paljenjem praha pomoći laserskih zraka koji se putem bubnja nanosi na papir. Mnogo su brži i ostavljaju kvalitetan otisak.

×