Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
2 август- прво заседание на
АСНОМ.
Октомври- формиран
Иницијативен одбор во
Велешко.
29 октомври-првиот дневен
весник „Нов...
4-5 март – Првиот Македонски
црковно-народен собор во Скопје.
5 мај- решение за кодификација на
македонската азбука.
По до...
Прв устав на Република
Македонија.
Отворене е филозофски
факултет во Скопје.
Во Скопје е изведена првата
опера.
Основана е филмската
продукциска куќа Вардар-
Филм.
Институт за национална историја
во Скопје.
Во Скопје е формиран
универзитетот 'Кирил и
Методиј'.
Формиран е Театар на
Народностите.
Опшествена демократизација и се формираат
првите работнички совети.
Организирани национални институти за фолклор.
Снимен е првиот македонски филм-Фросина.
Донесен е закон за задолжително основно
образование.
4-6 октомври - втор македонски црковнонароден
собор во Охрид.
г.г.Доситеј – прв македонски архиепископ
Нов Устав на СФРЈ(Сојузна Федеративна Република
Југославија) и СРМ(Сојузна Република
Македонија).
Поголеми овластувања за ...
14 декември - емитување на програмата ТВ Скопје
Основана МАНУ(Македонска Академија на науките
и уметностите) во Скопје.
17 јули - Трет македонски црковнонароден собор во
...
Осонован е универзитетот 'Св.Климент Охридски'
во Битола.
Период на транзиција-премин од социјализам во
капитализам.
Формирани повеќе политички партии: ВМРО-
ДПМНЕ, СДСМ.
Прв преми...
Mакедонија(1944-1991)
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Mакедонија(1944-1991)

333 vues

Publié le

Македонија во периодот од 1944 до 1991.

Publié dans : Formation
 • Login to see the comments

 • Soyez le premier à aimer ceci

Mакедонија(1944-1991)

 1. 1. 2 август- прво заседание на АСНОМ. Октомври- формиран Иницијативен одбор во Велешко. 29 октомври-првиот дневен весник „Нова Македонија“. 28 декември- емитување на програмата Радио Скопје.
 2. 2. 4-5 март – Првиот Македонски црковно-народен собор во Скопје. 5 мај- решение за кодификација на македонската азбука. По договорот Варкиза македонското име и јазик повторно се забранети. Формиран е Народноослободителниот фронт на Македонците под Грција (НОФ). 31 јануари- основан Македонскиот народен театар во Скопје.
 3. 3. Прв устав на Република Македонија. Отворене е филозофски факултет во Скопје.
 4. 4. Во Скопје е изведена првата опера. Основана е филмската продукциска куќа Вардар- Филм.
 5. 5. Институт за национална историја во Скопје.
 6. 6. Во Скопје е формиран универзитетот 'Кирил и Методиј'. Формиран е Театар на Народностите.
 7. 7. Опшествена демократизација и се формираат првите работнички совети. Организирани национални институти за фолклор.
 8. 8. Снимен е првиот македонски филм-Фросина.
 9. 9. Донесен е закон за задолжително основно образование.
 10. 10. 4-6 октомври - втор македонски црковнонароден собор во Охрид. г.г.Доситеј – прв македонски архиепископ
 11. 11. Нов Устав на СФРЈ(Сојузна Федеративна Република Југославија) и СРМ(Сојузна Република Македонија). Поголеми овластувања за собранието на СРМ. СКП(Сојуз на Комунистичката партија на Југославија) - единствена политичка сила.
 12. 12. 14 декември - емитување на програмата ТВ Скопје
 13. 13. Основана МАНУ(Македонска Академија на науките и уметностите) во Скопје. 17 јули - Трет македонски црковнонароден собор во Охрид – автокефалност на МПЦ.
 14. 14. Осонован е универзитетот 'Св.Климент Охридски' во Битола.
 15. 15. Период на транзиција-премин од социјализам во капитализам. Формирани повеќе политички партии: ВМРО- ДПМНЕ, СДСМ. Прв премиер-Академик Никола Кљусев и прв претседател на Р.М.-Киро Глигоров. 15 јануари - Декларација за сувереност и независност на Р.М. донесена од Собранието. 8септември - решение за независност на Р.М. 17 ноември - првиот Устав на Р.М.

×