Publicité

Живи организми - ЧП, 3 клас, Булвест

учител à ОУ "Проф. Д. Димов"
9 Dec 2013
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

En vedette(20)

Publicité

Similaire à Живи организми - ЧП, 3 клас, Булвест(20)

Plus de Veska Petrova(20)

Publicité

Dernier(20)

Живи организми - ЧП, 3 клас, Булвест

 1. Част от растенията и животните живеят свободно в природата.
 2. Други се отглеждат от човека.
 3. Всички живи същества се нуждаят от подходящи условия за живот:
 4. Ще продължим да изучаваме ЖИВАТА природа. Ще се научите да различавате живото от неживото.
 5. Всички животни и растения, които виждате са примери за живи организми. Те се различават от неживите тела, защото:  се хранят;  растат;  размножават се.
 6. Гората е общ дом за много растения и животни. Тя е тяхна среда на живот.
 7. Ще научите как живите организми се приспособяват към своята среда на живот, как се предпазват от врагове, как оцеляват.
 8. Животните се нуждаят от растения или други животни, за да се изхранят.
 9. Нуждата от храна свързва всички обитатели на дадена среда на живот и ги прави зависими един от друг.
 10. Лара е малко кученце. Тя се храни добре. Когато порасне, тя ще роди други кученца. Лара е живо същество. Живите същества се наричат живи организми. речник план
 11. Хората, животните, растенията и гъбите са живи организми.
 12. Примери за неживи тела: слънце, вода, въздух, скали компютър, молив, тухли… По какво живите организми се различават от неживите тела?
 13. За кого се отнасят следните процеси: ХРАНЯТ СЕ, РАСТАТ, ПРОМЕНЯТ СЕ, РАЗМНОАВАТ СЕ ? Тези жизнени процеси отличават живите организми от неживите тела. речник ВОДА, ЗАЙЧЕ, ЦВЕТЯ, ДЕТЕ, КОШНИЧКА, ЛИСИЦИ, ОБЛАЦИ, СЛЪНЦЕ, ГЪБИ, ТРЕВА Всички те са живи организми.
 14. ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ СЕ ХРАНЯТ. Това ги отличава от неживите тела. план Ние трябва да се храним, за да:  поддържаме тялото си топло;  да се движим;  да растем;  да се развиваме.
 15. Храната е горивото за всички живи организми. Кукумявката яде мишки. Кравата яде трева. Зайчето яде морков. Животните се хранят с растения или други животни.
 16. Растенията сами изготвят храната си с помощта на слънчевите лъчи.
 17. Гъбите НЕ изработват сами храната си. Някои гъби израстват върху умрели растения и се хранят с тях. Други видове гъби изсмукват храната си от други растения.
 18. ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ РАСТАТ. Всички живи организми растат – стават все по-големи и се променят. За да пораснат те се нуждаят от храна. план
 19. Ани се ражда с маса само 3 кг. Тя расте и масата ѝ постепенно се увеличава. Необходимите за растежа вещества получава от храната. Възрастните хора и животните спират да растат. Ани вече е голяма и спира да расте.
 20. За разлика от тях растенията продължават да растат през целия си живот. Нужни са повече от 100 години, за да може от един малък жълъд да израсне огромен дъб.
 21. ЖИВИТЕ ОРГАНИЗМИ СЕ РАЗМНОЖАВАТ. Хората раждат бебета. речник От семената на растенията поникват нови растения. план От яйцата на птиците се излюпват малки пилета. Всички растения и животни се размножават.
 22. Размножаване означава създаване на свои наследници – нови животни или растения. Наследниците приличат на родителите си и когато пораснат, също могат да имат малки.
 23. Избройте трите неща, които са общи за всички живи организми. хранене растеж размножаване
 24. Попълнете пропуснатите думи в текста. Организмите получават необходимите за растежа вещества от ___________. храната Възрастните хора и животните спират да растат _________. Растенията продължават да растат ______________ през целия живот. Наследниците ____________ на родителите си и приличат пораснат когато ___________, също могат да имат малки.
 25. Раздели изброените по-долу тела на две групи: Кликни живи организми неживи тела върху думата. Хранят се, растат и се размножават само живите организми. роза мишка футболна топка куче орел автомобил чаша липа щурец камък стол комар щъркел книга телефон влак коза
 26. Разгледайте този робот. По какво той прилича на човек? По какво се различават? Роботът жив организъм ли е? Роботът прилича на човек по това, че се движи. Роботът се различава от човека по това, че не се храни и не се размножава. Роботът не и жив организъм.
 27. 2. Със знака отбележи живите организми, а със - неживите тела. УТ: стр.13/ 1
 28. План на урока: 1. Живи организми 2. Живите организми се хранят
 29. Речник: жив организъм – всяко живо нещо, което се храни, расте и се размножава жизнени процеси – процеси, които се извършват от живите организми и ги отличават от неживите тела размножаване – създаване на свои наследници, на ново поколение
Publicité