Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Какво научих за човешкото тяло и храненето - ОС - 2 клас

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 34 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à Какво научих за човешкото тяло и храненето - ОС - 2 клас (20)

Publicité

Plus par Veska Petrova (20)

Plus récents (20)

Publicité

Какво научих за човешкото тяло и храненето - ОС - 2 клас

 1. 1. Човешкото тяло има: глава торс горни крайници долни
 2. 2. Сетивните органи, чрез които опознаваме света са: очи уши нос език кожа сетива
 3. 3. Има хора с различни увреждания на тялото. Те са също като останалите, но за да се чувстват добре, имат нужда от допълнителна помощ.
 4. 4. Всеки човек трябва да полага грижи за здравето си.
 5. 5. Силният шум уврежда слуха. Зрението също може да бъде увредено.Пази го!!!
 6. 6. За да бъде здрав, човек се нуждае от разнообразна храна.
 7. 7. Спортът и чистият въздух укрепват здравето ни.
 8. 8. Колкото и да са различни на вид, хората имат равни права.
 9. 9. Човекът е част от природата, затова се грижи за нея.
 10. 10. Човек расте и се развива до 18 – 25 годишна възраст. Човешкият скелет се състои от 206 кости.
 11. 11. В кой ред СА изброени само частите на тялото? глава, торс, кожа; Помисли! глава, торс, крайници; Браво! Помисли! очи, торс, крайници. Човек опознава околния свят чрез: сетивните органи; Браво! очите и ушите; Помисли! очите и ръцете. Помисли!
 12. 12. Кой е сетивният орган за усещане на допир, болка, студ? нос; Помисли! кожа; Браво! език Помисли! Кой сетивен орган ще пострада, ако четеш легнал или стоиш непрекъснато пред компютъра? кожата; Помисли! гръбначният стълб; Помисли! очите Браво!
 13. 13. При слушането на силна музика рискуваш да увредиш: носа; Помисли! ушите; Браво! очите Помисли! Вкусовите качества на храните усещаме с: кожата; Помисли! езика; Браво! очите Помисли!
 14. 14. Кой сетивен орган е увреден, ако не усещаш, че в съседната стая има пожар? носът; Браво! очите; Помисли! ушите Помисли! Брайлово писмо използват хората с увреждане на: зрението; Браво! слуха; Помисли! говора Помисли!
 15. 15. Излагането на слънце без защитен крем ще увреди: кожата; Браво! очите; Помисли! тялото Помисли! Хората с увреждания са: различни от нас; Помисли! нямат равни права; Помисли! като всички останали. Браво!
 16. 16. За здравословното хранене е важно: да се храниш по всяко време на деня; Помисли! да ядеш повече месни продукти; Помисли! да ядеш повече плодове и зеленчуци. Браво! Кое е вредно за здравето? спорт и игри на открито; Помисли! преяждане и липса на движение; Браво! хигиена на тялото и дневен режим. Помисли!
 17. 17. Кои от изброените храни трябва да се ядат умерено? плодове и зеленчуци; Помисли! мляко и шунка; Помисли! торта и шоколад Браво! Кое твърдение НЕ Е вярно? доброто здраве зависи от доброто настроение; Помисли! полезно е да се храним бързо; Браво! взаимното уважение помага на хората да са Помисли! здрави и щастливи.
 18. 18. Какво се случва, когато живеем в замърсен район и се храним нездравословно? боледуваме често и се чувстваме изморени; Браво! ставаме по – весели и силни; Помисли! не боледуваме често и имаме повече приятели. Помисли! Как трябва да преценяваме хората? по външност и възраст; Помисли! по произход и религия; Помисли! да общуваме с тях и да ги опознаем. Браво!
 19. 19. Кое твърдение Е грешно? Храните от животински произход: съдържат много мазнини; Помисли! не са полезни за здравето; Браво! са високо калорични. Помисли! Кое твърдение НЕ Е вярно? Растителните храни съдържат най – много: витамини; Помисли! въглехидрати; Помисли! мазнини Браво!
 20. 20. Месото е най – полезно, когато: е тлъсто или във вид на колбаси; Помисли! е пържено или смляно; Помисли! е печено или сварено. Браво! Кой от посочените животински продукти съдържа калций и се получава само от бозайници? месо; Помисли! мляко; Браво! мед Помисли!
 21. 21. Кои от посочените храни ще ограничиш, за да си здрав? месо и месни продукти; Помисли! мазнини, масла, захарни изделия; Браво! хляб и зърнени храни. Помисли! Дневният режим трябва да включва: само спортни игри и хранене в определен час; Помисли! редуване на труд с почивка и почасово хранене; Браво! повече учене и хранене, когато си гладен. Помисли!
 22. 22. Отпадъците от хартиени и картонени опаковки изхвърляме в: зелен контейнер; Помисли! син контейнер; Браво! жълт контейнер Помисли! Зеленият контейнер се използва за изхвърляне на: пластмасови и метални опаковки; Помисли! хартиени и картонени опаковки; Помисли! стъклени опаковки Браво!
 23. 23. Жълтият контейнер се използва за изхвърляне на: пластмасови и метални опаковки; Браво! всякакви опаковки; Помисли! стъклени опаковки Помисли! Кое от посочените твърдения е важно за опазване на природата? да спрем изсичането на горите и да засаждаме Браво! повече дървета; да строим повече заводи и по – малко Помисли! пречиствателни станции; да не се преработват отпадъците и да използваме Помисли! повече вода.
 24. 24. 1.Запиши частите на човешкото тяло. глава, торс, горни и долни крайници 2.Напиши кой сетивен орган ни помага да: а/ разбираме откъде идват звуците - слухов орган - ухо б/ разпознаваме миризми - обонятелен орган - ухо в/ усещаме дали яденето е сладко или солено - вкусов орган - език
 25. 25. 3.Огради дейностите, които са полезни за здравето. а/ разходка в планината; б/ игра на оживена улица; в/ приемане на разнообразна храна; г/ слушане на силна музика; д/ плуване.
 26. 26. 4.Кое от превозните средства не замърсява природата? 5.Подчертай коя храна е излишна на всеки ред. а/ таратор, супа от леща, нектар; б/ салата от домати, салата от моркови, плодова салата; в/ риба, пиле, торта
 27. 27. 6.Коя от изброените групи съдържа само животински храни? а/ ягоди, яйца, картофи, пиле; б/ салам, яйца, сирене, риба; в/ шунка, гъби, мляко, кашкавал; 7.Познай и запиши кои са храните. а/ Този плод е голям и кръгъл. Отвътре е червен, а отвън – зелен. - б/ Това ястие съдържа краставици, но не може да се яде с вилица. -
 28. 28. Кои твърдения са верни и кои не ? Кожата е най – големия сетивен орган. Мога да чета и пиша легнал. Носът е обонятелен орган. Боли ме зъб, но няма да отида на зъболекар, защото ме е страх. Храня се по всяко време на деня. Предпочитам шоколад пред плодове и зеленчуци. Млякото и млечните продукти са много полезни за организма ни. Не чувам и затова нямам право на образование.
 29. 29. Разпредели храните така, че да е вярно. яйца масло пъпеш риба грах луканка лимонов сок дюля мед грозде животински растителни продукти продукти
 30. 30. Допълни изреченията. Човешките сетива са: очи , уши, нос, език, кожа. Кожата е органът, който покрива всичко в нашето тяло, предпазва го, регулира температурата му и ни помага да усещаме допир, болка, натиск. Сетивните органи са богати на нервни окончания, чрез които се приема информация от заобикалящата ни среда и се предава до главния мозък . Незрящите хора се придвижват с помощта на бял бастун и специално обучени кучета водачи. Четат и пишат с помощта на Брайлово писмо.
 31. 31. Допълни изреченията. Хората с увреден слух общуват чрез жестове на ръцете, а някои използват слухови апарати. Хората имат различен цвят на кожата, косата, очите, но си приличат, защото всички са човешки същества. Отпадъците, които хората изхвърлят всеки ден, замърсяват почвата, водата и въздуха . Когато живее в замърсен район и се храни с недостатъчно чисти храни, човек по – често боледува. За да се радваме на красотата на природата, трябва да я пазим чиста и да се грижим за нея .
 32. 32. С П Е У Х

×