Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и официјално признание!“.pdf

Детска Амбасада Меѓаши
Детска Амбасада МеѓашиInternational NGO à First Children's Embassy in the World Megjashi Republic of Macedonia

Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и официјално признание!“

Методија Најчевски, чичко Мето: „За мојата радиоаматерска работа, добив и официјално
признание!“
Во не така далечната 1992 година во распаѓањето на СФРЈ кога отпочна војната во Словенија, јас
бев вклучен во Хрватска како радиоаматер со својата кусобранова радиометарска станица, со цел
да им помагам на граѓаните од тогашната СФРЈ, а најмногу на граѓаните од Република Македонија,
без оглед на националноста. Преку радиоаматерите од речиси сите тогашни републики
воспоставував радиоврски со пораки да ги пронајдат роднините, браќата, сестрите, посебно кои
служеа во тогашната ЈНА. За мојата работа бргу се дозна и мене не ми е јасно како, ама ми се
јавуваа од Србија, Хрватска, Црна Гора, Македонија речиси од секаде на Балканот со молба да
дознаат дали се живи нивните најблиски, како се и дали им треба помош. Можам да речам дека
многу бргу почна многу жестоката војна во Босна и Херцеговина.
Во меѓувреме МРТ сними за мене получасовен документарец како им помагам на народите. Кога
почна војната во БиХ, бидејќи јавноста преку филмот беше запознаена, речиси од цела
Македонија бараа роднини, пријатели, војници да ги пронаоѓам преку етерот. Многу
благодарност, посебно за босанските аматери кои, иако зафатени со војна, многу бргу и тие се
зафатија со јака организација за пружање на нужни радиоповици, да пронајдуваат луѓе и да
добиваме среќни и жалосни одговори.
По почнувањето на БиХ почнаа да се засолнуваат бегалци од БиХ кон Македонија и други
републики од СФРЈ. Кога надојдоа голем број на бегалци од Босна, како дознале за мене не ми
беше јасно. Станот мој се претвори во железничка чекална. Првите Босанци кои дојдоа во Скопје,
од мене бараа да ги пронајдам низ тој вител на војна нивни роднини, пријатели итн. Во првите
мигови сè додека имаа во БиХ телефонски врски, беше полесно бидејќи радиоаматерите од БиХ
беа многу добро организирани. Откако се прекинаа телефонските врски поради бомбардирање на
телефонските централи од страна на ЈНА, понатаму многу тешко одеше со радиопораките.
Еден ден дојдоа кај мене Миралем Зупчевиќ со својата фамилија, жената на познатиот шахист
Бојан Кураица, спортскиот новинар од Сараево Јово Димитриевиќ и други. Собата се наполни со
бегалци. Откако им ги остварив радиопораките, а некои и директно се слушаа со своите преку
радиостаницата, пред да си одат, останаа Миралем и Јово и ми рекоа: „Чичко Мето, вака како што
работиш, ти би требало да се приклучиш во Детската амбасада МЕЃАШИ .
Јас им реков знам дека таква амбасада е организирана во Скопје како членка на Босанската
амбасада МЕЃАШИ, ама не знам ни каде се, ни каква им е целта. Јас сум организиран во ова
радиоаматерско подрачје уште од 1947 година. Мислам дека беше Јово и ми рече: „Јас те
пријавам за член на Детската амбасада зашто твојот ангажман околу радиоаматерството е исто
хуманост, а и Детска амбасада работи на хумани работи. Гледаш, да не беа тие, кој ќе ги
згрижуваше бегалците, посебно децата?“. Јас им реков дека се согласувам да бидам член.
Следниот ден дојдоа Јово и Миралем и ми ја донесоа членската карта, а по ден-два дојде и
генералниот секретар на амбасадата, Гордана Змијанац. Па, така и јас на млади години станав
член на Првата детска амбасада во светот МЕЃАШИ.
Како член на ПДАСМ дадов онолку придонес колку што ми даваа можностите. Мислам дека многу
дадов. За мојата хуманитарна работа за време на војната во БиХ,од страна на Радиоаматерската
асоцијација на радиоаматерите од БиХ добив признание. Такви признанија добија уште и двајца
радиоаматери од Македонија, Јоле Јолески од Скопје и Цобе од Катланово. Можам да речам дека
се издадени само 50 такви признанија од страна на БиХ наменети за радиоаматери од Европа и
светот, за аматери кои беспрекорно работеле се до Дејтонската спогодба.
(Драгиот чичко Мето нè напушти во 2012 година. Во годините на војна кога врските на бегалците
со нивните најблиски во Босна и Херцеговина беа прекинати, тој со неговата радиостаница беше
единствениот спас. Благодарение на неговиот бескраен ентузијазам и добрина, тој и неговата
Блага им помогнаа на илјадници семејства во времето на тешката војна за да стапат во контакт).
***
Монографијата можете да ја прочитате на следната страна bit.ly/3MuRkxa

Recommandé

Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата par
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децатаДраги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децата
Драги Змијанац – Застапник и бранител на правата на децатаДетска Амбасада Меѓаши
3 vues1 diapositive
Vullnetarët gjithmonë kanë qenë dhe janë pjesë shumë e rëndësishme e punës së... par
Vullnetarët gjithmonë kanë qenë dhe janë pjesë shumë e rëndësishme e punës së...Vullnetarët gjithmonë kanë qenë dhe janë pjesë shumë e rëndësishme e punës së...
Vullnetarët gjithmonë kanë qenë dhe janë pjesë shumë e rëndësishme e punës së...Детска Амбасада Меѓаши
6 vues2 diapositives
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf par
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdfМОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdf
МОНОГРАФИЈА 30 ГОДИНИ ПРВА ДЕТСКА АМБАСАДА ВО СВЕТОТ МЕЃАШИ 1992-2022.pdfДетска Амбасада Меѓаши
4 vues31 diapositives
Оглас за ангажирање асистент/ка par
Оглас за ангажирање асистент/каОглас за ангажирање асистент/ка
Оглас за ангажирање асистент/каДетска Амбасада Меѓаши
16 vues3 diapositives
Оглас за ангажирање комуникациски асистент/ка par
Оглас за ангажирање комуникациски асистент/каОглас за ангажирање комуникациски асистент/ка
Оглас за ангажирање комуникациски асистент/каДетска Амбасада Меѓаши
5 vues3 diapositives
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА... par
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...
ПОЛУГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА АЛОБУШАВКО - ТЕЛЕФОНОТ ЗА ДЕЦА И МЛАДИ НА...Детска Амбасада Меѓаши
11 vues17 diapositives

Contenu connexe

Plus de Детска Амбасада Меѓаши

DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move... par
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...
DRAGI ZMIJANAC: “It is a challenge to be the leader of this great global move...Детска Амбасада Меѓаши
14 vues7 diapositives
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdf par
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdfГодишен извештај АлоБушавко 2022.pdf
Годишен извештај АлоБушавко 2022.pdfДетска Амбасада Меѓаши
3 vues29 diapositives
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf par
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdfГодишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdf
Годишен описен извештај на Детската амбасада Меѓаши за 2022 година.pdfДетска Амбасада Меѓаши
13 vues36 diapositives
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative AMBASADA E PARЁ E FЁMIJЁVE... par
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative AMBASADA E PARЁ E FЁMIJЁVE...Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative AMBASADA E PARЁ E FЁMIJЁVE...
Arritjet dhe angazhimet e rëndësishme organizative AMBASADA E PARЁ E FЁMIJЁVE...Детска Амбасада Меѓаши
10 vues8 diapositives
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI... par
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...
BLAGOJA CHOREVSKI-CHORE, VICE-AMBASSADOR “I feel proud, when I go to MEGJASHI...Детска Амбасада Меѓаши
44 vues4 diapositives
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year... par
MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...MONOGRAPH  First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...
MONOGRAPH First Children's Embassy in the World MEGJASHI 1992-2022 , 30 year...Детска Амбасада Меѓаши
7 vues300 diapositives

Plus de Детска Амбасада Меѓаши(20)

Методија Најчевски, чичко Мето „За мојата радиоаматерска работа, добив и официјално признание!“.pdf

  • 1. Методија Најчевски, чичко Мето: „За мојата радиоаматерска работа, добив и официјално признание!“ Во не така далечната 1992 година во распаѓањето на СФРЈ кога отпочна војната во Словенија, јас бев вклучен во Хрватска како радиоаматер со својата кусобранова радиометарска станица, со цел да им помагам на граѓаните од тогашната СФРЈ, а најмногу на граѓаните од Република Македонија, без оглед на националноста. Преку радиоаматерите од речиси сите тогашни републики воспоставував радиоврски со пораки да ги пронајдат роднините, браќата, сестрите, посебно кои служеа во тогашната ЈНА. За мојата работа бргу се дозна и мене не ми е јасно како, ама ми се јавуваа од Србија, Хрватска, Црна Гора, Македонија речиси од секаде на Балканот со молба да дознаат дали се живи нивните најблиски, како се и дали им треба помош. Можам да речам дека многу бргу почна многу жестоката војна во Босна и Херцеговина. Во меѓувреме МРТ сними за мене получасовен документарец како им помагам на народите. Кога почна војната во БиХ, бидејќи јавноста преку филмот беше запознаена, речиси од цела Македонија бараа роднини, пријатели, војници да ги пронаоѓам преку етерот. Многу благодарност, посебно за босанските аматери кои, иако зафатени со војна, многу бргу и тие се зафатија со јака организација за пружање на нужни радиоповици, да пронајдуваат луѓе и да добиваме среќни и жалосни одговори. По почнувањето на БиХ почнаа да се засолнуваат бегалци од БиХ кон Македонија и други републики од СФРЈ. Кога надојдоа голем број на бегалци од Босна, како дознале за мене не ми
  • 2. беше јасно. Станот мој се претвори во железничка чекална. Првите Босанци кои дојдоа во Скопје, од мене бараа да ги пронајдам низ тој вител на војна нивни роднини, пријатели итн. Во првите мигови сè додека имаа во БиХ телефонски врски, беше полесно бидејќи радиоаматерите од БиХ беа многу добро организирани. Откако се прекинаа телефонските врски поради бомбардирање на телефонските централи од страна на ЈНА, понатаму многу тешко одеше со радиопораките. Еден ден дојдоа кај мене Миралем Зупчевиќ со својата фамилија, жената на познатиот шахист Бојан Кураица, спортскиот новинар од Сараево Јово Димитриевиќ и други. Собата се наполни со бегалци. Откако им ги остварив радиопораките, а некои и директно се слушаа со своите преку радиостаницата, пред да си одат, останаа Миралем и Јово и ми рекоа: „Чичко Мето, вака како што работиш, ти би требало да се приклучиш во Детската амбасада МЕЃАШИ . Јас им реков знам дека таква амбасада е организирана во Скопје како членка на Босанската амбасада МЕЃАШИ, ама не знам ни каде се, ни каква им е целта. Јас сум организиран во ова радиоаматерско подрачје уште од 1947 година. Мислам дека беше Јово и ми рече: „Јас те пријавам за член на Детската амбасада зашто твојот ангажман околу радиоаматерството е исто хуманост, а и Детска амбасада работи на хумани работи. Гледаш, да не беа тие, кој ќе ги згрижуваше бегалците, посебно децата?“. Јас им реков дека се согласувам да бидам член. Следниот ден дојдоа Јово и Миралем и ми ја донесоа членската карта, а по ден-два дојде и генералниот секретар на амбасадата, Гордана Змијанац. Па, така и јас на млади години станав член на Првата детска амбасада во светот МЕЃАШИ. Како член на ПДАСМ дадов онолку придонес колку што ми даваа можностите. Мислам дека многу дадов. За мојата хуманитарна работа за време на војната во БиХ,од страна на Радиоаматерската асоцијација на радиоаматерите од БиХ добив признание. Такви признанија добија уште и двајца радиоаматери од Македонија, Јоле Јолески од Скопје и Цобе од Катланово. Можам да речам дека се издадени само 50 такви признанија од страна на БиХ наменети за радиоаматери од Европа и светот, за аматери кои беспрекорно работеле се до Дејтонската спогодба. (Драгиот чичко Мето нè напушти во 2012 година. Во годините на војна кога врските на бегалците со нивните најблиски во Босна и Херцеговина беа прекинати, тој со неговата радиостаница беше единствениот спас. Благодарение на неговиот бескраен ентузијазам и добрина, тој и неговата Блага им помогнаа на илјадници семејства во времето на тешката војна за да стапат во контакт). *** Монографијата можете да ја прочитате на следната страна bit.ly/3MuRkxa