Demokracia liberale dhe diktaturat

T
titi kallajxhiuStudent at kostandin kristoforidhi
Demokracia liberale dhe diktaturat
1. Pershkruaj rrethanat historike ne te cilat u krijuan
diktaturat e djathta dhe te majta.
2. Nderto hapat e ardhjes ne pushtet te regjimeve
totalitare.
3. Analizo pasojat qe I sollen diktaturat njerezimit.
4. Argumento qendrimin indiferent te demokracise
liberale ndaj vendosjes se diktaturave.
5. Mblidhni fakte konkrete mbi perhapjen e diktaturave
neper Europe.
6. Argumento lidhjet dhe aleancat e komunizmit ne
vendet e demokracise liberale gjate luftes.
Ne nje periudhe ku Europa ishte e rrethuar nga rreziqe te shumta,
filluan lindjet e rrymave te reja politike siç ishin komunizmi dhe
fashizmi.Shume vende, ne te cilat sundonte pasiguria, ku gjendja
politike ishte e trazuar dhe ku papunsia kishte arritur kulmin linden
ekstremet e majta dhe te djathta. Komunizmi u shfaq kryesisht ne
Europen lindore, ndersa ne Gjermani nazizmi, kurse Itali fashizmi.
Komunizmi kryesisht lindi ne rrethanat e nje kryengritjeje
popullore, kunder shtreses aristrokrate, krizes se renduar
ekonomike dhe pasigurise.
Nazizmi(fashizmi) erdhi si pasoje e nacionalizmit te skajshem dhe
propagandes .Gjithashtu erdhi dhe si pasoje e Konnferences se
Paqes ne Paris e cila beri padrejtesi te shumta.
1. Prapambetje kulturore e arsimore.
2. Ngjallje e frikes tek populli.
3. Ekonomi e brishte dhe e pazhvilluar,
e mbyllur..
4. Humbja e te drejtave te njeriut.
5. Dhe krijimin e nje lufte te 2
Boterore.
Nazizmi ose nacional-socializmi është një ideologji
politike e lindur ne Gjermani. Termi vjen nga NSDAP
(Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) dhe
programi i partisë në 24 shkurt 1920. Nazizmi ishte
ideologji shtetërore në Gjermani nga ardhja në
pushtet e partisë naziste në vitin 1933 deri në
humbjen ushtarake të ushtrisë gjermane në vitin
1945, ku asaj iu ndalua veprimi në vendin e saj të
origjinës.Ajo u vendos nepermjet nacionalizmit te
skajshem dhe propagandes se Hitlerit , I cili arriti te
marre pushtetin ne Gjermani.
Perfaqesues kryesor I diktatures se djathte ne Europe eshte Adolf Hitler.
Adolf Hitler (Branau, Austri, 1889-Berlin
1945) ishte një shtetas gjerman. Lindur në
Austri dhe ushtar gjatë Luftes se I
Boterore, Hitleri bëhet lideri i partisë
naziste në 1921. Pas një puçi të dështuar
(1923), ai ekspozoi doktrinën nacional-
socialiste në Mein Kamf dhe e vuri pak e
nga pak në zbatim pas ardhjes së tij në
pushtet në 1933. Ai e transformoi
Gjermaninë në një shtet totalitar ku ai u
shpall udhëheqës (Führer) dhe politika e tij
e jashtme çoi në luften e dyte boterore,
luftë totale e shquar nga dominimi gjerman
në Europe dhe gjenocidi ndaj hebrenjve.
HITLERI GJATE VITEVE…
Thellësisht i ndikuar nga lufta, humbja në 1918 dhe
situata para-revolucionare që rezultoi në Gjermani,
ai hyri në 1920 në partinë naziste (NSDAP), në të
cilën ai mori së shpejti drejtimin. Nga kjo NSDAP,
që, në 1919, numëronte 60 anëtarë, Hitleri bëri një
parti të vetën, ku gazeta e saj, Voelkischer
Beobachter, shpërndante 20 000 kopje; në fillim
javore, kjo gazetë u bë ditore duke filluar nga 1923-
shi. Në të njëjtin vit, partia naziste dominonte të
gjitha grupimet e tjera ekstremiste, duke
grumbulluar 55 000 militantë. Që prej atëherë, jeta
e Hitlerit lidhet pashmangshmërisht me atë të
partisë së tij. Bashkë me gjeneralin Ludendorf, ish-
tetari bëhet një nga dy figurat më të mëdha të së
djathtës ekstreme të Mynihut dhe reputacioni i tij
fillon të zgjerohet përtej Bavarisë.
1.Perqendroi ne duart e tij te gjithe pushtetin.
2.Ndaloi veprimtarite e partive politike dhe
sindikatave.
3.Vuri nen kontrollin nazist shkollat, shtypin,
radiot, dhe cdo institucion tjeter.
4.Zhvilloi ekonomine e Gjermanise.
5.Hartoi nje plan per militarizmin.
6.Filloi luften antisemite.
7.Hodhi poshte vendimet e Konferences se
Paqes.
Diktatura e majte ose diktatura e kkuqe quhet
ajo diktature e cila u vendos ne Rusi, ne fillim
nga Lenini e me pas nga pasardhesit e tij. Ne te
gjithe vendet e botes ajo erdhi nepermjet
revolucionit I cili permbyste Republiken dhe
vendoste Diktaturen e Proletariatit.
Nacionalizmi dhe Marksizem-Leninizmi me katër
shyllat kryesore :
1.Bashkimi Kombëtar
2. Ekonomia Politike
3. materializmi dialektik dhe historik
4. socializmi shkencor.
Vladimir Ilic Uljanovi qe personi i pare i cili perkrahu
idete Marksiste. Sipas Leninit polemika me emrin
“Diktature” eshte bere nje justifikim per te abuzuar .
“Marksi ka pritur historine ndersa Lenini e beri ate”
,keshtu jane cilesuar keta dy personazhe nga pamja
nderkombetare. Marksi mendonte se historia e gjithe
shoqerise eshte historia e luftes se klasave.”Klasa
punetore duhet te kete perparesi ne shoqeri”-mendonte
Marksi. Frymezuar nga keto ide ,Lenini filloi te
udheheqe Partine Komuniste ne Rusi.
Pasi Revolucioni Bolshevik i udhehequr nga Partia
Bolshevike triumfoi, pushteti kaloi ne duart e
sovjeteve dhe u shpall vendosja e Diktatures se
Proletariatit.
LENINI- PERFAQESUES KRYESOR I KOMUNIZMIT
1.Beri shtetezimin e bankave, minierave, tokave.
2.Goditi pronen private.
3.Nenshkroi paqen me gjermanet dhe doli nga
lufta.
4.Krijoi Armaten e Kuqe.
5.Bashkoi me Rusine 3 republika.
6.Krijoi kushtetuten qe e shpalli BS shtet unik
federal.
7.Mohoi te drejtat themelore te njeriut.
8.Krijoi policine sekrete qe ndiqte armiqte e
pushtetit.
1. Erdhen ne pushtet me revolucion
2. Ndertuan nje sistem te ri socialist
sipas parimeve Marksizr-Leniniste.
3. Erdhi ne pushtet nga levizja
komuniste.
4. Mbeshtetej tek fshataresia dhe pjesa
puntore e popullsise.
5. Perdoren luften klasore si ideologji.
6. Qendruan gjysme shekulli ne
pushtet.
EKSTREMI I MAJTE EKSTREMI I DJATHTE
1. Erdhi ne pushtet nepermjet
kompromisit
2. E solli ne pushtet
nacionalizmi shovenist.
3. Ruajti regjimin kapitalist
4. Mbeshtetej ne shtresa te
ndryshme.
5. Kryen krime lufte duke
zbatuar politika te ndryshme
6. Qendruan pak vite ne
pushtet.
Tortura eshte perdorur qysh ne fillimet e shoqerise njerzore.
Ne Evrope ajo arriti kulmin , ne periudhen e inkuizicionit.
Tortura u perdor si mjet kryesor I terrorit ne BS, vende te
ndryshme komuniste si dhe ne Gjermani.Disa tortura ishin:
1. Jeleku I tortures.
2. Kamxhiku e druri.
3. Lenia pa buke, pa uje, pa gjume ne kembe per dite te tera.
4. Perdorim I tensionit te lart, deri ne humbjen e ndjenjave.
5. Varja ne qafe e zinxhireve me peshe te rende.
6. Mbushja e gojes me kripe.
7. Hedhja e alkolit ne koke e duar dhe ndezja e tij.
8. Thyrje kockash dhe shkulje mishi me dare.
Te dyja diktaturat u bazuan ne ekonomine
bujqesore.Pra bujqesia ishte dega kryesore per te
grumbulluar te ardhura te cilat perdoreshim me pas
nga diktatoret per te fuqizuar ushtrine kombetare dhe
per tu pergatitur per ndryshim. Industria e rende dhe
e perpunimit te metaleve ishte nje dege tjeter e
ekonomise ku u mbeshteten dhe zhvilluan shtetet
diktatoriale.Pra ishte pikerisht ndjekja e ketyre
fushave te gabuara te ekonomise qe solli nje krize te
rende boterore pas renies se diktaturave.
•XI -B
1 sur 15

Recommandé

INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE par
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTEINTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTE
INTERPRETIME RRETH LUFTES SE FTOHTEroni45
4.7K vues12 diapositives
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij par
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijRegjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tij
Regjimi komunist ne Shqiperi dhe kundershtimi i tijDenisa Caushi
1.2K vues5 diapositives
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi par
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne RusiPamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusi
Pamela Tanku Diktatura komuniste ne Rusilira kuca
4.2K vues12 diapositives
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13 par
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13
Ballkani ne periudhen mes dy lufterave13Arjan Shahinlli
5.6K vues13 diapositives
revolucionet demokratike ne evropen lindore par
revolucionet demokratike ne evropen lindore revolucionet demokratike ne evropen lindore
revolucionet demokratike ne evropen lindore Xheni Marku
6.5K vues10 diapositives
Komunizmi ne Shqiperi par
Komunizmi ne ShqiperiKomunizmi ne Shqiperi
Komunizmi ne ShqiperiDenis Lezo
44.2K vues18 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Regjimi komunist në shqipëri par
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëriKlea Vyshka
40K vues13 diapositives
Komunizmi ne shqiperi par
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperiElton Gjoka
49.5K vues14 diapositives
Iluminizmi par
IluminizmiIluminizmi
IluminizmiFialdoMema
11.8K vues7 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Ardhja e nazisteve ne pushtet par
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtetErgi Nushi
2.8K vues15 diapositives
Cfare ishte Holokausti? par
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?Valeria Baçi
26.9K vues10 diapositives

Tendances(20)

Regjimi komunist në shqipëri par Klea Vyshka
Regjimi komunist në shqipëriRegjimi komunist në shqipëri
Regjimi komunist në shqipëri
Klea Vyshka40K vues
Komunizmi ne shqiperi par Elton Gjoka
Komunizmi ne shqiperiKomunizmi ne shqiperi
Komunizmi ne shqiperi
Elton Gjoka49.5K vues
Ardhja e nazisteve ne pushtet par Ergi Nushi
Ardhja e nazisteve ne pushtetArdhja e nazisteve ne pushtet
Ardhja e nazisteve ne pushtet
Ergi Nushi2.8K vues
Cfare ishte Holokausti? par Valeria Baçi
Cfare ishte Holokausti?Cfare ishte Holokausti?
Cfare ishte Holokausti?
Valeria Baçi26.9K vues
Ekonomia e Shqiperise par Aron Neli
Ekonomia e ShqiperiseEkonomia e Shqiperise
Ekonomia e Shqiperise
Aron Neli13.3K vues
Filozofia gjate shekullit XVII par Denisa Caushi
Filozofia gjate shekullit XVIIFilozofia gjate shekullit XVII
Filozofia gjate shekullit XVII
Denisa Caushi6.7K vues
Pasurite natyrore ne shqiperi par Merkur Sinani
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperi
Merkur Sinani73.3K vues
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI par Mirsad
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Mirsad40K vues
Krijimi i shtetit shqiptar par Ysni Ismaili
Krijimi i shtetit shqiptarKrijimi i shtetit shqiptar
Krijimi i shtetit shqiptar
Ysni Ismaili3.7K vues
Projekt ne fizike par Daniela Ela
Projekt ne fizikeProjekt ne fizike
Projekt ne fizike
Daniela Ela26.4K vues
Lufta e dyte boterore! par Zana_Ana
Lufta e dyte boterore!Lufta e dyte boterore!
Lufta e dyte boterore!
Zana_Ana43.4K vues
Personalitete gjate luftes se ftohte.. par UnicornzPrincess
Personalitete gjate luftes se ftohte..Personalitete gjate luftes se ftohte..
Personalitete gjate luftes se ftohte..
UnicornzPrincess1.9K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues
Shqiperia dhe Bashkimi Europian par olinuhi
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
olinuhi16.7K vues

En vedette

Projekt histori luers sulce par
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulceXhe Si
11.3K vues27 diapositives
Komunizmi vs demokracia par
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokraciaErgi Nushi
7.9K vues21 diapositives
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!! par
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!
Jetë paralele . Hitleri dhe Stalini !!!!#MesueseAurela Elezaj
6.6K vues10 diapositives
Projekt Histori XIb Ervis Cara par
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Ervis Cara
788 vues6 diapositives
Demokracia par
DemokraciaDemokracia
DemokraciaLinda Dika
15.9K vues4 diapositives
projekt histori par
projekt historiprojekt histori
projekt historixhesiona pera
16.2K vues7 diapositives

En vedette(20)

Projekt histori luers sulce par Xhe Si
Projekt  histori luers sulceProjekt  histori luers sulce
Projekt histori luers sulce
Xhe Si11.3K vues
Komunizmi vs demokracia par Ergi Nushi
Komunizmi vs demokraciaKomunizmi vs demokracia
Komunizmi vs demokracia
Ergi Nushi7.9K vues
Projekt Histori XIb Ervis Cara par Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara Projekt Histori XIb Ervis Cara
Projekt Histori XIb Ervis Cara
Ervis Cara788 vues
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20 par SHKOLLA "ALBANET"
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET" Pamela Tanku KLSA 8 HISTORIA E SHEKULLIT 20
SHKOLLA "ALBANET"4.8K vues
Lufterat Boterore par Denis Lezo
Lufterat BoteroreLufterat Boterore
Lufterat Boterore
Denis Lezo25.6K vues
Hitler Project par Onzalo
Hitler ProjectHitler Project
Hitler Project
Onzalo7.4K vues
Sistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi par Klea Vyshka
Sistemet zgjedhore nder vite ne ShqiperiSistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Sistemet zgjedhore nder vite ne Shqiperi
Klea Vyshka14.9K vues
Lufta e 1 dhe 2 Boterore par Altea Reci
Lufta e 1 dhe 2 BoteroreLufta e 1 dhe 2 Boterore
Lufta e 1 dhe 2 Boterore
Altea Reci6.5K vues
Letersia nen Diktature par Ornela Keçi
Letersia nen DiktatureLetersia nen Diktature
Letersia nen Diktature
Ornela Keçi22.6K vues
Kufizimet e letersise gjate diktatures par Darla Evangjeli
Kufizimet e letersise gjate diktaturesKufizimet e letersise gjate diktatures
Kufizimet e letersise gjate diktatures
Darla Evangjeli9.9K vues
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba par Adrian Sula
Pavarësia dhe zgjerimi ne shbaPavarësia dhe zgjerimi ne shba
Pavarësia dhe zgjerimi ne shba
Adrian Sula139 vues

Similaire à Demokracia liberale dhe diktaturat

Projekt histori par
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiKleo Jaupaj
1.3K vues21 diapositives
Histori par
HistoriHistori
HistoriElisa Gjonaj
242 vues5 diapositives
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq par
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqLingua culture
509 vues14 diapositives
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945 par
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Klevi Hoxha
3.8K vues17 diapositives
sistemi komunzmit vs demokrati par
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokratianteasela
103 vues3 diapositives
100 vjet shtet shqiptarr par
100 vjet shtet shqiptarr100 vjet shtet shqiptarr
100 vjet shtet shqiptarrKlodjan Hoxha
504 vues13 diapositives

Similaire à Demokracia liberale dhe diktaturat(17)

Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq par Lingua culture
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sqShënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Shënime mbi-shfuqizimin-e-partive-politike-sq
Lingua culture509 vues
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945 par Klevi Hoxha
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Figura te shquara historike gjate viteve 1918-1945
Klevi Hoxha3.8K vues
sistemi komunzmit vs demokrati par anteasela
sistemi komunzmit vs demokratisistemi komunzmit vs demokrati
sistemi komunzmit vs demokrati
anteasela103 vues
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf par MoiraLako
Dhuna gjate regjimit komunist.pdfDhuna gjate regjimit komunist.pdf
Dhuna gjate regjimit komunist.pdf
MoiraLako258 vues
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore par SHKOLLA "ALBANET"
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boteroreSHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET" Kimberli Kadriu klasa 8 histori boterore
SHKOLLA "ALBANET"4.7K vues
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ... par SHKOLLA "ALBANET"
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA " ALBANET" Historia 8 Klaudio Merepeza. DETYRE SHTEPIJE HSITORIA NGA ...
SHKOLLA "ALBANET"3.1K vues
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013 par SHKOLLA "ALBANET"
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
GJIMNAZI ERNEST KOLIQI PREZANTIM kl 11 2013
SHKOLLA "ALBANET"1.8K vues
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST par elvakastrati
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNISTDESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
DESHMITE E DHUNES PERGJATE REGJIMIT KOMUNIST
elvakastrati19.4K vues
Kei Ushe par lira kuca
Kei Ushe Kei Ushe
Kei Ushe
lira kuca3.6K vues

Demokracia liberale dhe diktaturat

 • 2. 1. Pershkruaj rrethanat historike ne te cilat u krijuan diktaturat e djathta dhe te majta. 2. Nderto hapat e ardhjes ne pushtet te regjimeve totalitare. 3. Analizo pasojat qe I sollen diktaturat njerezimit. 4. Argumento qendrimin indiferent te demokracise liberale ndaj vendosjes se diktaturave. 5. Mblidhni fakte konkrete mbi perhapjen e diktaturave neper Europe. 6. Argumento lidhjet dhe aleancat e komunizmit ne vendet e demokracise liberale gjate luftes.
 • 3. Ne nje periudhe ku Europa ishte e rrethuar nga rreziqe te shumta, filluan lindjet e rrymave te reja politike siç ishin komunizmi dhe fashizmi.Shume vende, ne te cilat sundonte pasiguria, ku gjendja politike ishte e trazuar dhe ku papunsia kishte arritur kulmin linden ekstremet e majta dhe te djathta. Komunizmi u shfaq kryesisht ne Europen lindore, ndersa ne Gjermani nazizmi, kurse Itali fashizmi. Komunizmi kryesisht lindi ne rrethanat e nje kryengritjeje popullore, kunder shtreses aristrokrate, krizes se renduar ekonomike dhe pasigurise. Nazizmi(fashizmi) erdhi si pasoje e nacionalizmit te skajshem dhe propagandes .Gjithashtu erdhi dhe si pasoje e Konnferences se Paqes ne Paris e cila beri padrejtesi te shumta.
 • 4. 1. Prapambetje kulturore e arsimore. 2. Ngjallje e frikes tek populli. 3. Ekonomi e brishte dhe e pazhvilluar, e mbyllur.. 4. Humbja e te drejtave te njeriut. 5. Dhe krijimin e nje lufte te 2 Boterore.
 • 5. Nazizmi ose nacional-socializmi është një ideologji politike e lindur ne Gjermani. Termi vjen nga NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei) dhe programi i partisë në 24 shkurt 1920. Nazizmi ishte ideologji shtetërore në Gjermani nga ardhja në pushtet e partisë naziste në vitin 1933 deri në humbjen ushtarake të ushtrisë gjermane në vitin 1945, ku asaj iu ndalua veprimi në vendin e saj të origjinës.Ajo u vendos nepermjet nacionalizmit te skajshem dhe propagandes se Hitlerit , I cili arriti te marre pushtetin ne Gjermani.
 • 6. Perfaqesues kryesor I diktatures se djathte ne Europe eshte Adolf Hitler. Adolf Hitler (Branau, Austri, 1889-Berlin 1945) ishte një shtetas gjerman. Lindur në Austri dhe ushtar gjatë Luftes se I Boterore, Hitleri bëhet lideri i partisë naziste në 1921. Pas një puçi të dështuar (1923), ai ekspozoi doktrinën nacional- socialiste në Mein Kamf dhe e vuri pak e nga pak në zbatim pas ardhjes së tij në pushtet në 1933. Ai e transformoi Gjermaninë në një shtet totalitar ku ai u shpall udhëheqës (Führer) dhe politika e tij e jashtme çoi në luften e dyte boterore, luftë totale e shquar nga dominimi gjerman në Europe dhe gjenocidi ndaj hebrenjve.
 • 7. HITLERI GJATE VITEVE… Thellësisht i ndikuar nga lufta, humbja në 1918 dhe situata para-revolucionare që rezultoi në Gjermani, ai hyri në 1920 në partinë naziste (NSDAP), në të cilën ai mori së shpejti drejtimin. Nga kjo NSDAP, që, në 1919, numëronte 60 anëtarë, Hitleri bëri një parti të vetën, ku gazeta e saj, Voelkischer Beobachter, shpërndante 20 000 kopje; në fillim javore, kjo gazetë u bë ditore duke filluar nga 1923- shi. Në të njëjtin vit, partia naziste dominonte të gjitha grupimet e tjera ekstremiste, duke grumbulluar 55 000 militantë. Që prej atëherë, jeta e Hitlerit lidhet pashmangshmërisht me atë të partisë së tij. Bashkë me gjeneralin Ludendorf, ish- tetari bëhet një nga dy figurat më të mëdha të së djathtës ekstreme të Mynihut dhe reputacioni i tij fillon të zgjerohet përtej Bavarisë.
 • 8. 1.Perqendroi ne duart e tij te gjithe pushtetin. 2.Ndaloi veprimtarite e partive politike dhe sindikatave. 3.Vuri nen kontrollin nazist shkollat, shtypin, radiot, dhe cdo institucion tjeter. 4.Zhvilloi ekonomine e Gjermanise. 5.Hartoi nje plan per militarizmin. 6.Filloi luften antisemite. 7.Hodhi poshte vendimet e Konferences se Paqes.
 • 9. Diktatura e majte ose diktatura e kkuqe quhet ajo diktature e cila u vendos ne Rusi, ne fillim nga Lenini e me pas nga pasardhesit e tij. Ne te gjithe vendet e botes ajo erdhi nepermjet revolucionit I cili permbyste Republiken dhe vendoste Diktaturen e Proletariatit. Nacionalizmi dhe Marksizem-Leninizmi me katër shyllat kryesore : 1.Bashkimi Kombëtar 2. Ekonomia Politike 3. materializmi dialektik dhe historik 4. socializmi shkencor.
 • 10. Vladimir Ilic Uljanovi qe personi i pare i cili perkrahu idete Marksiste. Sipas Leninit polemika me emrin “Diktature” eshte bere nje justifikim per te abuzuar . “Marksi ka pritur historine ndersa Lenini e beri ate” ,keshtu jane cilesuar keta dy personazhe nga pamja nderkombetare. Marksi mendonte se historia e gjithe shoqerise eshte historia e luftes se klasave.”Klasa punetore duhet te kete perparesi ne shoqeri”-mendonte Marksi. Frymezuar nga keto ide ,Lenini filloi te udheheqe Partine Komuniste ne Rusi. Pasi Revolucioni Bolshevik i udhehequr nga Partia Bolshevike triumfoi, pushteti kaloi ne duart e sovjeteve dhe u shpall vendosja e Diktatures se Proletariatit. LENINI- PERFAQESUES KRYESOR I KOMUNIZMIT
 • 11. 1.Beri shtetezimin e bankave, minierave, tokave. 2.Goditi pronen private. 3.Nenshkroi paqen me gjermanet dhe doli nga lufta. 4.Krijoi Armaten e Kuqe. 5.Bashkoi me Rusine 3 republika. 6.Krijoi kushtetuten qe e shpalli BS shtet unik federal. 7.Mohoi te drejtat themelore te njeriut. 8.Krijoi policine sekrete qe ndiqte armiqte e pushtetit.
 • 12. 1. Erdhen ne pushtet me revolucion 2. Ndertuan nje sistem te ri socialist sipas parimeve Marksizr-Leniniste. 3. Erdhi ne pushtet nga levizja komuniste. 4. Mbeshtetej tek fshataresia dhe pjesa puntore e popullsise. 5. Perdoren luften klasore si ideologji. 6. Qendruan gjysme shekulli ne pushtet. EKSTREMI I MAJTE EKSTREMI I DJATHTE 1. Erdhi ne pushtet nepermjet kompromisit 2. E solli ne pushtet nacionalizmi shovenist. 3. Ruajti regjimin kapitalist 4. Mbeshtetej ne shtresa te ndryshme. 5. Kryen krime lufte duke zbatuar politika te ndryshme 6. Qendruan pak vite ne pushtet.
 • 13. Tortura eshte perdorur qysh ne fillimet e shoqerise njerzore. Ne Evrope ajo arriti kulmin , ne periudhen e inkuizicionit. Tortura u perdor si mjet kryesor I terrorit ne BS, vende te ndryshme komuniste si dhe ne Gjermani.Disa tortura ishin: 1. Jeleku I tortures. 2. Kamxhiku e druri. 3. Lenia pa buke, pa uje, pa gjume ne kembe per dite te tera. 4. Perdorim I tensionit te lart, deri ne humbjen e ndjenjave. 5. Varja ne qafe e zinxhireve me peshe te rende. 6. Mbushja e gojes me kripe. 7. Hedhja e alkolit ne koke e duar dhe ndezja e tij. 8. Thyrje kockash dhe shkulje mishi me dare.
 • 14. Te dyja diktaturat u bazuan ne ekonomine bujqesore.Pra bujqesia ishte dega kryesore per te grumbulluar te ardhura te cilat perdoreshim me pas nga diktatoret per te fuqizuar ushtrine kombetare dhe per tu pergatitur per ndryshim. Industria e rende dhe e perpunimit te metaleve ishte nje dege tjeter e ekonomise ku u mbeshteten dhe zhvilluan shtetet diktatoriale.Pra ishte pikerisht ndjekja e ketyre fushave te gabuara te ekonomise qe solli nje krize te rende boterore pas renies se diktaturave.