Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

Plus de Veska Petrova(20)

29. Растенията и хората. Селскостопански, диворастящи растения, билки -ОС, Анубис, В. П.

 1. Хората засяват и отглеждат различни растения, които използват за храна. Полагат грижи за тях. Наричаме ги __________________________.селскостопански растения
 2. Познавате ли тези растения? Назовете имената им. Кликнете върху картинката. мека пшеница твърда пшеница ечемик рапица слънчоглед царевица кориандър ленлен памукпамук
 3. Тези селскостопански растения се наричат още културни растения /култури/, защото тяхното развитие е съществено повлияно от човека за задоволяване на различни негови нужди. Знаете ли защо хората ги отглеждат?
 4. Те могат да се отглеждат за получаване на храни за човека и животните, за суровини на леката промишленост, за рекултивиране на терени и пр.
 5. Културните растения можем да да групираме по следния начин: мека пшеница твърда пшеница ечемик рапицаслънчоглед царевица кориандър ленпамук ЗЪРНЕНО-ЖИТНИ КУЛТУРИ МАСЛОДАЙНИ КУЛТУРИ влакнодайни растения ТЕХНИЧЕСКИ КУЛТУРИ
 6. За какво се използва? Пшеницата е основната и най-важна зърнено-житна култура за българското земеделие.  Пшеничното зърно се използва за производство на брашно, в хлебопроизводството и сладкарството и за фуражи.  Зърното на твърдата пшеница се използва за производството на макаронени изделия, фиде, грис и др.
 7. Царевицата е важна фуражна, продоволствена и техническа култура. Отглежда се главно за:  зърно, което се отличава с висока хранителна стойност и се използва за различни цели;  главно като храна на животните. За какво се използва? Ечемикът се отглежда за зърно, което се отличава с високи фуражни качества. Той е основна суровина за пивоварната промишленост.
 8. За какво се използва? Слънчогледът е една от най-важните технически култури в нашата страна.  Едно от най-качествените растителни масла е именно слънчогледовото.  От 1 декар слънчоглед домашните пчели събират до 8-10 кг слънчогледов мед.
 9. За какво се използва? Рапицата се отглежда за фураж, производство на рапично олио, рапичен мед, биодизел, като съставка в различни технически масла, медицински и козметични продукти и др.
 10. За какво се използва? Кориандърът се използва:  най-често като подправка в кухнята;  заради плодовете, в които се съдържат етерично масло и обикновено растително масло;  за пчелен мед от кориандър;  за сосове и зеленчукови пюрета.
 11. Памукът е ценна влакнодайна култура. Влакната на памука се използват за направата на прежда или платове, използвани в текстилната промишленост. От семената се извлича масло, което служи за производство на сапуни. Стъблата могат да бъдат преработвани и да служат като енергиен източник. Кюспето след преработка на семената служи за фураж. За какво се използва?
 12. За какво се използва? Ленът /лененото семе/се отглежда в три направления:  маслодаен (за масло от семената);  влакнодаен (за влакно от стъблата);  междинен (за влакно и масло).  лененото семе и лененото брашно се използват с лечебна цел. В България се отглежда само влакнодаен лен.
 13. Какви грижи полагат хората за тези растения?
 14.  Намират подходящи места за сеитба.  Обработват почвата. Изорават я.  Наторяват почвата.  Сеят или засаждат растенията.  Извършват растителна защита. Пръскат растенията против вредители. Наторяват ги.  Окопават растенията.  Прибират реколтата.
 15. От кои растения се получават изброените продукти? олио хляб прежда спагети плат брашно Кликвайте върху всеки продукт /дума/. пшеница слънчоглед рапица памук лен царевица
 16. Преди много, много години повечето от културните растения са били диворастящи.
 17. Сред природата растат и много растения, за които хората не полагат грижи. Наричаме ги ______________________.диворастящи растения От тях най-многобройни са тревистите растения.
 18. Познавате ли тези растения? Назовете имената им. Кликвайте върху номера. 1 2 3 4 5 6 коприва метличина лайка глухарче татул мащерка
 19. Някои диворастящи растения са отровни и опасни за хората и животните. Такова растение е татулът.
 20. Някои диворастящи растения са много полезни. Използват се за лечение на различни болести и за укрепване здравето на човека. Наричаме ги _______ ____________________. билки /лечебни растения/
 21. Разнообразието от лечебни растения в нашата страна е много голямо. Затова е трудно те да бъдат подредени по значение.
 22. листата на гинко билобата Лечебни свойства имат различни части от някои дървета и храсти. цветовете на липата плода на шипката семената на дюлята и други
 23. Много диворастящи тревисти растения имат лечебни свойства и се използват като билки. Едни от най-разпространените и често използвани у нас билки са: лайка бял равнец подбел и много други невен
 24. За да съхраним лечебните свойства на билките, както и самите растения за следващите години, при събирането на билки трябва да спазваме следните правила: 1. Да отрязваме стъблото на растението с нож. Никога да не го изскубваме с корените от почвата. 2. Да откъсваме само тази част, която ни е необходима – листа, цвят, корен или семена. 3. Най-полезни са билките, събирани рано сутрин. 4. Да сушим и съхраняваме билките на сенчесто и проветриво място. 5. Вече изсушени, можем да ги съхраняваме дълго време в добре затворени хартиени пликове или други подходящи съдове.
 25. Съвременната медицина използва лечебните свойства на редица растения. Например: Сиропът против кашлица Проспан съдържа екстракт от растението бръшлян. За лекарството против детски паралич Нивалин, се използва растението блатно кокиче.
 26. Избройте диворастящи растения и билки, които се срещат в родния ни край.
 27. 1 1 2 3 4 5
 28. 1. Селскостопански култури. /културни растения/ - видове; - употреба; - грижи на хората за тях. 2. Диворастящи растения. 3. Лечебни растения /билки/.
 29. В презентацията са използвани картинки от:  Интернет;  http://www.e-uchebnik.bg/