Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

äLdre och återhämtning 20141009

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Innebandy och kundaliniyoga.
Innebandy och kundaliniyoga.
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 13 Publicité

äLdre och återhämtning 20141009

Télécharger pour lire hors ligne

Vikten av sömn, återhämtning och ro i sinnet-
Ett hälsosamt åldrande.

Föreläsningar för dem som har intresse att förbättra sn hälsa och få ett friskt åldrande
För mer info: susannne.barkvik@digitalhalsan.se

Vikten av sömn, återhämtning och ro i sinnet-
Ett hälsosamt åldrande.

Föreläsningar för dem som har intresse att förbättra sn hälsa och få ett friskt åldrande
För mer info: susannne.barkvik@digitalhalsan.se

Publicité
Publicité

Plus De Contenu Connexe

Similaire à äLdre och återhämtning 20141009 (20)

Publicité

äLdre och återhämtning 20141009

 1. 1. Vikten av sömn, återhämtning, och ro i sinnet -ett hälsosamt åldrande
 2. 2. 2 Näringsrådgivare Leg arbetsterapeut Kognitionskonsult Mobil; 0705349017 www.digitalhalsan.se
 3. 3. Vi pratar om  Sömn  Återhämtning  Ro i sinnet
 4. 4. Rörelse Positiv Attityd Andning Skapa Balans Vatten Återhämtning Sunda relationer Näring
 5. 5. Mentalt stark Vad innebär god hälsa? Höjd livskvalité Utvilad Smärta / värk Återhämtnin Mjuka lederl Symtomfri God självkänsla Stressad Sömnproblem Huvudvärk Krämpor Livsglädje Övervikt Ingen värk God fysik Problemmage Hjärtproblem Harmonisk Trött Allergi Energifylld Balanserad
 6. 6. Sömn – en viktig källa till välmående  Sömnen gör oss utvilade, glada och pigga. Det är lättare att koncentrera sig och lära sig nytt när vi sover gott.  Olika sömnbehov i olika åldrar  Försök följa din inre klocka  Förändrad dygnsrytm  Försök att få mycket dagsljus
 7. 7. Sömnen  Sömnen är livsviktig för att kroppen och hjärnan ska få vila. Återhämta sig och bearbeta intryck.  När du sover bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen.  Sömncykler  Hjärnan på sparlåga  Stress försvårar god sömn  Bryt ond cirkel
 8. 8. Tips för en god sömn  Se till att varva ned en till två timmar innan du lägger dig  Försök att dra ned tempot  Skriv ned saker du behöver komma ihåg till morgondagen på en lapp.  Försök att göra sängen till en arbetsfri zon, både i handling och tanke.  Undvik kaffe, te, läsk eller energidryck sex timmar innan du lägger dig.  Ha mörkt, svalt och tyst i sovrummet. Unna dig gärna en bekväm säng.  Ha regelbundna tider för sänggående och uppstigning.  Om du inte kan sova – gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.  Fokusera tankarna på andningen –
 9. 9. Mera tips……  Om det är svårt att somna – försök att acceptera det i stället för att titta på klockan var femte minut.  Motionera regelbundet  Öva upp förmågan att slappna av,  Tänk ut om det är något mer du kan göra för att underlätta ditt sänggående,  Om du missat mycket nattsömn – försök ändå undvika att lägga dig och sova på dagen.  Det är vanligare att man snarkar om man har övervikt.  Kbt – kognitiv beteendeterapi  Tänk på en positiv sak som hänt under dagen innan du somnar  Tillskott av mineraler för bättre sömn
 10. 10. Restorate– den patenterade återhämtaren Innehåller: • Mineraler • D-vitamin • Ayurvediska örter Effekter: • Basar kroppen – motverkar försurning • Bra för hår – hud – naglar • Återhämtning (efter träning) • Bättre sömn • Starkare skelett o tänder • Stärker immunförsvaret Patentnr.: EP 1719519 + EP 1698344
 11. 11. Återhämtning genom att stanna upp och slappna av  Varför ska vi slappna av? - Förebygga och släppa på spänningar - Lära känna vår kropp  Avslappning har betydelse för hälsan - Regelbunden avslappning höjer din livskvalitet - Utnyttjar tiden bättre - Sover bättre - Samlad och koncentrerad - Uppnår bättre resultat i det du gör  Praktiska tips  5 – minuter återhämtning
 12. 12. Avslappingsövningar
 13. 13. Vill Du förbättra eller bibehålla din hälsa Få ett starkt immunförsvar Mer energi Bättre sömn

Notes de l'éditeur


 • Inledning:
  I dagens hektiska samhälle är det vanligt att vi inte sover så mycket som vi borde. Ändå kan man känna sig utvilad om dagarna. Kroppen klarar sig med relativt lite sömn under en period, men efter ett tag behöver kroppen ta igen den förlorade sömnen. Sömnbrist tas igen under den djupa sömnen i början av natten, inte genom att sova flera timmar än normalt.

  Olika sömnbehov
  Barn behöver sova betydligt mer än vuxna.
  Ett spädbarn behöver sova mellan 16 till 18 timmar per dygn.
  Barn i skolåldern behöver ca 10 timmar och ungdomar minst 9 timmar sömn i dygnet.
  Vuxna klarar sig ofta med 7–8 timmar i dygnet.
  Sömnen ändras, varierar i perioder och det självupplevda sömnbehovet brukar minska när vi blir äldre.

  Försök följa din inre klocka
  Om du har svårt att somna på kvällen eller vakna på morgonen kan det bero på att du lägger dig vid fel tidpunkt.
  Försök följa din inre klocka och lägg dig när du känner dig trött. Det är också viktigt att varva ner i tid innan läggdags. Skapa därför en lugn stämning på kvällen. Stäng av TV:n och datorn i god tid, släck lampor och låt hemmet bli tystare. Se till att ha en lugn, sval och fräsch miljö runt dig när du ska sova.

  Om du av någon anledning förändrar din dygnsrytm så kan det innebära att funktionsnivån försämras. Det kan bidra till en ökad risk för olyckor och sämre immunförsvar. Sömnen är annorlunda i början och slutet av natten. Musklerna och hjärnan återhämtar sig under den djupa sömnen i början av natten. I slutet av natten är det bl.a. känslolivet som utvecklas. Genom att lägga dig i tid försäkrar du dig om att du får tillräckligt av den viktiga djupa sömnen som börjar i god tid före midnatt. Tillräcklig sömn ökar kroppens motståndskraft och gör dig mindre mottaglig för sjukdomar. Det lönar sig alltså att sova!

  Försök få så mycket morgonljus och dagsljus som möjligt, speciellt på vintern. Kanske kan du gå i stället för att åka bil? Ät frukost, lunch och middag på regelbundna tider. Ät också gärna ett litet kvällsmål före läggdags. Det krävs nämligen också energi för att somna.
 • Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck.

  När du sover bra på natten klarar du lättare av stress och påfrestningar under dagen. Om du får problem med sömnen finns flera olika tips att pröva.
  Vi sover bort närmare en tredjedel av dygnet – och en tredjedel av livet. Sömnen är livsviktig. Det hjärnan slitit ut under dagen måste återställas, sömnen är hjärnans återställare. Då stänger hjärnan av alla vanliga tankeprocesser och låter större delen av hjärnans celler återhämta sig.  Sömncykler

  Hjärnan på sparlåga
  Kroppens återhämtning och uppbyggnad sker under djupsömnen. Hjärnan arbetar då långsammare och tillverkningen av stresshormon går på sparlåga. Drömmar dyker upp då och då under de olika sömnstadierna, men de är vanligast under REM-sömnen. Då arbetar hjärnan aktivt på ett sätt som påminner om när man är vaken.
  Vi behöver mellan sex och nio timmars sömn beroende på hur effektiv sömnen är. Sömnkvaliteten bestäms framför allt av:
  Hur lång tid du har varit vaken. Ju längre tid du har varit vaken, desto djupare och "snabbare" sömn
  När på dygnet du sover. Det är lättast att sova när den biologiska klockan är inställd på natt och kroppens ämnesomsättning är låg.
   
  Stress försvårar god sömn
  De allra flesta har någon gång upplevt en sömnlös natt på grund av att man är stressad, uppjagad eller bekymrad över något. Kroppen är så sinnrikt konstruerad att den automatiskt kan ta igen en sömnlös natt natten efter. Men om du ständigt är stressad blir det svårare att ta igen sömnbristen. Stress får dig att varva upp, vilket både gör det svårare att sova och försämrar sömnkvaliteten när du väl somnat.

  Bryt ond cirkel
  När vi inte får en bra sömn fungerar vi helt enkelt sämre än vanligt på flera sätt. Då är det naturligtvis ännu svårare att orka med arbete och vardagliga påfrestningar. För lite sömn påverkar även hjärnans mättnads- och hungercentrum så att du kan känna dig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra dig extra sugen på sötsaker.
  Det är plågsamt att inte kunna sova några nätter, men det är inte farligt. Om sömnsvårigheterna håller i sig finns anledning att fundera över orsakerna så snart som möjligt. Det är lätt att hamna i en ond cirkel som blir svårare att bryta ju längre tiden går. Att ta hand som sömnproblemen kan vara ett effektivt sätt att undvika utbrändhet.

  Sömnen är inte ett helt passivt tillstånd. I dag vet vi att den är uppdelad i så kallade sömncykler på mellan en och två timmar. Det är insomningsstadiet, stabil sömn, djup sömn och drömsömn eller REM-sömn. REM står för rapid eye movement, snabba ögonrörelser.
 • Mineraler – här förekommer ingen nanoteknologi. Man ändrar inte på mineralernas naturliga storlek. Här skiljer man istället på metalliska, kelaterade och kolloida mineraler. Mineralerna i Restorate är kolloida mineraler som dessutom joniseras (det innebär att mineralen frisätts från sin kemiska bindning och blir på så vis ”fri” och upptas mycket lättare av kroppen).
 • Varför ska vi slappna av?

  Vår kropp hamnar lätt i olika spänningstillstånd och då kan det behövas hjälp för att slappna av igen. Det kan också handla om att förebygga spänningar eller lära känna oss själva och vår kropp bättre. Då är det viktigt är att hitta en avslappningsmetod som du trivs med.

  Avslappning har betydelse för hälsan
  Avslappning spelar en stor roll för att vi ska kunna njuta av och trivas med livet. Kropp och själ hör ihop och påverkar varandra. När du är spänd och på din vakt är också dina muskler spända. I en avspänd kropp är det lättare att nå en känsla av inre lugn och få inre balans. Du kan då lättare lyssna på kroppens signaler och prioritera dig själv mer.
  Regelbunden avslappning höjer din livskvalitet. Du lär dig utnyttja tiden bättre. Du sover bättre. Du sparar energi, du är mer samlad, koncentrerad och uppnår bättre resultat i det du gör. Det hjälper dig att hitta en inre balans. När du inte mår bra finns det en orsak. Det kan vara kroppens sätt att tala om att du behöver sakta ner, ta lite ledigt eller ta itu med det som är fel.

  Praktiskta tips
  • Du ska inte behöva anstränga dig för att slappna av. • Den bästa mentala inställningen du kan ha när du tränar avslappning är att försöka vara helt nollställd – undvik förväntningar på vad som ska hända under en övning. • Ha tålamod när du övar avslappning. • Ligg gärna på golvet eller sitt när du tränar avslappning. Ställningen ska kännas bekväm och kläderna ska helst vara lösa och bekväma. • Effekten ökar då du övar regelbundet.

  Mineralbrister kan försämra återhämtningen
  bilden

×