Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

20. Човекът и неговото здраве, Хигиена - РК, Просвета - В. П.

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Higiena
Higiena
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 33 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Les utilisateurs ont également aimé (17)

Publicité

Similaire à 20. Човекът и неговото здраве, Хигиена - РК, Просвета - В. П. (10)

Plus par Veska Petrova (20)

Publicité

Plus récents (20)

20. Човекът и неговото здраве, Хигиена - РК, Просвета - В. П.

 1. 1. Прочетете стихчетата на Борислав Ганчев. Те ще ви помогнат да разберете какво означава да водите здравословен начин на живот. Знам, какво да ям Хапвам си разнообразно, но без пържено и мазно! Най обичам плодове: сутрин – ябълчици две или крушка ще изхрускам. В 10 – плодна пак закуска. Готвено пък за обяд, а може и една салата. Ранната вечеря лека най - добра е за човека! Всичко вредно се старая, да отбягвам аз, че зная: здравословно щом се храня, болест няма да ме хване. Чистофайник Още малък съм, но зная: вътре или вън играя, трябва чистичко да пазя! Инак може и зараза като нищо да ме хване. Затова и щом остане след играта непотребно нещо, едро или дребно, бързам в кофата за смет да го хвърля най - напред. Още малък съм, но знам чистота да пазя сам! Спортист голям Гошко спорта най обича! Да играе и да тича никога не му дотяга. Първо скача или бяга, после пък велосипед кара нашият атлет. И нали умора няма, с таз енергия голяма, най-накрай играе мач. Футболист, колоездач… Гошето не мързелува и е здрав , че все спортува! Приемане на разнообразна и качествена храна; Редовно движение и спортуване; Хигиена на тялото; Медицински грижи; Спазване на подходящ дневен режим – редуване на труд и почивка. Приемане на необходими за организма витамини.
 2. 2. Хвалил ми се Данчо, Данчо мързеланчо: — Кой е като мен чист и пременен! Дрешките ми — прани, прани са от лани. Мил съм си главата лятос на реката. Ноктите не режа да съм като ежа. А носа за здраве трия го с ръкави! Хвалил ми се Данчо, Данчо мързеланчо: — Кой е като мен чист и пременен! Чули го момчетата, чули го врабчетата, чули го цветята, чула го реката и се смели, смели цели три недели! Асен Босев
 3. 3. Защо хвалбите на Данчо са предизвикали смях у децата, врабчетата, цветята и реката?  Данчо няма изградени .  Той не знае, че:  Здравето на хората в много голяма степен зависи от спазването на лична хигиена.  Чрез нея се отстраняват от тялото не само видимото замърсяване, но и много преносители на болести.  Човек добива приятен външен вид и самочувствие.
 4. 4. Разгледайте илюстрациите и разкажете какво трябва да изпълнявате редовно.
 5. 5. Свържи картинките с отделните предмети, които се използват при осъществяването на личната хигиена. 1 2 3 4 5 6 7 8
 6. 6. Те приятели са на децата. Стражи са на чистотата. Щом се появят, веднага Всяка болест бързо бяга. А микробите без страх Правят в миг на пух и прах. Ха познайте кой ви пази от злини и от зарази? /__________________/
 7. 7. Мий се! Като огладнеят, всички първо се измиват, знам. Ала с мръсните ръчички аз пък бързам все да ям. Ох, какво ли да направя? Откъде сапун, вода... Винаги за тях забравям. Сигурно е от глада! - Мий се! – ми повтаря мама. - Мий се! – тате ми реди. Хигиена който няма, си на здравето вреди! - Ще се мия, обещавам! Вече съм голям юнак. Случи ли се да забравя, значи пък, че съм глупак. Борко Бърборко
 8. 8. Кликнете върху пликчето, за да прочетете тъжната, но много поучителна история на Иван.
 9. 9. Аз обичам чистотата И приятел съм с водата. Дайте ми сапун, хавлия Хубавичко да измия двете палави ръце, врат, ушенца и лице. От сапунената пяна мръсно нийде не остана. В снежнобялата хавлия ей сега ще се изтрия. Е, нали добре измит имам аз чудесен вид?
 10. 10. Аз съм Събко Зъбко. Кликнете върху пликчето, за да разберете защо трябва да си миете редовно зъбите .
 11. 11. Хигиенните навици са от значение за здравето, белег са за добро възпитание и задължителен елемент от ежедневието на човека.
 12. 12. Поддържайте чистотата на кожата чрез къпане и миене!
 13. 13. Мийте ръцете си: - преди хранене; - след игра; - когато сте пипали домашния любимец; - Когато сте ходили до тоалетната…
 14. 14. Мийте краката си ежедневно, най-добре вечер, с топла вода и сапун.
 15. 15. При недостатъчни грижи за чистотата на кожата в нея настъпват промени: - Разпространяват се микроби и бактерии, а те са носители на болести. - Кожните пори се запушват и кожата не може да диша. - Излъчва неприятна миризма.
 16. 16. Къпете се редовно!
 17. 17. - След сън мийте лицето си! - Почиствайте ушите си и нослето си!
 18. 18. Грижете се за устната кухина и зъбите! - Изплаквайте устата след всяко хранене, за да отстранявате полепналите по зъбите остатъци от храна, чието загниване предизвиква неприятна миризма и създава почва за развитието на кариес.
 19. 19. Грижете се за устната кухина и зъбите! - Сутрин мийте зъбите си за красота, приятен дъх и самочувствие.
 20. 20. Грижете се за устната кухина и зъбите! - Вечерното измиване на зъбите с четка и паста е задължително, тъй като с него се отстраняват преди съня всички остатъци от храна, останали между зъбите. Те се разлагат и благоприятстват развитието на кариес. - Препоръчително е почистването на зъбите да става със специален за целта конец.
 21. 21. Грижете се за ноктите на ръцете и краката! - Хигиенните грижи за тях са от голямо значение, защото под тях се натрупват нечистотии, които причиняват стомашно-чревни инфекции – наречени болести на мръсните ръце. - Ноктите на ръцете трябва да се подрязват ниско, дъгообразно, веднъж на 4 -5 дни. - Ноктите на краката се подрязват право, за да се предотврати подгъването на краищата им и впиването им в пръстите.
 22. 22. Грижете се за косата си! - Мийте я редовно. - Решете я редовно.
 23. 23. Грижете се за външния си вид! - Носете чисти дрехи. - Сменяйте ги редовно.
 24. 24. Почиствайте сами връхните си дрехи и обувки! За целта използвайте специални четки за дрехи и обувки.
 25. 25. Оцветете вещите за поддържане на личната хигиена. В свободните редове запишете пропуснатите думи.
 26. 26. Виждате част от баня. Довършете картината /банята/, като изрежете от приложението необходимите изображения на предмети и ги залепете на подходящо място. В свободния ред запишете пропуснатата дума.
 27. 27. Какво ти е необходимо, за да бъдеш чист и спретнат? Отбележи. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 28. 28. стр. 66 Запишете: - изводи за значението на личната хигиена; - гатанки; - нарисувайте предмети, необходими за нейното осъществяване. Отбележи характера на времето за деня в природния календар.
 29. 29. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/

×