Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Etika në biznes
Hyrje
Përgjegjësitë Biznesore dhe
Shoqërore
• Biznesi nuk ekziston në izolim
• Ekziston brenda përbrenda kufijve te shoqërisë
• ...
Pse duhet të brengosemi për etikën?
• A është etika “vetëm një trend”?
• Pse është apo nuk është?
• A mund të mendoni për ...
Po kjo nuk zbatohet tek ne apo jo?
• Pse ne duhet të lexojmë për etikën biznesore?
• Ne të gjithë jemi të mirë, të mençur,...
Sjellja etike –
Definicioni..
• “sjellja e cila përbëhet nga principet, normat dhe
standardet e praktikës në biznes, të ci...
Fushat të cilat ndikohen nga sjellja
etike
• E vërteta në Reklamim
• Siguria e Produktit
• Përgjegjësitë e njerëzve përgje...
Motivi për të qenë Etik
• Teoria klasike e ekonomisë thotë që qenjët njerëzore
janë të motivuar parimisht nga interesat pe...
Gjithsesi….
• Ekzistojnë evidenca të cilat sugjerojnë që veprohet
për arsye altruiste dhe morale!
• Kthimi prapa i kuletav...
Motivimi I Organizatës
• Organizatat kanë motive të ngjashme
• Interesa personal
• Ikja nga procedurat ligjore
• Ankimi nd...
Benefitet nga sjellja Etike
• Të jashtme
• Ndërton reputacion tek konsumatorët
• Krijon besim brenda komunitetit biznesor
...
Etika e dobët..
Ndikimi në organizatë• Rezultati I sjelljes joetike apo mashtruese në organizatë
mund të jetë shkatërrues ...
Ndikimet në Organizatë• Shembulli 2
• Worldcom
• Drejtoret me vetëdije kanë rritur shpenzimet në pasqyrën e bilancit
• Rez...
Ndikimi në shoqërinë më të gjerë
• Tregu I mallrave ndërtohet mbi besimin!
• Tregu ngritët nga besimi dhe perceptimi
• Për...
Ndikimet në individ?
• Humbja e karrierës në çoftë se merreni me çështje joetike!
• Humbja e Statusit(pozitës)
• Në shoqër...
Disa lajme të mira..
• Situatat etike në biznes mund të jenë të
parashikueshme
• Në një fazë të karrierës suaj mund të gje...
Një mendim…Diskriminimi..
• A është diskriminimi problem etik?
• A mund të jetë delikat…
• Në fazë e punësimit
• Gjatë ven...
Termi tjetër..
”Konflikt Interesash”…
• Ryshfetet e hapura..
• Gjëra të mira apo të këqija? Diskutoni….
• Në çfarë bazash ...
Si veprojmë me “Vendimet etike…”
• Rreziku se mund të bëhemi shumë filozofik …
• Mund të përqendroheni në rezultate…
• Çfa...
8 hapat për tu dukur etik në marrjen
e vendimeve biznesore!• Mos merrni vendime kur jeni të pasigurt dhe jo rehat me kërke...
Goditja vërshëllyese…
• Si mjet të fundit, njeriu etik(mashkull apo femër)
vendos kur mjaftë është mjaftë… koha për të
kom...
Vërshëllima e cila nuk është dëgjuar
mjaftë…me rezultate tragjike
• Sfiduesi Katastrofal 1986
• O unaza të nxjerra në shit...
5 aspekte të sjelljeve etike
Ndershmëria: Trajtoi të tjerët ashtu si ki qef të tjerët me të
trajtua ty
Serioziteti: Konsum...
Negocimi është për kompromis
Mbaj në mend!
• Negocimi është për kompromis, jo për “fitore”
• Kompromisi është ofrimi I dis...
Rregullat për negocim
• Vendosi qëllimet dhe organizoi mendimet
• Vendos se ku e keni kufirin dhe mos e tejkaloni
• Vendos...
Rregullat për tu mbajtur në mend
gjatë negociatave
• Lejoni personin tjetër që ta thotë Çmimin I pari
• Qetësia është një ...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Etika e biznesit punim

1 400 vues

Publié le

Punim

Publié dans : Formation
 • DOWNLOAD THAT BOOKS INTO AVAILABLE FORMAT (2019 Update) ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... Download Full PDF EBOOK here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... Download Full EPUB Ebook here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... Download Full doc Ebook here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... Download PDF EBOOK here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... Download EPUB Ebook here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... Download doc Ebook here { http://bit.ly/2m6jJ5M } ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... ................................................................................................................................... eBook is an electronic version of a traditional print book that can be read by using a personal computer or by using an eBook reader. (An eBook reader can be a software application for use on a computer such as Microsoft's free Reader application, or a book-sized computer that is used solely as a reading device such as Nuvomedia's Rocket eBook.) Users can purchase an eBook on diskette or CD, but the most popular method of getting an eBook is to purchase a downloadable file of the eBook (or other reading material) from a Web site (such as Barnes and Noble) to be read from the user's computer or reading device. Generally, an eBook can be downloaded in five minutes or less ......................................................................................................................... .............. Browse by Genre Available eBooks .............................................................................................................................. Art, Biography, Business, Chick Lit, Children's, Christian, Classics, Comics, Contemporary, Cookbooks, Manga, Memoir, Music, Mystery, Non Fiction, Paranormal, Philosophy, Poetry, Psychology, Religion, Romance, Science, Science Fiction, Self Help, Suspense, Spirituality, Sports, Thriller, Travel, Young Adult, Crime, Ebooks, Fantasy, Fiction, Graphic Novels, Historical Fiction, History, Horror, Humor And Comedy, ......................................................................................................................... ......................................................................................................................... .....BEST SELLER FOR EBOOK RECOMMEND............................................................. ......................................................................................................................... Blowout: Corrupted Democracy, Rogue State Russia, and the Richest, Most Destructive Industry on Earth,-- The Ride of a Lifetime: Lessons Learned from 15 Years as CEO of the Walt Disney Company,-- Call Sign Chaos: Learning to Lead,-- StrengthsFinder 2.0,-- Stillness Is the Key,-- She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement,-- Atomic Habits: An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones,-- Everything Is Figureoutable,-- What It Takes: Lessons in the Pursuit of Excellence,-- Rich Dad Poor Dad: What the Rich Teach Their Kids About Money That the Poor and Middle Class Do Not!,-- The Total Money Makeover: Classic Edition: A Proven Plan for Financial Fitness,-- Shut Up and Listen!: Hard Business Truths that Will Help You Succeed, ......................................................................................................................... .........................................................................................................................
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Etika e biznesit punim

 1. 1. Etika në biznes Hyrje
 2. 2. Përgjegjësitë Biznesore dhe Shoqërore • Biznesi nuk ekziston në izolim • Ekziston brenda përbrenda kufijve te shoqërisë • Për këtë arsye ka përgjegjësi • Ekonomike • Ligjore • Mjedisore • Filantropi • “Etike”
 3. 3. Pse duhet të brengosemi për etikën? • A është etika “vetëm një trend”? • Pse është apo nuk është? • A mund të mendoni për diçka, e cila është e ligjshme por jo etike? • Etike por jo ligjore? • Industria Tobacco lobon dhe ju bënë presion grupeve… • Mirë ? Keq? • Ligjore? • Etike • Apo a duhet thjeshtë të ndalohen të gjithë duhanxhit?
 4. 4. Po kjo nuk zbatohet tek ne apo jo? • Pse ne duhet të lexojmë për etikën biznesore? • Ne të gjithë jemi të mirë, të mençur, të denjë… • Nuk ndikon tek ne, apo jo? • Gabim! • Jashtë këtyre mureve të fakultetit, ekzistojnë mashtrues, gangsterë, kontabilist,korruptues, politikan, rregullues të vulave, njerëz të sigurimeve dhe disa miq të këqij në përgjithësi! • Ne kemi nevojë për mbrojtje para se të bëhet shumë vonë! • A mundet dikush të jap një shembull të ndonjë situate etike në biznes me të cilën ne mund të ndeshemi?
 5. 5. Sjellja etike – Definicioni.. • “sjellja e cila përbëhet nga principet, normat dhe standardet e praktikës në biznes, të cilat janë të pranueshme nga shoqëria” • A mundet dikush të jap një definicion më të mirë apo më pak të mërzitshëm se ky?
 6. 6. Fushat të cilat ndikohen nga sjellja etike • E vërteta në Reklamim • Siguria e Produktit • Përgjegjësitë e njerëzve përgjegjës • Reputacioni I Korporatës (apo tregtarëve të vetëm) • Siguria dhe Shëndeti I Stafit • Mjedisi
 7. 7. Motivi për të qenë Etik • Teoria klasike e ekonomisë thotë që qenjët njerëzore janë të motivuar parimisht nga interesat personale • Merr vendime bazuar në principet e kostove benefiteve • W.I.F.M’s (çfarë ka brenda saj për Mua…) • Pyetje • A pajtoheni? • A mund të jenë të motivuar nga arsyet tjera?
 8. 8. Gjithsesi…. • Ekzistojnë evidenca të cilat sugjerojnë që veprohet për arsye altruiste dhe morale! • Kthimi prapa i kuletave me para të humbura • Ndihmon të tjerët në raste pikëllimi • Dhurimi I gjakut organeve etj • Pra, mund të veprojmë sipas dy arsyeve!
 9. 9. Motivimi I Organizatës • Organizatat kanë motive të ngjashme • Interesa personal • Ikja nga procedurat ligjore • Ankimi ndaj legjislacionit qeveritarë • Mohimi I detyrimeve kriminale • Largimi I reputacionit të keq me konsumatorë • Altruistik • Me kontribuo në komunitet • Donacione vullnetare • Skemat për përmirësimin e mjedisit
 10. 10. Benefitet nga sjellja Etike • Të jashtme • Ndërton reputacion tek konsumatorët • Krijon besim brenda komunitetit biznesor • Zvogëlon Kostot e biznesit • Të brendshme • Ngritë Moralin e Punëtorëve • Punëtorët observojnë të gjitha sjelljet menaxheriale • Ata nuk do t’ju besojnë mbikëqyrësve të tyre edhe në çoftë se shohin një sjellje shumë të vogël jo etike!!! • A mund të mendoni për benefite tjera?
 11. 11. Etika e dobët.. Ndikimi në organizatë• Rezultati I sjelljes joetike apo mashtruese në organizatë mund të jetë shkatërrues apo shokues! • Enron (Houston, Texas) 2002 • Ndarjet u bënë rrëmujë brenda 5 ditëve • Kompania e $105bn u bë e pavlefshme • Tregtia u suspendua nga tregu i kapitalit • 20,000+ punëtorë të reduktuar (në mbarë botën..) • Pensioni I punëtorëve I pavlefshëm • Firma kryesore e Kontabilitetit(Kush?) është shkatërruar • Drejtorët burgosen *marrë nga “The Smartest Guys in the Room” (Më të mençurit në dhomë) nga Bethany McLean dhe Peter Elkind
 12. 12. Ndikimet në Organizatë• Shembulli 2 • Worldcom • Drejtoret me vetëdije kanë rritur shpenzimet në pasqyrën e bilancit • Rezultate të jo të sakta(e shkruar ajo që nuk është e vërtetë) • Ekstra para u janë paguar menaxherëve senior • Janë mbuluar nga auditorët • Prapë drejtorët dhe auditorët burgosën • Dënime të rënda nga SEC për Worldcom • Rezultati • Ndryshime të mëdha në ligjet për korporata në Shtetet e Bashkuara të Amerikës(U shtua ligji Sarbannes Oxley nga Senati I Shteteve te Bashkuara)! • Shtrëngime apo kufizime të rëndësishme sa I përket rregullave për qeverisje të firmave kontabiliste dhe klientëve të tyre
 13. 13. Ndikimi në shoqërinë më të gjerë • Tregu I mallrave ndërtohet mbi besimin! • Tregu ngritët nga besimi dhe perceptimi • Për këtë arsye humbja e besimit të investitorit dërgon deri te ndarja • Organizatat nuk kanë dëshirë që tregu I mallrave të vuaj disa dëme në kredibilitet dhe besueshmëri(pse do të investosh në një mall apo aksion kur e dinë që parat tua do të vjedhën?) • Njerëzit humbin punën dhe bukën e gojës • Pensionet bëhen të pavlefshëm • Veshtirsitë financiare shkaktojnë problemet shoqërore
 14. 14. Ndikimet në individ? • Humbja e karrierës në çoftë se merreni me çështje joetike! • Humbja e Statusit(pozitës) • Në shoqëri • Në familje • Në vendin e punës • Humbja e lirisë • Ruajtja • Humbja e pavarësisë ekonomike • Papunësi, mungesë të t’hyrave, pa perspektivë…
 15. 15. Disa lajme të mira.. • Situatat etike në biznes mund të jenë të parashikueshme • Në një fazë të karrierës suaj mund të gjendeni para një situate ku furnizuesi ju ofron para apo ndonjë stimulim tjetër(pushim të cilin gjithmonë e keni ëndërruar…uhh…) për të blerë produktin e tij... • Kjo meqë ra fjala quhet ryshfet(mitë)!!! • Mos të përzihet me “pagesat ndihmëse” • Do të jeni më të përgatitur të merreni vesh me ta kur parashikoni më herët çfarë do të ndodhë nga kjo
 16. 16. Një mendim…Diskriminimi.. • A është diskriminimi problem etik? • A mund të jetë delikat… • Në fazë e punësimit • Gjatë vendimeve të promovimit • Gjatë pushimeve nga puna • Depërtimi në zemër të konceptit human për drejtësi, mund të ndikojë direkt më moralin e punëtorit!! • A mendoni që ndikon vetëm tek qënjet njerëzore të diskriminuara?
 17. 17. Termi tjetër.. ”Konflikt Interesash”… • Ryshfetet e hapura.. • Gjëra të mira apo të këqija? Diskutoni…. • Në çfarë bazash duhet të vendosni të blen diçka për kompaninë tuaj? • Çfarë mund të shkojë gabim nëse blen një produkt inferior për arsye të gabueshme? • Nëse punësoni një mik tuajin përkundër kandidatëve më të shquar…a fiton apo humb kompania juaj?
 18. 18. Si veprojmë me “Vendimet etike…” • Rreziku se mund të bëhemi shumë filozofik … • Mund të përqendroheni në rezultate… • Çfarë mund të ndodhë nëse.. • Cili është neto bilanci I rezultateve të mira mbi të këqijat. • Ose, mund të përqendroheni në “Detyra dhe Principe” • Cila është tani detyra ime kur e di? • A mbështetet në parimet e drejtësisë/ndershmërisë etj • Patjetër, që duke ditur cila detyrë është primare ndonjëherë mund të jetë mashtruese..
 19. 19. 8 hapat për tu dukur etik në marrjen e vendimeve biznesore!• Mos merrni vendime kur jeni të pasigurt dhe jo rehat me kërkesën.. 1. Grumbulloni faktet 2. Definoni çështjet etike 3. Identifikoni grupet e ndikuara 4. Identifikoni rezultatet • Rezultatet afatgjata përballë atyre afatshkurtra • Rezultatet simbolike • Rezultatet e fshehta 1. Identifikoni obligimet 2. Merrni parasysh karakterin dhe ndershmërinë tuaj 3. Mendoni në mënyrë kreative për veprimet potenciale 4. Kontrolloni ndjenjat e brendshme
 20. 20. Goditja vërshëllyese… • Si mjet të fundit, njeriu etik(mashkull apo femër) vendos kur mjaftë është mjaftë… koha për të komunikuar me media apo këdo që dëgjon! • Është qëndrim I guximshëm. Është vendim etik ....por.. • Cilat janë rezultatet e goditjes vërshëllyese? • Kur të goditni? Filloni betejat… • Kujt ti tregoni? Mbikëqyrësve, menaxherëve, shokëve, familjes, shtypit, Kombeve të Bashkuara.. Dhe cilat janë benefitet potenciale?
 21. 21. Vërshëllima e cila nuk është dëgjuar mjaftë…me rezultate tragjike • Sfiduesi Katastrofal 1986 • O unaza të nxjerra në shitje dështuan pas 90 sekondave të nisjes • Humbja totale e orbitës dhe ekipit • Nga hetimi bëhet e ditur që … • Nënkontraktorët ishin të brengosur për dështimin dhe vigjilencën, e NASA për interesat e saj pas regjistrimeve të ulëta të përkohshme në Florida • E mbuluar nga vendimet e dobëta/joetike dhe interesat kanotiere gjatë nisjes • A e mësojë NASA mësimin?
 22. 22. 5 aspekte të sjelljeve etike Ndershmëria: Trajtoi të tjerët ashtu si ki qef të tjerët me të trajtua ty Serioziteti: Konsumatori duhet të llogarit që ju dhe produkti apo shërbimi juaj do të jetë në rregull Mirësjellja: Bëhu I sjellshëm, miqësor dhe I dashur Respekt: Konsideroi njerëzit tjerë si të vlefshëm dhe të rëndësishëm Komunikimi: Trego respekt për të tjerët dhe vetveten duke përdorur gjuhën e duhur Module 12
 23. 23. Negocimi është për kompromis Mbaj në mend! • Negocimi është për kompromis, jo për “fitore” • Kompromisi është ofrimi I disa gjërave për të marrur diçka që dëshiron • Personi tjetër që negocioni nuk është armiku • Negociatat më të mira janë ato “fitues/fitues” marrëveshje Mund ti hupësh të gjitha duke mos dhuruar pak Module 7
 24. 24. Rregullat për negocim • Vendosi qëllimet dhe organizoi mendimet • Vendos se ku e keni kufirin dhe mos e tejkaloni • Vendose vetveten në pozitë të tyre dhe vendos se cila është mënyra më e mirë për të negociuar • Mos bisedoni për shuma të parave deri në kohën kur është e obligueshme
 25. 25. Rregullat për tu mbajtur në mend gjatë negociatave • Lejoni personin tjetër që ta thotë Çmimin I pari • Qetësia është një mjetë I rëndësishëm • Mendo para se ti përgjigjesh pyetjes. • Bëhu I gatshëm për kompromis • Tento me marr vendim. Thënia “JO” është më e mirë në kohë afatgjate se sa thënia “NDOSHTA” Module 7

×