Publicité
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Publicité

Plus de Veska Petrova(20)

Publicité

18. Зимни празници - РК, Просвета, В. П.

 1. - Здравейте, приятелчета. Днес ще ви нахраня по-рано, защото ме чакат да помагам. Текат последни приготовления за празника. - Какъв празник? Какви приготовления? - О, не знаете ли? Ще ви разкажа. Предстоят едни от най-светлите и най-красивите празници – . - Кои са те? Защо зимни? - Зимни са, защото се празнуват през _________, а кои са те, … ще ви разкажа сега.
 2. В календара на българския народ има и други празници. Някои от тях са свързани с чествания на важни исторически дати, а други – с народните обичаи и религиозните вярвания на българите.
 3. са календарни, защото са свързани с определени моменти от годишната смяна на сезоните. Празнуваме също пролетни и лятно-есенни празници и обичаи, но за тях ще ви разкажа друг път.
 4.              Коледа и Нова година са най- очакваните и любими зимни празници както за децата, така и за възрастните. Затова всички се подготвяме старателно за тях, като спазваме традициите.
 5. е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището, а също и на умрелите родственици, които също се считат за част от семейството. Наричат я още Малка Коледа, Кадена вечеря, Вечерня.
 6. Името „бъдни“ идва от бдя, бдение, защото в тази вечер християните не заспиват в очакване на раждането на Спасителя. наричаме /24 декември/.
 7. На Бъдни вечер цялото семейство се събира на вечеря. В подготовката на празничната трапе- за и обстановката участват всички.
 8. Домовете са красиво украсени отвън и отвътре. Отвсякъде блестят светлини.
 9. Жените подготвят празничната вечеря, защото на трапезата трябва да има от всичко, за да е изобилна годината. Месят обредна пита, в която слагат пара.
 10. Погачата, която е омесила стопанката е постна и е с изображения на нивата, лозето, кошарата, овцете… В различните краища на България тя се нарича боговица, вечерник или коледник. Има кръгла форма.
 11. По традиция на Бъдни вечер в огнището гори бъдник, който трябва да поддържа огъня през цялата нощ.  Бъдникът е дъбово или крушово дърво, отсечено и донесено в къщата от млад мъж.  По пепелта от бъдника се гадае за плодородието. Ако дървото изгори и стане на пепел, годината ще е добра и плодородна.
 12. В някои краища е прието трапезата да се подрежда около огнището, защото се вярва, че огнището е святото място в дома.
 13. В други краища на страната обредната трапеза се подрежда върху слама на пода, както раждането на Иисус Христос в яслите.
 14. Ястията на празничната трапеза трябва да са 7, 5 или 12 и задължително да са постни – фасул, пълнени чушки с боб или ориз, сарми, ошаф, туршии, лук, чесън, орехи, мед, тиквеник, варено жито, сушени плодове, вино…
 15. Преди вечерята в някои краища прекадяват с тамян. Това е обичай за прогонването на злите сили. После се произнася молитва.
 16. Вечерята започва рано. Най-възрастният мъж в семейството разчупва питата с думите: „Ела, Боже, да вечеряме.“ Първото парче се слага под иконата на света Богородица. После се раздава на всички останали, а при когото се падне парата, ще му върви през цялата година.
 17. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. В някои краища има поверие, че трябва да се остави от храната за близките ни, които вече не са между живите.
 18. В полунощ небето се отваря. Само истински добрите могат да го видят това. Изпълняват се всички желания. Коледа е. На Коледа стават чудеса! 25 декември
 19. Разгледай илюстрациите и разкажи.  Защо тези момчета са облечени по този начин?  Какво правят?  Какво носят?  Как ги наричаме и с кой български обичай ги свързвате?
 20. Коледарите са весела дружина от младежи /момци/. Начело на дружината върви станеник - млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце. Обичаят, който изпълняват се нарича КОЛЕДУВАНЕ.
 21.  Коледарите тръгват да обикалят къщите след полунощ.  Времето за коледуване е строго определено – от полунощ на Бъдни вечер до изгрев слънце на Коледа.  Вярва се, че техните песни прогонват злите сили.
 22.  Коледарите са облечени празнично.  Наметнати са с ямурлуци от кожа.  Имат калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир; с геги /криваци/ в ръце и шарени торби през рамо.
 23.  Те обикалят домовете и благославят труда на стопаните.  Пеят песни за здраве на хората и домашните животни, за плодородие на земята, за късмет и благополучие.
 24.  Стопаните даряват богато дружината с кравайчета, брашно, месо, боб, орехи, вино и др.
 25. Станинине, господине, че ти идем добри гости. Добри гости коледари, тръгнали сме чак от снощи в тези дълги, тъмни нощи. Да ви търсим кой къде сте, да ви носим добри вести - колко билки по земята, толкоз здраве в тази къща. Коледарска песен Кажете дружина: Да бъде! Да бъде!
 26. На Коледа християните отбелязват раждането на Сина Божий Иисус Христос.
 27. На Коледа семейството отново се събира на трапезата.
 28. На коледната трапеза се слагат ястия с месо – печена кокошка или пуйка, печено свинско, наденици, пача и др. Прави се баница с късмети и коледни сладки.
 29. Коледната украса е любимо забавление за цялото семейство. А искрящата коледна елха е символ на идващия Иисус Христос на земята, който носи небесен мир – красиво и изобилно райско дърво.
 30. Коледната елха трябва да е украсена с най-различни фигурки на ангелчета, звезди, топчици, свещички, гирлянди, символизиращи светлината, знанието, чистотата и истината. А това е любима дейност на _________.децата
 31. Художникът е нарисувал… Изрежете от приложението /стр.56/ играчките и украсете с тях елхата. елха за Коледа
 32. Този белобрад стараец носи много радост и вълнения на всички хора по света. Той е… Дядо Коледа
 33. С Дядо Коледа са свързани много надежди, очаквания и вярвания за една по-добра и успешна година. Неговият образ преди Коледа и Нова година внася уют пред домашното огнище и много радости най-вече за децата.
 34. Неговите подаръци са винаги тези, които сте пожелали да получите. Най-прекият път на Дядо Коледа до коледната елха е през ________.комина
 35. Илюстрацията разкрива старите народни обичаи, свързани с един от най-очакваните зимни празници. Празнува се няколко дни след Коледа – на 1-ви януари. Празникът е _________________.
 36.  Разкажете какво знаете за празника.  Какво включва новогодишната трапеза?  Кой обичай е свързан с този празник?
 37. По стар народен обичай стопанката на дома е подредила грижливо софрата. Върху пъстротъкания месал са сложени пача, орехи, чеснов и кромид лук, мед, вино. Централно място на трапезата заема погачата. В нея винаги се поставя сребърна монета (пара). Освен нея има и баница с късмети, които се правят от дрянови клончета с пъпки по тях.
 38. Нова година е празник, при който се отбелязва краят на текущата и началото на следващата календарна година.
 39. Хората я посрещат с вярата, че новата година ще е по-добра и по-щедра от старата. Такива са и всички пожелания за здраве, щастие и успех.
 40. Сурвакането е най-характерния за Нова година обичай. Изпълнява се на 1 януари. Децата, изпълняващи обичая, се наричат ______________.
 41. Сурвакарите отиват в домовете на близки и познати, удрят здраво със сурвачката млади и стари и ги благославят за здраве и плодородие.
 42. Сурва, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, жълт мамул на леса, голям грозд на лоза, пълна къща с деца, пълни обори със стока, пълна кесия с пари. Пълна къща със коприна! Живи, здрави догодина, догодина, до амина! текст: народен
 43. Смята се, че сурвачката носи здраве, защото е направена от дрян - дървото, което първо разцъфва през годината - още в края на януари. Затова се смята, че дрянът е много жилаво и устойчиво дърво, което символизира здравето. Пръчката трябва да бъде окичена с плодове, семена, зърна, ядки или кравайчета, чемшир, парички или червен конец. Вълната също често присъства в украсата ѝ, защото символизира плодородието. Червеният конец върху дряна предпазва от уроки и злини, означава здраве, нов живот и сила.
 44. Наблюдавай и посочи. Коя трапеза е подредена за зимен празник? Кой е този празник? Защо мислиш така? Обоснови отговора си. А/ Б/ В/
 45. Попълни празните места, като поставиш подходящите дати. 1. Бъдни вечер честваме на ___________________. 2. Коледа празнуваме на ___________________. 3. Нова година посрещаме на ___________________.
 46. Украсете ________________. С кой народен обичай я свързвате? Как се наричат момчетата, които обикалят със сурвачки домовете?
 47. Свържете по подходящ начин. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 48. Напишете картичка до свои близки по случай Коледа и Нова година. Кликни върху картичката, за да я отвориш. Помогнете си с думите: здраве, радост, щастие, любов, късмет, успех…
 49. стр. 65 Нарисувай или залепи картина, свързана със зимните празници и обичаи. Отбележи характера на времето за деня в природния календар.
 50. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/
Publicité