Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

12 cruciale consumententrends voor 2012

1 877 vues

Publié le

http://www.trendwatching.com/nl/trends/

Publié dans : Business
 • Soyez le premier à commenter

 • Soyez le premier à aimer ceci

12 cruciale consumententrends voor 2012

 1. 1. trendwatching.com, independent and opinionated, is one of the worldʼs leading consumertrends firms, relying on a global network of hundreds of spotters. Our trends, examples andinsights are delivered to 160,000 business professionals in 9 languages in more than 180countries. Inleiding | Net als in voorgaande jaren zullen in 2012 sommige merken op de rand van de af- grond komen te staan, terwijl andere bedrijven het juist boven verwachting goed zullen doen. En hoewel wij geen soelaas kunnen bieden voor falende muntunies of failliete naties, geloven we dat er voor creatieve merken en entrepreneurs meer mogelijkheden dan ooit tevoren zijn om in te spelen op veranderende consumentenbehoeften. Van Canada tot Zuid-Korea (en na- tuurlijk Nederland!). Vandaar dit overzicht van 12 niet te missen consumententrends voor een turbulent 2012 (in willekeurige volgorde):
 2. 2. 1. RED CARPET Uiteraard zullen Brazilianen en Indiërs ook steeds vaker een GROENE of ORANJE LOPER tegemoet kunnen zien in 2012.Chinese bezoekers en klanten zullen in 2012 met alle egards Enkele voorbeelden:worden ontvangen, en worden overspoeld met speciale dienstenen producten. • Hilton Hotels Worldwide heeft in juli 2011 een speciale dienst opgezet voor Chinese reizigers. Onder de naam "Hilton Huanying" ("Welkom" in het Mandarijn-Chinees)China is de nieuwe keizer en in nood verkerende bedrijven, fal- biedt het programma, dat in 30 Hilton-hotels in deende naties en failliete monetaire unies kijken nu hoopvol naar de wereld beschikbaar is, op maat gesneden diensten voorChinezen die hen (financieel) uit brand zouden moeten helpen. Chinese gasten, zoals incheckfaciliteiten in de eigenNiet verwonderlijk dus dat overal waar Chinese politici en zaken- taal, speciale Chinese voorzieningen op de kamers zoalslui verschijnen, de rode loper wordt uitgerold. In 2012 zien we een Chinese thee, Chinese televisiekanalen en badslippersvergelijkbaar beeld op het gebied van consumptie: over de hele met Chinese karakters en een welkomstbrief in hetwereld doen warenhuizen, vliegmaatschappijen, hotels, the- Mandarijn. Het ontbijtbuffet biedt onder meer congeemaparken en musea, zelfs hele steden, hun uiterste best om (rijstepap), dim sum en gebakken noodles.Chinese klanten te overladen met speciale diensten en gun-sten.Een paar cijfers:• Inwoners van China hebben in het eerste halfjaar van 2011 meer dan 30 miljoen buitenlandse reizen gemaakt, een toe- name van 20% ten opzichte van 2010. Ter vergelijk: Ameri- kaanse burgers maakten in totaal 37 miljoen buitenlandse reizen in heel 2010 (Bron: China Ministry of Public Security, juli 2011; Office of Travel and Tourism Industries, september 2011).• En dat is nog maar het begin. De Wereld Toerisme Organisatie schat dat het totaal aantal internationale toeristen vanuit China oploopt tot 100 miljoen in 2020. • Starwood Hotels gaat in 2012 zon zelfde service aan- b i e d e n , h e t S t a r w o o d P e r s o n a l i z e d Tr a v e l - programma. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 3. 3. • In Londen heeft warenhuis Harrods 70 Chinees- sprekende personeelsleden. Daarnaast zijn er 75 speci- ale China UnionPay-punten ingericht. Ook het Parijse warenhuis Printemps gaat op de Chinese toer met zelfs een speciale ingang voor Chinese toeristengroepen, en winkelplattegronden met Chinese karakters.• Australië heeft USD 30 miljoen dollar uitgetrokken om zichzelf binnen drie jaar in de schijnwerpers te zetten als luxebestemming voor rijke Chinese toeristen. Het Aus- tralische bureau voor toerisme heeft al in 13 Chinese steden campagne gevoerd en wil zijn marketinginspan- ningen uitbreiden tot meer dan 30 steden in 2020.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 4. 4. 2. DIY HEALTHIn 2012 dringt de doe-het-zelfgedachte door tot het domein vande gezondheid: met nieuwe apps en apparaten kunnen con-sumenten heel discreet zelf letterlijk de vinger aan de polshouden. • In november 2011 kwam de Up van Jawbone op de markt, een polsbandje dat het beweeg-, eet- en slaap- patroon van de drager registreert. Het apparaat is te synchroniseren via een iPhone-app. Gebruikers kunnen via de app instellen dat het bandje gaat trillen als zij te lang inactief zijn geweest, maar zij kunnen ook met an- dere gebruikers wedstrijdjes doen en zelfs beloningen krijgen in het echte leven door bepaalde opdrachten te volbrengen.De doe-het-zelftrend zal ook in 2012 niet af nemen: het verlangenvan consumenten om zelf de touwtjes in handen te hebben isoneindig. En hoewel er steeds weer nieuwe voorbeelden vanDHZ opduiken (kijk bijvoorbeeld naar de DHZ-check-in voor ba-gage op Schiphol), kijken we in dit overzicht over 2012 specifieknaar de combinatie van DHZ en gezondheid. Talloze apps enapparaten richten zich op consumenten die zeer actief met hungezondheid bezig zijn: preventie, onderzoek, monitoring, verbe-tering en beheersing. In de App Store van Apple staan op ditmoment zon 9000 mobiele health-apps (inclusief zon 1500 • Pain Free Back is een interactieve app die rugpijn moetvoor cardiofitness, ruim 1300 voor diëten, meer dan 1000 voor verzachten. Gebruikers voeren hun gegevens in tijdensstress en ontspanning en 650 specifiek voor vrouwen). Medio een begeleide ontdekkingstocht naar hun rugklachten.2012 zal het aantal apps naar verwachting al zijn gestegen tot Na afloop krijgen zij tips en oefeningen tegen de rugpijn.13000 (Bron: MobiHealthNews, september 2011).Dat consumenten zelf hun gezondheidstoestand beter volgen,heeft als gunstige uitwerking dat er meer preventie zal plaatsvin-den, en dat ze in sommige gevallen niet naar de dokter hoeven tegaan (bij bepaalde aandoeningen wordt doktersbezoek soms alslastig of zelfs beschamend ervaren). Voor degenen die wel me-dische zorg nodig hebben, kunnen dokters met technische hulp-middelen eenvoudig en zonder poespas op afstand toezichthouden op de conditie van de patiënt of mogelijke veranderingendaarin. • Met de Play It Down-app kunnen mensen hun gehoor testen. Er zijn verschillende interactieve opties, waaron-Nog een paar statistieken: onderzoeksbureau Technavio voor- der de Ear Knob (Oorknop) waarmee vrienden onder-spelt dat er in 2014 in de markt van mobiele gezondheidsapplica- ling kunnen vergelijken wie de hoogste frequenties kanties wereldwijd zon USD 4,1 miljard zal omgaan. In 2010 was dat horen. The Volume Zone meet het volume in decibel-nog maar USD 1,7 miljard. De vraag is dus wat je kunt doen in len.2012 om het leven van consumenten makkelijker en vooral ge-zonder te maken? Enkele voorbeelden om je op weg te helpen: Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 5. 5. • Voor mensen met een actieve levensstijl is er een serie Apple-apps onder de naam Digifit Ecosystem. Ze reg- istreren de hartslag en -frequentie en meten ook de snelheid van lopen of fietsen. De gegevens kunnen wor- den geüpload en beheerd via trainingssites als Training Peaks en New Leaf. • De Amerikaanse autofabrikant Ford heeft in oktober 2011 drie in de auto ingebouwde gezondheidstesten gepresenteerd. Met de Ford SYNC Applink-software kunnen bestuurders met bepaalde chronische klachten zoals diabetes, astma of hooikoorts een mobiele ge-• Met de Blood Pressure Monitor (bloeddrukmeter) van zondheidsapp openen die de conditie van de bestuurder Withings kan een gebruiker op een iPad, iPhone of iPod en de omgevingsomstandigheden tijdens het rijden in de Touch zijn bloeddruk controleren. De uitkomsten kunnen gaten houdt. rechtstreeks naar de arts worden verzonden of (beschermd) online worden gezet.• Skin Scan is een app waarmee moedervlekken kunnen worden gescand om mogelijke huidkanker te ontdekken. Met de app kan ook de ontwikkeling van een moederv- lek in de gaten worden gehouden. Het programma waarschuwt als een gebruiker beter even naar een arts • Het Amerikaanse reclamebureau SapientNitro heeft in of specialist kan gaan ter controle. juli 2011 een augmented reality-app geïntroduceerd onder de titel Lungs. Die laat zien welke schade is aangedaan aan de longen van de roker. Gebruikers kun- nen met schuiven de hoeveelheid sigaretten per dag, hun leeftijd en het aantal rokersjaren opgeven. De uit- werking is direct te zien als projectie van longen op het scherm en bovendien is te zien hoeveel jaar de longen nodig hebben om te herstellen. • En er is nog veel meer: in oktober 2011 kondigde AT&T aan dat het kleding zou gaan verkopen met ingebouwde gezondsheidsmeters, die de vitale kenmerken (onder meer hartslag en lichaamstemperatuur) van de drager• Lifelens is een smartphone-app om malaria mee te meten en die de gegevens direct uploaden naar een kunnen diagnosticeren. De app analyseert een uitver- speciale website. En in de non-profitsector is X Prize groting van een druppel bloed (via een simpel vinger- Foundation mede-sponsor van een prijsvraag voor een prikje verkregen) en identificeert eventuele malariapara- toestel waarmee mensen zelf een diagnose van hun sieten in het bloed. ziekte kunnen stellen. De prijs is USD 10 miljoen.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 6. 6. 3. DEALER-CHIC En dan? Een nog groter ecosysteem met aanbiedingen, nog meer personalisatie, meer loyaliteitsprogrammas. Bedrijven die immuun willen zijn voor het koopjesvirus, zullen een toenemendeVoor consumenten is het profiteren van goede deals een manier druk voelen om dan ook echt te presteren en briljante productenvan leven aan het worden, of zelfs een bron van status. te leveren. Een paar voorbeelden: • In september 2011 bood de National Louis University in Chicago, als eerste universiteit ter wereld, een opleiding aan via een dagelijkse-dealsite.Image courtesy of thinkcvox • Notikum is een real-time, locatiegebaseerde app waar-Koopjesjagen is een vast onderdeel geworden van het dagelijkse mee inwoners van Singapore aanbiedingen en koopjesleven van miljoenen consumenten. Natuurlijk vinden bedrijven kunnen vinden in hun omgeving. De aanbiedingen zijnsteeds weer nieuwe manieren om hun aanbiedingen onder de gerangschikt in de categorieën "winkelen", "eten" enaandacht te brengen, maar de echte verandering schuilt in hoe "spelen".de consument met deals en kortingen omgaat.Vanzelfsprekend zijn consumenten altijd al geïnteresseerdgeweest in goede deals of exclusieve kortingen. Maar in plaatsvan dat zij daar wat besmuikt over moeten doen, is het nu volle-dig geaccepteerd om op koopjesjacht te gaan. Sterker nog, hetlevert de nodige bewondering op van andere consumenten. Hetgaat zelfs niet zozeer meer om het besparen van geld als wel omde opwinding, de jacht en anderen aftroeven in slimmigheid. Kor-tom: het is ook een statussymbool aan het worden. We noemenhier drie redenen waarom DEALER-CHIC in 2012 alleen nog maarverder zal groeien: • MEER VOOR MINDER: Hoewel veel mensen in de on- twikkelde economieën op dit moment wat minder te • Het Braziliaanse Daitan (een tweedehandsautodealer) besteden hebben, zoeken consumenten wél voort- laat zijn klanten via de speciale webpagina "Faça sua durend naar meer ervaringen. Oferta" ("Doe uw bod") bieden op zijn autos. • HET MEDIUM IS DE MOTIVATIE: Consumenten wor- den tegenwoordig voortdurend gewezen op goede deals • Met zijn social commerce-programma Link-Like-Love en kortingen via nieuwe (en dus veel opwindendere en doet American Express zijn kaarthouders relevante aan- interessantere) technologieën. biedingen, die zijn afgeleid van hun profielen, likes en • BESTE VAN HET BESTE: Omdat ze online of per mo- interesses op Facebook. biel niet alleen goede aanbiedingen kunnen vinden maar ook meteen reviews kunnen bekijken, weten consumen- We hebben nog veel meer te zeggen over DEALER-CHIC: lees ten zeker dat zij de beste prijs betalen voor het beste daarvoor onze recent verschenen, speciale Trend Briefing die artikel of de beste dienst. helemaal aan dit thema is gewijd. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 7. 7. 4. ECO-CYCOLOGY Voorbeelden:Een stap verder dan recycling? Merken die al hun productenterugnemen (en die dan ook nog verwantwoord en innovatiefhergebruiken). • Het Amerikaans outdoor merk Patagonia heeft het Common Threads Initiative opgezet, waarbij elk prod- uct van Patagonia aan het einde van zijn levensduur weer kan worden ingeleverd om tot nieuwe grondstof te worden verwerkt. Het bedrijf claimt reeds 45 ton aan kleding te hebben ingezameld en daaruit weer 34 ton aan nieuwe kleding te hebben geproduceerd. • Nike neemt via het Reuse-A-Shoe-programma afge- dragen Nike-schoenen in en verzamelt bovendien het snijafval uit zijn fabrieken. De oude schoenen worden uitHoewel tijdens een recessie ecologische belangen het vaak elkaar gehaald, gescheiden en vermalen tot een mate-(tijdelijk) zwaar te verduren hebben, zal de zoektocht naar een riaal dat Nike Grind wordt genoemd. Daar kunnen atle-duurzamere levensstijl ook in de komende jaren een van de tiekbanen en speelplaatsen van worden gemaakt, maarbelangrijkste maatschappelijke uitdagingen blijven. We hebben ook weer nieuwe Nike-producten.voor dit overzicht over 2012 één groene trend uitgekozen (uiteen zeer ruim aanbod): het fenomeen dat bedrijven consumenten • Het Franse cosmeticamerk Garnier werkte in april 2011helpen met recycling door al hun producten weer in te nemen en samen met de Amerikaanse milieuorganisatie Terracycledaar vervolgens iets echt constructiefs mee te doen. Wij noe- in de zogenaamde Personal Care & Beauty Brigade.men deze allesomvattende recyclingstrend ECO-CYCOLOGY. De brigade reisde van stad naar stad in de VS en haaldeDeze milieuvriendelijke programmas komen vaak voort uit daar gratis alle afgedankte cosmeticaproducten en -ver-nieuwe regelgeving*, maar soms zien bedrijven zelf het licht pakkingen op. Mensen die hun spullen inleverden, kon-(jazeker, het komt voor ;-). Consumenten hebben in 2012 in elk den daarmee geld of punten verdienen. Het verpak-geval geen reden meer om niet te recyclen. kingsafval werd verwerkt en daarvan werden weer speeltoestellen gemaakt. Consumenten konden hun spullen ook in een speciale tas opsturen via UPS, Gar- nier nam alle kosten voor zijn rekening.* Verschillende staten en steden in de Verenigde Staten (San Di-ego, Seattle en San Francisco bijvoorbeeld) hebben eigen • Dell heeft het programma Dell Reconnect opgezet,strenge regels voor hergebruik ingevoerd. Ook het Europees Par- samen met Goodwill Industries. Consumenten kunnenlement heeft ingestemd met strengere regelgeving voor de hun elektronische apparatuur - van welk merk dan ook -verwerking van elektronisch afval, waarin elke lidstaat in 2012 inleveren bij een van de 2200 Goodwill-vestigingen in deverplicht is om 4 kilo e-afval per burger in te zamelen. In 2016 VS en Canada. De ingeleverde spullen worden opgek-moeten de Europese landen 85% van hun elektronische rest- napt of gerecycled.stromen verantwoord verwerken. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 8. 8. 5. CASH-LESSDe toekomst zonder cash is er al (bijna). Die toekomst draait he-lemaal om het gemak en zal een geheel nieuw ecosysteem van Een paar voorbeelden van CASH-LESS-initiatieven om in 2012 inbetalingen, beloningen en aanbiedingen meebrengen. de gaten te houden: • In oktober 2011 is Google Wallet, Googles gratis mo- biele betalingssysteem met NFC, bij een aantal Ameri- kaanse winkelketens ingevoerd. Met dit systeem, op basis van gelicenseerde MasterCard PayPass- technologie, hoeven shoppers alleen maar hun mobieltje bij de betalingsterminal in de winkel te houden om af te rekenen. In de deelnemende winkels kunnen zij ook nog speciale kortingscoupons krijgen, meedoen met uit- verkoopacties of loyaliteitspunten verdienen, als ze maar met Google Wallet betalen. • In juni 2011 heeft de Amerikaanse online betalingsdi- enst PayPal een mobiele betalingsapplicatie voor Android-toestellen gedemonstreerd. Gebruikers instal-Natuurlijk, een maatschappij zonder contant geld duikt in ieder leren de app, activeren de PayPal-widget en kunnentrendlijstje sinds 1995 op. En hoewel 2012 (opnieuw) niet het jaar vervolgens geld overmaken naar of ontvangen van an-zal zijn waarin consumenten massaal hun munten en briefjes van dere gebruikers. Door de NFC hoeven twee gebruikersde hand doen om alleen nog maar met hun smartphone te alleen maar hun mobieltjes bij elkaar te houden om di-swipen, zullen grote spelers als Google en MasterCard komend rect geld van de een naar de ander te sturen.jaar met veel machtsvertoon hun cashloze betalingsmogelijkhe-den* wereldwijd uitrollen. Het gemak ervan zal veel consumentenaantrekken, en mobiele betalingen zullen uiteindelijk resulteren ineen geheel nieuw, datagedreven systeem van beloningen, aan-biedingen en eerdere aankoopgegevens.* Veel van deze mogelijkheden werken met NFC ("near fieldcommunication"), waarbij versleutelde gegevens kunnen wordenuitgewisseld tussen twee toestellen die zich dicht bij elkaarbevinden. Denk aan een NFC-reader naast de kassa. Een klant diezijn creditcardgegevens in zijn NFC-smartphone heeft geladen,hoeft alleen nog maar zijn mobieltje in de buurt van de reader tehouden om te betalen. De creditcard zelf hoeft hij er niet eensmeer bij te pakken. • Square is een elektronisch betalingssysteem, waarmee gebruikers creditcardbetalingen kunnen ontvangen. Ze moeten daarvoor een draagbaar, vierkant scanap- paraatje op hun iPhone, iPad of Android-toestel aans- luiten. Zowel het apparaatje als de app zijn gratis, wel berekent Square een provisie van 2,75% per betaling. Het systeem werkt direct na installatie. Richard Branson en Visa zijn in november 2011 als investeerders in Square gestapt. Nog in diezelfde maand kwam Square met een update van de app, zodat het ook mogelijk was om helemaal ‘handsfree’ te betalen, simpelweg door gebruikers hun naam hardop te laten Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 9. 9. • In Zweden is in juni 2011 iZettle geïntroduceerd, een soortgelijk apparaat waarmee mensen onderweg credit- cardbetalingen kunnen accepteren. De draagbare chip en pinlezer moeten worden aangesloten op een iPhone of iPad, waarop ook de iZettle-app is geladen. Daarna kunnen kaarttransacties worden gedaan. Via het toestel kan ook een rekening worden voldaan of geld worden overgemaakt. Er is ook een mogelijkheid om een be- taling te taggen, van fotos of opmerkingen te voorzien en dan op Facebook of Twitter te plaatsen om zo een bepaalde aankoop direct met vrienden te delen. Image courtesy of antimega• Het Duitse spoorwegbedrijf Deutsche Bahn heeft in no- vember 2011 zijn Touch&Travel-dienst uitgebreid naar alle 320 stations. Passagiers kunnen nu met NFC be- talen of een barcode scannen bij het binnengaan of ver- laten van een station.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 10. 10. 6. BOTTOM OF THE het derde kwartaal van 2011 is NCR met een testfase begonnen door vijf prototypes in de VS op te stellen. De bedoeling is echter de geldautomaat in ontwik-URBAN PYRAMID kelingslanden op de markt te brengen.De kansen om de honderden miljoenen stedelijke consumentenmet lage inkomens te bedienen, zullen in 2012 ongekend zijn. • Aakash is een op Android gebaseerde tablet met wifi die in het Indiase Hyderabad wordt geproduceerd als goedkoper maar volledig uitgerust alternatief voor prijzi- ger tablets. Het apparaat komt naar verwachting voor USD 60 in de winkel te liggen. Studenten kunnen de Aakash kopen voor USD 35 (door een subsidie van de Indiase overheid).De extreme urbanisatie die zich over hele wereld voltrekt, zal ookin 2012 niet vertragen. Er bevinden zich daarom meer consumen-ten dan ooit aan de BOTTOM Of THE URBAN PIRAMIDE (BOUP):denk maar aan de honderden miljoenen CITYSUMERS die (nog)geen middenklasse-inkomen te verteren hebben. Deze BOUP-consumenten hebben behoefte aan innovaties die specifiek zijnbedoeld voor hun omstandigheden, variërend van gezondheids-vraagstukken tot ruimtegebrek tot de noodzaak van duurzaam-heid. En vergeet niet dat ook BOUP-consumenten design enkwaliteit waarderen.Een paar voorbeelden: • PepsiCo in India probeert twee nieuwe producten op de markt uit: Lehar Gluco Plus, een drankje met elektro- lyten en glucose, en Lehar Iron Chusti, een met ijzer versterkte snack. Beide producten richten zich op con- sumenten aan de onderkant van de sociale piramide, zowel in urbane als rurale gebieden (Bron: Economic Times, juni 2011). • De door NCR ontwikkelde Pillar-pinautomaat werkt met biometrische technologie, waardoor die makkelijk te gebruiken is door mensen die niet of slecht kunnen lezen. Het apparaat heeft een contactloze kaartlezer, een biometrische vingerafdrukscanner, knoppen om vaste geldbedragen op te nemen en een printer voor de bon. Gebruikers hoeven slechts hun vinger op de knop van de vrijstaande pilaar te leggen en een van de gek- leurde knoppen in te drukken om geld op te nemen. In Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 11. 11. 7. IDLE SOURCING Twee voorbeelden van IDLE SOURCING die laten zien waar hetProblemen oplossen door de massa in te schakelen is niet nieuw, heen kan gaan:maar in 2012 zullen er steeds meer crowd sourcing innovatiesopduiken die geringe tot geen inspanning van de massa vereisen. • Het in Boston gevestigde Street Bump heeft een app ontwikkeld die gebruik maakt van de sensoren in smart- phones om gemeenteambtenaren informatie te geven over de toestand van de wegen in de stad. De Android- app, die in maart 2011 als proef is begonnen, gebruikt de versnellingsmeter en de GPS van de telefoons van automobilisten om te registreren wanneer en waar zij door een gat in de weg zijn gereden. De app slaat die gegevens op en maakt automatisch een rapportje op. • De Israëlische (op crowdsourcing gebaseerde) verkeersinformatie-app Waze had in oktober 2011 al zeven miljoen gebruikers in 45 landen. De app geeft gratis turn-by-turn-informatie, naast live-gegevens over de toestand van de wegen die door andere medege-Ook in 2012 zal crowd sourcing zakelijke processen opschudden bruikers (automatisch) worden verstrekt. Gebruikersen een bron van eindeloos veel innovaties blijven. De meeste kunnen ook inloggen en zien waar hun vrienden zichmensen vinden het immers prettig de kans te krijgen om ergens bevinden.aan bij te dragen, of een deel van een groter geheel te zijn.Maar de realiteit is dat de meeste consumenten - hoewel zijmisschien wel willen bijdragen - dat vaak toch te ingewikkeld ofte veel gedoe vinden. Reken daarom op meer iIDLE SOURCINGnitiatieven in 2012: producten en diensten die het veel makke-lijker (of zelfs compleet moeiteloos) maken om ergens aan mee tedoen, of het nu gaat om wegen aan te wijzen die gerepareerdzouden moeten worden of om tekenen van buitenaards leven temelden.Zoals altijd is nieuwe (en zich snel verspreidende) technologieeen van de enablers van deze trend. Een mooi voorbeeld is dealomtegenwoordigheid van smartphones, compleet met GPS ensnelheidsmeters (die bovendien nooit uitstaan). Dit betekent datconsumenten zelf steeds makkelijker gegevens kunnen versprei-den over waar ze zijn en wat ze doen (even ervan uitgaande datze dat zelf ook willen natuurlijk: want het debat over privacy zalook komend jaar in alle hevigheid woeden), die dan weer geag-gregeerd en geinterpreteerd kunnen worden. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 12. 12. 8. FLAWSOME Er zijn heel veel krachtige, nieuwe strategieën om je als merkWaarom consumenten in 2012 merken die menselijk en zelfs kwetsbaarder en menselijker op te stellen en we wijden daaromkwetsbaar durven te zijn, geweldig zullen vinden. in maart 2012 een speciale Trend Briefing aan FLAWSOME en HUMAN BRANDS. Nu beperken we ons tot één mooi voorbeeld: • De Amerikaanse fastfoodketen Dominos voerde in juli 2011 een reclamecampagne in New York. Op een enorm elektronisch billboard op Times Square streamde het bedrijf live de (positieve en negatieve) opmerkingen die klanten over Dominos op Twitter zetten. * Inderdaad, dit is wellicht onze vreselijkste trendnaam ooit. Hoewel TRYVERTISING in de buurt komt ;-) Image courtesy of Russ FrushtickVeel trends draaien om het nieuwste van het nieuwste, maar ver-geet nooit dat voor succesvol ondernemerschap de band met deconsument uiteindelijk veel belangrijker is dan allerlei nieuwetechologieën.In 2011 heeft de afkeer bij consumenten over het egoïstische,immorele of zelfs criminele gedrag van téveel bedrijven nieuwehoogten bereikt. Toch bewijzen de voorbeelden van ondernemin-gen die wel goed willen doen (Patagonia! Ben & Jerrys!), datkarakter en winst hand in hand kunnen gaan. Sterker nog, in2012 zullen consumenten niet verwachten dat het bedrijfslevenonfeilbaar is, maar zich wel op zijn minst een beetje menselijkgedraagt. . Ze omarmen zelfs merken die FLAWSOME* zijn:merken die eerlijk zijn over hun zwakke kanten, die mee-levend, ruimhartig, bescheiden, flexibel, volwassen of hu-morvol zijn en die persoonlijkheid en menselijkheid tonen. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 13. 13. 9. SCREEN CULTUREHet leven zal zich in 2012 meer en meer afspelen via steedspersoonlijker, aanweziger en interactievere schermen. • De Britse supermarktketen Sainsbury’s biedt, samen met tv-zender Sky, zijn klanten de mogelijkheid om tijdens het winkelen naar sportwedstrijden te kijken op de iPad. Op het winkelwagentje, de Sky Go trolley, zit een beweegbare iPad-houder, compleet met speakers en geïntegreerde accu die via een zonnepaneeltje wordt opgeladen. Sportliefhebbende klanten kunnen gratis deIn 2012 zullen diverse mega-tech trends samenkomen: schermen Sky Go-app downloaden en op hun tablet installeren.zullen (zelfs nog meer dan nu) alomtegenwoordig / mobiel /goedkoop / altijd-aan zijn en ze vormen een naadloze interfacemet alles dat achter het scherm ligt (via het mobiele web ensteeds meer via de cloud die in 2012 eindelijk ingeburgerd zalraken). Consumenten zullen dus steeds minder interesse hebbenin apparaten, en veel meer in schermen en natuurlijk hetgeenwaartoe de schermen toegang geven.Dus of het nu om de convergentie van online en offline gaat (zieOFF=ON in onze recente RETAIL RENAISSANCE Trend Brief-ing), of om consumenten die de F-FACTOR gebruiken omnieuwe producten te ontdekken of te beoordelen met hulp vanhun vrienden, fans en volgers, of om oneindige megatrends alsgemak en INFOLUST; in al die gevallen kun je ervan uitgaan datde consumenten worden beïnvloed door SCREEN CULTURE. • Het "Parlamentarium" van het Europees Parlement isEn nee, er zal geen schermmoeheid of -overbelasting optreden. het grootste bezoekerscentrum in Europa. Met eenIntegendeel, de video hierboven is slechts een voorproefje van combinatie van interactieve multimedia en geschiedeniswat ons te wachten staat met de digitale generatie in 2012 en brengt het in 23 talen het dagelijkse leven van de EU-daarna. inwoners in beeld. Een geheel rond (360 graden), digi- taal scherm geeft de bezoekers het idee midden in het Europees Parlement te staan, terwijl zij op touchscreens meer informatie over de Europarlementariërs kunnen opvragen. Uniek is dat het bezoekerscentrum in alle 23 officiële EU-talen informatie biedt via de iPod Touch, die in iedere taal is in te stellen. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 14. 14. • Oh, en nu de winter in sommige delen van de  wereld voor de deur staat, kunnen we wachten op de come- back van de schermvriendelijke handschoenen van Muji en de luxere varianten van Etre. • Verder vooruitkijkend: wat te denken van de Omni- Touch, een prototype van een draagbaar toestel (van• De Zuid-Afrikaanse mobiele-telefonie aanbieder 8ta Microsoft Research Redmond) dat via projectie ieder heeft zijn winkels voorzien van etalageruiten met aan- oppervlak in een touchscreen kan veranderen? Of de raaktechnologie. De klanten kunnen zo dag en nacht flexibele schermen van Samsung. Of Adidas en Intel, door de catalogus bladeren. Door de technologie van die een virtuele schoenenmuur hebben ontwikkeld, One Digital Media (ook een Zuid-Afrikaans bedrijf) waarop klanten door zon 8000 verschillende schoenen werken de ruiten bovendien ook als luidsprekers, zodat kunnen browsen via een aanraakscherm. Inderdaad, de voorbijgangers niet alleen de producten kunnen zien SCREEN CULTURE is onontkoombaar ;-) maar er ook nog informatie over kunnen horen. De winkel zelf zit stampvol aanraakschermen om de 8ta- producten te promoten.• De Sichuan-restaurantketen Hao Di Lao werkt samen met de Chinese technologiefirma Huawei om in de ves- tigingen in Sjanghai and Beijing telepresence- schermen te installeren. Klanten kunnen dan hun maal- tijd delen met familie en vrienden die op dat moment in een van de andere vestigingen zitten. Nu al kunnen klan- ten van Hao Di Lao hun eten bestellen via een iPad op hun tafel.• En de stroom van nieuwe SCREEN CULTURE blijft maar aanzwellen. Let in 2012 speciaal op de iPhone5 en iPad3. En natuurlijk op de Kindle Fire. En o ja, op de Aakash-tablet.• Televisietoestellen en -schermen staat een grondige revisie te wachten: van Apple iTV  en  Samsung SmartTV, tot een hele serie apps die via GoogleTV beschikbaar komt of de 3D-projector van LG en Sonys toekomstplannen voor televisie.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 15. 15. 10. RECOMMERCE Een paar voorbeelden:Voor slimme consumenten is inruilen het nieuwe kopen. • Het Franse sportwarenhuis Decathlon heeft in oktober 2011 een week lang een Trocathlon-actie gehouden.Het is nog nooit zo makkelijk geweest voor consumenten om de De winkels namen alle gebruikte spullen terug in ruileerdere aankopen ten gelde te maken. voor waardebonnen met een geldigheidsduur van zes maanden.Natuurlijk hebben consumenten altijd al grote, duurzame goe-deren als autos of huizen doorverkocht, maar in 2012 kan bijnaalles opnieuw worden verkocht, van elektronica tot kledingen zelfs ervaringen. Terugkoopacties, ruilprogrammas, onlineplatformen en mobiele marktplaatsen, ze bieden allemaal slimmeen makkelijke manieren om te handelen. Consumenten kunnenbijvoorbeeld producten inruilen voor een betere versie, hun mo-gelijke financiële problemen verlichten (wat te denken van dedubbele dip?), of ze handelen in gebruikte spullen uit ethischeof milieuoverwegingen.Drie drivers achter het RECOMMERCE fenomeen: • NEXTISM: Consumenten zullen altijd blijven verlangen naar nieuwe en spannende ervaringen, een belofte die • We noemden het al onder ECO-CYCOLOGY, maar het onlosmakelijk verbonden is aan het volgende, en dus Common Threads Initiative van Patagonia is ook een aanzet tot inruilen voor iets anders of beters. prima voorbeeld van RECOMMERCE. Het Amerikaanse outdoor merk heeft in september 2011 samen met eBay • STATUSPHERE: De toenemende statusverhoging die een officiële marktplaats geopend waar mensen ge- bruikte spullen kunnen kopen en verkopen. voortvloeit uit slim en milieuvriendelijk consumeren. • Levis in Singapore gaf zijn klanten SGD 100 terug als • EXCUSUMPTION: Geraakt door de crisis gaan con- zij hun oude spijkerbroek inleverden en een nieuwe sumenten met slinkende banksaldos op zoek naar crea- kochten: SGD 50 als korting en de overige SGD 50 in tieve oplossingen om minder uit te geven en toch zoveel vouchers. mogelijk te genieten van nieuwe aankopen en ervarin- gen. • Op het Amerikaanse DealsGoRound kunnen gebruikers reeds aangeschafte deals van Groupon, LivingSocial en BuyWithMe kopen of doorverkopen. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 16. 16. • Via het in september 2011 gestarte Amazon Student kunnen studenten de barcodes van hun boeken, dvds, games en andere elektronica inscannen om direct de tweedehandsprijs te zien. Als zij die prijs accepteren, kunnen zij automatisch een verzendlabel laten aan- maken. Wordt het artikel verkocht, dan krijgen zij het bedrag uitbetaald in Amazon-tegoedbonnen. • De marktplaats voor tweedehands tickets, StubHub, heeft inmiddels een mobiele functie aan zijn app toe- gevoegd, waarmee gebruikers nog tot aan de deur van het evenement kaartjes kunnen kopen of verkopen, zonder dat er een printer aan te pas komt.We hebben overigens nog veel meer te zeggen over RECOM-MERCE: lees daarvoor onze recente, speciale Trend Briefingdie helemaal aan RECOMMERCE is gewijd » Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 17. 17. 11. EMERGING MATURIALISM Voorbeelden:In 2012 zullen ervaren, open-minded consumenten in door-gaans conservatieve opkomende markten steeds vaker pro-ducten en campagnes omarmen die op zijn zachtst gezegd ge-durfd zijn. • In 2011 heeft Diesel in India een actie in zijn winkels gedaan met als slogan Sex sells. Unfortunately we sell jeans ("Seks verkoopt. Jammer dat wij alleen jeans ver- kopen"). Klanten die meer dan USD 150 uitgaven, kre- gen een nep seksspeeltje cadeau. De leren Knee J- kniebeschermers waren verpakt in een doosje met pi- kante retro-cartoons en de opdruk "Knee Jerk Reactions Guaranteed" ("Kniereflexen gegarandeerd"). • In maart 2011 is Cardiograph Corporations, een In- diaas cosmeticabedrijf, een campagne begonnen voor haar handzeep Sanitol, met fotos waarbij een man deDit zeiden we een tijdje geleden over MATURIALISM: "Volkomen edele delen van een andere man aanraakt (zie hier-blootgesteld aan (of misschien zelfs deelnemend aan) een onge-censureerde, eigenwijze en rauwe wereld (zeker online!), accep- boven). Een andere reclamefoto laat een man zien die in de neus van zijn collega peutert. De advertenties wijzenteren ervaren consumenten het niet meer dat ze worden behan- op de bacteriën die op iemands handen kunnen zittendeld als het vroegere, makkelijk te shockeren, naïeve doorsnee en dat het dus maar beter is om ze goed schoon tepubliek. Deze consumenten hebben geen moeite met eerlijke houden.conversaties, gedurfde innovaties, eigenzinnige smaken of ris-kante ondernemingen. Ze hebben daarom steeds meer waarder-ing voor merken die de grenzen durven te verleggen en te over-schrijden."Dit had vooral betrekking op gevestigde consumentenmaat-schappijen, maar in 2012 zien we ook steeds meer uitingen vanMATURIALISM in de opkomende markten.Waarom? Hoeveel culturele verschillen er ook bestaan, de mon-diale consumentenklasse is opmerkelijk homogeen in zijn be-hoeften en wensen. Daarbij mag niet worden vergeten dat dieklasse ook steeds stedelijker is geworden (lees: verbondener,spontaner en meer genegen om iets uit te proberen). • Het Amerikaanse farmacieconcern Johnson & Johnson voerde in september 2011 in China een reclamecam- pagne om het belang van gynaecologische gezondheid te onderstrepen. Op een video was een dagboek te zien, geschreven door ene "V" (vagina in het Chinees). Kijkers konden daarna doorklikken naar een speciale microsite waar zij het fictieve dagboek over de vrouwelijke ge- zondheid konden inzien. Het 30 paginas tellende boekje bevatte onder meer artikelen over relaties, seks, mode en vriendschap. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 18. 18. 12. POINT & KNOW2012 zal in het teken staan van visuele informatiebehoefte. • In november 2011 is de Amazon Flow-app geïntro- duceerd, waarmee gebruikers via beeldherkenning in- formatie over producten kunnen opvragen of die kunnenNu de meeste mensen bijna continu toegang hebben tot tekstu- aanschaffen. Behalve films, muziek en boeken herkentele informatie en ook altijd teksten kunnen doorzoeken, is de de app ook veel huishoudelijke artikelen.volgende stap om ook (nuttig) elementen uit de echte wereld teontsluiten - en met echte wereld bedoelen wij de wereld vanmensen en objecten.In 2012 zal een mengelmoes van bekende (apps! augmentedreality!) en zeer bekende (QR-codes) media eindelijk massaalallerlei informatie weergeven over objecten (en zelfs mensen) inde echte wereld. En net als bij een aantal andere trends in dezeTrend Briefing is het de opkomst van de smartphone (altijd bij dehand!) die het POINT & KNOW fenomeen in de komende 12maanden zal voortstuwen. Pas POINT & KNOW vooral op eenpraktische manier toe in de komende 12 maanden: geef extradiepte aan kennis, vertel verhalen, geef (betere) informatie over • Zal 2012 nu eindelijk het hoogtepunt worden voor deoorsprong, prijzen, koppel het aan e-commerce en ga zo maar QR-codes, de voorvader van de huidige POINT &door. KNOW-technologieën? Ze zijn nu overal te vinden en dankzij de smartphone lopen de consumenten er einde-Voorbeelden: lijk ook warm voor. In september 2011 heeft Ralph Lau- ren customized QR-codes in zijn winkels aangebracht, compleet met het bedrijfslogo van de polospeler. Door de code te scannen konden klanten tickets voor het US Open-tennistoernooi winnen of producten kopen op de Ralph Lauren M-Commerce-site. Andere luxemerken, zoals Louis Vuitton, verfraaien hun QR-codes eveneens. En ja, als zelfs de luxe merken eenmaal op de rijdende tech-trein zijn gesprongen... ;-) • In oktober 2011 heeft Starbucks een QR-code actie gehouden om klanten bekender te maken met de moge- • Google Goggles is een gratis beeldherkenningsapp lijkheden voor mobiel betalen (en met haar koffie natuur- waarmee gebruikers met hun mobiel zoekopdrachten op lijk). basis van fotos kunnen doen. Door fotos te nemen van voorwerpen, plaatsen of barcodes kunnen gebruikers • De Canadese schoenontwerper John Fluevog heefft in meer informatie opvragen. zijn Ask Clogs-collectie QR-codes in de zool van iedere schoen laten aanbrengen. De codes verwijzen naar een video over levenscyclus van een schoen, van de eerste stappen in de productie totdat die in de winkel lag. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 19. 19. • De eBay Inspiration Shop, die in oktober 2011 in New • PittPatt is een gezichtsherkenner die is ontwikkeld door York geopend was, was het resultaat van een de Carnegie Mellon Universiteit. Gebruikers kunnen hi- samenwerking tussen veilingsite eBay, de Amerikaanse ermee individuele personen vinden op fotos of in ontwerper Jonathan Adler en een select gezelschap van videos. De gezichtsherkenner zoekt eerst menselijke smaakmakers zoals celebrities, journalisten, bloggers en gezichten in het beeldmateriaal en vergelijkt die vervol- stilisten. De virtuele winkelgevel liet een keur aan elek- gens met fotos op Facebook en Google Images. Binnen tronische producten, mode-artikelen en auto- een minuut zou die dan een persoon moeten kunnen accessoires zien. Om een item te kopen konden de ge- identificeren. PittPatt is nog steeds in ontwikkeling maar bruikers de mobiele app van eBay downloaden en de is in juli 2011 al aangekocht door Google. Griezelig? betreffende QR-code scannen. Misschien. Interessant? Zonder meer.• leafsnap is een gratis app die visuele- herkenningstechnologie toepast, waarmee gebruikers verschillende soorten bomen kunnen onderscheiden door een foto van hun bladeren te maken.• WeBIRD is een (concept) app waarmee gebruikers het gezang van een vogel kunnen opnemen en naar een server kunnen sturen om binnen een paar seconden een berichtje terug te krijgen welke vogel dat is. WeBird hoopt nog voor de vogeltrek in het voorjaar van 2012 beschikbaar te zijn.• De populaire mobiele muziekdienst Shazam (die num- mers kan herkennen en die ook aanbiedt om te delen of te kopen) verdubbelde in de 12 maanden tot juni 2011 elke week het aantal downloads van zijn app. De dienst heeft nu 125 miljoen gebruikers en dagelijks worden 4 miljoen liedjes getagd. Een vergelijkbare service biedt Midomi SoundHound, dat samenwerkt met Spotify.Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 20. 20. 13. MORE-ISM Vergeet niet...Deze 12 trends zijn slechts het topje van de ijsberg. Als je toe-gang wilt hebben tot alle consumententrends en innovaties diewe spotten, volgen en interpreteren, bekijk dan onze 2012 Pre-mium Service, inclusief ons meer dan 100 pagina tellende2012 Trend Report (in PDF, PPT en print) >>>Voor veel van onze lezers zal onze gratis content meer danvoldoende zijn. En toch zijn de 12 trends in deze gratis TrendBriefing slechts een heel klein deel van wat we volgen en in kaartbrengen.Als je toegang wilt tot alle trends, insights en voorbeelden die we Onder trends kan heel veel worden verstaan: van Vergrijzingvoor en in 2012 volgen, bekijk dan onze Premium Service » van de bevolking in China tot Wollen enkelrokken de herfstmode voor 2013. Dus vergeet niet:Onze Premium clienten hebben onder andere toegang tot onsexclusieve, ruim paginas tellende 2012 Trend Report, en tot onze • trendwatching.com richt zich op consumententrends envoortdurend groeiende Trend Database die inmiddels al meer dan niet macrotrends. Die laatste volgen we zeker, maar we5000 geindexeerde trendvoorbeelden bevat. Premium clienten publiceren er niet over. Dus voor het geopolitieke ofontvangen bovendien sector-specifieke trendrapporten. En dat ecologische macrobeeld van 2012 kun je beter bronnenalles tot november 2012. raadplegen als McKinsey Global Institute of Global Trends. • Natuurlijk ontstaan trends niet zomaar op 1 januari om op 31 december weer te verdwijnen. We leveren graag Top 12-lijstjes aan professionals, maar let wel dat alle trends voortdurend in beweging zijn. De grote con- sumententrends lijken meer op onderstromen dan op één grote tsunami, en alles wat we in deze Trend Brief- ing hebben beschreven is op dit moment al op een of andere manier gaande. • We zullen ook zeker niet beweren dat er slechts 12 con- sumententrends in 2012 de boventoon zullen voeren: integendeel, er zijn tientallen belangrijke consumente- nontwikkelingen die professionals moeten volgen en ergens gedurende het jaar zouden moeten toepassen.Niet alleen top-B2C-merken en -bureaus maken gebruik van Wij bieden hier slechts een selecte keuze die je hopelijkonze Premium Service, maar ook veel kleinere, ambitieuze on- op weg helpt. Mocht je toegang willen tot nog veel meer,dernemers en bedrijven hebben toegang: we hebben de prijs dan kijk dan op de lijstjes van andere trendbureaus of kijkook betaalbaar gehouden. Meer informatie hier » nog eens onder nummer 13 van de Trend Briefing ;-) • Ook veel van de trends die we de laatste jaren hebben belicht, zullen volgend jaar net zo belangrijk zijn als de 12 die we hier hebben genoemd. Van CITYSUMERS tot BRAND BUTLERS. Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)
 21. 21. Toepassen• O ja, geen van deze trends gaat op voor alle consumen- ten.• Tot slot het allerbelangrijkste: trend watching draait om de toepassingen. Om innovaties. De praktijk. Geld ver- dienen. Dus vergeet ‘nice to know’ of ‘pie in the sky’ en kijk hieronder hoe je de trends direct in de praktijk kunt brengen. Trouwe lezers hebben het onderstaande vaker gezien: de vier manieren om deze consumententrends toe te passen, en ook geld te verdienen met de innovaties die eruit voortkomen. Vraag jezelf af of ze de potentie hebben om (en zo ja hoe): 1. De visie van je bedrijf te beïnvloeden of te vormen. 2. Je te inspireren tot een nieuw businessconcept, een geheel nieuwe onderneming of een nieuw merk. 3. Een nieuw product of een nieuwe dienst of ervaring aan een bepaalde consumentenmarkt toe te voegen. 4. De taal te spreken van de consumenten die al midden in die nieuwe trends staan (marketing, advertising, PR). Wil je meer suggesties om trends te ontdekken en toe te passen, kijk dan op onze TIPS sectie. Veel succes. En wees er zeker van dat je je hebt geabonneerd op onze gratis Trend Briefings: er volgen er nog genoeg in 2012 en daarna!Je leest nu de Nederlandse PDF-versie van een van de Trend Briefings van trendwatching.com (zie http://trendwatching.com/trends/12trends2012/)

×