Publicité
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Publicité
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Publicité
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003
Prochain SlideShare
Pregó Festa Major Vall d'Ora 2007Pregó Festa Major Vall d'Ora 2007
Chargement dans ... 3
1 sur 12
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Pregó Festa Major Vall d'Ora 2003

 1. 1 FESTA MAJOR DE LA VALL D’ORA en honor de Sant Lleïr Dies 23 i 24 d’agost de 2003 P R E G Ó Agutzil Veïns, amics i parents, fa goig de veure-us contents! Tingueu tots salut i pau! Veig que tinc molta requesta i anunciar-vos la festa és una feina que em plau! (El Secretari va i li diu una cosa a l’orella. L’Agutzil fa com que torna a començar) Fins engony, quan arribava, per saludar a mi em bastava dir: hola!, senyores, senyors. Però ara em cal més mirament que més d’un ajuntament a la Vall hi ha regidors. (L’Agutzil pren un to més solemne) Així, doncs, torno al principi i perquè ningú s’empipi ho farem amb reverència: Digníssimes autoritats, amics, parents, dignitats i molt distingida audiència… (L’Agutzil i el Secretari fan reverències reiterades a tothom, però sobretot al regidor que hi hagi. Tantes, que fins i tot al final es donen un cop de cap) (Retorn al to normal) Com passa el temps, ai Senyor! Sembla ahir del meu pregó i ja ha passat una anyada. M’agrada tenir a la vora els amics de la Vall d’Ora per fer-vos una abraçada.
 2. 2 Déu n’hi do la calorada! Duc la camisa suada i se m’encalla la veu. Quin estiu més xafogós, llarg, eixut i molt galdós ple de focs per tot arreu! Diuen els goits del patró que ell envia amb abundor la pluja miraculosa. El miracle es mig complí quan el dijous va esclafir una tempesta abundosa. (Com enfadat) Ja veieu que no he pogut desfer-me d’aquest panxut que ara em fa de secretari. Gamarús i malfeiner només fa el que li convé com si fos un funcionari. (Com dient-ho a part) Secretari El meu amo ja es trastoca, té sortides de tanoca amb conductes poc normals. El que fa em desconcerta i us diré una cosa certa: que té el cap ple de pardals. (Com enfadat) Agutzil Es pot saber què remugues? Si em toques més les berrugues et faré saltar un queixal, t’arrancaré la patilla i et deixaré fet papilla d’un cop de puny, animal! (Com a part) Secretari Que és pesat el del bigoti! Procuraré que no ho noti per a girar-li la truita… (Dirigint-se a l’Agutzil, amb to conciliador) Mon amo,no teniu set? Què voleu? Cava fresquet, rom, anís o suc de fruita?
 3. 3 Agutzil Per fi has pensat un xic! Au, vinga! Fem un xerric perquè ja tinc el coll sec. Jo beuré, com cada estiu, aigua ben fresca del riu. Porta el càntir, barbamec! (El Secretari va per donar-li el càntir però s’atura i l’avisa que primer cal complimentar l’autoritat) Secretari Però abans, passem el porró a n’el senyor regidor. (El Secretari dóna el porró a l’Agutzil i aquest li dóna al regidor. Tots dos fan reverències. L’Agutzil s’espera a beure a què hagi acabat el regidor. Després beuen tots dos) (Continua) Agutzil Demprés de beure a galet pertoca explicar a pleret tot el que s’ha programat. Us ho dic i no desbarro que n’hi ha per parar un carro. Apa, comença Cugat! Secretari La festa començarà quan sentirem repicar la campana beneïda. Alegre convocatòria que a tots ens farà memòria per nâr a missa de seguida. El mossèn, que és complidor, pujarà de Montmajor per dir missa amb sermó breu. Farà l’elogi del Sant (gesticula) i pot ser que, tot dubtant, el confongui amb Sant Andreu. Al final els feligresos —que en solfa som molt entesos— cantarem a ple pulmó les estrofes ben rimades, molt devotes i inspirades dels goits del nostre patró.
 4. 4 Agutzil En sortir de l’esglesiola hi haurà una gran xerinola per rebre el pa beneït. Tradició immemorial que mantenen a l’hostal perquè no caigui en l’oblit. També al peu de les escales rebrem de les majorales ram d’alfàbrega ufanós. I encara, per més gaubança, hi haurà música de dansa per ballar de dos en dos. Salutacions, encaixades, alguns petons i abraçades seran la nota usual. I és que fora de l’ermita és lloc ideal de cita per a l’encontre anual. Secretari Demprés, la taula parada —gairebé sempre allargada— acollirà molts parents per compartir el gran tiberi amb bons vins per refrigeri i viandes suculents. (Recalcant, per tallar) Agutzil Una copeta i un puro serviran, us ho asseguro, per fer la festa més bona. I ens farà millor profit si, estirats a sobre el llit, fem la becaina una estona. Secretari Sota l’envelat guarnit hi haurà gresca fins la nit amb ball, barreja i sorteig. Els Rovira, ja és costum, tocaran balls de Patum i altres peces de festeig. Agutzil Vaig rebre una atenta carta on em deien que la Marta ja és la mare d’un vailet. Li han posat per nom Martí i em sembla que han fet padrí a en Lluís, el seu tiet.
 5. 5 Secretari Sense trampa ni enganyifa vindrà l’hora de la rifa que és seguida amb atenció: pernil, llonganissa, cava i un cistell on mai no acaba de sortir-ne el bo i millor. A altes hores de la nit tothom quedarà rendit de tanta folga i gatzara. I ens direm: adéu-siau! que l’any que ve, si a Déu plau, estiguem tan bons com ara. Agutzil Ara us prego, amable audiència, que em deixeu fer referència, com sempre en els meus pregons, de fets, rumors, novetats, accidents i plats trencats i, engony, també d’eleccions. Secretari Tal com diu el meu company el tema estrella de l’any han estat les eleccions. Aquí a Navès, el Comú amb un programa oportú ha aconseguit tres escons. (reverències) Agutzil I a en Clotet, el demagog, li ha vingut de ben poc que no li foten la trona. Ell, que es creu amo i senyor de l’aigua i l’escorxador, n’hi espera una de bona. Ara estarà controlat i se li hauran acabat les trampes i les tripijocs. I quedarà en evidència que el govern de Convergència beneficia a molt pocs. En el nou Ajuntament la Vall d’Ora hi és present ja que hi té dos regidors; (reverències) en Celestí i en Martí hi faran feina a desdir perquè són molt complidors.
 6. 6 Secretari I a sobre, cal afegir que han triat en Celestí (reverències) de Conseller Comarcal. Per endreçar la comarca i per fora fora algun carca el Comú serà cabdal. Agutzil El que us desitjo, companys, és que quan d’aquí a quatre anys, —després de fer feina noble— torni a ser temps d’elegir, pugueu canviar per fi a l’alcalde d’aquest poble. Secretari Com tothom ha constatat, tenim el camí asfaltat fins darrera Sant Lleïr. Però si s’hi vol córrer massa més d’un cotxe amb poca traça un accident pot tenir. (assentiment) Agutzil Les vaques del Golarons que campen pels encontorns pasturen amb nous vedells i les eugues del Pujol han parit, i ara al seu volt ja hi ha dos poltres novells. Secretari A la Selva, els aliments els donaven tots dolents i es va saber la jugada. I ara a en Tarsan el menjar d’un càtering li han de portar doncs la cuina és precintada. Agutzil També us dic, sense demora, que han fet obres a la Móra i l’església han apariat. A Sant Andreu, amb mà experta han fet nova la coberta i per dintre l’han pintat. Per estranya circumstància un avió de vigilància va anar a caure prop d’aquí. Hi anaven dos bombers i al foc que es va fer després tots dos hi varen morir.
 7. 7 També m’han dit que allà a dalt l’antiga àrea forestal està tota desmuntada. No hi ha cobert ni guingueta, ni taules, fogons ni aixeta. Ja no hi és Rocafumada. El vell cobert que hi havia el d’Orriols, amb picardia a ca seva l’ha portat. Vol muntar-lo allà a la vora i el “hippie” que hi ha a Riudora a instal·lar-lo l’ha ajudat. També us vull donar l’avís d’una notícia feliç: és que l’Eli i en Xavier ara esperen criatura. Serà noia, ella assegura, i a ell li anirà prou bé. Que us dic que amb la nena, el paio que per l’edat sembla un iaio, es podrà rejovenir. A més, la paternitat li donarà serietat i anirà per bon camí. Secretari Al Riuet hi van pujant més la Bele i en Joan, l’Agnès també i la canalla. La Mar tingué un accident però està feta un element i amb en Lluc ja salta i balla. Agutzil Què he de dir del Teixidor que cuida amb satisfacció la casa i els seus voltants? Tan cert és com que es diu Roig la té que fa molt de goig i reforçada amb tirants. S’han fet tapar les goteres i hi ha posat canaleres per no tenir-hi humitat. En Lluís també aquests dies ha apariat avaries i un tros de baix ha pintat.
 8. 8 Secretari Diu que ho han deixat estar la Montse de cal Solà i en Lluís, amb qui vivia. Com que es veu que a les velleses també es poden fer bestieses ell va amb d’altra companyia. Agutzil També al Solà, l’altre dia, canviar una fusta volia en Pep, i va ser fatal. El terra era trencadís ell va caure tot un pis i va acabar a l’hospital. Malgrat sigui regidor a ciutat de Mataró que ho aprengui, el passerell: treballant no es pot badar que si no el que pot passar és que s’hi deixi la pell. Com aquell que planta enciams, de Sant Lleïr, en un dels camps hi han posat vinya a la vora. D’aquí a uns anys, així, potser si la cosa els hi va bé hi haurà vi de la Vall d’Ora. En Martí, que mai no para, i estar quiet li és cosa rara, una “retro” s’ha comprat. Treu les pedres dels camins, neteja rases per dins i els camps també ha apariat. Caldria posar un recurs allà a Berga en el concurs que fan cada any, del bolet. En Martí l’hagués guanyat si no li haguessin canviat les normes, i no hi ha dret! Secretari La cistella que era gran no es movia de pesant, ni per dalt ni pels costats. Per sort en Josep Maria amb justícia aconseguia el premi de varietats.
 9. 9 Agutzil De ca l’Ambròs, la Maria i uns tomàquets que tenia us diré el que va passar: estaven madurs a l’hort i, mireu si és mala sort, que un pispa els hi va robar. Sabeu que en Josep Maria que viu aquí, cada dia, a Guixers és regidor? De Jovent i d’Urbanisme, també es cuida de Turisme i ho fa tot amb decisió. A cal Guirre han fet millores i en Toni, sense demores, hi ha instal·lat un gran invent que amb uns tubs i alguna aixeta tant la Nuri com la tieta reguen l’hort còmodament. Sé també que un oculista operarà de la vista ben aviat a la Carmeta. I també m’han explicat que la cuina l’han pintat i ara és lluminosa i neta. Secretari He sabut que cada dia la Nuri va amb la Maria i caminen una estona. Doncs així, les dues dames, a més d’estirar les cames fan conversa de la bona. Agutzil La cuina que hi ha al Pujol diu que llueix com el sol però jo no m’ho puc pas creure. I hi ha també una nevera que de tan grossa, esparvera i serà cosa de veure. També he vist que al voltant engony hi estan instal·lant de llumets, la casa plena. I a la nit, en la distància, de llum hi ha tanta abundància com si fos una verbena.
 10. 10 (Fan una reverència) Secretari En Celestí, d’ocasió, s’ha comprat un vell tractor per nivellar camps i prats. Però el que pretén, de veritat, és semblar que està ocupat i no haver de rentar plats. Agutzil I també he de fer un avís del quarto que, al primer pis, en Celestí té per a ell. (Fan una reverència) Hi ha tants de trastos per terra que està fet una desferra, un desori, un desgavell. Prou que el renya la Dolors perquè sigui més zelós però ell mai no n’hi fa cabal. I és que essent autoritat (Fan una reverència) li caldria ser endreçat, més fi, polit i formal. No em puc deixar al repertori un fet que ha estat molt notori i a la Vall donarà fama. Va venir-hi TV3 i mostrà gran interès per gravar aquí un programa. Secretari De Catalunya, la història d’una gesta meritòria parlant de l’abat Oliba. Amb guerres, soldats, un frare i un bisbe que anava amb vara van filmar allà a l’altra riba. Agutzil I hi feien de figurant en Golarons, en Joan, en Toni i en Celestí. María José de difunta molts altres de tropa junta i algú més que deu ser aquí.
 11. 11 Tenint la Vall tant d’encís per a les “teles” del país qui sap si hi haurà ocasió que un pagès o un ramader d’aquí passi a fer un paper d’actor a la televisió. (Canviant de to, per senyalar que es canvia de tema) Vet aquí el resum d’un any que ha tingut mal averany en el pla internacional: guerra a l’Iraq, “chapapote” i l’Aznar, tonto del “bote”, diu que tot és colossal. Ja està ben fotut el món si aquells que hi estan al front són Bush, Blair i en Berlusconi que junts amb l’Aznar, el fatxa, ja veieu si és mala ratxa: semblen posats pel dimoni! Secretari Demanem-li a Sant Lleïr que amb el seu poder diví ens tregui els mals governants. Que al món hi hagi; salut, vida, la natura protegida i pau per a tots els humans! Agutzil També vull tenir un record pel bisbe Deig, que s’ha mort i que era una gran persona. Bon bisbe, bon català que molt trobarà a faltar tant el país, com Solsona. (Canvi de to) Secretari D’explicar-vos novetats i comentar els fets passats hem arribat al final. Ara toca, sens tardança, fer l’elogi i la lloança de nostre Sant, tal com cal.
 12. 12 Agutzil Sant Lleïr és advocat per protegir els camps de blat i les feixes de conreu. És l’estrella del programa i la seva intensa fama s’ ha escampat per tot arreu. Agutzil I és que el seu favor profètic té remei pel diabètic Secretari i cura el dolor d’esquena. Agutzil Als qui cauen, deixa intactes, va bé per les cataractes, Secretari i pels mals de tota mena. (Canvi de to) Agutzil Aquí s’acaba el pregó i us agraïm l’atenció. Però abans l’últim rodolí fem-lo tots amb crit segur: Tots dos MOLT LLARGA VIDA AL COMÚ! VISCA SEMPRE SANT LLEÏR!
Publicité