Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty
uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd
fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx
cvbnmqwertyuiopasdfg...
Ceshtjet
Pozita gjeografike
Kushtet fiziko natyrore
Popullsia
Ekonomia
Amerika Qendrore
Amerika Qendrore (Mesme) ose Mediteraniamerikanështë hapësirë gjeografikenë mestë dy
masave të mëdhakonti...
KostaRikapërfshindisaishuj.CocosIsland(24kilometrakatrorë,ose 9,3milje katrorë)CaleroIsland
është ishullimë i madhi vendit...
Flora dhe Fauna
KostaRika është shtëpi përnjë shumëllojshmëri të bimëve dhe kafshëve.Ndërsavendikavetëm
rreth0,1% e toke n...
vendi mori plotAzi-PaqësorEkonomikBashkëpunimiForum(APEC) Anëtarësiminë 2007 pasi të
bëhetnjë vëzhguesnë 2004. NjësiaThe F...
Besimi
Krishterimi është fejadominueseKostaRika,me Romankatolicizmitë qenë fe zyrtare të shtetitsipas
Kushtetutës1949, e c...
venditkandikuarChibcha.Bregdeti Atlantik,ndërkohë,ishte i populluarme punëtorëtafrikanegjatë
shekujve 17dhe 18.
Kuzhinë Ko...
Belize është në bregune Karaibeve të veriutAmerikënQendrore.Ajondannjë kufi në veri me
shtetinmeksikantë QuintanaRoo,në pe...
rëndësishme rizoforë janë të përfaqësuaraedhe në të gjithë peisazhitBelize-së[44] [45] Si pjesë e
globalishttë rëndësishme...
Belize kapesë bankakomerciale,prej të cilave më e madhe dhe më e vjetërështë BelizeBanka.
Katërbankat e tjerajanë të Trash...
Mbi gjysmae popullsisëështë dygjuhësh,dhe një segmenti madhështë në të vërtetë shumë gjuhë.
Duke qenë i tillë një të vogël...
El Salvadorshtrihetnë isthmustë AmerikësQendrore në mestë latitudes13° dhe 15 ° N, dhe
longitudes87° dhe 91 ° W. Ajoshtrih...
El Salvadorka një klimë tropikale me sezonete theksuaralagështdhe të thatë. Temperaturat
ndryshojnë kryesishtme lartësi dh...
Është vlerësuarse ka500 lloje të zogjve,1000 specie fluturash,400lloje të orchids,800 lloje të
pemëve,dhe 800 lloje peshqi...
në Nikaragua,KostaRika,Uruguaj dhe Argjentina.Kjoi referohetpërdorimittë "Vos"si përemrit
personittë dytë,në vendtë "Tu".M...
Ana veriore e Guatemalës Petén i takon trojeve valore të rrafshnaltës së quajtur Yucatáns. Ana
jugore nga kahu perëndim li...
Guatemalaështë një vendi faunësdallueshme.Ajokadisa1246 specie të njohura.Ngakëto,6.7%
janë endemikedhe 8,1%janë të kërcën...
shpresuarpërtë taksuar prodhimindhe përdorimine të ardhurave ngataksatpër të financuar
programete parandalimittë drogësdhe...
Hondurasi ka një sipërfaqe prej 110.000 km² dhe një një popullsi prej pothuajse 7.500.000.
Kryeqytet është Tegusigalpa.
Ho...
dhjetor 2005, ky ishte një nga kërkesat e para miratimit fillim të CAFTA. Ka kontrolle të çmimit
në nafte, dhe të tjera të...
Simbolet, shenjat
Flamuri i Hondurasit përbëhet nga tre shirita të barabarta horizontale, në pjesën e sipërme dhe të
posht...
Popullsia
Sipas CIA World Factbook, Honduras ka një popullsi prej 7,48 milionë ; 90 % e popullsisë është
Mestizo, 7 % indi...
një tentativë North American adventurer William Walker. Pseudonim i konsiderohet kompliment,
nuk nënçmues. Kryesore është ...
zhvilluar, përveç disa degëve të plantacioneve (pambuku, kallami i sheqerit, duhani). Tregtia e
jashtme është e dobët
Popu...
Klima
Tropikui Gaforres efektivishte ndanvendinnë zonate butë dhe tropikale. Tokaveri e njëzetekatërt
paralele temperatura...
botë në ekosistemetdhe i katërtnë specie të përgjithshëm.Rreth2500 specie janë të mbrojturanga
legjislacionetmeksikane.
Sh...
(grurë, fasule, misër). Në Meksikë ndodhen kompani të rëndësishme si Pemex, kompania me e
rëndësishme në Amerikën Latine d...
20, është shënuarme përpariminekonomikdhe të paqes.Paskatërdekadave të trazirave civiledhe
të luftës,Mexicopazhvillimine f...
sezonitnë kryeqytet,minimumherëtnë mëngjesmundtë jetë 24 ° C (75,2 ° F) dhe pasdite maksimal
30 ° C (86,0 ° F).Temperatura...
Besimi
Qeveriae Panamasë nukmbledhstatistikambi përkatësinë fetaretë qytetarëve,porburime të
ndryshme vlerësojnë se 75 në ...
Amerika Jugore
Amerika Jugore është me një sipërfaqe prej 17.843.000 km² dhe një popullsi prej 355.070.540
banorësh, konti...
 Fusha e Amezonit
 Fusha Grand Çakos
 Fusha e La Platës
 Rrafshnalta e Guajanës
 Pllaja e Brazilit
 Rrafshnaljta e P...
Argjentina (spanjisht: Argentina, shqiptimi: Ahrrshentina) është një shtet në Amerikën Jugore.
Në lindje kufizohet nga Oqe...
Eksporti është kryesisht i dominuar nga produktet bujqësore. 31 % e eksportit përbëhet nga
prodhimet e përpunuara bujqësor...
parandaloi humbje të mëtejshme të territorit kombëtar. Refuzimin e tij për miratimin e një
kushtetute kombëtare, në bazë t...
Në prill të 1982-së shefi i "jutes", Leopoldo Galtieri e shtinë Argjentinën në konflikt të armatosur
me Britaninë e Madhe....
përgjatë lumitParaguai.Edhe pse një vendme diversitettë madhgjeografik,Boliviakambeturnjë
vendpa dalje në detqë prej Luftë...
Relievi
Relievi i Amerikës Jugore është shum i ngjashëm me relievin e Amerikës Veriore. Në relievin e
Amerikës Jugore dall...
nga familjet e të arsimuar. përvojë zbuluar vetë të jetë një fatkeqësi nxjerr, dhe në 1549, mbretit
të caktuar një guverna...
Kili ka një popullsi prej 17 milion banorësh dhe kryeson vendet e Amerikës Latine në listat të cilat
masin indeksin e zhvi...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor

5 221 vues

Publié le

Modelet e zhvillimit ekonomik ne bote
Rajoni : Amerika Qendrore dhe Amerika Jugore

Publié dans : Sciences
 • Login to see the comments

 • Soyez le premier à aimer ceci

Rajoni Amerikano Qendror & Rajoni Amerikano Jugor

 1. 1. qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxc vbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg hjklzxcvbnmrtyuiopasdfghjklzxcvbn mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopas Projekt lendor Lenda:Gjeografi Tema : Modelet e zhvillimit ekonomik ne bote Rajoni : Amerikano qendror dhe Amerikano Jugor Punoi Justin Dema
 2. 2. Ceshtjet Pozita gjeografike Kushtet fiziko natyrore Popullsia Ekonomia
 3. 3. Amerika Qendrore Amerika Qendrore (Mesme) ose Mediteraniamerikanështë hapësirë gjeografikenë mestë dy masave të mëdhakontinentaletë AmerikësVerioredhe të AmerikësJugore.AmerikaQendrore ka një sipërfaqe prej 540.000 km²dhe prej kufiritveriortë Meksikësderi te lugunae lumit Atratonë MamerikënJugore e ndanë distance prej 4600 km.Përveçishujve të IndisëPerndimoredhe rripittë ngushtë tokësornë mestë oqeaneve ,në Amerikëne Mesme hynedhe Meksika.Diferencohetprej pjesëve tjeratë Amerikëspërcoptimine theksuartë bregdetit,përnumrinemadhtë ishujve, gadishujve ,deteveqë e rrethojnë. Kosta Rika Zyrtarishte njohursi Republikae Kosta Rikës (spanjisht:Costa Rica ose República de Costa Rica,Stampa:IPAes),ështërepublikë në AmerikëQendrore,që kufizohetme Nikaraguan në veri, Panamanë në lindjedhe jug-lindje,me OqeaninPacifiknë jugdhe me DetinKaribik në lindje. KostaRika ishte shteti i parë në botë i cili e shpartalloi ushtrinë e vetë. Në mesine shteteve të AmerikësLatineKostaRikaradhitet e katërtanë listëne shtetevetë Indeksittë Zhvillimit Njerëzorë dhe e 48-tanë mbarbotën. Sa i përketIndeksittë PerformancësAmbientale,KostaRika radhitete pestanë botë,duke u ngjiturngavendi i 15-të në të cilingjendej në vitin 2006. Në vitin 2007 qeveriae KostaRikësdeklaroi se duanqë të jetë shteti i parë he governmentof CostaRica statedthat theywantto be the firstcountryto become karbonneutral duke filluarnë vitin2021 KostaRika është e vendosurnë isthmusAmerikanoQendrortë shtrirë ne gjaesine gjeografike 8 ° dhe 12 ° N,dhe gjersine 82° dhe 86 ° W. Ajokufizohetme DetinKaraibik(në lindje) dhe Oqeani Paqësor(në perëndim),me një total prej 1,290 km (800 mi) të vijësbregdetare,212 km (132 mi) në bregdetinKaraibikdhe 1,016km (631 mi) në Paqësor.KostaRika kufizohetme Nikaraguannë veri (309 km ose 192 mi i kufirit) dhe Panamanë jug-juglindje (330km ose 210 mi i kufirit).Në total, KostaRika përfshinte51.100 kilometrakatrorë (19.700 sq mi) mbi 589 kilometrakatrorë (227 mi sq) e ujërave territoriale. Pikamë e lartë në vendështë CerroChirripó,në 3819 metra(12,530 ft);ajo është majae pestë më e lartë në AmerikënQendrore.Vullkanmë të lartë në vendështë VolcanoIrazú(3431 m ose 11,257 ft) dhe liqeni më i madhështë Liqeni Arenal.
 4. 4. KostaRikapërfshindisaishuj.CocosIsland(24kilometrakatrorë,ose 9,3milje katrorë)CaleroIsland është ishullimë i madhi vendit(151,6 kilometrakatrorë,ose 58,5kilometrakatrorë) .Mbi 25% e territoritkombëtarKostaRikaështë e mbrojturngaSINAC(Sistemit Kombëtari Zonave të Konservimit),Mbikëqyrtë gjithazonave të mbrojturatë vendit.KostaRikagjithshtuposedon densitetinmë të madhtë specieve në botë. Klima Pershkakte vendosjesnë mes8dhe 12 gradë në veri të Ekuatorit,klimaështë tropikale.Megjithatë, vendi kashumë mikroklimanë varësi të lartësisë,reshje,topografi,dhe ngagjeografiae çdorajontë veçantë. Sezonete KostaRikëspërcaktohenngasashumë shi bie gjatë një periudhetë caktuar.Vitmundtë ndahetnë dy periudha,sezonine thatë të njohurpërbanorëtsi verë,dhe sezonine me shi,i njohur lokalishtsi dimrit."Verë"aposezonine thatë shkonngadhjetori në prill,dhe "dimër"aposezonme shi shkonnga maji deri në nëntor,e cilapothuajse përkonme sezoninstuhiAtlantikut, dhe gjatë kësaj kohe,bie shi vazhdimishtnë disarajone. Zone me me shume rreshje shiujane shpatete maleve KaraibikeQendrore Cordillera,me një reshje vjetore prej mbi 5000 mm (196,9 në).Lagështiaështë gjithashtue lartë në anënKaraibevesesanë anënPaqësorit.Temperaturamesatarevjetorenë zonëne ulëtbregdetare ështërreth27 ° C (81 ° F), 20 ° C (68 ° F) në zonat kryesore të populluaratë CordileraQendrore,dhe më poshtë 10° C (50 ° F) në majat e maleve më të larta. Month Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Year Average high °C (°F) 27 (81) 27 (81) 28 (82) 28 (82) 27 (81) 27 (81) 27 (81) 27 (81) 26 (79) 26 (79) 26 (79) 26 (79) 26.8 (80.5 ) Average low °C (°F) 17 (63) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 17 (63) 18 (64) 18 (64) 18 (64) 17.8 (63.8 ) Precipitation m m (inches) 6.3 (0.248 ) 10.2 (0.402 ) 13.8 (0.543 ) 79.9 (3.146 ) 267.6 (10.535 ) 280.1 (11.028 ) 181.5 (7.146 ) 276.9 (10.902 ) 355.1 (13.98 ) 330.6 (13.016 ) 135.5 (5.335 ) 33.5 (1.319 ) 1,97 1 (77.6 ) Percent possibl e sunshine 40 37 39 33 25 20 21 22 20 22 25 34 28.2
 5. 5. Flora dhe Fauna KostaRika është shtëpi përnjë shumëllojshmëri të bimëve dhe kafshëve.Ndërsavendikavetëm rreth0,1% e toke në botë,ajopërmban5% të biodiversitetitnë botë.Rreth25% e sipërfaqessë tokëssë venditështë në parqetkombëtare të mbrojturadhe zonate mbrojtura,përqindjamë e madhe e zonave të mbrojturanë botë (zhvillimmesatar13%,e zhvilluarbotabotamesatar8%). KostaRika ka arriturme suksesqë të zvogëlohetshpyllëzimi ngadisanganormat më të këqijanë botë 1973-1989, në pothuajse zeronga 2005. Ekonomia SipasBankësBotërore,GDPKostaRika përfrymë është US $ 12,874 PPP(si i 2013); megjithatë,ky vendnë zhvillimende përballetme mungesëtë mirëmbajtjesdhe investimevetë rejanë infrastrukturë,një normë të varfërisë vlerësohettë jetë 23%,një normë 7,8% papunësi (2012 est.), dhe një deficittregtarprej 5,2%.Përvitinfiskal 2007, vendi tregoi një suficittë qeverisë.Rritja ekonomike në 2008 është zvogëluarnë një rritje 3% në fytyrëne recesionitglobal (nga7% dhe rritje 9% në dyvitete mëparshme). ShkallaKostaRikainflacionitishte një vlerësuar4,5% në vitin2012. Më 16 tetor 2006, një sistemi ri i këmbimittë monedhësuprezantua,duke i lejuarvlerae zorrëssë trashë KDF të notonnë mesdy bandave siçbërë më parë nga Kili.Objektivi i kësaj politike ishtepërtë lejuarBankënQendroreqë të jetë në gjendje përtë trajtuarmë mirë inflacionindhe të dekurajojë përdorimine dollarëamerikanë. Megjithatë,si e gushttë vitit2009, vlerae zorrëssë trashë ndaj dollaritkarënë për86% të vlerëssë saj në fund-2006 (shihzakonishtnë dispozicionListatForex tregtare).Njësiae monedhësështëe zorrëssë trashë,dhe në prill 2014 ajo tregtonrreth550 deri në US $, dhe rreth760 colonesndaj euros. Qeveriaqendrore ofronpërjashtimngataksatpër ata të gatshëmpërtë investuarnë vend.Disa korporatatglobale të teknologjisësë lartë kanë filluartashmë në zhvillimnë këtë zonë dhe janë eksportuarmallra,duke përfshirë Intel,GlaxoSmithKline,dhe Procter&Gamble.Në vitin2006, objektitIntel mikroprocesori vetëmishte përgjegjëspër20% të eksporteve të CostaRicandhe 4,9% të PBB-së së saj. Tregtiame Azinë Juglindoredhe Rusinëlulëzuargjatë vitit2004 dhe 2005, dhe
 6. 6. vendi mori plotAzi-PaqësorEkonomikBashkëpunimiForum(APEC) Anëtarësiminë 2007 pasi të bëhetnjë vëzhguesnë 2004. NjësiaThe Financial TimesInteligjencësdhënë KostaRikasi "të Karaibeve dhe Qendrore Vendiamerikane e 2011/12 Ardhmen"përsuksesine saj në tërheqjene investimevetë huajatë drejtpërdrejta(FDI) si i parë në rajonnë aspektine numrittë projekteve të IHD që ngaviti 2003. Një pionieri ekoturizmit,KostaRikatërheqshumë turistëpërparqete tij të gjerakombëtare dhe zonat e mbrojtura.[71] Në Travel and Tourismpërkonkurrencë të Indeksittë 2011, CostaRica renditete 44 në botë dhe e dyta mesvendeve të AmerikësLatinepasMeksikës.në "burimet natyrore"subindex,KostaRikaradhitete gjashtanë mbarë botënnë shtyllëne burimeve natyrore, por 104 në aspektine burimevekulturore.KostaRikarenditete tretae vendeve të gjashtëdhjetë e mbuluaranë Global GjelbërIndeksine 2014 Ekonomisë.[73] nëKategoriae qëndrueshëmtë turizmit,KostaRikaështë renditurpërherë të parë. KostaRika ka zhvilluaredhenjë sistemtë pagesave përshërbimetmjedisore. Në mënyrë të ngjashme,KostaRikakanjë taksë mbi ndotjene ujittë penalizojëbiznesetdhe pronarëte shtëpive që hale zeza,kimikatevebujqësore,dhe ndotësvetë tjerë në ujore.[74] Në maj 2007 , qeveriaCosta Rican njoftoi qëllimete saj përtë bërë 100% karbonneutral nga 2021. Si e 2012, Costa Rica prodhon më shumë se 90% të energjisë elektriketë saj nëpërmjetburimeve të ripërtëritshme. [burimmë i mirë i duhur] Në 1996, Ligji Forestishte miratuarpërtë ofruarstimuj të drejtpërdrejtafinanciarepërpronarëte tokave përofrimine shërbimeve të mjedisit.Kjondihmoi riorientuarsektorinpyjorlargngaprodhimi komercial druritdhe shpyllëzimi që rezulton,dhe ndihmoi në krijimine vetëdijespërshërbimetqë ofronpër ekonominë dhe shoqërinë(dmth,fiksimittë karbonit,shërbimethidrologjiketë tillasi prodhimine ujittë freskëttë pijshëm,mbrojtjene biodiversitetit,si dhe sigurimine bukurisëskenik Popullsia Regjistrimi 2011 llogaritetnjë popullsi prej 4.301.712 njerëz.Bardhëve, castizosdhe mestizos 83,63%, ndërsa1,05% janë Zi,ose Afro-Caribbean,]Një mesatare CostaRicanngaLuginaQendrore ka një 67,5% evropian,prejardhja29,3%indianamerikandhe 3,2% afrikan. Ka edhe mbi 104.000 banorë Native Americanose indigjene,që përfaqësojnë 2.4% të popullsisë. Shumicae tyre jetojnë në rezervatë izoluar,të shpërndaranë mesine tetë grupeveetnike:Quitirrisí (në Luginëne Qendrore),Matambúose Chorotega(Guanacaste),Maleku(Alajuelaverior),Bribri (Atlantikutjugor),Cabécar(Cordillerade Talamanca),Guaymí(jugore KostaRika,përgjatë kufirit Panama),Boruca (KostaRikajugore) dhe Térraba(jugore KostaRika). Popullsiae prejardhjaEvropianështë kryesishtme prejardhje spanjolle,me numërtë madhtë italiane,gjermane,angleze,holandisht,frëngjisht,familjetirlandezë,portugalisht,dhe polake,si dhe një komunitettë konsiderueshëmhebre.Shumicae Ricansafro-Costajanë Creole anglisht-folëse pasardhëstë zezapunëtorëve Jamaicanshekullittë 19 imigrantëve.
 7. 7. Besimi Krishterimi është fejadominueseKostaRika,me Romankatolicizmitë qenë fe zyrtare të shtetitsipas Kushtetutës1949, e cila në të njëjtënkohë garantonlirinëe fesë.Sipasanketësmë të fundit mbarëkombëtartë fesë, të kryernë 2007 nga Universitetii KostaRikës,70,5% e KostaRicansjanë Romankatolikë (44,9%praktikuarkatolikë),13.8% janë protestantë ungjillore,raport11,3% se ata nukkanë një feja,dhe 4,3% i përkasinnjë tjetërfeje.Shkallae sekularizmitështë e lartë nga standardete AmerikësLatine.Përshkaktë vogël,portë vazhdueshme,emigracionitngaAziadhe Lindjae Mesme,fetë e tjerajanë rritur,më të njohuratë qenë Budizmi,me rreth100.000 praktikuesit(mbi2%e popullsisë),[89] Shumicae Budistëtjanë anëtarë të Hankineze komuniteti i rreth40.000 ndjekurngakonvertuarve të rejalokale.Kaedhe shiframë të voglatë hindu,çifut, Bahá'í, dhe pasuesve muslimanë. Kultura KostaRika ishte pikakuMesoamericandhe kulturatautoktone të Amerikëssë Jugututakuan.Në veriperëndimtë vendit,gadishullinNicoya,ishte pikamë jugori ndikimitNahuatl kulturorkur pushtuesitSpanisht(konkuistadorësh)erdhi në shekulline 16-të. Pjesë qendrore dhe jugore të  Gjuha kryesore e folur në Kosta Rika është Costa Rican spanjisht. Disa gjuhë amtare janë ende flitet në rezerva indigjene.Më numerikisht i rëndësishëm janë Bribri, Maléku, Cabécar dhe Ngäbere gjuhët, disa prej të cilave kanë disa mijëra folës në Kosta Rika - të tjerët disa qindra. Disa gjuhë, të tilla si Teribe dhe Boruca, kanë më pak se një mijë folës. Një gjuhë Creole- Anglisht, dialekt Jamaican (e njohur edhe si Mekatelyu), është folur përgjatë bregdetit Karaibe. Rreth 10.7% e popullsisë Kosta Rika e të rriturve (18 ose më të vjetër) gjithashtu flet anglisht, 0,7% frëngjisht, dhe 0,3% flet portugalisht ose gjermanisht si gjuhë e dytë
 8. 8. venditkandikuarChibcha.Bregdeti Atlantik,ndërkohë,ishte i populluarme punëtorëtafrikanegjatë shekujve 17dhe 18. Kuzhinë KostaRikësështë njëpërzierjee vendasëvetë Amerikës,spanjisht,Afrikësdhe shumëtë origjinave të tjeratë kuzhinës.Enëttillasi Tamale shumë tradicionale dhe shumë të tjeratë bëranga misri janë më përfaqësuesi banorëve të saj indigjene,dhe të ngjashmeme vendete tjerafqinje Mesoamerican.Spanjollëtsollënpërbërësitshumëtë rejanë vend ngatokat e tjera,në veçanti erëza dhe kafshëve shtëpiake.Dhe më vonë në shekulline 19,aromë afrikanhuazohetpraninë e saj me ndikimngaflavorstjeraKaraibe përziera.Kjoështëse si KostaRikëssotkuzhinë ështëshumë e larmishme,me çdogruptë ri etnikqë kishte kohëte fundittë bëhetpjesëe popullsisë së venditme ndikimtë fuqishëmkuzhinëne vendit. Beliza Belize është një vendnë bregunlindortë AmerikësQendrore.Ajoështëi vetmi vendnë Amerikën Qendrore gjuhazyrtare e të cilitështë angleze,megjithëse BelizeanCreole(Kriol) dhe spanjishtjanë gjithashtutë folurzakonisht.Belizekufizohetnë veri ngaMeksika,në jugdhe në perëndimnga Guatemala,dhe në lindje ngaDeti Karaibe.Kontinente saj është rreth290 km (180 mi) i gjatë dhe 110 km(68 mi) gjerë. Me 22.800 kilometrakatrorë (8.800 mi sq) të tokësdhe si i 2014 një popullsi prej 340.844, Belize ka dendësinëmë të ulëttë popullsisënë AmerikënQendrore.Shkallae venditrritjae popullsisëprej 1,97% në vit(2013) ështëdytë më të lartë në rajondhe një nga më të lartatnë hemisferën Perëndimore. BollëkBelize-së e specievetokësore dhe detare dhe diversiteti i saj i ekosistemeve të dhënëatë një vendtë rëndësishëmnë nivelglobal konsiderueshme MesoamericanBiologjikeKorridorit.
 9. 9. Belize është në bregune Karaibeve të veriutAmerikënQendrore.Ajondannjë kufi në veri me shtetinmeksikantë QuintanaRoo,në perëndimme departamentine Guatemalëse Peten,dhe në jugme departamentine Guatemalëse Izabal.Në lindje në Detine Karaibeve,i dytë më i gjatë gumë pengesë në botë krahëtshumë prej 386 kilometra(240mi) e bregdetitkryesishtkënetor.[35] zonë e venditarrinnë 22.960 kilometrakatrorë (8865 sq mi),një zonë pakmë e madhe se El Salvador, Izrael,MassachusettsapoUells.Shumë lagunaTë përgjatë brigjeve dhe në brendësi veriore reduktonzonënaktuale të tokësnë 21.400 kilometrakatrorë (8263 sq mi). Belize është formuarsi një drejtkëndëshqë shtrihetrreth280 kilometra(174mi) veri-jugdhe rreth 100 kilometra(62mi) lindje-perëndim,me gjatësitotale e kufirittë tokëse 516 kilometra(321 mi). Kursetundulatinge dylumenjve,Hondodhe Lumi Sarstoon,të përcaktojëshumë më i gjatë kufijve veriore dhe jugore të vendit.Kufiriperëndimorvijonpaveçori natyrore dhe shkonveri-jugpërmes pyjeve ultësirë dhe malorpllajë. Në veri të Belize përbëhetkryesishtngae sheshtë,fushamoçalore bregdetare,në vende pyjore rëndë.Floraështëshumë e larmishme e konsideruarzonë të vogël gjeografike.Jugpërmbanvargtë ulëtmalore e Maleve Majave.Pikamë e lartë në Belize ështëDelightDoyle-sënë 1124 m (3688 ft). Gjeografi i thyerBelize-së kabërë edhe bregdetii venditdhe që jetonnë xhungël tërheqëspërtë trafikantëve të drogës,të cilëte përdorinvendinsi një portë në Meksikë. Në vitin2011, Shtetete Bashkuaratë shtuarBelize në listëne kombeve të konsiderohetprodhuesve të mëdhatë drogësapo vende tranzite përnarkotik Klima Belize kanjë klimë tropikale me shqiptuarsezonete lagështdhe të thatë,edhe pse kadallime të rëndësishme në modelete motitsipasrajoneve.Temperaturatndryshojnë sipaslartësisë,afërsiame bregdetin,dhe efektetmoderuestë tregtisëverilindje erëratoff Karaibe.Temperaturatmesatare në rajonetbregdetare të shkojnë nga24 ° C (75,2 ° F) në janar të 27 ° C (80,6 ° F) në korrik. Temperaturatjanë pakmë të larta në brendësi,me përjashtimtë pllajatjugore të malësorëve,të tillasi MountainPine Ridge,kuështë e rrumbullakëtdukshëm frigorifervit.Në përgjithësi,stinët janë shënuarmë shumë ngandryshimetnë lagështi dhe reshjevesesanë temperaturë. Reshjetmesatare ndryshonshumë,nga1350 mm (53,1 në) në veri dhe perëndimnë mbi 4500 mm (177,2 në) në jug ekstreme.Dallimetsezonale në reshjetjanë më të mëdhanë rajonetveriore dhe qendrore të venditku,në mesjanardhe prill ose maj,më pak se 100 mm(3,9 në) e reshjeve në muaj.Sezoni i thatë është më e shkurtërnë jug,normalishtvetëmzgjatngashkurti në prill.Një më i shkurtër,periudhëmë pakme shi,i njohurlokalishtsi "thatë pak",zakonishtndodhnë fundtë korrikutose në gusht,pas fillimitfillestaretë sezonitme shi. Flora dhe Fauna Ndërsambi 60% e sipërfaqessë tokësBelize-së ështëe mbuluarme pyje,[42] rreth 20% e tokëssë venditështë e mbuluarngatokae kultivuar(bujqësore) dhe vendbanimete njerëzve.[43] Savannah, scrublanddhe ligatinave përbëjnë pjesëne mbeturtë mbuluartokësBelize-së.Ekosistemetë
 10. 10. rëndësishme rizoforë janë të përfaqësuaraedhe në të gjithë peisazhitBelize-së[44] [45] Si pjesë e globalishttë rëndësishme MesoamericanBiologjikeKorridoritqë shtrihetngaMeksikajugore në Panama,biodiversitetitBelize-së -.Të dydetardhe tokësor- është e pasur,me florë dhe faunë të bollshme . Belize është gjithashtunjëlidernë mbrojtjene biodiversitetitdhe burimetnatyrore.Si e korrik2010 Shoqatae Organizatave Zonate Menaxhimittë BelizeMbrojtura(APAMO) raportoi se 36% e territorittë tokësBelize-sëbie nënnjë formë të statusitzyrtartë mbrojtur,duke i dhënë Belize një nga sistemetmë të gjerë të zonave tokësoretë mbrojturanë Amerikat.[46] Në të kundërt,KostaRikakavetëm25,8% të territorittë saj tokëssë mbrojtur.[47] Rreth13% e ujërave territoriale Belize-së,të cilatpërmbajnë Reef penguesBelize,janë të mbrojturagjithashtu. BarrierReef Belize ështënjë UNESCO-njohurTrashëgimisë Botërore Site dhe ështëi dytë më i madh gumë pengesë në botë,prapaMadhe Reef penguese Australisë. Belize është një vendme një shumëllojshmëri të pasurtë kafshë të egra,përshkaktë pozicionittë saj uniknë mestë dy Veriutdhe Amerikae Jugut,dhe një gamë të gjerë të klimatdhe habitateve për bimëtdhe kafshët.[39] Popullsiae ulëtBelize-së njeriutdhe përafërsisht22.970 kilometrakatrorë (8867 sqmi) tokë të pa-shpërndarë bënpërnjë shtëpi ideal përtë më shumë se 5000 lloje të bimëve,dhe qindratë llojeve të kafshëve,duke përfshirëarmadillos,gjarpërinjtë,dhe majmunët Ekonomia Belize kanjë ekonomi të vogël,kryesisht privatizuarndërmarrje që ështëi bazuarkryesishtnë eksportine naftësdhe të naftëssë papërpunuar,bujqësisë,industrisë agro-bazë,dhe Merchandising,me turizmindhe ndërtiminkohëte funditduke supozuarrëndësi më të madhe.Ajo ka ende përt'u parë nëse kjodo të sjellë zgjerimtë rëndësishëmekonomik.Që nga2007, prodhimi i naftësishte 3000 bbl / d (480 m3 / d) dhe si e 2006 eksportete naftëskanë qenë 1960 bbl / d (312 m3 / d).Vendi ështëgjithashtunjë prodhuesi mineraleve industriale.Në bujqësi,sheqer,si në kohëratkolonialiste,mbetetshef kulture,të kontabilitetitpërgati gjysmëne eksporteve,ndërsa industriabanane është punëdhënësi më i madhpopullsitës. Qeveriae re po përballetme sfidatë rëndësishme përstabilitetinekonomik.Veprimi shpejtëpërtë përmirësuarmbledhjene taksave ështëpremtuar,pormungesae përparimitnë frenimine shpenzimeve mundtë sjellëkursine këmbimitnënpresion.Sektorëte turistikedhe ndërtimit forcuar në fillimtë vitit1999, duke çuar në një vlerësimparapraktë rritjesringjallurnë 4%. Infrastrukturambetetnjë sfidëe madhe të zhvillimitekonomik;Belize kaenergjielektrike më të shtrenjtë të rajonit.Tregtiaështë e rëndësishme dhe partnerëtkryesorë tregtarë janë Shtetete Bashkuara,Meksika,Bashkimi Europian, dhe AmerikaQendrore.
 11. 11. Belize kapesë bankakomerciale,prej të cilave më e madhe dhe më e vjetërështë BelizeBanka. Katërbankat e tjerajanë të Trashëgimisë Bank,BankaAtlantike,FirstCaribbeanBankInternational, dhe Scotiabank Popullsia Që nga 2010, popullsiatotale e Belize ishte324.528.Numri i përgjithshëmi ekonomivefamiljarenë Belize ishte 79.492 dhe madhësiamesatare e familjesishte4,1.Popullsiapastrehë arriti në 118 në total,nga të cilët113 ishinmeshkujdhe 5ishinfemra.Të institucionale popullsisë-njerëztë cilëtjanë "joanëtarë të familjeve"të tillasi ataqë jetojnë në instalimetushtarake,institucionetkorrektuese dhe penale,konvikte,institucione fetare,dhe spitalet[66] kishinmarrë numëruara1957; 1665 të qenitmashkull dhe 292 femra.Popullsiatotale në Belize urbaneishte 145.832; 68.020 meshkuj dhe 71.049 femra.Ka pasur39.162 ekonomi familjaretotale urbane në 2010, me një madhësi mesatare të ekonomive familjaretë 3,7.Popullsiatotale në zonatrurale Belize ishte176.621; 88.261 meshkuj dhe 83.566 femra.Ka pasur 40.330 ekonomi familjare totale rurale në 2010, me një madhësi mesatare të ekonomivefamiljare të 4,4. Gjuha Standardanglishtdhe BelizeanCreole Englishështë gjuhazyrtare e Belize,një ishkoloni britanike.Englishështëgjuhakryesoree arsimit publik,qeverisëdhe shumicëne organeve të medias.Megjithatë,shumicae Belizeans,pamarrë parasyshpërkatësinë etnike,flasinnjë Creole Anglisht-bazuarquajturBelizeanCreole(referuaredhe si Kriol) përdialogmë informal,social dhe ndëretnik. Kur ekzistonnjë gjuhë Creole së bashkume gjuhëne saj lexifier,siçështë rasti në Belize,një format vazhduarnë mestë kreolishtdhe gjuhënlexifier.Prandaj ështëe vështirëpërtë vërtetuarapotë dallojnë numrine folësveCreolekrahasimme anglishtfolës.BelizeanCreole miri mundtë përshkruhetsi linguafrancae kombit. spanjisht Përafërsisht50%e Belizeansvetë-identifikohensi Mestizo,latin,ose hispanikedhe 30% flasin spanjishtsi gjuhë amtare KurBelize ishte njëkolonibritanike,spanjolleundaluanë shkollaporsot ajo është mësuargjerësishtsi gjuhë e dytë."Kuzhinaspanjisht"është një formëe ndërmjetme e Spanjishtpërzierme Belizeankreolisht,e folurnë qytetetveriore të tillasi Corozal dhe SanPedro.
 12. 12. Mbi gjysmae popullsisëështë dygjuhësh,dhe një segmenti madhështë në të vërtetë shumë gjuhë. Duke qenë i tillë një të vogël,shtetmultietnik,i rrethuarngakombetspanjisht-folës,shumëgjuhësia inkurajohetfuqimisht. Gjuhë të tjera Belize është edhe shtëpiatri gjuhë Mayan:Q'eqchi ',i rrezikuargjuhësindigjene Belizeani Mopan, dhe Yucatec Maya. Rreth16.100 njerëzflasinArawakanme bazë gjuhënGarifuna,dhe 6900 Mennonitetnë Belizeflasin kryesishtPlautdietschndërsanjë pakicë e Mennonitetflasin Pennsylvaniagjermanisht Liriafetare është e garantuar në Belize.Sipasregjistrimittë vitit2010 40,1% e Belizeansjanë katolikë romakë,31,8% janë protestantët(8,4%Pentecostal;5,4% Adventiste;4,7% Anglikane;3,7% Mennonite;3,6%Pagëzori;2,9%metodist;2,8% Nazareas),1.7% janë Dëshmitarëte Jehovait,10,3% përmbahenbesimeve të tjera(të fesë Maya,fesë Garifuna,Obeahdhe Myalism, dhe minoritetete Mormonët,hindusët,budistët,myslimanët,Bahá'í,Rastafariansdhe të tjera) dhe 15,5% pretendoj të jetë jofetar Pasi një vendkatolik-shumicë (ataregjistruanrreth49% në 2000, nga 57% në 1991), përqindjae katolikë në të popullsisëkaqenë në rënie në dekadate funditpërshkaktë rritjessë kishave protestante,fevetë tjeradhe njerëzjo-fetare.Kishagreke ortodoksekanjë prani në Santa Elena. Hinduizmi ështëndjekurngashumicae emigrantëve indian. Kultura Në folklorinBelizean,kalegjendate LangBobi Suzi,La Llorona,La Sucia,Laguchu Ellis,TataDuende, Chatona,X'tabay,Anansi,dhe cadejo.Shumicae festavepublike në Belizejanë tradicionaledhe Commonwealthkrishterë pushimet,edhe pse disajanë specifikepërkulturënBelizeantillasi GarifunaDita e Zgjidhjesdhe BaronDitësbegatshme.[93] Përveçkësaj,muajine shtatorështë konsideruarnjë kohë të veçantë të kremtimitkombëtar.PërveçDitëssë Pavarësisë dhe Ditae Shën GjergjitCaye,Belizeansgjithashtutë festuarkarnaval gjatë shtator,e cilazakonishtpërfshindisa ngjarje të përhapurnë të gjithë ditëte shumta.Në disazonatë Belize,megjithatë,karnaval festohet në kohëntradicional paraLent(në shkurt) Salvadori Salvadori është shteti më i vogël dhe me dendësinë më të madhe të popullsisë në Amerikën Qendrore. Kryeqyteti dhe qyteti më i madh i vendit është San Salvadori Santa Ana dhe San Miguel janë gjithashtu qendra të rëndësishme kulturore dhe trgëtare në vend dhe në të gjithë Amerikën Qendrore. Salvadori kufizohet me Oqeanin Paqësor në perëndim, me Guatemalën në veri dhe Hondurasin në lindje. Rajoni lindor i tij shtrihet në bregun e Gjirit të Fonsekës, përballë Nikaraguas. Në 2011, Salvadori kishte një popullsi prej rreth 6.251.495 banorësh, të përbërë kryesisht nga Mestizos.
 13. 13. El Salvadorshtrihetnë isthmustë AmerikësQendrore në mestë latitudes13° dhe 15 ° N, dhe longitudes87° dhe 91 ° W. Ajoshtrihet270 km(168 mi) nga perëndim-veriperëndimtë lindje- juglindjedhe 142 km (88 mi) veriunë jug,me një sipërfaqe totale prej 13.073 km (8.123 mi),në lidhje me madhësinë e MassachusettsapoUells.Si vendinmë të vogël në kontinentaleAmerikë,El Salvadorështë quajturaffectionatelyPulgarcitode America( "TomThumb i Amerikave").Pikamë e lartë në vendështë CerroEl pital,në 2730 metra (8957 ft),në kufi me Honduras. El Salvadorka një histori të gjatë të tërmeteve shkatërruesedhe shpërthimetvullkanike.San Salvadoru shkatërruanë 1756 dhe 1854, dhe ajopësoi dëme të rëndanë 1919, 1982, dhe 1986 dridhje të.Vendikambi njëzetvullkane,edhepse vetëmdy,SanMiguel dhe Izalco,kanë qenë aktive në vitete fundit.Ngafillimii shekullit19 deri ngamesi i viteve 1950, Izalcoshpërtheume një rregullsinëqë i dhaasaj emrin"fare Paqësorit."Fishekzjarre e saj të shkëlqyerishinqartësishttë dukshme përdistancatë mëdhanë det,dhe natënlavë e saj me ngjyratë ndezurakthyeratë në një kontë shkëlqyerqë shkëlqen. El Salvadorka mbi 300 lumenj,më e rëndësishme e të cilave ështëRioLempa.Me origjinë në Guatemalë,RioLempashkurtime të gjithëgamënverioretë maleve,rrjedhpërgjatë shumëi pllajë qendrore,dhe më në fundshkurtimetnëpërvargjugore vullkaniktë zbrazëtnë Paqësor.Ajoështë vetëmlumi i lundrueshëmEl Salvador;ajodhe disadegë të tij thahetgati gjysmëne vendit. Lumenjtë e tjerë janë përgjithësishttë shkurtradhe thahetultësiraPaqësorose rrjedhinngapllajë qendrore nëpërboshllëqe në vargmalorjugornë Paqësor.KëtopërfshijnëGoascorán,Jiboa,Torola, Paz dhe RioGrande de San Miguel. Coatepeque Caldera. Ka disaliqene të mbyllurangakratereve vullkaniknë vend,më e rëndësishme e të cilave janë Liqeni Ilopango(70 km²) dhe Liqeni Coatepeque (26km²).Liqeni Güijaështë liqeni më i madhnatyrorEl Salvador(44 km²).Disa liqene artificiale janëkrijuarngadamminge Lempa,më e madhe e cilaështë Embalse CerrónGrande (135 km²).Ka një total 320 km2 (123,6 sq mi) e ujitbrendakufijve El Salvador-it. Klima
 14. 14. El Salvadorka një klimë tropikale me sezonete theksuaralagështdhe të thatë. Temperaturat ndryshojnë kryesishtme lartësi dhe të tregojnë pakndryshimsezonale.Të PacificUltësirajanë uniforme nxehtë;pllajë malore dhe zonatqendrore janë më të moderuar.Sezoni i shiravezgjatnga maji deri në tetor,këtë kohë të vititështë referuarsi inviernoapodimër.Pothuajsetë gjithë reshjeve vjetore ndodhgjatë kësaj periudhe;arrinvjetore,veçanërishtnë shpatetmalorejugore- ballafaqohet,mundtë jetë aqi lartë sa 2.170 mm. Kohamë e mirë për të vizituarEl Salvadordo të jetë në fillimose në fundtë sezonittë thatë.Zonate mbrojturadhe pllajë qendrortë marrinmë pak,edhe pse ende i rëndësishëm, shumat.Reshjetgjatë këtij sezoni në përgjithësi vjenngasistemete presionittë ulëttë formuarambi Paqësordhe zakonishtbie në stuhi të rëndapasdites.Uragane herë pashere të formuarnë Paqësorme përjashtimtë dukshëmtë uraganitMitch,i cili formohetnë Atlantikdhe kaloiAmerikënQendrore. Nga nëntorpërmesprill,erërate tregtisë në verilindjetë kontrollojëmodelete motit; këtë kohë të vititështë referuarsi Verano,ose verë.Gjatë këtyre muajve,me ajërtë rrjedhinngaKaraibetka humburshumicëne reshjevetë saj ndërsakalonte mbi male në Honduras.Deri në kohënqë kjoe ajritarrin El Salvador,ajoështë e thatë,e nxehtë,dhe i mjegullt,dhe vendi përjetonmotittë nxehtë, me përjashtimvargjetverioretë lartamalore,kutemperaturatdotë jetë i ftohtë.Në pjesëne skajshme verilindore të venditpranë CerroEl pital,dëborë është i njohurtë bjerë gjatë verëssi edhe gjatë dimritpërshkaktë lartësi të larta(kjoështë pjesamë i ftohtë i vendit). Biodiversiteti Torogoz është zogkombëtarEl Salvador. Ka tetë lloje të breshkavetë ujitnë botë;gjashtë prej tyre fole në brigjete AmerikësQendrore,dhe katërtë bëjnë shtëpinë e tyre në bregdetinSalvadoran:breshkë leatherback(Dermochelyscoriacea), e hawksbill(Eretmochelysimbricata),breshkë Detitgjelbër(Cheloniaagassizii) dhe Ridleyulliri (Lepidochelysolivacea). Nga këtokatërlloje,më e zakonshme ështëbreshkëOlive Ridley,e ndjekurngangjyrë kafe (të zezë) breshkave.Dyspecie të tjera,Hawksbill dhe Leatherback,janë shumëmë të vështirë përtë gjetursi ata janë të rrezikuarnë mënyrë kritike,ndërsaOlive Ridleydhe ngjyrë kafe (të zezë) breshkëjanë në rreziktë zhduken. Përpjekjete fundittë konservimittë ofrojë shpresë përtë ardhmene diversitetitbiologjiktë vendit. Në vitin1997, qeveriathemeloi Ministrinë e Mjedisitdhe Burimeve Natyrore.Një ligjkuadëri përgjithshëmmjedisorështë miratuar ngaAsamblejaKombëtarenë 1999. legjislacionitspecifikpër mbrojtjene kafshë të egraështë ende në pritje. Ocelotështë një vendasi El Salvador. Përveçkësaj,një numëri organizatave jo-qeveritare janë dukebërë punë të rëndësishmepërtë mbrojturdisanga zonatmë të rëndësishmepyjore të vendit.KryesorjandërkëtoështëSalvaNatura, e cilamenaxhonEl pamundur,parki madh kombëtari venditsipasnjë marrëveshjejeme autoritetet mjedisore El Salvador-it. Përkundërkëtyre përpjekjeve,mbetetshumë përtë bërë.
 15. 15. Është vlerësuarse ka500 lloje të zogjve,1000 specie fluturash,400lloje të orchids,800 lloje të pemëve,dhe 800 lloje peshqishdetare në El Salvador. Ekonomia Për shkak të trazirave të brendshme, luftës së gjatë civile dhe fatkeqësitve të shumta natyrore, ekonomia është e dobët Salvadori dhe ngadal po pëermirësohet. Falë ndihmës së huaj dhe asistencës së emigrantëve të cilët gjatë luftës kishin braktisur vendin, situata është po përmirësohet, eksporti është në rritje dhe inflacioni në vitet e fundit është duke u reduktuar. Gjuha Spanishështë gjuhazyrtare dhe flitetngapothuajse të gjithë banorët.Disanjerëzindigjeneende flasingjuhëne tyre amtare (të tillasi Nawatdhe Maya),por Salvadoransindigjenetë cilëtnuke identifikojnësi mestizopërbëjnë vetëm1% të popullsisë së vendit.Megjithatë të gjithëatamundtë flasinspanjisht.Q'eqchi 'flitetngaemigrantëte Guatemalësdhe njerëzve Belizeanindigjenejetojnë në El Salvador.Ka pasuredhe migrime të kohëve të fundittë mëdhatë Honduransdhe Nicaraguans. E përditshme lokal spanjollështë quajturCaliche.Salvadoranspërdorni voseo,e cilapërdoretedhe Popullsia Shumica dërrmuese e popullsisë, rreth 90% janë pasardhës të përzier të indianëve amerikan dhe spanjollëve . Indianër shumë pak i kan ruajtur zakonet dhe traditat e tyre. Në aspektin fetarë, shumica e tyre janë katolikë, ndërsa protestantët janë në rritje. Vlerësimet për vitin 2005 thuhet se ka 6.880.000 banorë, nga të cilat Salvadorian etnike (jo-romane) janë 6 221 000, pjesën tjetër e përbëjnë të paktën 10 grupe etnike, të cilat janë:-Pipil- indianët (264,000);-Lencë- indianët (39,000), anglo-amerikanët (13,000); Kekç-indianët (13,000), gjermanët(7100); Pokomam-indianët (6,200), kinezë (1,700), arabë (1300); hebrenjë (700), turq (500)
 16. 16. në Nikaragua,KostaRika,Uruguaj dhe Argjentina.Kjoi referohetpërdorimittë "Vos"si përemrit personittë dytë,në vendtë "Tu".Megjithatë "caliche"konsiderohetinformaldhe një numëri vogël i njerëzve të zgjedhintë mose përdorinatë.Nawatështë gjuhë indigjene që kambijetuar,edhe pse ajo është përdorurvetëmngakomunitete të voglatë disaSalvadoransmoshuarnë perëndimore El Salvador. Besimi Kultura Kulturamestizodominonvendin,rëndë në të dyvendasëve të Amerikësindigjene dhe ndikimeve spanjishtevropiane.Njëpopullsie re e përbërë është formuarsi rezultati intermarryingmidis popullsisë vendase Mesoamericane Cuzcatlánme kolonëtevropiane.KishaKatolike luannjë rol të rëndësishëmnë kulturënSalvadoran.KryepeshkopiÓscarRomeroështë një herokombëtarpërrolin e tij në rezistoninshkeljeve të të drejtave të njeriutqë undodhinnë të çojë deri në LuftënCivile Salvadoran.[102] personalitete të huajatë rëndësishme në El Salvadorishinpriftërinj jezuitëdhe profesorëtIgnacioEllacuria,IgnacioMartín- Baro,dhe SegundoMontes,të cilëtuvranë në 1989 nga Ushtria Salvadorangjatë kulmine luftëscivile. Pikturë,qeramikadhe tekstiletjanë mediumetkryesore artistikemanual.Shkrimtarëve Francisco Gavidia(1863-1955), Salarrué (SalvadorSalazarArrué) (1899-1975), ClaudiaLars, AlfredoEspino, PedroGeoffroyRivas,ManlioArgueta,José RobertoCEA,dhe poetRoque Daltonjanë ndër shkrimtarëtmë të rëndësishme ngaEl Salvador.Dukshëmpersonazhe të shekullittë 20 përfshijnë vonë regjisorBaltasarPoliomyelitisit,drejtorfemërfilmPatriciaChica,artistFernandoLlort,dhe karikaturisti TonoSalazar. Ndërpërfaqësuesitmë të njohurtë arteve grafike janë piktorëtAugustoCRESPIN,NoeCanjura, CarlosCanas,JuliaDiaz,Mauricio Mejia,Maria ElenaPALOMOde Mejia,CamiloMinero,Ricardo CARBONELL,RobertoHuezo,Miguel Angel Cerna,(piktordhe shkrimtarii njohurmë mirë si MACLo), Esael Araujo,dhe shumë të tjerë.Përmë shumë informacionmbi qytetarëttë shquartë El Salvadorit,kontrollonilistëne Salvadorans. Guatemala Guatemala është një Republikë në Amerikën qendrore që zë një sipërfaqe prej 108 889 km2 e në të cilën në vitin 1976 jetonin 6,26 milion banorë ndërsa tani (2008) sipas CIA World Factbook 12.728.111 banorë. Kryeqytet është qyteti me po ë njëjtin emër Guatemala. Gjuhë zyrtare e republikës është spanjishtja ndërsa monedhë e saj është monedha e quajtur Quetzal me qindarkën e quajtur centavos. Shumicae popullsisëështë e krishterë.Katolikë (47%) dhe Ungjillorët(33%) janë dyprerje të mëdhanë country.Those joe lidhurme çdo shumë grup fetarnë 17% të popullsisë.Pjesatjetëre popullsisë (3%) ështëe përbërë ngaDëshmitarëte Jehovait,Hare Krishnas,myslimanë,hebrenjtë, budistët,Shenjtorëve të Ditëve të Mëvonshme, dhe atyre iu përmbajturbesimeveindigjenefetare
 17. 17. Ana veriore e Guatemalës Petén i takon trojeve valore të rrafshnaltës së quajtur Yucatáns. Ana jugore nga kahu perëndim lindje futet në vargmalet e Amerikës qendrore. Malet e quajtura Kordilleren fillojnë të shtrihen dhe prej tyre në pjesën veriore në vendin e quajtur Altos Cuchumatanas në perëndim arrijnë lartësinë mbi detare prej 3 786 metrave. Pjesa pasuese jugore së bashku me Sierra Madre janë rrafshnaltë e rrahur nga 33 vullkane, dhe në mes tyre ka liqenzë tërheqës. Ky rripë i hollë i bregdetit të oqeanit të qetë, është tokë vullkanore e ujitur mirë me shumë lumenj dhe me reshje të përshtatshme. Në lindje, në mes të Belizës dhe Hondurasit, Guatemala ka hise të vogël në bregdetin karibikë. Lumenjtë kryesorë që përshkojnë trojet e Guatemalës janë Usimacinta (grykos te gjiri i Meksikës) dhe Motagua (te deti karibik). Nga vullkanet e shumta, tre janë po thuaj se gjithnjë aktiv. Tërmetet e fuqishme i godasin rregullisht këto anë, herën e fundit një i tillë kishte goditur më 1976 dhe pas kishte lënë 22 000 të vdekur. Klima është tropikë, koha e reshjeve fillon në maj dhe përfundon në nëntor. Temperaturat mesatare vjetore sillen nga 25 deri 30 gradë Celsius Guatemalashtrihetmidislatitudes13 ° dhe 18 ° N, dhe longitudes88° dhe 93 ° W.Vendi ështëmalor me shkretëtirëne vogël dhe e rërësarnadunë,luginavekodrinore,me përjashtimtë zonësjugore bregdetare dhe ultësirate gjerë verioretë departamentitPeten.Dyzinxhirëtmalorehyjnë Guatemalanga perëndiminë lindje,dukee ndarë vendinnë tre rajone kryesore:malësitë,kumalet janë të vendosura;Bregdeti Pacific,në jugtë maleve dhe rajonin Peten,në veri të maleve.Të gjitha qytetete mëdhajanë të vendosuranë zonatmalore dhe rajonete Paqësoritbregdetare;nga krahasimi,Petenështëe populluarpaktë.Këtotri rajone të ndryshojnënë klimën,të lartësisë,dhe peizazhit,duke siguruarkontraste dramatikemesnxehtë,ultësiratë lagështtropikale dhe e ftohtë, maja thata malore.VolcanTajumulco,në 4220 m, është pikamë e lartë në vendete Amerikës Qendrore. Lumenjtë janë të shkurtërdhe të cekëtnë pellgune kullimitPacific,më të mëdhadhe më të thellë në Karaibe dhe Gjirine Meksikësbaseneve të kullimit,të cilatpërfshijnë Polochicdhe Dulce Rivers,i cili thahetnë LiqeninIzabal,luminMotagua,të Sarstúnqë formonkufirinme Belize,dhe lumit Usumacinta,e cila formonkufirinmesPetendhe Chiapas,Mexico. Guatemalaka pretenduargjatë gjithë ose një pjesëtë territorittë Belizefqinj,aktualishtnjë fushë të pavarur të Komonuelthitqë njehMbretëreshësElizabethIIsi Shef i saj i Shtetit.Përshkaktë kësaj mosmarrëveshje territoriale,Guatemalanuke njohinpavarësinë e Belize-sëderi në vitin1990,por mosmarrëveshjanukështë zgjidhur.Negociatatjanë duke uzhvilluarnënpatronazhine Organizatës së Shteteve Amerikane dhe Bashkësinëe Kombevepërtë përfunduaratë. Biodiversiteti Vendi ka14 ekoregjione duke filluarngapyjetrizoforë që të dyjalittoralsoqeanme 5 ekosistemeve të ndryshme.Guatemalaka252 ligatinate listuara,duke përfshirë 5liqene,laguna,61 100 lumenj, dhe 4 moçale.[52] Tikal Parku Kombëtarishte i pari i përzierTrashëgimisëBotërore të UNESKOSite.
 18. 18. Guatemalaështë një vendi faunësdallueshme.Ajokadisa1246 specie të njohura.Ngakëto,6.7% janë endemikedhe 8,1%janë të kërcënuar.Guatemalaështë shtëpipërtë paktën8.681 lloje të bimëve vaskulare,ngatë cilat13.5% janë endemike.5,4% e Guatemalësështë e mbrojturnën kategoritë IUCN IV. Në departamentine Petenqëndronbiosferë RezervaMayai 2.112.940 ha,[53] duke e bërë atë pyll i dytë më i madhnë AmerikënQendrore pasBosawas Popullsia Guatemala është vendi i fundit i Amerikës qendrore në të cilën dominonte popullsia indiane. Në vitin 1964 43% e popullsisë ishin indos ndër ta dalloheshin quiché dhe cakchiquel, 57% mestizen (melez) - ladinos. Krahas spanjishtes si gjuhë zyrtare, fliten shumë gjuhë tjera, para se të gjithash dialekte maja. Rritja vjetore e popullsisë është shumë e madhe 2,8% (1960- 70), vdekshmëria e foshnjave ndër më të lartat në Amerikën qendrore (1973: 79,15%). Në anën veriore të quajtur Petén jetojnë 22% e popullsisë së përgjithshme në 1.2% të sipërfaqes së përgjithshme të republikës. Urbanizimi i popullsisë, d.m.th shpërngulja në qytete është shumë e vogël. Kryeqyteti Guatemala, qytet më i madh i Amerikës qendrore është qyteti i vetëm i madh. Pas tij vinë qytete e quajtur Quezaltenango (1973: 66 000),Puerto Barrios (39 000), Mazatenango (38 000) dhe Esquintla (37 200) Ekonomia Guatemalaështë ekonomiamë e madhe në AmerikënQendrore,me një GDP(PPP) përfrymë prej US $ 5,200; megjithatë,kyvendnë zhvillim përballetme shumë probleme socialedhe ështënjë nga vendetmë të varfranë AmerikënLatine.Shpërndarjae të ardhurave mbetetshumëi pabarabartë me më shumë se gjysmëne popullsisë nënkufirinkombëtartë varfërisë dhe vetëmmbi 400.000 (3,2%) të papunë.FactCIA WorldBookkonsideron56,2% e popullsisësë Guatemalësqë të jenë të jetojnë në varfëri. Në vitete fundit,sektori eksportuestë produkteve nontraditional është rriturnë mënyrë dinamike, që përfaqësojnëmë shumë se 53%të eksportitglobal.Disa ngaproduktetkryesore përeksportjanë fruta,perime,lule,zejtarisë,lloj pëlhurashdhe të tjerët.Në fytyrëne një kërkesënë rritje për biokarburanteve,vendi ështënë rritje dhe eksportnjë sasi në rritje të lëndëve të parapërprodhimin e biokarburanteve,sidomoskallamsheqeri dhe vaj palme.Kritikëtthonë se kyzhvillimçonnë çmime më të larta të ushqimeve kryesorsi misër,një përbërësi madhnë dietë Guatemalës.Si pasojë e subvencionimittë SHBA misri amerikan,Guatemalaimportongati gjysmëne grurittë tij ngaShtetet e Bashkuaraqë po përdor40 për qindtë korrjessë saj e kulturave përprodhimine biokarburanteve. [67] Qeveriaposhqyrtonmënyrapërtë legalizuarlulekuqe dhe marihuanë prodhimit,duke
 19. 19. shpresuarpërtë taksuar prodhimindhe përdorimine të ardhurave ngataksatpër të financuar programete parandalimittë drogësdhe projekte tjerasociale. Produkti i BrendshëmBruto(PBB) në paritetittë fuqisëblerëse (PPP) në 2010 u vlerësuanë $ 70150000000 dollarë.Sektori i shërbimeve ështëkomponentamë e madhe e PBB-së në 63%, e ndjekurngasektori i industrisë në 23,8% dhe në sektorine bujqësisënë 13,2% (2010 est.).Miniera prodhojnë ari,argjend,zink,kobaltdhe nikel.[69] Sektori bujqësorpërrrethdytë pestate eksporteve,dhe gjysmae fuqisë punëtore.Kafe organike,sheqer,tekstile,perime të freskëta,dhe banane janë eksportetkryesoretë vendit.Inflacioni ishte 3.9% në 2010. Të 1996 marreveshje paqeje që i dhafundluftëscivile gjatë me dekadahequrnjë pengesë të madhe përinvestimete huaja.Turizmi është bërë një burimnë rritje i të ardhurave përGuatemalës. Në mars 2006, Kongresi Guatemalaratifikoi RepublikënDomenikane - Marrëveshjene Tregtisësë Lirë amerikane Qendrore (DR-CAFTA)në mestë disavendevetë AmerikësQendrore dhe Shtetete Bashkuara[70] Guatemalagjithashtukamarrëveshje të tregtisësë lirë me Tajvandhe Kolumbi, Besimi 50-60% e popullsisë Guatemalësështë katolik,30-40% protestant,dhe të paktën1% Ortodokse Lindore. Katolicizmiishte fejazyrtare gjatë epokëskoloniale.Megjithatë,praktikae protestantizmit është rriturndjeshëmnë dekadate fundit.Gati një e tretae Guatemalansjanë protestantë, Ungjillorëtkryesishtdhe Pentecostals.Është e zakonshme përpraktikatpërkatëseMayanpërtë inkorporohennë ceremonitëkatolikë dhe adhurimitkurata janë në favortë kuptimittë besimit katolik;kyfenomenështëi njohursi inculturation.]Praktikae fesë tradicionale Mayanështë në rritje si rezultati mbrojtjevekulturoretë themeluarasipasmarrëveshjeve të paqes.Qeveriakanisurnjë politikë të sigurimittë altare në çdoshkatërrimMayangjeturnë vend,kështuqë ceremonitë tradicionale mundtë kryhenaty.Në mesine popullsisë MayanKishaKombëtare Ungjillore prezbiteriani Guatemalësështënjë emërtimi rëndësishëm.Kishaka11 Pleqësitë indigjen-gjuhësore. Kultura GuatemalaCityështë shtëpi përshumë prej bibliotekavetë venditdhe muzeume,duke përfshirë ArkivatKombëtare,BibliotekënKombëtare,dhe Muzeui Arkeologjisë dhe të Etnologjisë,e cilakanjë koleksiontë gjerë të objekteve Majave.Kamuzeumeprivate,të tillasi Ixchel,i cili fokusohetmbi tekstilet,dhe Popol Vuh,i cili fokusohetnë Mayaarkeologjisë.Të dymuzetë janë të vendosur brendakampusitUniversidadFranciscoMarroquin.Shumicae 329 komunave në vendkanjë muze të vogël. Hondurasi Honduras në spanjisht, República de Honduras është republikë demokratike në Amerikën qendrore. Dikur njihej si Hondurasi i Spanjës për dallim nga British Honduras (tani Belize). Vendi kufizohet në perëndim nga Guatemala, në jugperëndim nga Salvadori, në juglindje nga Nikaragua, në jug nga Oqeani Paqësor në Gjirin e Fonsekes, dhe në veri nga Gjiri i Hondurasit, në Deti Karaibe.
 20. 20. Hondurasi ka një sipërfaqe prej 110.000 km² dhe një një popullsi prej pothuajse 7.500.000. Kryeqytet është Tegusigalpa. Honduras kufizohet me Karaibe detin në veri dhe bregdet Oqeani Paqësor në jug nëpërmjet Gjirin e Fonseca. I Klima ndryshon ngatropikale në lowlands në përmbajtur në male. Të rajonet qendrore dhe jugore janë relativisht hotter dhe më pak i lagësht se e bregdetit verior. Territorin e Honduran përbëhet kryesisht e maleve (~ 81%), por ka të ngushtë rrafshin përgjatë brigjeve, një numër i madh i pazhvilluar ultësirë xhungël La Mosquitia rajoni në verilindje, dhe e populluara ultësirë Sula në luginën veriperëndimore. Në La Mosquitia, gënjeshtra e UNESKO botë-trashëgimisë site Rio Plátano biosferë Rezervė, me kokosi River i cili e ndan vendin ngaNikaragua. Burimeve natyrore përfshijnë druri, ari, argjendi, bakrit, çojë, zink, hekur ore, antimony, qymyr, peshku, karkaleca, dhe hidrocentralit. Islas de la Bahía dhe Swan Ishujt (Të gjitha të bregdetit veri off) janë pjesë e Honduras. Misteriosa Banka dhe Rosario Banka, 130-150 km (80-93 milje) në veri të Swan Ishujt, bien brenda EEZ e Honduras. Ekonomia Ekonomia vazhdon të rritet ngadalë por shpërndarja e pasurisë është shumë e polarizuar me paga mesatare të ulëta. Rritja ekonomike në vitet e fundit ka një mesatare prej 7 % në vit e cila është një nga rritjet më të suksesshme në Amerikën Latine, por 50 % apo rreth 3,7 milion e popullsisë ende mbetet nën nivelin e varfërisë. Është vlerësuar se ekzistojnë më shumë se 1,2 milion njerëz të cilët janë të papunë, norma e papunësisë është 27,9 %. Hondurasi u shpall nga Banka Botërore dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar një nga vendet më të varfra në botë në vitin 2005. Të dy e shërbimeve të energjisë elektrike (ENEE) dhe tokë-linjë telefonike shërbimeve (HONDUTEL) janë operuar nga agjencitë qeveritare, me ENEE marrin subvencione të rënda për shkak të problemeve financiare kronike. HONDUTEL, megjithatë, nuk është më një monopol, sektorin e telekomunikacioneve duke qenë e hapur për kompanitë e sektorit privat-pas 25
 21. 21. dhjetor 2005, ky ishte një nga kërkesat e para miratimit fillim të CAFTA. Ka kontrolle të çmimit në nafte, dhe të tjera të përkohshme të çmimeve bazë për kontrolle janë shpesh të kaluar për periudha të shkurtra nga Kongresi. Pas viteve të rënies së dollarit amerikan kundër e Lempira ka stabilizuar në rreth 19 Lempiras për dollar. Në qershor 2008 e kursit të këmbimit në mes të Shteteve të Bashkuara dhe dollarë Honduran Lempiras ishte rreth 1 deri në 18,85. Në vitin 2005 Honduras nënshkruan CAFTA (marrëveshjen e tregtisë së lirë me Shtetet e Bashkuara të Amerikës). Në dhjetor 2005, Honduras' qytet me port kryesor Puerto Cortés u përfshi në ShBA Konteniereve Sigurimit Iniciativa. Në 7 dhjetor 2006, SHBA Departamentet e Homeland Security (DHS) dhe Energjisë (femër) njoftoi faza e parë e Sigurt mallrave Iniciativa, një përpjekje të paparë për të ndërtuar portit ekzistues me masat e sigurisë nga SHBA rritjen e aftësisë së qeverisë federale të scan kontejnerëve për materiale bërthamore dhe radiologjike jashtë dhe më të mirë për të vlerësuar rrezikun e përbrenda kontejnerë. Faza fillestare e Sigurt mallrave përfshin vendosjen e një kombinim ekzistuese e teknologjisë bërthamore të provuar dhe pajisjet e zbulimit të huaj deri në gjashtë porte : Portit Qasim në Pakistan, Puerto Cortés në Honduras ; Southampton në Mbreteria e Bashkuar ; Salalah në Portin Albania ; Porti i Singaporit ; dhe Gamman Termi nali në Portin Busan në Korea. Herët 2007 Qysh, portet kontejnerëve këto janë nga skanuar informacion për rrezatimi dhe faktorët e rrezikut para se të lejohet të niset për në Shtetet e Bashkuara. Mjedisi Rajoni është konsideruar si një biodiversitetit hotspot për shkak te shumta bimėve dhe kafshëve specie që mund të gjenden atje. Ashtu si vendet e tjera në rajon, Honduras përmban gjerë burimeve biologjike. Kjo 43278 milje katrore (112.092 km²) pret vendin më shumë se 6000 lloje bimëve vaskulare, nga të cilat 630 (përshkruar deri tani) janëorkides ; rreth 250 reptiles Amfibet dhe, më shumë se 700 bird lloje, dhe 110 sisor llojeve, gjysma e tyre duke u bats Në rajonin e verilindore La Mosquitia gënjeshtra e Rio Plátano biosferë Rezervė, një ultësirë rainforest i cili është shtëpia e një larmi të madhe të jetës. Rezerva u shtua tektrashëgimisë botërore të UNESKO-s Faqe Lista në vitin 1982. Honduras shi ka pyje, cloud pyjeve (e cila mund të rritet deri në pothuajse tre mijë metra mbi nivelin e detit), mangroves, savannas dhe vargjet malore me pisha dhe pemë lisi, dhe Mesoamerican pengesë sharrnajë Sistemit. Në Bej Ishujt janë bottlenose delfinët, manta rrezet, parrot peshku, shkollat e tingëllim blue dhe balenë peshkaqen.
 22. 22. Simbolet, shenjat Flamuri i Hondurasit përbëhet nga tre shirita të barabarta horizontale, në pjesën e sipërme dhe të poshtme ato janë blu që përfaqësojnë Oqeanin Paqësor dhe detin e Karaibeve. Shiriti qendror është i bardhë dhe përmban pesë yje blu që përfaqësojnë pesë shtete të Republikës Federale të Amerikës Qendrore. Stema u krijua në 1825 është një një trekëndësh barabrinjës, në bazën e tij ka një vullkan në mes të dy kështjellave, mbi të cilin gjejmë një ylber dhe diellin. Trekëndësh i vendosur në një zonë që laget nga dy dete. Rreth të gjitha këtij qëndron një mbishkrim në artë: "Republika e Honduras, e lirë, sovrane dhe e pavarur". Himni Kombetar i Honduras është rezultat i një konkurs i realizuar në 1904 gjatë presidencës së Manuel Bonilla. Në fund, ai ishte poetiAugusto C. Coello që i dha fund deri të hymnit shkrim, me pjesëmarrjen e kompozitorit gjerman Karlos Hartling. Himni u miratua zyrtarisht në 15 nëntor 1915, gjatë presidencës së Alberto Membreño. Lulja kombëtare është orkideja,Rhyncholaelia digbyana(e njohur siBrassavola digbyana); këtë lule të jashtëzakonshme kanë karakteristikat e bukurisë dhe shëndetit. Druri kombëtar është Pisha e Karaibeve (Pinus caribaea', e cila është miratuar në 4 shkurt, 1927 gjatë Presidencës së Miguel Paz Barahona. Kafshë kombëtare është dreri i bardhë (Odocoileus virginianus), i cili u miratua në 28 qershor, 1993 nga qeveria e Honduras si një masë për të shmangur gjuajtjen pa kriter. Shpendi kombëtar (Ara Macao), i takon familjes Psittacidae ushqehet me nektar lulesh, rrënjë, fruta etj.
 23. 23. Popullsia Sipas CIA World Factbook, Honduras ka një popullsi prej 7,48 milionë ; 90 % e popullsisë është Mestizo, 7 % indian amerikan, 2 % të zi dhe 1 % të bardhë. Fshatnë Copán.90 % e popullsisë janë Honduran Mestizo (një përzierje të Amerindian dhe pasardhës Evropian). Rreth 7 % të popullsisë Honduran janë anëtarë të një nga shtatë grupet indigjene të njohura. Autokton i Konfederatës së Popujve të Honduras (CONPAH) dhe qeveria e shtatë Honduras count ndryshme indigjene grupe :  E Ch'orti ', Mayan një grup që jeton në veriperëndim, në kufirin me Guatemala ;  E Garifuna fliste një Arawakan gjuhën. Ata jetojnë të gjithë së bashku Karaibet bregdetin e Honduras, dhe në gjirin Ishujt ;  E Pech ose Paya Indians që jetojnë në një zonë të vogël në Olancho departamenti ;  E Tolupan (gjithashtu i quajtur Jicaque, "Xicaque", ose Tol), që jetojnë në Departamentin e Yoro dhe në rezervë të Montanës de la Flor dhe pjesë e departamentit të Yoro ;  E Lenca Indians që jetojnë në Valle Choluteca dhe departamenteve;  E Miskito Indians që jetojnë në verilindje bregdetin përgjatë kufirit me Nikaragua. Kultura Feja dominohet nga anëtarët e kishës katolike të cilët përbëjnë 91 % të popullsisë. Ata janë anëtarë të kishës së provincës Tegurcigalapa. Shkollimi i përgjithshëm i detyrueshëm dhe pa pagesë është i paraparë për moshat nga 6 deri në 13 vjeçare. Shkolla fillore është gjashtë vjeçare dhe mund të vazhdohet në shkollë të mesme e cila ndryshon nga 3 deri 5 vjet. Hondurasi ka një universitet shtetërorë në kryeqytet, të themeluar më 1847 i cili ka rreth 7 500 student (1980) me një kompleks të bibliotekës. Shkalla e analfabetit në vitin 1968 sillej rreth 55 % ndërsa të dhënat shtetërore për arsim në vitin 1974 kapnin shumën 64 mil. L (21,7 % të buxhetit të përgjithshëm apo 3,3 të prodhimtarisë së përgjithshme shoqërore d.m.th të BPV-së). Piktor i shquar është Jose Antonio Velásquez. Të tjera të rëndësishme përfshijnë piktorëve Carlos Garay, dhe Roque Zelaya. Dy prej Honduras' shkrimtarëve janë më të dukshëm dhe Froylan Turcios Ramón Amaya Amador. Të tjerat përfshijnë Marco Antonio Rosa,Roberto Sosa, Lucila Gamero de Medinës, Eduardo Bähr, Amanda Castro, Havier Prill Espinoza, Teófilo Trejo, dhe Roberto Quesada. Disa nga Honduras' dukshëm muzikantë përfshijnë Rafael Coello Ramos, Lidia Handal, Victoriano Lopez, Guillermo Anderson, Victor Donaire, Francisco Carranza dhe Camilo Rivera Guevara. Hondurans janë shpesh të referuara si Catracho ose Catracha (fem) në spanjisht. Fjala ishte coined nga Nicaraguans dhe i fundit vjen nga emri i Përgjithshëm Honduran spanjisht Florencio Xatruch, i cili, në 1857, të udhëhequr nga forcat e armatosura Honduran kundër pushtimit nga
 24. 24. një tentativë North American adventurer William Walker. Pseudonim i konsiderohet kompliment, nuk nënçmues. Kryesore është gjuha e folur nga një spanjisht 93,6 përqind si gjuhë amtare. Dhe si të parë dhe të dytë është folur nga 95 përqind. Në gjuhë të tjera që janë të pakicave dhe të folur nga më pak se 4 për qind, janë Amerindian gjuhë, dhe në ishujt pranë bregut anglisht (e folur nga më pak se një 0,3 përqind). Honduras Kjo Java është një javor gjuhës Angleze gazeta e cila është botuar për shtatëmbëdhjetë vjet në Tegucigalpa. Në ishujt e Roatan, Utila dhe Guanaja, e Bej Ishujt Zëri ka qenë një burim i lajmeve mujore që nga viti 2003. Honduran cuisine e gjerë e bën përdorimin e kokosit, në të dy ushqime të ëmbël dhe i shijshëm, e madje edhe në soups. José Francisco Saybe teatër në San Pedro Sula është shtëpia e të Círculo Teatral Sampedrano (teatror Rrethi i San Pedro Sula). Nikaraguaja NikaraguazyrtarishtRepublikae Nikaraguas(Spanjisht:Republicade Nikaragua[repuβlikade nikaɾaɣwa] (të dëgjuar)),është vendi më i madhnë isthmusQendrore amerikane,në kufi Honduras në veri dhe KostaRika në jug.Vendi është i vendosurnë mestë 11 dhe 14 gradë në veri të Ekuatorit, në hemisferënveriore,e cilae vë atë tërësishtbrendatropikët.Oqeani Paqësorshtrihetnë perëndim,dhe Detittë Karaibeve në lindje.Gjeografiafizikee venditndanatë në tri zona kryesore: ultësiraPaqësorit;,malësitë e lagështfrigoriferqendrore;dhe ultësiraKaraibe.Në anëne Paqësorit të venditjanë dyliqenetmë të mëdhame ujë të freskëtnë Qendrore Amerikae-LiqenitManagua dhe Liqeni Nikaragua.Përrethkëtoliqene dhe të shtrirë në veriperëndimtë tyre përgjatë luginës çarje të Gjirittë Fonsecajanë fushapjellore ultësirë,me dheune pasuruarshumë ngahiritnga vullkanete afërttë malësitëqendrore.BollëkNikaraguëse ekosistemevebiologjiketë rëndësishme dhe unike të kontribuojënë përcaktiminMesoamericasi një pikë e nxehtëe biodiversitetit. Nikaragua ka shtrirje të gjerë në Amerikën qendrore. Kufizohet me Hondurasin, dhe Kosta Rikën. Laget nga deti i Karaibeve (oqeani Atlantik) dhe në perëndim nga Oqeani paqësor. Nikaragua ka një vemprimtari sizmike dhe vullkanike të larte. Ajo ndahet në tri zona gjeografike: fushat dhe vullkanet e bregut Paqësor, relievi qendror fushat e bregut Atlantik. Bie në sy liqeni Nikaragua. Lumenjtë e vegjël krijojnë fusha kënetore dhe laguna. Ekonomia Ekonomia e Nikaraguas bazohet në bujqësi dhe blegtori. Eksodi i fortë drejt kryeqytetit ende nuk e ka zbehur forcën. Vendi ka burime minerare, por nuk shfrytëzohen. Industria nuk është e
 25. 25. zhvilluar, përveç disa degëve të plantacioneve (pambuku, kallami i sheqerit, duhani). Tregtia e jashtme është e dobët Popullsia Metisët përbëjnë mbi 80% të popullsisë nikarague. Të bardhët zotërojnë pushtetin politik dhe ekonomik, kurse zezakët janë të mënjanuar. Popullsia është e re në moshë, nuk është e dendur dhe pjesa më e madhe jetojnë në brigjet e Paqësorit. Rritja e popullsisë është shumë e lartë. Qyteti kryesor dhe kryeqyteti është Manaqua me 850.000 banorë. Meksika Shtetet e Bashkuara të Meksikës që njihet zakonisht si Meksika është një republikë kushtetuese federale në Amerikën e Veriut. Meksika ka një sipërfaqe prej 2 milion km² duke qenë kështu vendi i pestë në kontinentin amerikan dhe i katërmbëdhjeti në botë për nga sipërfaqja. Me një popullsi prej 111 milion banorësh Meksika renditet si vendi i 11-të në botë. Meksika është një shtet federal i përbërë nga 31 shtete dhe një Distrikt Federal. Kryeqytet i Meksikës është Qyteti Meksiko Meksika Ajo kufizohet me SHBA, Guatemalën dhe Belizën. Laget nga oqeani Paqësor dhe Gjiri i Meksikës. Territori i Meksikës ka dy vargmale, Sierra Madre Lindore dhe Sierra Madre Perëndimore, nga veriu në jug duke përfshirë edhe pllajën qendrore. Në jug, rrafshnalta ndahet nga Paqësori nga Sierra Madre Jugore. Pllaja qendrore është zonë sizmike me vullkane aktivë (Popokatepetl, 5452 m dhe Ikstaçiuatl, 5286 m). Bregu i Paqësorit përbëhet nga ultësira të ngushta bregdetare: për rreth 1300 km shtrihet gadishulli i Kalifornisë së Poshtme. Brigjet e gjirit të Meksikës janë të ulëta dhe vijëdrejta deri në gadishullin Jukatan. Lumi Rio Grande për 1800 km shënon kufirin me SHBA dhe derdhet në gjirin e Meksikës. Rrjedhat e tjera të ujit zbresin në anën atlantike dhe grumbullohen në liqenet e kripur. Në anën e Paqësorit rrjedhat e ujit janë të shkurtra e të rrëmbyera. Pjesa më veriore e vendit ka një klimë shumë të nxehtë dhe të thatë, sepse malet pengojnë erërat oqeanike. Në pjesën më të madhe të pllajës qendrore, klima tropikale zbutet nga lartësia. Mbi 2000 m lartësi klima është malore. Në zonat bregdetare dhe në Jukatan klima është tropikale, me temperatura të larta.
 26. 26. Klima Tropikui Gaforres efektivishte ndanvendinnë zonate butë dhe tropikale. Tokaveri e njëzetekatërt paralele temperaturatë përvojave të ftohtagjatë muajvetë dimrit.Në jugtë paralel njëzetekatërt, temperaturatjanë të rrumbullakëtvitmjaftkonstante dhe ndryshojnë vetëmsi një funksioni lartësi. Kjoi jepMEXICO një prej sistemeve më të ndryshme të botëse motit. Zonat në jugtë paralel 24 me lartësi deri në 1000 m (3281 ft) (pjesëtjugore të dyjafushat bregdetare,si dhe gadishullitJukatan),kanë njëtemperaturë vjetore mesatare midis24-28 ° C (75,2- 82,4 ° F) . Temperaturatkëtumbetentë lartagjatë gjithë vitit,me vetëmnjë 5° C (9 ° F) dallimi në mestë dimritdhe të verëstemperaturamesatare.Të dybrigjetmeksikane,me përjashtimtë bregdetitnë jugtë Gjirittë Campeche dhe Bajaveriore,janë gjithashtutë prekshme përuragane serioze gjatë verësdhe vjeshtës.Edhe pse zonate ulëtanë veri të paralelit24janë të nxehtë dhe të lagështgjatë verës,atanë përgjithësikanë mesataretmë të ulëtvjetore të temperaturës(20-24° C ose 68,0-75,2 ° F) përshkaktë kushteve më të moderuaragjatë dimrit. Pamje e Pantanosde Centlatë gjithë një truptë ujit Shumë qytete të mëdhanë Meksikë janë të vendosuranë luginëne Meksikësose në luginatngjitur me lartësi përgjithësishtmësipërme 2.000m (6562 ft).Kjou jepatyre një vit-rrumbullakëtklimëtë butë me mesatarete temperaturësvjetore(16-18° C ose 60,8-64,4 ° F) dhe temperaturae ftohtë natë gjatë gjithë vitit. Shumë pjesë të Meksikës,veçanërishtnë veri,kanë një klimë të thatë me reshje sporadike ndërsa pjesëte ultësiratropikale në mesatare jugore më shumë se 2000 mm (78,7 në) e reshjeve vjetore. Përshembull,shumëqytete në veri si Monterrey,Hermosillo,dhe Mexicali përvojëtemperaturaprej 40 ° C (104 ° F) ose më shumë në verë.Në temperaturatë SonoranDesertarrijë 50 ° C (122 ° F) ose më shumë. Biodiversiteti Meksikaështë një nga18 vendetmegadiversetë botës.Me mbi 200.000 specie të ndryshme,Mexico është shtëpiae 10-12% të biodiversity.Mexiconë botë renditete paranë biodiversitetnë zvarraniket me 707 specie të njohura,i dyti në gjitarëtme 438 specie,e katërtanë amfibëshme 290 specie,dhe i katërti në florës,me 26.000 specie të ndryshme.Meksikaështë konsideruaredhe vendine dytë në
 27. 27. botë në ekosistemetdhe i katërtnë specie të përgjithshëm.Rreth2500 specie janë të mbrojturanga legjislacionetmeksikane. Shqiponjae artë,simboli kombëtari MeksikësNëvitin2002,Meksikakishte niveline dytë më të shpejtë të shpyllëzimitnë botë,të dytë vetëmnë Brazil.Qeveriakamarrë një tjetërnismë në fundtë viteve 1990 përtë zgjeruarnjohuritë,interesine popullitdhe përdorimine biodiversitetitfamë të vendit,përmesparComisiónNacional el Conocimientoyusode la Biodiversidad. Në Meksikë,170,000 kilometrakatrorë (65.637 sqmi) janë konsideruar"Zonate Mbrojtura Natyrore."Këtopërfshijnë34 rezervate biosferës(ekosistemtë pandryshuar),67parqe kombëtare, 4 monumente natyrore (i mbrojturnë përjetësi përestetike të tyre,shkencorose vlerahistorike),26 fushatë florësdhe faunëstë mbrojtura,4fushatpërmbrojtjene burimevenatyrore (konservimittë tokës,pellgjethidrologjike dhe pyjet) dhe 17shenjtëroret(zonae pasurnë specie të ndryshme). Zbulimi i Amerikave sollënnë pjesëntjetërtë botësshumë lashtatushqimore të përdoruragjerësisht dhe bimëtngrënshëm.DisangapërbërësitvendaskuzhinësMeksikëspërfshijnë:çokollatë,avokado, domate,misër,vanilje,gujava,chayote,epazote,camote,jícama,Nopal,kungulli njomë,tejocote, huitlacoche,sapote,mameysapote,shumëvarietetevetë fasule,dhe madjeedhe njëmë i madh shumëllojshmërie chiles,të tillasi habanerodhe jalapeno.Shumicae këtyre emrave vijnë ngagjuhët indigjenesi Nahuatl. Përshkaktë biodiversitetittë tij të lartë Meksikakaqenë gjithashtunjë vendi shpeshtëi bioprospectingngabodies.Thehulumtimndërkombëtarshembull i parë tepërtë suksesshmetë qenë zbulimi në 1947 e zhardhok"Barbasco"(Dioscoreacomposita),e cilakanjë përmbajtje të lartë të diosgenin,revolutionizingprodhimite hormoneve sintetikenë vitet1950 dhe 1960 dhe përfundimishtçojnë në shpikjene pilulavekontraceptiveorale të kombinuara Ekonomia Meksika është një vend i industrializuar dhe i pasur me burime natyrore. Është vendi i parë në botë për prodhimin e argjendit, zotëron vendburime metani, ari, bakri, hekuri, zinku, plumbi. Është e zhvilluar industria siderurgjike, nxjerrja dhe përpunimi i naftës dhe bien në sy investimet të kapitaleve të huaja (sidomos ShBA), që tërhiqen nga krahu i lirë i punës. Në sektorin e bujqësisë është e punësuar rreth 1/4 e popullsisë, por rendimentet në bujqësi nuk janë të larta. Rreth 10 % e tokave bujqësore është në pronësi të ndërmarrjeve të mëdha, që bazohen në një bujqësi moderne dhe prodhojnë për eksport (pambuk, kallam sheqeri, kafe, kakao), por pjesa tjetër është e ndarë në eksporte të vogla që bazohen në bujqësinë tradicionale
 28. 28. (grurë, fasule, misër). Në Meksikë ndodhen kompani të rëndësishme si Pemex, kompania me e rëndësishme në Amerikën Latine dhe e 7 në botë, Cemex e treta kompani më e zhvilluar në botë dhe kryesorja ne Amerikën Latine. Meksika është e dyta ekonomi ne Amerikën Latine pas Brazilit, dhe e 12 në botë. Demografia Popullsia përbëhet nga të bardhët (rreth 10 %), sidomos me prejardhje spanjolle, 30 % nga indigjenët, ndërsa pjesën më të madhe e përbëjnë metisët. Gjatë dyzet viteve të fundit vendi ka pësuar një rritje të madhe të popullsisë. Për shumë meksikanë e vetmja shpresë mbeti emigrimi drejt ShBA. Gjuha zyrtare është spanjishtja, që flitet nga rreth 90% e popullsisë ; janë të përhapura edhe gjuhë të ndryshme amerinde (nahua, maja, etj.) Feja më e përhapur është katolicizmi me mbi 90 % të popullsisë. Zonat më të populluara të Meksikës janë pllaja qendrore kufiri me SHBA. Qytetet kryesore janë Qyteti Meksiko, Guadalahara, Monterrej, Gjuha Vendi kanumrinmë të madh të spanjisht-folësepopullsisë në botë me pothuajse një të tretëne të gjithagjuhë amtare spanjisht. Meksikaështë shtëpi përnjë numërtë madhtë gjuhëve indigjene,e folurngadisa5,4% të popullsisë - 1,2% e popullsisë janë folësitnjëgjuhështë gjuhësindigjene.Gjuhëtindigjene me më shumë folësit janë Nahuatl,flitetngarreth1.450.000 njerëz,YukatekMayaflitetngadisa750.000 njerëzdhe gjuhëtMixtecdhe Zapoteke çdoflitetngamë shumë se 400,000 njerëz Besimi Regjistrimi i 2010 nga Instituti Nacional de EstadísticayGeografía (Instituti Kombëtari Statistikave dhe Gjeografisë) dhakatolicizminsi fe kryesore,me 83% të popullsisë,ndërsa10% (10.924.103) i përkasinbesimevetë tjeratë krishtera,duke përfshirëUngjillorëve(5%);Pentecostals(1,6%);tjetër Protestantose Reformuar(0,7%);Dëshmitarëte Jehovait(1,4%);Shtatë ditë Adventists(0,6%);.dhe anëtarë të Kishëssë JezuKrishtittë Shenjtorëve të Ditëvetë (0,3%) 172.891 (ose më pak se 0,2% e totalit) i përkiste,feve të tjerajotë krishtera;4.7% kanë deklaruarqë nukka fe;2,7% ishintë papërcaktuar.Të 92,924,489Catholics e Meksikëspërbëjnënë termaabsolutë komunitetindytë më të madhe katolike në botë,pasBrazilit.47% për qinde tyre marrin pjesë në shërbimete kishës javore. Kultura Kulturameksikanreflektonkompleksitetine historisë së venditnëpërmjetpërzierjae kulturave vendase dhe të kulturëssë Spanjës,impartedgjatë 300-vjeçartë kolonizimittë Spanjëse Meksikës. Elementetekzogjene kulturore janëpërfshirë në kulturënmeksikane si kohë kakaluar.Epokë Porfirian(el Porfiriato),në tremujorine fundittë shekullittë 19 dhe të dekadëssë parë të shekullittë
 29. 29. 20, është shënuarme përpariminekonomikdhe të paqes.Paskatërdekadave të trazirave civiledhe të luftës,Mexicopazhvillimine filozofisë dhe arteve,të nxiturangavetë Presidenti Díaz.Që nga ajo kohë,si i theksuargjatë Revolucionitmeksikan,identiteti kulturori kapasur themelete saj në mestizaje,i cili indigjen(dmthindianamerikan) elementështë thelbësor.Në dritëne etnivetë ndryshme që formuanpopullinmeksikane,JoséVasconcelosnë botimine tij LaRaza Cósmica(Race Cosmic) (1925) përkufizohetMeksikëpërtë qenë tenxhere shkrirjae të gjitharacave . Panamaja Panamaja është shteti më jugor i Amerikës së Mesme. Vendi përfshin rripin tokësor i cili lidh Amerikën Veriore me Amerikën Jugore. Panamaja kufizohet në perendim me Kosta Rikën, dhe me Kolumbinë në lindje. Në anën jugore ka dalje në oqeanin Paqësor, ndërsa në veri ka dalje në detin e Karibeve.Panamaja ka pozitë shumë të përshtatshme gjeografike. Pozitën e përshtatshme gjeografike ia mundëson kanali i Panamasë. Panamaështë e vendosurnë AmerikënQendrore,në kufi të dyme DetinKaraibe dhe Oqeani Paqësor,ndërmjetKolumbisëdhe KostaRika.Ajokryesishtshtrihetmidislatitudes7° dhe 10 ° N, dhe longitudes77° dhe 83 ° W (një zonë të vogël qëndronnë perëndimtë 83 °).Disa njerëze konsiderojnë territorinnë lindje të Kanalittë Panamasë,si pjesëe Amerikëssë Jugut[citimi duhur], edhe pse kjoështë e rrallë.Vendndodhjene saj në isthmuse Panamasë është strategjik.Nga2000, PanamakontrolluarPanamaCanal cili lidhOqeaninAtlantikdhe DetinKaraibe në veri të Oqeanit Paqësor.Panama,në 75.515 km2, renditet118 në mbarë botënnë bazë të madhësisë së tokës.Për krahasim,Panamaështë pakmë e vogël sesashtetinamerikantë Karolinëssë Jugutose pakmë e madhe se provincënKanadeze të NewBrunswick. Klima Panamaka një klimë tropikale.Temperaturatjanë të njëtrajtshme të lartë siçështë relative lagështia-dhe kapakvariacionsezonal.Shkonditore të janë të ulëta;në një ditë tipikee thatë
 30. 30. sezonitnë kryeqytet,minimumherëtnë mëngjesmundtë jetë 24 ° C (75,2 ° F) dhe pasdite maksimal 30 ° C (86,0 ° F).Temperaturarrallë i kalon32° C (89,6 ° F) për më shumë se një kohë të shkurtër. Temperaturatnë anënPaqësore isthmusjanë disi më e ulëtse në Karaibe,dhe breezeskanë tendencë të rritetpasmuzg,në pjesënmë të madhe të vendit.Temperaturatjanë dukshëmpije freskuese në pjesëtmë të larta të vargjetmalore,dhe ngricatndodhinnë Cordillerade Talamancanë Panamaperëndimore. Rajone klimaterike përcaktohenmë pakmbi bazëne temperaturëssesanë reshjete cilavarion rajonale ngamë pak se 1.300 milimetra(51.2në) për më shumë se 3.000 milimetra(118.1) në vit. Pothuajse të gjithë e shiutbie gjatë sezonitme shi,e cilaështë zakonishtngaprilli deri në dhjetor, por ndryshonnë gjatësi ngashtatë në nëntë muaj.Në përgjithësi,reshjetjanë shumëmë të rëndanë Karaibe sesanë anëne Paqësorite ndarjeskontinentale.Mesatarvjetornë PanamaCityështë pak më shumë se gjysmae që në Colón.Edhe pse stuhi me shi-sezonjanë të zakonshme,vendi është jashtë brezitstuhi .. Ekonomia SipasCIA World Factbook,si i 2012 Panama kishte një normë papunësie prej2,7%.[5] Një tepricë ushqimi ishte i regjistruarnë gushttë vitit2008. Në të ZhvillimitNjerëzorIndex Panamaurenditnë numrin58 (2012). Në vitete fundit,ekonomiaPanamakapërjetuarnjë bumekonomik,me rritjennë reale brutoprodukti vendor(GDP) mesatarishtmbi 10,4%,nga 2006-2008.Ekonomia panamezka qenë në mesine rritje më të shpejtë dhe më të mirë menaxhuarnë AmerikënLatine.LatinishtBiznes Kronikë kishte parashikuarmë parë se Panamado të ishte e ekonomisë më të shpejtënë rritje në AmerikënLatine në periudhënpesë-vjeçare të 2010-14, të ngjashëmnormë Brazilit10%. Projektzgjerimi i Kanalittë Panamasë,e kombinuarme përfundimine një marrëveshje të tregtisësë lirë me Shtetete Bashkuara,pritettë nxisë dhe të zgjeruar ekspansioninekonomikpërdisa kohë.Pavarësishtstatusittë Panamasë si një kombe sipërmtë mesëme të ardhurave - siçmatet nga GDP për frymë - kjombetetnjë vendi kontrasteve zymtë.Përjetësuarngapabarazitë dramatike arsimore,mbi 25% e popullsisë së Panamasëjetonte në varfëri kombëtarnë 2013 dhe aktualisht sipasraporteve të funditngaana e BankësBotërore 3% të popullsisë së venditjetonnë varfëri të skajshme. Popullsia Panamakishte një popullsiprej 3.405.813 në maj të vitit2010. [38] CIA World Factbooku jep statististicsmëposhtmepërpopullsinë:"70% mestizo(të përzierindianamerikandhe të bardhë), 14% Zi / mulat,10% të bardhë,dhe 6% indianamerikan."[5] popullsiaindianamerikanpërfshin shtatë njerëzitvendës:[39] Ngäbe,kuna(Guna),Emberá,bori,Wounaan,NasoTjerdi (Teribe),dhe Bri bri. Më shumë se gjysmae popullsisë jetonnë korridormetropolitane PanamaCity-zorrë e trashë,e cila përfshindisaqytete.Popullsiaurbane Panamatejkalon70%,duke e bërë popullsiae venditmë të urbanizuarnë AmerikënQendrore.2010Regjistrimi në Panamaklasifikohenrreth12,3% të popullsisë së venditsi indigjene.Figuraindianamerikanpopullsiaqëndroi në 417.500 individënë 2010
 31. 31. Besimi Qeveriae Panamasë nukmbledhstatistikambi përkatësinë fetaretë qytetarëve,porburime të ndryshme vlerësojnë se 75 në 85% e popullsisëe identifikonvetensi katolikdhe 15-25% si ungjillore të krishterë.KomunitetiBesimiBahá'íi Panamasë është vlerësuarnë 2,00% të popullsisë kombëtare, ose rreth 60.000 duke përfshirë rreth10% të popullsisëGuaymí;Bahá'í-të ruajturnjë nga shtatë Shtëpi Adhurimi Bahá'íe në Panama në botë.Kishae JezuKrishtite Shenjtorëvetë Ditëve të Mëvonshme (LDSChurch) të pretendojnëmë shumë se 40.000 anëtarë.Grupe më të vogla fetare përfshijnëShtatë ditë Adventists,Dëshmitarëte Jehovait,Episcopaliansme ndërmjet7000 dhe 10.000 anëtarë,hebrenj dhe komuniteteve myslimane,me rreth10.000 anëtarë secili,hindutë, budistët,dhe të krishterëte tjerë.Fetë indigjene përfshijnëIbeorgun(në mesinKuna) dhe Mamatata (në mesine Ngob).Kaedhe një numëri vogël i Rastafarians. Kultura Kulturae Panamasë rrjedhnga muzikëseuropiane,artitdhe traditave që usollëngjatë ngaspanjoll në Panama.Forcat hegjemoniste kanë krijuarformahibride e kjongapërzierjakulturënafrikanedhe AmericanGjuhame kulturënevropiane.Përshembull,tamboritoështë njëvallespanjoll që ishte përzierme ritmetafrikane,tematdhe lëvizvalle.[49] Dance është një simbol i kulturave të ndryshme që e kanë shoqëruarnë Panama.Folkloritlokalmundtë jetë me përvojëme një numërtë festivale,valletdhe traditatqë janë dhënë ngabrezi në brez.Qytetetlokalepresë reggae enespañol jetojnë,Reggaeton,haitiano(Compas),jazz,blues,salsa,reggae,dhe shfaqje të muzikësrock. Shteti Kryeqyte ti Siperfaqj a Km2 Zona kohore Populls ia Dendesia e popullsis e Shtimi I popull sise Popullsia urbane Beliza Belmopani 22965 -6 252000 11/Km2 27% 51% KostaRika San Hoze 51100 -6 4350000 85/Km2 17% 52% Salvadori San Salvador 21041 -6 6400000 304/Km2 19% 50% Guatemala Guatemala 108890 -6 13500000 122/Km2 26% 38% Hondurasi Tegusigalapa 112088 -6 6600000 59/Km2 24% 56% Nikagura Managura 130000 -6 5000000 38/Km2 22% 60% Panama Panama 77082 -5 2900000 38/Km2 13% 58% Meksika Meksiko 1972545 -6 deri -8 104000000 53/Km2 15% 72% Gjuha zyrtare Besimi Kryesor Mjeke per 100000 banore Siperfaqe e punushme Njesia monetare Jeta mesatare Bilanci tregtar Mil $ Prodhim Bruto nacional Angleze Katolik 47 1000Km2 Dollar 72 -180 2610 Spanjolle Katolik 126 5000Km2 Kollon 77 250 2780 Spanjolle Katolik 91 91000Km2 Kolon 69 -2080 1850 Spanjolle Katolik 90 19000 Km2 Kuetzal 64 -1850 1640 Spanjolle Katolik 22 20000Km Lempira 69 -1650 730 Spanjolle Katolik 82 27000Km2 Kordoba 68 -1330 390 Spanjolle Katolik 119 7000Km2 Ballboa 74 -2620 3080 Spanjolle Katolik 107 273000Km2 Pezos 72 -11 530 3970
 32. 32. Amerika Jugore Amerika Jugore është me një sipërfaqe prej 17.843.000 km² dhe një popullsi prej 355.070.540 banorësh, kontinenti i katërt më i madh itokës. Amerika Jugore shtrihet në pjesën jugore të kontinentit të Amerikës. Ajo shtrihet ndërmjet detit të Karaibeve, në veri, Oqeanit Atlantik, në lindje dhe Oqeanit Paqësor, në perëndim. Është i vetmi kontinenticili i afrohet më shumë Antarktikut – 1000 km. Ekuadori e ndan në dy pjesë jo të barabarta. Pjesa më e madhe e saj shtrihet në Hemisferën jugore. Sipas formës dhe pozitës gjeografike, i ngjan shumë kontinentit të Afrikës. Amerika Jugore gjendet larg rrugëve të rëndësishme ndërkombëtare, ujore dhe ajrore, dhe larg kontinenteve të zhvilluara. Me Amerikën e Mesme lidhet me kanalin e Panamasë dhe detin e karaibeve, ndërsa Oqeani Atlantik e lidh me Afrikën dhe Evropën. Amerika Jugore bashkë me Amerikën e Mesme ndryshe quhet Amerika Latine, për shkak se fliten gjuhët spanjolle dhe portugeze. Relievi Relievi i Amerikës Jugore është shum i ngjashëm me relievin e Amerikës Veriore. Në relievin e Amerikës Jugore dallojmë tri tërësi natyrore: Malet Ande, Ultësirat Qendrore dhe Pllajat e Guajanës, Brazilit dhe pllajën e Patagonisë. Andet (Kordileret) janë vargmale të rrudhosura të cilat kanë shtrirje përgjatë bregdetit perëndimor të Oqeanit Paqësor në një gjatësi prej 7200 km. Andet janë mjaft labile dhe njëherësh janë zonë vullkanike. Vullkane aktive dhe më së shumti të shuara ndërmjet Kolumbisë dhe Ekuadorit. Vullkani më i njohur është Chimborazo. Anët lindore të Andeve janë të pasura me minerale, ndërsa në Andet veriore janë të vendosura vendbanimet me lartësi më të madhe mbidetare në botë. Chimborazo është maja më e lartë malore në Ekvador, me një lartësi 6,267 metra, vullkan i shuar, ju takon vargmaleve të Andeve. Sipas disa gjeografëve , Chimborazo është maja më e lartë në botë (nëse llogaritet lartësia nga bërthama e Tokës, e jo lartësia mbidetare). Kjo është për shkak se Toka nuk është krejtësisht sferike, por është e zgjeruar në ekuador dhe e shtypur në pole. Për shkak të zgjerimit (i cili arrin rreth 20 km) maja Chimborazo e cila ndodhet pothuajse në ekuator, e që është më larg nga bërthama e Tokës - mesi i Tokës se sa Mali Everest. Edhe majat e tjera të larta malore janë më larg nga mesi i Tokës se sa Mali Everest. Aconcagua (në gjuhën spanjolle Cerro Aconcagua) është një mal në Argjentinë jo larg nga kufiri me Kilin me majën me të njejtin emër Ande 6.960 metra në hemisferën jugore.  Ultësira Qendrore  Fusha e Orinokos
 33. 33.  Fusha e Amezonit  Fusha Grand Çakos  Fusha e La Platës  Rrafshnalta e Guajanës  Pllaja e Brazilit  Rrafshnaljta e Patagonisë Hidrografia Amazoni La Plata Lumi Orinoko Bimesia Bota bimore dhe shtazore e Amerikes Jugore është e lidhur ngusht me kushtet klimatike. Ato kanë mundësuar që bota bimore dhe shtazore e Amerikës Jugore të jetë shumë e pasur, e zhvilluar dhe e llojllojsme. Zona e pyjeve ekuatoriale, shtrihet në dy anët e ekuatorit . Kjo zonë është e pasur me pyje të pashkelura, që nga vendasit quhenselvase. Në veri dhe në jug të pyjeve ekuatoriale rriten kullotat e larta. Krahinat me bar të lartë në rrjedhën e Orinokos , quhen lanose, ndërsa në Rrafshnalten e Brazilit quhen me emrin kampose. Druri tipik i savaneve është druri shishe që ka formën e një shisheje ku grumbullohet lagështia për stinën e thatë . këtu kultivohen kafeja, kallamsheqeri, kakao, etj. Gjarpëri më i madh dhe më i rrezikshëm është Anakonda, i gjatë 100 m. Duke shkuar në jug të Amerikës Jugopre, savanet zëvënsohen me barishta të ulta, që popullsia vendase i quan pampase. Pampaset zënë sipërfaqe të mëdha në Argjentinë, Paraguaj dhe Uruguaj. Ky rajon është i përshtatshëm për zhvillimin e blegtorisë dhe është rajon i drithërave dhe bimëve industriale. Argjentina Klima  Zona e klimës ekuatoriale  Zona e klimës subekuatoriale  Zona e klimës tropikale  Klima subtropikale  Zona e klimës mesatare
 34. 34. Argjentina (spanjisht: Argentina, shqiptimi: Ahrrshentina) është një shtet në Amerikën Jugore. Në lindje kufizohet nga Oqeani Atlantik, në perendim me Kilin, në veri me Bolivinëdhe Paraguain ndërsa në verilindje me Brazilin dhe Uruguain. Emri i saj ka ardhur nga kolonizatorët spanjollë të cilët shpresonin se në këtë tokë do të gjenin Argjend. Argjentina morri pavarësinë me 9 korrik 1816 nga Spanja. Argjentina ëshhtë shtet i Amerikës Latine. Ajo në lindje ka kufi ujor, ndërsa në verilindje, në veri dhe perëndim, ka kufi tokësor. Ajo ka shtrirje meridionale. Gjatësia veri-jug e saj është 3,700 kilometra. Argjentina zë pjësën më të madhe të rajonit të Pampës. Vendi është shteti i dytë me sipërfaqe më të madhe në Amerikën Latine. Relievi i Argjentinës cilësohet me disa tërësi të mëdha natyrore: Grand Çako Pampa Rrafshnalta e Patagonisë Andet Ekonomia Minerale të çmuara në Argjentinë ndodhen vetëm në sasi të vogla si ar, argjend, zink, hekur, bakër, plumb etj. Gjithashtu të rrëndësishme për ekonominë argjentinase janë edhe lëndet djegëse dhe gazët nëntokësore. Prodhimet kryesore të bujqësisë janë drithërat, soja, luledjelli dhe frutat.
 35. 35. Eksporti është kryesisht i dominuar nga produktet bujqësore. 31 % e eksportit përbëhet nga prodhimet e përpunuara bujqësore, 25 % janë lëndet e para, 25 % janë prodhime industriale dhe 18 % janë lënde djegëse. Historia Argjentina e sotme ka qenë pjesë e administruar nga Nën-Mbretëria Peruane, e cila administronte territorin e Amerikës jugore me përjashtim të tokave nën sundimin eportugezëve. Në vitin 1776 krijohet Nën-Mbretëria e Rio de la Platës me kryeqendrën nëBuenos Aires, e cila administronte përveç Argjentinës së sotme edhe Bolivinë, Paraguajindhe Uruguajin. Revolucioni i Majit filloi Luftën e Argjentinës për Pavarësi midis patriotëve dhe monarkistëve. Junta e Parë, qeveria e re në Buenos Aires, i dërgoi fushata ushtarake në Kordova, Perunë e Sipërme dhe Paraguaj, dhe mbështeti kryengritjet në Banda Orientale. Fushatat ushtarake u thyen dhe Brazili kolonial mbështeti monarkistët në Montevideo, duke e detyruar Buenos Airesin të nënshkruajë një armëpushim. Paraguaji qëndroi neutral gjatë pjesës së mbetur të konfliktit, Peruja e Sipërme mposhti fushatat e mëtejshme ushtarake, dhe Banda Orientale u pushtua nga William Brown gjatë ripërtëritjes së armiqësive. Organizimi kombëtar, si nën një qeveri të centralizuar të vendosur në Buenos Aires, ose si një federatë, filloi gjithashtu Luftën Civile të Argjentinës, me konfliktet e Buenos Aires dhe José Gervasio Artigas. Deklarata e Pavarësisë Argjentinase është lëshuar nga Kongresi i Tucumán-it në 1816. Martín Miguel de Guemes i mbajti monarkistët në gji në veri, ndërsa José de San Martín bëri Kalimin e Andeve, duke siguruar pavarësinë e Kilisë. Me Marinën kiliane në dispozicion të tij ai pastaj filloi luftën në fortesën mbretërore të Limës. Beteja e Cepedës e 1820-ës, e zhvilluar midis Centralistëve dhe Federalistëve, rezultoi në fundin e autoritetit të centralizuar kombëtar dhe ka krijoi një vakuum të pushtetit. Një kushtetutë e re u miratua në 1826, gjatë Luftës me Brazilin, dhe Bernardino Rivadavia u emërua President i parë i Argjentinës. Kjo kushtetutë u refuzua shpejt nga provincat, për shkak të paragjykimeve të saj centraliste, dhe Rivadavia dha dorëheqjen menjëherë pas kësaj. Guvernatori i ri Manuel Dorrego u rrëzua dhe u ekzekutua nga Juan Lavalle, gjë që keqësoi luftën civile. Juan Manuel de Rosas, i cili ishte deri më tani një kauboj i thjeshtë, organizoi rezistencën kundër Lavalle dhe restauroi autoritetet e rrëzuara. Krahinat u riorganizuan pastaj vetë si Konfederata e Argjentinës, një konfederatë të lirshme e krahinave që u mungonte një kryetar të përbashkët të shtetit. Në vend të kësaj ata deleguan disa kompetenca të rëndësishme për guvernatorin e Provincës Buenos Aires, të tilla si pagesa e borxhit ose menaxhimin e marrëdhënieve ndërkombëtare. Juan Manuel de Rosas sundoi nga 1829 deri në 1832, dhe nga 1835 deri në 1852. Gjatë mandatit të tij të parë ai thirri paktin Federal dhe mundi Ligën Unitariane. Ai u përball me disa sulme unitariane dhe një gjendje të vazhdueshme lufte, duke përfshirë një bllokadë franceze 1838-1840, Luftën e Konfederatës në veri, një bllokadë anglo-franceze (1845-1850), dhe revoltën e krahinës Corrientes. Rosas mbeti i pamposhtur në këtë seri të konflikteve dhe
 36. 36. parandaloi humbje të mëtejshme të territorit kombëtar. Refuzimin e tij për miratimin e një kushtetute kombëtare, në bazë të paktit Federal, bëri që guvernatori i Entre Rios, Justo José de Urquiza të kthehet kundër Rosas. Ai e mundi atë në betejën e Caseros, duke e detyruar atë të shkojë në mërgim. Marrëveshja e San Nicolás pasoi, dhe më pas u shpallKushtetuta e Argjentinës më 1853. Duke e refuzuar atë, Buenos Aires u shkëput nga Konfederata dhe u bë shteti i Buenos Aires. Lufta midis tyre zgjati gati një dekadë, dhe përfundoi me fitoren e Buenos Aires në betejën e Pavonit. Buenos Aires iu bashkua Konfederatës, dhe Bartolomé Mitre u zgjodh presidenti i parë i vendit të bashkuar në 1862. Mitre filloi fushatat ushtarake kundër dy federalëve të mbetur në Argjentinë, të bardhët nga Uruguaji, dhe Paraguaji. Lufta e Aleancës së Trefishtë, në aleancë me Uruguajin dhe Brazilin, la mbi 300,000 të vdekur dhe shkatërroi Paraguajin. Në pamundësi për të ndikuar zgjedhjet e presidentëve të mëvonshme, Domingo Faustino Sarmiento dhe Nicolás Avellaneda u zgjodhën pas tij. Megjithëse ishin unitarianë, ata nuk ishin nga Buenos Aires dhe kishin konflikte me të. Mitre u përpoq dy herë të shkëpuste Buenos Aires nga vendi përsëri, por dështoi. Avellaneda propozoi federalizimin e Buenos Aires, dhe selia e qeverisë kombëtare u zhvendos përkohësisht në Belgrano (e cila nuk ishte pjesë e Buenos Aires deri atëherë). Konflikti ushtarak përfundoi me fitoren e ushtrisë kombëtare dhe federalizimin e qytetit. Pas 1875 një valë e investimeve të huaja dhe emigracioni nga Evropa çoi në forcimin e një shteti koheziv, zhvillimin e bujqësisë moderne dhe në një rizhvillim të shoqërisë dhe ekonomisë argjentinase. Sundimi i ligjit u konsolidua, në masë të madhe, nga Dalmacio Vélez Sársfield, Kodi Tregëtar i 1860-ës i të cilit dhe Kodit Civil i 1869-ës hodhi themelet për ligjet statutore Argjentinës. Fushata ushtarake e gjeneral Julio Argentino Roca në 1870 krijoi dominimin e Argjentinës mbi Pampas jugore dhe Patagoninë, nënshtruar popujt e mbetur vendas, dhe e la 1,300 indigjenë të vdekur. Koha gjatë viteve 1880-1912 përshkruhet nga migrimi i emigrantëve të dominuar nga spanjollët dhe italianët të cilët vendoseshin në qytete dhe në të ashtuquajturat "koloni". Në vitin 1893 filloi konflikti me Kilin, pasi rajoni në Bolivi, i quajtur Puna de Atacama, iu bashkëngjit Argjentinës. Brenda viteve 1912 dhe 1946 bëhet disa herë ndërrimi në mes të qeverive demokratike dhe diktatorëve. Para së gjithash vitet e ’30 të këtij shekullit mbahen mend si vitet e mëdha (spanjisht: década infame). Gjatë Luftës së Dytë Botërore zyrtarisht Argjentina ishte neutrale. Gjatë luftës Argjentina ishte caku i emigrantëve evropianë. Në vitin 1978 krijohet gjendja kritike e konfliktit të armatosur në mes të Argjentinës dhe Kilisë. Shkak i këtij acarimi ishin ishujt Lemox,Picton dhe Nueva në kanalin Beagle në të cilat mendohej se kanë rezerva të naftës. Konflikti përfundonë me një marrëveshje mbi kufinjët të propozuar nga Vatikani më 16 dhjetor 1988.
 37. 37. Në prill të 1982-së shefi i "jutes", Leopoldo Galtieri e shtinë Argjentinën në konflikt të armatosur me Britaninë e Madhe. Lufta filloi për shkak të ishujve në lindje të Argjentinës (Islas Malvinas) të cilat sipas kushtetutës së Argjentinës ishin pjesë e federatës por që administroheshin nga Britanikët. Zbarkimit të trupave argjentinase britanikët ju kundërpërgjigjën me një sulm në ajër, det dhe tokë. Pas sulmit të britanikëve më datën 14 korrik 1982, forcat argjentinase në ishuj kapitullojnë. Gjatë viteve 1998 dhe 2002 vendin e përshkruan një krizë e rrëndë ekonomike me një rënje prej 20 % të zhvillimit ekonomik. Bolivia Bolivia(Listeni /bəlɪviə/,Spanjisht:Bolivia[boliβja],i njohurzyrtarishtsi shtetinPlurinational së Bolivisë (Spanjisht:Estadode PlurinacionalBolivinivel lokal:[Estadode pluɾinasjonal βoliβja]),është një vendpa dalje në dete vendosurnë perëndim-qendrore Amerikëne Jugut.Ajokufizohetnga Brazili përnë veri dhe lindje,Paraguai dhe Argjentinanë jug,Kili në jugperëndim, dhe Perunë perëndim.Parakolonizimitspanjoll,rajoni Andevei Bolivisë ishte pjesë e Perandorisë Inca,ndërsa ultësiraveriore dhe lindoreishintë banuarangafisete pavarura.Conquistadorsspanjolle që vijnë nga Cuzco dhe Asuncionmorënkontrolline rajonitnë shekulline 16-të.Gjatë shumicëne periudhës koloniale spanjolle,Boliviaishtei njohursi PeruEpërme dhe administrohetngaGjykataMbretërore të Charcas.Pas thirrjessë parë përpavarësinë në 1809, 16 vite të luftësndjekurparathemelimittë Republikës,i quajturpërSimónBolívar,më 6 gusht1825. Boliviakaqë nga periudhatë duruartë paqëndrueshmërisë politikedhe ekonomike,dukepërfshirëedhe humbjene territorevetë ndryshme periferike të fqinjëte saj,të tillasi Acre,pjesë e GranChaco dhe brigjeve të saj. Gjeografia Boliviaështë e vendosurnë zonënqendrore të Amerikëssë Jugut,në mes57 ° 26'-69 ° 38'W dhe 9 ° 38'-22 ° 53'S. Me një sipërfaqe prej 1.098.581 kilometrakatrorë (424.164 mi sq),Bolivi është 28- madhi vendnë botë,porajo është vendi i pestë më i madhnë Amerikëne Jugut,[39] e zgjeruarnga Andeve Qendrore përmespjesë e GranChaco aq sa Amazon.Qendragjeografike e venditështë e ashtuquajturaPuertoEstrella("StarPort") në RíoGrande,në nuflode ProvincaChavezit,SantaCruz Departamenti. Gjeografiae venditshfaqnjë larmi të madhe të terrenevedhe klimat.Boliviakanjë nivel të lartë të biodiversitetit,i konsideruarnjë ngamë të madhe në botë,si dhe disaekoregjione me nën-njësi ekologjike si Altiplano,rainforeststropikale (dukepërfshirëAmazonrainforest),luginae thatë,dhe Chiquitania,e cilaështë një savanëtropikale.Këtozonatë shfaqë dallimeenormenë lartësi,nganjë lartësi prej 6.542 metra(21.463 ft) mbi niveline detitnë NevadoSajamapërafro70 metra (230 ft)
 38. 38. përgjatë lumitParaguai.Edhe pse një vendme diversitettë madhgjeografik,Boliviakambeturnjë vendpa dalje në detqë prej Luftëssë Paqësorit. Boliviakanjë larmi të madhe të organizmave dhe ekosistemet,është pjesë e "Vendeve Megadiverse si-mendje"lartësitë ndryshueshme.Bolivia-së,duke filluarnga90-6,542 metra (295-21,463 ft) mbi niveline detit,të lejojëpërnjë larmi të madhe biologjike.Territori i Bolivisëpërfshinkatërlloje të biomes,32 rajonetekologjike,dhe 199 ekosistemeve.Brendakësaj zone gjeografike kadisaparqe natyrore dhe rezervatsi ParkunNoel Kempff MercadoKombëtare,ParkutKombëtarMadidi,Parkut KombëtarTunari,Kombëtare Rezervë EduardoAvaroaAndeveFauna,dhe AAK-Iyadel GranPark KombëtarChacodhe të Integruarmenaxhimine zonave natyrore,ndërtë tjera.Bolivi mburretme mbi 17.000 lloje të bimëve farë,dukepërfshirë mbi 1200 lloje të fier,1500 specie marchantiophyta dhe myshk,dhe të paktën800 lloje të kërpudhat.Përveçkësaj,kamë shumë se 3000 lloje të bimëve medicinale.Boliviaështëkonsideruarvendine origjinëspërspecie të tillasi specadhe specadjegës, kikirikë,fasuletë përbashkëta,Yucca,dhe disalloje të palme.Bolivi gjithashtunatyrishtprodhonmbi 4000 lloje të patateve.Boliviakamë shumë se 2900 specie kafshësh,duke përfshirë 398 gjitarët,më shumë se 1400 zogj. Brazili Amerika Jugore është me një sipërfaqe prej 17.843.000 km² dhe një popullsi prej 355.070.540 banorësh, kontinenti i katërt më i madh itokës. Amerika Jugore shtrihet në pjesën jugore të kontinentit të Amerikës. Ajo shtrihet ndërmjet detit të Karaibeve, në veri, Oqeanit Atlantik, në lindje dhe Oqeanit Paqësor, në perëndim. Është i vetmi kontinenticili i afrohet më shumë Antarktikut – 1000 km. Ekuadori e ndan në dy pjesë jo të barabarta. Pjesa më e madhe e saj shtrihet në Hemisferën jugore. Sipas formës dhe pozitës gjeografike, i ngjan shumë kontinentit të Afrikës.Afrika dhe Amerika Jugore kane qene nje e vetme.Kur toka levizi me nje grade drejt diellit Amerika Jugore u nda nga Afrika dhe njera pjese mbeti Amazon ndersa tjetra Sahara.Me pas Meksika u bashkua me Ameriken Jugore. Amerika Jugore gjendet larg rrugëve të rëndësishme ndërkombëtare, ujore dhe ajrore, dhe larg kontinenteve të zhvilluara. Me Amerikën e Mesme lidhet me kanalin e Panamasë dhe detin e karaibeve, ndërsa Oqeani Atlantik e lidh me Afrikën dhe Evropën. Amerika Jugore bashkë me Amerikën e Mesme ndryshe quhet Amerika Latine, për shkak se fliten gjuhët spanjolle dhe portugez
 39. 39. Relievi Relievi i Amerikës Jugore është shum i ngjashëm me relievin e Amerikës Veriore. Në relievin e Amerikës Jugore dallojmë tri tërësi natyrore: Malet Ande, Ultësirat Qendrore dhe Pllajat e Guajanës, Brazilit dhe pllajën e Patagonisë.  Andet (Kordileret) janë vargmale të rrudhosura të cilat kanë shtrirje përgjatë bregdetit perëndimor të Oqeanit Paqësor në një gjatësi prej 7200 km. Andet janë mjaft labile dhe njëherësh janë zonë vullkanike. Vullkane aktive dhe më së shumti të shuara ndërmjet Kolumbisë dhe Ekuadorit. Vullkani më i njohur është Chimborazo. Anët lindore të Andeve janë të pasura me minerale, ndërsa në Andet veriore janë të vendosura vendbanimet me lartësi më të madhe mbidetare në botë. Chimborazo është maja më e lartë malore në Ekvador, me një lartësi 6,267 metra, vullkan i shuar, ju takon vargmaleve të Andeve. Sipas disa gjeografëve , Chimborazo është maja më e lartë në botë (nëse llogaritet lartësia nga bërthama e Tokës, e jo lartësia mbidetare). Kjo është për shkak se Toka nuk është krejtësisht sferike, por është e zgjeruar në ekuador dhe e shtypur në pole. Për shkak të zgjerimit (i cili arrin rreth 20 km) maja Chimborazo e cila ndodhet pothuajse në ekuator, e që është më larg nga bërthama e Tokës - mesi i Tokës se sa Mali Everest. Edhe majat e tjera të larta malore janë më larg nga mesi i Tokës se sa Mali Everest. Aconcagua (në gjuhën spanjolle Cerro Aconcagua) është një mal në Argjentinë jo larg nga kufiri me Kilin me majën me të njejtin emër Ande 6.960 metra në hemisferën jugore.  Ultësira Qendrore Fusha e Orinokos Fusha e Amezonit Fusha Grand Çakos  Fusha e La Platës Rrafshnalta e GuajanësPllaja e Brazilit Rrafshnaljta e Patagonisë Rrënjët etimologjike të termit “Brazil” vështirë se mund të rindërtohet. Filologët brazilianë kanë hedhur mendimin se fjala ka prejardhje kelte, por mund të jetë përfundimisht me zanafillë fenikase. Gjatë epokës koloniale, kronistët e kohës filluan përdorimin e emrit “Brazil.” Sipas tyre, emri “Brazil” rrjedh nga “pema e brazilit” (pau-brasil), dru që u solli kolonizatorëve levërdi të mëdha ekonomike. Në shek. XVI filloi përdorimi i demonimit “brazilian” (brasileiro) për tregtarët e pau-brasilit Në shek. XIX vendi u quajt zyrtarisht Perandoria e Brazilit e më pas Shtetet e Bashkuara të Brazilit. Kur vijnë në prill 1500 në brigjet e asaj që më vonë do të njihet si Brazili, flota portugeze e komanduar nga Álvares Pedro Cabral ka gjetur njerëz primitiv që kane banuar aty. Ata janë të ndarë në disa fise të dallueshme, që luftuan mes tyre dhe që ndanë të njëjtën Tupi-Guarani familje gjuhësore. "burrat ishin gjahtarë, peshkatarë dhe mbledhësit e ushqimit dhe gratë u encharged e aktivitetit të reduktuar bujqësore që u praktikuar." Disa prej fiseve ishin nomadë dhe ndenjur të tjera, ata e dinin zjarri, por nuk hedh metali dhe disa ishin kanibale. Zgjidhjen u iniciua në mënyrë efektive në 1534, kur Mbreti Dom João III ka ndarë territorin brazilian në dymbëdhjetë captaincies trashëguar që do të qeveriset nga anëtarët e e fisnikërisë më të vogël apo procedurë
 40. 40. nga familjet e të arsimuar. përvojë zbuluar vetë të jetë një fatkeqësi nxjerr, dhe në 1549, mbretit të caktuar një guvernator të përgjithshëm për të administruar koloni e tërë. Rreth 1530, Tupiniquim (fisit të njëjta që u takua Cabral) dhe armiqtë e tyre e hidhur Tupinambá, fiset më të mëdha dhe më të rëndësishme në Brazil, aleate veten me portugalisht dhe frëngjisht, përkatësisht.[27] Në mes të Portugalisë dhe Tupiniquim "ndodhi një ndër disa intermittently qetë- asimilimit racor". Ndërsa Tupinambás, megjithatë, u shfarosën kryesisht në luftërat e gjata dhe kryesisht nga sëmundje evropiane në të cilën ata nuk kishin imunitet. ato që mbijetuar janë skllavëruar nga fiset e tjera ose nga portugalisht ose u larguan drejt fshat. Nga mesi i shekullit të 16, sheqeri ishte bërë pika më e rëndësishme e eksportimet braziliane. Kështu, portugalisht u kthye me format e tjera të pushtetit për të trajtuar njeri me kërkesa në rritje ndërkombëtar. skllavëruar afrikanë u importuan dhe u bë "shtyllë bazë e ekonomisë" në zonat më të populluara të kolonisë. Relievi i Brazilit është shum karakteristik. Përbëhet prej fushës së gjerë të lumit Amazon, maleve të larta të Andeve dhe Pllajës së Brazilit.Pika më e lartë : Pico da Neblina 2.994 m. Brazili nuk ka liqene të mëdha, por është i pasur me lumenj. Lumi më i madh është Amazoni që ka mbi 2oo degë të mëdha lumore. Ky sistem lumor i degëzuar ka potencial të madh hidroenergjetik e njëkohësisht paraqet lidhjen më të mirë komunikuese në territoret e paarritshme të pyjeve tropikale.Lumi Amazona dhe degëzimet e tij përmbajnë 20 % të tepricave botërore të ujërave për të pirë. Ky lumë i madh çdo orë hedh në Oqeanin Atlantik 773 miliarda litra ujë. Pyjet tropikale me shira mbulojnë pothuajse 60 % të sipërfaqes se Brazilit. Xhungla e Amazonës është një nder pyjet më të pasura me bimësi ku në 5 km² ka rreth 500 lloje të drunjve. Amazona shtrihet në ekuator. Në këtë mjedis të ngrohtë dhe të lagësht, gjendet pylli tropikal me shi, e cila nga sipërfaqja është 12 herë më e madhe se Franca. Kili Kili është një vend që gjendet në shkallën më të lartë në jugperëndim të Amerikës së Jugut. Emrin e saj zyrtar është Republika e Kilit dhe kryeqytetin e saj është Santiago de Chile. Kili përfshin një kohë të gjatë për këmbësorët e ngushtë e njohur si tokë kontinentale Kili, midis Oqeani Paqësor dhe Andes, i cili shtrihet në mes të 17 º 29'57'S dhe 56 ° 32'S Gjerësi (Islas Diego Ramírez), kufizohet në veri nga Peru, lindje nga Bolivia dhe Argjentina, në jug dhe nga rosak pasazh. Ai ka gjithashtu edhe ishuj në Oqeani Paqësor, e Juan Fernandez archipelago, Sala Gomez y Desventuradas dhe ishuj të Pashkëve Island (të vendosura në Polinezi), që kapin një sipërfaqe prej 755,838.7 km ². Për më tepër, Kili pretendoi sovranitetin mbi një zonë 1,250,257.6 km ² e Antarktik, të njohur si kilian Antarktik Territory, dhe në mes të meridians 90 dhe 53 º º jugore që shtrihet në perëndim të kufirit Polin e Jugut. Kjo kërkesë është e ngrira në përputhje me dispozitat e Traktatit Antarktik, pa nënshkrimin e tij, përbën një dokument i heqjes dorë. Për shkak të praninë e saj në Amerikën e Jugut, Oqeani dhe Antarktik, Kili e përcakton veten si një vend Tricontinental.
 41. 41. Kili ka një popullsi prej 17 milion banorësh dhe kryeson vendet e Amerikës Latine në listat të cilat masin indeksin e zhvillimit ekonomik, mirëqënien sociale, lirinë e medias, dhe renditet më ulët nga çdo vend tjetër i rajonit në indeksin e perceptimit të korrupsionit. Në Maj të 2010 Kili u bë vendi i parë anëtar i OECD nga Amerika e Jugut.

×