Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

26. Пролетни празници - РК, Просвета - В. П.

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité

Consultez-les par la suite

1 sur 56 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Similaire à 26. Пролетни празници - РК, Просвета - В. П. (20)

Publicité

Plus par Veska Petrova (20)

Plus récents (20)

Publicité

26. Пролетни празници - РК, Просвета - В. П.

 1. 1. са съсредоточени около пролетното равноденствие. , изпълнявани през пролетта, са свързани с различни вярвания на хората. Някои от тях са:  Осигуряване на благоприятно време за посевите и за добра реколта.  В края на периода са обичаите за измолване на дъжд.  Обичаи и обреди, свързани с култа към предците. Вярата, че мъртвите могат да помогнат на живите.  Пролетните обичаи лазаруване, буенец, кумичене, гергьовското напяване, Ладино хоро, се свързват с очакванията на младите за щастлив семеен живот.
 2. 2. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Ако решите правилно кръстословицата, ще разберете кой голям християнски празник наближава. 1. Авторът на “Аз съм българче”. 2. През кой сезон птиците отлитат на юг? 3. През кой сезон е най-дългата ваканция? 4. Малкото име на Божият син е … 5. Кога идва белобрадият старец с подаръци за децата? 6. Денят и нощта образуват едно… 7. Какво украсяваме за Коледа? 8. Денонощието се състои от ден и …
 3. 3. Звъни великденска камбана! Великден – празник свят. Децата стават рано, празника да почетат. Яйца да боядисат искат те, в различни цветове. Първото червено, да са румени засмени, зелени, жълти, сини като цветята в нашите градини. Звъни великденска камбана! Христос Воскресе! Той мир и обич на цялата земя донесе. Воистина Воскресе !
 4. 4. Пролетта дойде отново и донесе на света Възкресение Христово, слънце, птички и цветя.
 5. 5. Кой е най—големият пролетен празник? Разкажете какво знаете за него. Как го празнувате у дома?
 6. 6. Великден е най-големият християнски празник. В Република Българи той е официален.
 7. 7.  Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос.  Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана още Страстна седмица.  Всеки ден от нея се нарича Велик – Велики понеделник, Велики вторник, Велика сряда, Велики четвъртък и Велика събота. Разпети петък е денят на великите страдания на Исус.
 8. 8. Иисус Христос проповядвал мир, любов и доброта между хората.
 9. 9. Но някои го обвинили, че нарушава старите им закони. Осъдили го на смърт, като го разпънали на кръст.
 10. 10. На третия ден от смъртта си Христос възкръснал. Затова вкъщи и на улицата на Великден се разменят поздравленията „Христос воскресе“ и „Воистина воскресе“.
 11. 11. Великденски яйца Пълничка ми е колата със великденски яйца: сини, жълти и червени и със шарени перца. Хайде, бързайте, елате да купувате яйца! Всички хубави, отбрани — само за добри деца! Дар Дарина Как се приготвяме за Великден?
 12. 12. Според обичая за Великден се боядисват яйца и се месят козунаци.
 13. 13. Шарен Великден Ето чакат ни сварени – весели и пременени. В тон със зората червена, като полята – зелени, жълтото е слънце засмяно, синьото – небето голямо.
 14. 14. Червените яйца се боядисват обикновено на Велики четвъртък или Велика събота.
 15. 15. С първото боядисано яйце стопанката потърква лицата на децата, за да са здрави и румени през годината.  То се пази на иконата до следващия Великден.
 16. 16. Оцветете великденските яйца.
 17. 17.  Великден се празнува три дни. Датата се мени.  В полунощ на събота срещу неделя всички отиват на църква за тържествената литургия и под звъна на камбаните се поздравяват с думите: “Христос воскресе!”, а в отговор се казва: ”Воистина воскресе!” Пожелават си здраве и щастие.
 18. 18.  Великденската трапезата във всеки дом трябва да бъде богата – обреден хляб, баница, агнешко, пиле и най-вече - яйца и козунаци.  Сервират се зелени салати с репички и сварени яйца, супи от дреболии на птици, печено агнешко, сладка баница, великденски курабии и др.  Агнето е изключително важен символ на Великден. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението.
 19. 19. От приложението на стр.47 изрежете и залепете картинките, за да подредите великденската трапеза.
 20. 20.  На празничната трапеза се събира цялото семейство.  В средата на масата се слага великденският хляб и великденският козунак, украсени с червени и шарени яйца.
 21. 21.  Хлябът и козунакът се разчупват от най-възрастната жена в семейството на толкова парчета, колкото са хората на трапезата.
 22. 22.  На Великден всички се чукат с боядисани яйца.  “Боренето” на яйцата е древен обичай, разпространен в цяла християнска Европа.  Прави се за здраве. Вярва се, че победителят ще бъде здрав и силен през цялата година.  Яйцето “борак” се запазва и се яде последно.
 23. 23.  След общата трапеза момите отиват да се люлеят.
 24. 24.  Празничното великденско хоро започва на обед.  То се играе и през следващите два дни за здраве.
 25. 25.  Яйце се подарява на всеки гост на дома. Вие обичате ли да си подарявате яйца?
 26. 26. Прочетете внимателно. В редовете запишете само тези думи, които се отнасят за празника, с който днес се запознахте, и свързаните с него обичаи. Великден, Коледа, великденски хляб, зимен празник, великденски козунак, елха, великденски яйца, постни ястия, великденско хоро, празнична заря, пролетен празник
 27. 27. Други пролетни празници, почитани от всички българи са:
 28. 28.  Празникът се нарича още Прошка, Поклади, Сирница, Масленица.  Той е важен зимно-пролетен празник в народния календар.  Чества се седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи.
 29. 29. По-младите искат прошка от по-възрастните. В някои краища на страната играят кукери.
 30. 30. Извършва се и обичаят „хамкане“. На червен конец се завързва и се люлее парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
 31. 31. В неделя, също така, се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни.
 32. 32. Друг интересен обичай е „оратници“. Това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата. Обикновено това продължава до късно на Заговезни.
 33. 33. лазаруване Лазарки събират яйца.
 34. 34. е християнски празник, който носи името на Свети Лазар, който е бил приятел на Иисус Христос.  Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.
 35. 35.  Лазаровден се празнува последната събота преди Страстната седмица /ден преди Цветница/.  Празнуват не само наречените Лазар или Лазарка, но той се свързва с жизнерадостния и изпълнен със символика пролетен момински обичай – .  Това е празник на младостта, на пукналата пролет.
 36. 36.  Младите момичета, наречени „ “, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден).  Момите са пременени в традиционни фолклорни носии. Те обикалят къщите. Пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет.
 37. 37.  Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци.
 38. 38.  В някои краища на страната има обичай момите - лазарки да хвърлят венчетата си в реката.  Притежателка на първото венче, което изплува, става “кумичка” на празника.
 39. 39. е християнски и народен празник, който се празнува една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.  Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя.
 40. 40. е празник на цветята.  Имен ден празнуват всички хора, носещи имена на цветя.
 41. 41.  На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим.  Според преданията той влиза яздейки магаре.
 42. 42.  Хората го посрещат тържествено и разпръскват около него маслинови клонки.
 43. 43.  На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки.  Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве.  Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба.  Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос.
 44. 44.  В някои краища на страната има обичаят „кумичене“ се изпълнява не на Лазаровден, а на Цветница.  Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче, което хвърля в течащата вода.  Тогава се избира и „кумичката“ на празника.
 45. 45.  На този ден Българската православна църква чества деня Свети Георги Победоносец.  Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия.  Чества се и като Празник на овчаря.
 46. 46.  Гергьовден е най-празнуваният имен ден в България преди Ивановден.  Той е имен ден на носещите имената Георги, Гергана, Ганка, Ганчо, Георгия, Габриела и други.
 47. 47.  На този ден се коли първото мъжко агне, за да са пълни кошарите през годината.
 48. 48.  До кошарата се връзва гергьовската люлка. Всеки трябва да се залюлее на нея до три пъти.
 49. 49. гергьовската трапеза
 50. 50. Свържете по подходящ начин. 1 2 3 4 1 2 3 4
 51. 51. Наблюдавай и посочи. Коя трапеза е подредена за пролетен празник? Кой е този празник? Защо мислиш така? Обоснови отговора си. А/ Б/ В/
 52. 52. стр. 67 Залепи или нарисувай картинка за Великден. Отбележи характера на времето за деня в природния календар.
 53. 53. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/

×