Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
LCD (Liquid-crystal-display )
Електрооптичките дисплеј системи користат
различен состав на течно кристални смеси.
Еден мон...
Кај современите дисплеи се применува активно
матрично адресирање кое се врши со помош на
прекинувачи од TFT(тенкослојни тр...
Течни кристали
Течни кристали
Течни кристали
Течни кристали
Течни кристали
Течни кристали
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Течни кристали

2 051 vues

Publié le

Примена на течни кристали

Publié dans : Technologie
  • Login to see the comments

Течни кристали

  1. 1. LCD (Liquid-crystal-display ) Електрооптичките дисплеј системи користат различен состав на течно кристални смеси. Еден монохроматски LCD дисплеј се состои од матрица од пиксели кои се напојуваат посебно за да и се овозможи управување со трансмисијата на секоај од нив. Така сликата кај овие дисплеи се формира од разните нијанси што ги произведуваат пикселите
  2. 2. Кај современите дисплеи се применува активно матрично адресирање кое се врши со помош на прекинувачи од TFT(тенкослојни транзистори). Така секоја течно-кристална ќелија (пиксел) си има свој транзистор кој дозволува до неа да стигне напонот или да се прекине напонот.

×