Publicité
Publicité

Contenu connexe

Présentations pour vous(20)

En vedette(20)

Publicité

Plus de Veska Petrova(20)

Publicité

Dernier(20)

35. Човекът и неговата среда, Нашите сетива - ЧП, 4 клас, Булвест

 1.  Мозъкът, сърцето, белите дробове, стомахът и сетивните органи са едни от най-важните органи на човешкото тяло.
 2.  Скелетът служи за опора и заедно с мускулите движи човешкото тяло.
 3.  Трябва да се грижите за зъбите си и да се храните здравословно.
 4.  повече за сетивата, сетивните органи и тяхната хигиена;
 5.  кои са основните етапи от жизнения цикъл на човека и какви промени ще настъпят в тялото му през пубертета;
 6.  какви вещества получава човешкият организъм от храна и защо са му необходими те;
 7.  как микробите причиняват заразни болести и начини за предпазване;
 8.  защо цигарите, алкохолът и наркотиците са опасни за вашето здраве;
 9.  повече за здравословния начин на живот.
 10. Благодарение на какво: усещаме аромати виждаме всичко около нас чуваме звуци усещаме допир, болка… се наслаждаваме на вкусни неща
 11. Наслаждаваме се на красиви гледки, на песента на птиците, на вкуса на храната, на аромата на цветята, на майчината ласка благодарение на нашите сетива. Припомнете си кои са петте сетивни органа на човека. очи уши нос език кожа
 12. план Човекът възприема околния свят с петте си сетива. Открийте ги при джуджетата.
 13. От таблицата ще разберете за какво служат сетивата, кои са сетивните органи и кои са техните дразнители.
 14. Зрението е най-важното сетиво на човека. Защо? Чрез него:  виждаме телата около нас;  определяме движението им;  разпознаваме цветовете.
 15. Зрителен орган е ________.
 16. Защо носим слънчеви очила? Погледнете към лампата. Какво усещате?
 17. Зрителната система се състои от:  зрители орган (око);  зрителния нерв;  частите на мозъка, които обработват зрителната информация.  Светлината попада в окото.  Тя / / е , който да изпраща . и ние получаваме около нас /каква е формата и цветът им, къде се намират.../
 18. Защо е важно да имаме добър слух? Чрез него:  чуваме звука;  разпознаваме различни звукове.
 19. Слухов орган е ________. То е също така и орган на равновесието.
 20. е .  Той / / и кара да .  Тъпанчето е опъната ципа.  Неговите .  Оттам се и вие чувате звука.
 21. Какво получаваме от вкусовата сетивност? Чрез вкуса:  получаваме усещане за сладко, за солено, за горчиво и за кисело. сладко солено кисело горчиво
 22. Вкусов орган е _________. Вкусовите рецептори са разположени в:  езика;  лигавицата на мекото небце;  горната част на гълтача.
 23. , попаднали в храната, са .  Усещанията на различните вкусове се получават в различни части на езика.  Езикът става нечувствителен към вкуса на храната, ако сте болни от грип.
 24. За какво ни служи обонятелната сетивност? Чрез обонянието:  различаваме различни видове миризми.
 25. Обонятелен орган е _________. Обонятелна сетивност се осъществява от обонятелни рецепторни клетки, разположени в горната част на носната кухина.
 26. , намиращи се във въздуха, са .  Когато имате хрема, носът ви е запушен. Тогава не усещате добре миризмите.
 27. Какво представлява повърхностната сетивност? Чрез осезанието /допира/:  усещаме твърдо, меко, гладко или грапаво;  усещаме топло или студено;  усещаме болка.
 28. Осезателен орган е _________. Рецепторите за осезателната сетивност са разположени главно в кожата.
 29. на кожата получаваме при:
 30. план Сетивните органи са богати на нервни окончания, чрез които се приема информация от заобикалящата ни среда и се предава до главния мозък. Полагайте грижи за тях и ги предпазвайте, за на не се увредят!
 31. Зрението ви дава най-пълна представа за света около вас. Затова полагайте постоянни грижи за вашите очи. Те работят най-добре при слънчево осветление.  Пазете очите си от преумора.  Редувайте четене с почивка.
 32.  Четете и пишете само в седнало положение и при добро осветление.  Книгата или тетрадката трябва да са на 30 см от очите.  Не прекалявайте с работата на компютъра и с гледането на телевизия /не повече от 2 часа на ден/.  Пазете очите си от наранявания и инфекции.
 33.  При късогледство не виждаме ясно далечните предмети.  При далекогледство не виждаме ясно близките предмети. Много хора страдат от късогледство или далекогледство. късогледство далекогледство
 34. Тези недостатъци на очите се лекуват с очила.  Не се притеснявайте от очилата.  Носете ги редовно, ако така е предписал лекарят.  Много от заболяванията на очите могат да се излекуват напълно в детска възраст.
 35.  силните звукове и шумът;  дразнещи звуци;  силна музика;  прекаленото говорене по телефон;  простуда…
 36. Претоварването на слуховия орган може да доведе до намаляване на слуха. Най-добрата почивка за слуховия орган е разходка сред природата.
 37.  Когато имате хрема, носът ви е запушен.  Тогава не усещате добре миризмите.
 38.  Езикът става нечувствителен към вкуса на храната, ако сте болни от грип.
 39.  Поддържайте я чиста.  Полагайте грижи за нея.  Не я излагайте на слънце без защитен крем.
 40. За да работят нормално всичките ви сетивни органи, трябва да полагате постоянни грижи за своето здраве.
 41. С кой сетивен орган получаваме усещането за: а/ топло и студено - _________ б/ сладко и горчиво – _________ в/ светло и тъмно - _________ кожата езикът очите Когато отворим шишенце с парфюм, малки частички от парфюма се смесват с въздуха. За кой сетивен орган са дразнители тези частици? ______носа Кой е органът на слуха? кожата; носът; ушите.
 42. В кой ред са изброени само сетивни органи? око, нос, език, ухо, кожа; око, нос, език, стомах, ухо; око, ухо, сърце, стомах, кожа. Вие получавате усещане за сладко, горчиво, кисело и солено с вашия: нос; език; стомах. Орган на обонянието е: носът; кожата; езикът.
 43. език око ухо нос кожа
 44. План на урока: Речник: сетиво – всяка от петте способности на човека и животните за възприема- не на околния свят: зрение, слух, вкус, обоняние и осезание. 1. Как възприемаме околния свят? 2. Хигиена на сетивните органи
Publicité