Trashegimia natyrore kombetare

Trashegimia natyrore kombetare
Punoi:Desara Balla
Ilda Loka
Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistike në vendin tonë, janë konsideruar si pjesë
tokësore dhe ujore të mbrojtura për shkak të shumëllojshmërisë biologjike të
pasurive natyrore dhe kulturore që ofrojnë. Këto zona mbrohen nga shteti dhe
numërohen rreth 384 të tilla. Ato ndahen në 6 kategori sipas rëndësisë: 4 zona
rreptësisht të mbrojtura ku përfshihen Laguna e Karavastasë (Lushnjë), Lumi i
Gashit (Tropojë), Rrajca (Librazhd) dhe Kardhiq (Gjirokastër), 11 parqe kombëtare;
300 monumente natyrore; 26 zona të menaxhuara, 4 peisazhe të mbrojtura
tokësore ose detare, si dhe 4 zona të mbrojtura resursesh. Zonat e mbrojtura zënë
një sipërfaqe të përgjithshme 109 050 ha, 10,5 % të fondit pyjor dhe 3,8 % të sip së
përgjithshme të vendit. Fillimet e zonave të mbrojtura kanë nisur që në vitin 1940
me shpalljen ose krijimin e rezervatit të parë shtetëror të gjuetisë Kune-Vain-Tale në

Lezhë
Parku natyror i Dajtit
Ndodhet në lindje të kryeqytetit të Shqipërisë dhe
ka një sipërfaqe prej 3300 ha. Ai ndodhet në pjesën
lindore të fushës se gjerë të Tiranës 26 km në lindje
të Tiranës dhe 50 km larg nga aeroporti “Nënë
Tereza”. Tipike e Parkut te Dajtit është shtrirja e
bimësisë me kate . Ky park është një zonë shumë e
frekuentuar nga pushuesit ditor. Ai konsiderohet

“Ballkoni natyror i Tiranës”. Ai ofron mundësi
akomodimi për pushuesit . Aty mund te shkohet me
teleferik , udhëtim i cili ofron një eksperience te
veçante..
Parku Kombëtar “Lugina e Valbonës”

Ka një sip prej 8000 ha dhe
konsiderohet si mrekullia e Alpeve
Shqiptare. Ndodhet 25-30 km në veriperëndim të qytetit të Bajram Currit.
Shtrihet midis majash të larta e të
thepisura të mbuluara me një kolorit
fantastik ngjyrash në çdo stinë duke
dhënë kështu imazhin e një lugine
plot labirinte dhe të papritura.
Parku Kombëtar “Thethi”
Ka një siperfaqe prej 2630 ha dhe ndodhet
në Alpet e Shqipërisë, pranë Bjeshkëve të
Nëmura. Ai ndodhet në një distancë 70 km

larg qytetit të Shkodrës dhe përshkohet nga
lumi i Thethit, me një prurje prej rreth 10001300 l/sek dhe është i pasur me troftën e
malit. Një pikë mjaft piktoreske dhe
mahnitëse është Ujëvara e Grunasit. Për tu
vlerësuar është prania e drurit relikt të lisit.
Ky përfaqëson zonën më të populluar të
vendit me rrëqebull ( linx linx ) i cili
konsiderohet specia e rrezikuar
Parku Kombëtar i Lurës

Ka një sipërfaqe prej 1280 ha dhe shtrihet në
faqen lindore të Masivit “Kurora e Lurës”.
Mjaft piktoreske këtu janë 14 liqenet
akullnajore të Lurës. Në dimër sipërfaqet e
tyre ngrijnë. Ndërsa në pjesën jugore të
parkut ndodhet “Fusha e Pelave” që ofron
pamje shumë çlodhëse, pasi ka bimësi të
larmishme me lule shumëngjyrëshe të
rrethuara nga drurë shekullorë halorë. Në
këtë park ka mundësi të mëdha për zhvillimin
e ekoturizmit.
Parku “Bredhi i Hotoves”
Bredhi i Hotovës është park kombëtar, ndodhet në jug të
Shqipërisë pak kilometra nga qyteti i Përmetit, dhe mund të cilë
sohet si mushkria natyrore e Shqipërisë Jugore. Me një shtrirje
prej 1200 hektarësh dhe një masiv të mrekullueshëm të përbërë
kryesisht nga Bredhi Maqedonas, ky park kombëtar është një
nga perlat turistike të Shqipërisë, që ofron surpriza të këndëshme
në çdo stinë të vitit, si në dimër, ku ai është i mbuluar nga dëbora
por dhe në verë ku mund të shijosh freskinë e tij.
Bredhi i Hotovës konsiderohet një nga reliket bimore mesdhetare
më të rëndësishëm në vend dhe është një nga parqet më të
mëdhenj në Ballkan me Bredh Maqedonas.
Aty përveç bredhit gjen disa lloje panjash, shkozë e zezë, ilqe,
dëllinjë e kuqe dhe e zezë, mjedër etj. Në lartësinë 800-1000
metra takohen livadhe e vende të sheshta të rrethuar nga drurë
shekullorë të përmasave të mëdha. Parku formon një kurorë të
gjelbërt gjigande me kontraste të dukshme nga njëra-tjetra. Bota
shtazore është e pasur. Nga gjitarët takohen ariu i murrmë, ujku,
dhelpra, kunadhja, derri i egër, lepuri i egër, ketri etj. Por krenaria
e këtij parku dhe përfaqësuesi tipik i tij është kaprolli, të cilin
mund ta shohësh në livadhe dhe lëndina në thellësi të pyllit.
Parku Kombëtar “Pishat e Divjakës”
Ka një sipërfaqe prej 1250 ha dhe ndodhet 5
km larg qytetit të Divjakës dhe 40 km larg
qytetit të Lushnjes. Ky park është
njëkohësisht edhe pjesë e kompleksit Laguna
e Karavastasë ndodhet nën mbrojtjen e
Konventës Ndërkombëtare të Ramsarit, që
nga viti 1994. Ky park përbën një nga
ekosistemet më të rëndësishme të gjithë
vendit. Kjo sidomos për faunën e pasur ku
përfaqësuesi më tipik është pelikani kaçurrel, i
cili zë rreth 6.4% të popullatës botërore. Ketu
ndodhet pika perendimore e folezimit te ketij
shpendi ne europe.
Biza
Pika malore e Bizës, gjendet në rrethin e Tiranës, në komunën e
Shën Gjergjit. Largësia nga kryeqyteti është 85 km. Për të shkuar
atje ndiqet itinerari Tiranë-Linzë-Qafë Priskë-Qafë Mollë-Bizë. Ajo
është një fushë karstike e ndodhur në skajin juglindor të malit me
Gropa. Fusha e Bizës shtihet në lartësinë 1.200 metra mbi nivelin
e detit. Ajo është 4 km e gjatë dhe 2 km e gjerë. Ky është një
vend mjaft i këndshëm dhe me ajër të pastër. Në perëndim fusha
ka forma të zhvillimit të fenomeneve karstike. Fusha e Bizës
përshkohet nga lumi me të njëjtin emër, i cili më pas zhduket
brenda një shpelle karstike pranë fshatit Val.
Zona e Bizës është e pasur me pyje të shumta, sidomos të
dushkut dhe ahut. Në këtë zonë gjejnë strehë kafshë të egra si
ariu i murrmë, ujku, dhitë e egra, dhelpra, lepuri i egër, derri i
egër, lakuriqet e natës, skifteri etj. Zona karakterizohet nga reshje
të konsiderueshme dëbore gjatë stinës së ftohtë.
Biza ka shërbyer edhe për shfrytëzimin e lëndës së drurit.
Gjithsesi ajo ofron kushte mjaft të favorshme natyrore edhe për
organizimin e aktiviteteve turistike ku mund të përmendim
turizmin me çadra gjatë stinës së ngrohtë, skitë në pistat
natyrore, speleologjine në shpellën e Valit etj. Zona e Bizës
përbën një park natyror, e cila ka statusin e zonës së mbrojtur me
një sipërfaqe prej 1.370 hektarë.
Lagunat e Kune – Vainit

Ky sistem lagunor dhe njëkohësisht zonë e mbrojtur
gjendet në grykëderdhjen e lumit Drin. Këtu ka shumë
shpendë ujorë dhe gjenden dy laguna, ajo e Cekës me sip
235 ha dhe e Merxhanit 77 ha. Surpriza më e këndshme
për turistin është ishulli ranor i Kunes me një sip prej 125
ha në të djathtë të deltës së Drinit. Ishulli i Kunes është i
mbuluar me një bimësi të harlisur hidrofile. Aty rriten
shkurre të gjelbërta mesdhetare, liane, shelgje, Frashëri
etj. Në këtë rajon njihen 227 lloje bimësh. Përsa i takon
faunës nga shpendët përmendim rosat e egra, fazanët,
qukapikët, karabullakët, çapkat, rosën e madhe krye kuqe
etj. Mjafton të themi se në këtë sistem lagunor gjenden 70
lloje shpendësh, 22 reptilë nga 33 që ka Shqipëria dhe 6
lloje amfibësh nga 15 që ka Shqipëria dhe disa lloje
gjitarësh. Aktivitet kryesore që mund të zhvillohen janë
observimi i shpendëve dhe eko turizmi.
1 sur 10

Recommandé

Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
84.3K vues9 diapositives
Pasurite natyrore ne shqiperi par
Pasurite natyrore ne shqiperiPasurite natyrore ne shqiperi
Pasurite natyrore ne shqiperiMerkur Sinani
73.3K vues7 diapositives
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ... par
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
84.8K vues97 diapositives
Hidrografia e trevave shqiptare par
Hidrografia e trevave shqiptareHidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptareElsa Marku
13.8K vues63 diapositives
PROJEKT tema:hekuri par
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
58K vues10 diapositives
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912) par
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)Kristjana Duni
74.4K vues71 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Lojrat popullore par
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat populloreKristina Doko
92K vues7 diapositives
Uji eshte jete par
Uji eshte jeteUji eshte jete
Uji eshte jetesonja prendi
45.4K vues10 diapositives
shkrimtaret e brezit te humbur par
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
47.5K vues12 diapositives
PROJEKT : SKENDERBEU par
PROJEKT : SKENDERBEU PROJEKT : SKENDERBEU
PROJEKT : SKENDERBEU #MesueseAurela Elezaj
72.9K vues35 diapositives
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
24.8K vues27 diapositives
Gazeta e shkolles par
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.2K vues12 diapositives

Tendances(20)

shkrimtaret e brezit te humbur par FialdoMema
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema47.5K vues
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor. par ronela hasanaj
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
ronela hasanaj24.8K vues
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre par Exhitah Vasija
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyreHumanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Humanistët më të shquar shqiptarë dhe veprat e tyre
Exhitah Vasija55.2K vues
Sëmundjet gjenetike par XhuLia Muca
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.8K vues
Pasurite natyrore te trevave shqiptare par Darla Evangjeli
Pasurite natyrore te trevave shqiptarePasurite natyrore te trevave shqiptare
Pasurite natyrore te trevave shqiptare
Darla Evangjeli61.7K vues
Figurat e rilindjes sonë kombëtare par olinuhi
Figurat e rilindjes sonë kombëtareFigurat e rilindjes sonë kombëtare
Figurat e rilindjes sonë kombëtare
olinuhi20.8K vues
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f... par xhessiana
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
Fibrat optike , lazerat , magnetet ,elektromagnetet dhe perdorimi i tyre ne f...
xhessiana3.1K vues
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore par Xheni Marku
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boteroreKontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Kontibuti i Shqipetareve ne mbrojtjen e hebrenjeve gjate luftes se 2 boterore
Xheni Marku110K vues
Te drejtat e femijeve par 22062002
Te drejtat e femijeveTe drejtat e femijeve
Te drejtat e femijeve
2206200241.3K vues
turizmi ne shqiperi par manomano46
 turizmi ne shqiperi turizmi ne shqiperi
turizmi ne shqiperi
manomano4616.1K vues
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi par Facebook
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimiElementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Elementet kimik ne trupin tone projekt kimi
Facebook76.5K vues

En vedette

Projekt gjeografie par
Projekt gjeografieProjekt gjeografie
Projekt gjeografieMatilda Gremi
23.1K vues14 diapositives
Shqiperia -slide par
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slideFre Nkly
42.9K vues21 diapositives
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore" par
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Maja
9.7K vues22 diapositives
Projekt gjeografi par
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografiUeda Rrukaj
20.8K vues5 diapositives
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisMarinela Abedini
33.3K vues36 diapositives
Projekt ne guide turistike par
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistikeAnisa 19
47.2K vues16 diapositives

En vedette(18)

Shqiperia -slide par Fre Nkly
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly42.9K vues
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore" par Maja
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Gjeografi: "Zonat e mbrojtura natyrore"
Maja 9.7K vues
Projekt gjeografi par Ueda Rrukaj
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
Ueda Rrukaj20.8K vues
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis par Marinela Abedini
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te ShqiperisProjekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Projekt Gjeografi - Turizmi ne Jug te Shqiperis
Marinela Abedini33.3K vues
Projekt ne guide turistike par Anisa 19
Projekt ne guide turistikeProjekt ne guide turistike
Projekt ne guide turistike
Anisa 1947.2K vues
Shqiperia par koralda
ShqiperiaShqiperia
Shqiperia
koralda19.2K vues
Trashëgimia kulturore natyrore par alban1shabani
Trashëgimia kulturore natyroreTrashëgimia kulturore natyrore
Trashëgimia kulturore natyrore
alban1shabani2.6K vues
Dasma shqiptare, klasa 8 par elasuela1
Dasma shqiptare, klasa 8Dasma shqiptare, klasa 8
Dasma shqiptare, klasa 8
elasuela110.1K vues
traditat dhe zakonet shkodrane par Eva Kajushi
traditat dhe zakonet shkodranetraditat dhe zakonet shkodrane
traditat dhe zakonet shkodrane
Eva Kajushi51K vues
Veshjet tradicionale te Shqiperise par Diana Lamaj
Veshjet tradicionale te ShqiperiseVeshjet tradicionale te Shqiperise
Veshjet tradicionale te Shqiperise
Diana Lamaj40.8K vues
Piramida Ushqimore par Kejti Cela
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
Kejti Cela9.1K vues
Rajoni perendimor i Shqiperise par inescela
Rajoni perendimor i ShqiperiseRajoni perendimor i Shqiperise
Rajoni perendimor i Shqiperise
inescela15.7K vues
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike par AgonHashani
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historikePunim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
Punim seminarik: Ruajtja e trashegimisë historike
AgonHashani5.2K vues
Projekt gjeografi par Dé Šarã
Projekt gjeografiProjekt gjeografi
Projekt gjeografi
Dé Šarã8.2K vues
Zhvillimi ekonomik shqiptar par Bleona Çoba
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Bleona Çoba22.6K vues

Similaire à Trashegimia natyrore kombetare

PROJEKT TEKNIK !!! par
PROJEKT TEKNIK !!!PROJEKT TEKNIK !!!
PROJEKT TEKNIK !!!#MesueseAurela Elezaj
3.2K vues42 diapositives
Bukurite e natyres shqiptare par
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptareMegi Braka
2.8K vues30 diapositives
Parku kombetar i Dajtit par
Parku kombetar i DajtitParku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i DajtitKe Keiss
7.8K vues6 diapositives
Gjeo par
GjeoGjeo
GjeoKlajdi Shera
1.3K vues6 diapositives
Laguna e Nartes par
Laguna e NartesLaguna e Nartes
Laguna e NartesErvis Leçi
3.6K vues19 diapositives
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE par
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE
FLORA DHE FAUNA NE SHQIPERI DHE KOSOVE #MesueseAurela Elezaj
10.1K vues7 diapositives

Similaire à Trashegimia natyrore kombetare(20)

Bukurite e natyres shqiptare par Megi Braka
Bukurite e natyres shqiptareBukurite e natyres shqiptare
Bukurite e natyres shqiptare
Megi Braka2.8K vues
Parku kombetar i Dajtit par Ke Keiss
Parku kombetar i DajtitParku kombetar i Dajtit
Parku kombetar i Dajtit
Ke Keiss7.8K vues
Ujerat e kripera dhe te embla par Saimir Dine
Ujerat e kripera dhe te emblaUjerat e kripera dhe te embla
Ujerat e kripera dhe te embla
Saimir Dine5.2K vues
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare par Ardit Nexhipi
Pasuritë natyrore të trevave ShqiptarePasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Pasuritë natyrore të trevave Shqiptare
Ardit Nexhipi2.1K vues
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes par Fatjon Cane
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Reportazh per parkun kombetar te Qafe Shtamaes
Fatjon Cane450 vues
Projekt gjeografie klasa 9 par S Gashi
Projekt gjeografie klasa 9Projekt gjeografie klasa 9
Projekt gjeografie klasa 9
S Gashi22.9K vues
Natyra shqiptare par Megi Braka
Natyra shqiptareNatyra shqiptare
Natyra shqiptare
Megi Braka7.4K vues
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme par Niku Clash Niku
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e MesmeProjekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Projekt biologji bota bimore dhe bota shtazore ne Shqiperine e Mesme
Niku Clash Niku16.4K vues
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME par Niku Clash Niku
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESMEPROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME
PROJEKT BIOLOGJI BOTA BIMORE DHE BOTA SHTAZORE NE SHQIPERINE E MESME
Niku Clash Niku2K vues
Flora dhe fauna par sara7991
Flora dhe faunaFlora dhe fauna
Flora dhe fauna
sara799112.4K vues
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz) par Denisa Caushi
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Rajoni Jugor i Republikes se Shqiperis (Analiz)
Denisa Caushi7.7K vues

Trashegimia natyrore kombetare

 • 2. Zonat e mbrojtura natyrore dhe turistike në vendin tonë, janë konsideruar si pjesë tokësore dhe ujore të mbrojtura për shkak të shumëllojshmërisë biologjike të pasurive natyrore dhe kulturore që ofrojnë. Këto zona mbrohen nga shteti dhe numërohen rreth 384 të tilla. Ato ndahen në 6 kategori sipas rëndësisë: 4 zona rreptësisht të mbrojtura ku përfshihen Laguna e Karavastasë (Lushnjë), Lumi i Gashit (Tropojë), Rrajca (Librazhd) dhe Kardhiq (Gjirokastër), 11 parqe kombëtare; 300 monumente natyrore; 26 zona të menaxhuara, 4 peisazhe të mbrojtura tokësore ose detare, si dhe 4 zona të mbrojtura resursesh. Zonat e mbrojtura zënë një sipërfaqe të përgjithshme 109 050 ha, 10,5 % të fondit pyjor dhe 3,8 % të sip së përgjithshme të vendit. Fillimet e zonave të mbrojtura kanë nisur që në vitin 1940 me shpalljen ose krijimin e rezervatit të parë shtetëror të gjuetisë Kune-Vain-Tale në Lezhë
 • 3. Parku natyror i Dajtit Ndodhet në lindje të kryeqytetit të Shqipërisë dhe ka një sipërfaqe prej 3300 ha. Ai ndodhet në pjesën lindore të fushës se gjerë të Tiranës 26 km në lindje të Tiranës dhe 50 km larg nga aeroporti “Nënë Tereza”. Tipike e Parkut te Dajtit është shtrirja e bimësisë me kate . Ky park është një zonë shumë e frekuentuar nga pushuesit ditor. Ai konsiderohet “Ballkoni natyror i Tiranës”. Ai ofron mundësi akomodimi për pushuesit . Aty mund te shkohet me teleferik , udhëtim i cili ofron një eksperience te veçante..
 • 4. Parku Kombëtar “Lugina e Valbonës” Ka një sip prej 8000 ha dhe konsiderohet si mrekullia e Alpeve Shqiptare. Ndodhet 25-30 km në veriperëndim të qytetit të Bajram Currit. Shtrihet midis majash të larta e të thepisura të mbuluara me një kolorit fantastik ngjyrash në çdo stinë duke dhënë kështu imazhin e një lugine plot labirinte dhe të papritura.
 • 5. Parku Kombëtar “Thethi” Ka një siperfaqe prej 2630 ha dhe ndodhet në Alpet e Shqipërisë, pranë Bjeshkëve të Nëmura. Ai ndodhet në një distancë 70 km larg qytetit të Shkodrës dhe përshkohet nga lumi i Thethit, me një prurje prej rreth 10001300 l/sek dhe është i pasur me troftën e malit. Një pikë mjaft piktoreske dhe mahnitëse është Ujëvara e Grunasit. Për tu vlerësuar është prania e drurit relikt të lisit. Ky përfaqëson zonën më të populluar të vendit me rrëqebull ( linx linx ) i cili konsiderohet specia e rrezikuar
 • 6. Parku Kombëtar i Lurës Ka një sipërfaqe prej 1280 ha dhe shtrihet në faqen lindore të Masivit “Kurora e Lurës”. Mjaft piktoreske këtu janë 14 liqenet akullnajore të Lurës. Në dimër sipërfaqet e tyre ngrijnë. Ndërsa në pjesën jugore të parkut ndodhet “Fusha e Pelave” që ofron pamje shumë çlodhëse, pasi ka bimësi të larmishme me lule shumëngjyrëshe të rrethuara nga drurë shekullorë halorë. Në këtë park ka mundësi të mëdha për zhvillimin e ekoturizmit.
 • 7. Parku “Bredhi i Hotoves” Bredhi i Hotovës është park kombëtar, ndodhet në jug të Shqipërisë pak kilometra nga qyteti i Përmetit, dhe mund të cilë sohet si mushkria natyrore e Shqipërisë Jugore. Me një shtrirje prej 1200 hektarësh dhe një masiv të mrekullueshëm të përbërë kryesisht nga Bredhi Maqedonas, ky park kombëtar është një nga perlat turistike të Shqipërisë, që ofron surpriza të këndëshme në çdo stinë të vitit, si në dimër, ku ai është i mbuluar nga dëbora por dhe në verë ku mund të shijosh freskinë e tij. Bredhi i Hotovës konsiderohet një nga reliket bimore mesdhetare më të rëndësishëm në vend dhe është një nga parqet më të mëdhenj në Ballkan me Bredh Maqedonas. Aty përveç bredhit gjen disa lloje panjash, shkozë e zezë, ilqe, dëllinjë e kuqe dhe e zezë, mjedër etj. Në lartësinë 800-1000 metra takohen livadhe e vende të sheshta të rrethuar nga drurë shekullorë të përmasave të mëdha. Parku formon një kurorë të gjelbërt gjigande me kontraste të dukshme nga njëra-tjetra. Bota shtazore është e pasur. Nga gjitarët takohen ariu i murrmë, ujku, dhelpra, kunadhja, derri i egër, lepuri i egër, ketri etj. Por krenaria e këtij parku dhe përfaqësuesi tipik i tij është kaprolli, të cilin mund ta shohësh në livadhe dhe lëndina në thellësi të pyllit.
 • 8. Parku Kombëtar “Pishat e Divjakës” Ka një sipërfaqe prej 1250 ha dhe ndodhet 5 km larg qytetit të Divjakës dhe 40 km larg qytetit të Lushnjes. Ky park është njëkohësisht edhe pjesë e kompleksit Laguna e Karavastasë ndodhet nën mbrojtjen e Konventës Ndërkombëtare të Ramsarit, që nga viti 1994. Ky park përbën një nga ekosistemet më të rëndësishme të gjithë vendit. Kjo sidomos për faunën e pasur ku përfaqësuesi më tipik është pelikani kaçurrel, i cili zë rreth 6.4% të popullatës botërore. Ketu ndodhet pika perendimore e folezimit te ketij shpendi ne europe.
 • 9. Biza Pika malore e Bizës, gjendet në rrethin e Tiranës, në komunën e Shën Gjergjit. Largësia nga kryeqyteti është 85 km. Për të shkuar atje ndiqet itinerari Tiranë-Linzë-Qafë Priskë-Qafë Mollë-Bizë. Ajo është një fushë karstike e ndodhur në skajin juglindor të malit me Gropa. Fusha e Bizës shtihet në lartësinë 1.200 metra mbi nivelin e detit. Ajo është 4 km e gjatë dhe 2 km e gjerë. Ky është një vend mjaft i këndshëm dhe me ajër të pastër. Në perëndim fusha ka forma të zhvillimit të fenomeneve karstike. Fusha e Bizës përshkohet nga lumi me të njëjtin emër, i cili më pas zhduket brenda një shpelle karstike pranë fshatit Val. Zona e Bizës është e pasur me pyje të shumta, sidomos të dushkut dhe ahut. Në këtë zonë gjejnë strehë kafshë të egra si ariu i murrmë, ujku, dhitë e egra, dhelpra, lepuri i egër, derri i egër, lakuriqet e natës, skifteri etj. Zona karakterizohet nga reshje të konsiderueshme dëbore gjatë stinës së ftohtë. Biza ka shërbyer edhe për shfrytëzimin e lëndës së drurit. Gjithsesi ajo ofron kushte mjaft të favorshme natyrore edhe për organizimin e aktiviteteve turistike ku mund të përmendim turizmin me çadra gjatë stinës së ngrohtë, skitë në pistat natyrore, speleologjine në shpellën e Valit etj. Zona e Bizës përbën një park natyror, e cila ka statusin e zonës së mbrojtur me një sipërfaqe prej 1.370 hektarë.
 • 10. Lagunat e Kune – Vainit Ky sistem lagunor dhe njëkohësisht zonë e mbrojtur gjendet në grykëderdhjen e lumit Drin. Këtu ka shumë shpendë ujorë dhe gjenden dy laguna, ajo e Cekës me sip 235 ha dhe e Merxhanit 77 ha. Surpriza më e këndshme për turistin është ishulli ranor i Kunes me një sip prej 125 ha në të djathtë të deltës së Drinit. Ishulli i Kunes është i mbuluar me një bimësi të harlisur hidrofile. Aty rriten shkurre të gjelbërta mesdhetare, liane, shelgje, Frashëri etj. Në këtë rajon njihen 227 lloje bimësh. Përsa i takon faunës nga shpendët përmendim rosat e egra, fazanët, qukapikët, karabullakët, çapkat, rosën e madhe krye kuqe etj. Mjafton të themi se në këtë sistem lagunor gjenden 70 lloje shpendësh, 22 reptilë nga 33 që ka Shqipëria dhe 6 lloje amfibësh nga 15 që ka Shqipëria dhe disa lloje gjitarësh. Aktivitet kryesore që mund të zhvillohen janë observimi i shpendëve dhe eko turizmi.

Notes de l'éditeur

 1. In Slide Show mode, click the arrow to enter the PowerPoint Getting Started Center.