Publicité
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Publicité

Plus de Veska Petrova(20)

Publicité

23. Приятели на природата - ОС, Анубис, В. П.

 1. Природата винаги е внушителна, убедителна, прекрасна. Тя е храм, в който трябва винаги да влизаме с преклонение. Но тя е и великата работилница, в която всички хора сме само скромни работници.
 2. Природна среда е естествената част от природата. Нейни основни компоненти са:
 3. Разгледайте картините. Какво се е променило в града? Къде е по – приятно за живеене? Защо?
 4.  Чист и красив град.  Няма заводи и въздухът е чист.  Красива гледка към планината.  Чист парк с места за почивка и разходка.  Красиви градинки, озеленени с дървета и цветя.  Приятно е да гледаш плуващите рибки в езерото. Искате ли и вие да живеете в този град?
 5.  Градът прилича на кошче за отпадъци .  Красивата гледка към планината е закрита от димящите комини на завода.  В парка е мръсно и неприятно. Няма места за почивка и разходка.  Тъжно е да гледаш счупените клони на дърветата. Няма цветя. Пусто и грозно е.  Вместо с вода и рибки, езерото е пълно с отпадъци. Искате ли и вие да живеете в този град?
 6. А кой е виновен за всичко това? Със своите действия човек често предизвиква нарушаване на равновесието и хармонията в природата.
 7. ЗЕМЯТА Е В ГОЛЯМА ОПАСНОСТ! Появата на нови производства, продукти и технологии улеснява живота на човека, но и създава екологични проблеми.
 8. Един от глобалните екологични проблеми е изтъняването на озоновия слой и появата на т.нар. “озонова дупка”. Причините за изтъняването на озоновия слой са отделяните в резултат на човешката дейност озон-разрушаващи вещества: Фреони – използвани в хладилната техника; аерозолните опаковки… Халони – използвани в пожарогасителите; Различни разтворители и пестициди.
 9. За да не стигнем до глобална катастрофа: - Да намалим емисиите на вредните газове. - Да закрием вредни производства. - Производство на продукти, които не отделят фреони.
 10. Глобалното затопляне и „парников ефект” През последните години температурата на Северния полюс се е повишила с 1,1 градуса. България е сред най-засегнатите от глобалното затопляне. Причините за глобалното затопляне на климата са: - Слънчевата радиация; - Повишеното съдържание на парникови газове в атмосферата, които се отделят от фабриките, автомобилите и домакинствата, използващи за отопление дърва и въглища. Тези газове създават така наречения парников ефект. - Изсичането на огромен брой гори;
 11. За да не стигнем до глобална катастрофа: - Да използваме хибридни автомобили, които отделят по – малко вредни газове; - Да намалим употребата на пластмаси като търсим техни заместители;
 12. За да не стигнем до глобална катастрофа: - Разумно да използваме горите, чиято дървесина се използва за производство на хартия, мебели, огрев; - Да засаждаме повече дървета. - Да свикнем да събираме отпадъците разделно, за да се рециклират и да се използват отново.
 13. За да не стигнем до глобална катастрофа: - Да използваме енергоспестяващи уреди и крушки. - Да рециклираме стара техника.
 14. За да не стигнем до глобална катастрофа: - Да търсим алтернативни горива и източници на енергия.
 15. Глобален ефект от човешкото замърсяване са и киселинните дъждове. Радиоактивност Чернобил
 16. В Ъ З Д У Х Смог /индустриална мъгла/
 17. Засиленото използване на пътни превозни средства Те изхвърлят вредни вещества, които от въздуха попадат върху почвата и растенията. Дишаме ги и ние.
 18. В О Д А Нефт и нефтопродукти
 19. Изхвърляне на отпадъци
 20. П О Ч В И Използването на торове и препарати
 21. Сечем и опожаряваме гори
 22. Битови отпадъци
 23. Шумът от двигателите на превозните средства
 24. Между човека и неговата природна и околна среда съществува двупосочна връзка. От една страна, чрез заводите, битовите отпадъци и други дейности, човекът замърсява и променя природата. От друга страна, увредената природна среда оказва негативно влияние върху човека – увеличават се заболяванията, човек по - често се чувства уморен, трудно се възстановява, живее в еднообразна откъм растителни и животински видове околна среда.
 25. Трябва да пазим природата и да се грижим за нея, за да я съхраним за следващите поколения, за да се радваме на красотата ѝ.
 26. Какво можете да направите вие за опазването на природата?
 27. Да засаждаме дръвчета и цветя. Да се грижим за тях.
 28. Да полагаме грижи за домашните животни и за домашните любимци. Да слагаме хранилки за птички за дивите животни, за да се хранят през зимата.
 29. Да почистваме пред и в домовете си. Да изхвърляме отпадъците разделно и на определените за това места, за да се преработват отново.
 30. Да пестим водата. За едно денонощие при капещ кран на чешмата се губят около 80 литра вода.
 31. Да пестим електроенергията.
 32. У дома и в училище:  Направи от старото ново.  Купувай стоки, които могат да се използват дълго.  Изписвай тетрадките до последния лист.  Направи подвързия на учебниците от хартия.  Разделяй отпадъците.  Пази чистота.  Поливай цветята.  Нахрани домашния любимец.  Заведи кучето на разходка.  Посади растения на балкона.
 33. В града и на село:  Изхвърляй по-малко отпадъци.  От растителните отпадъци можем да получим тор.  Купувай стоки с опаковки, които могат да се ползват отново.  Пазарувай с торба от плат или с кошница.  Засади растения.  Грижи се за растенията и животните.  Създай красота около себе си.  Пази природата от пожар.  Не замърсявай.
 34. 1 стъкло метал хартия хранителни отпадъци растителни отпадъци пластмаса За да се преработват.
 35. 2 ДОМАШНА РАБОТА: УТ – стр. 26/ зад. 2
 36. 1. Чиста и замърсена околна среда. 2. Как човекът влияе на природата? 3. Глобални екологични проблеми и мерки за предпазване. 4. Какво можем да направим ние, за да опазим природата? - у дома и в училище; - в града и на село.
 37. В презентацията са използвани картинки и снимки от Интернет.
Publicité