Interneti

V
UNIVERSITETI I PRISHTINES “HASAN PRISHTINA”
FAKULTETI I EDUKIMIT
LËNDA: Kibernetikë Pedagogjik TEMA: Interneti
PROF:Kyvete SHATRI PUNOI:Vjosa Shala
Çka është internet?
• Interneti është sistemi i rrjeteve kompjuterike të ndërlidhur që përdor Suitën
e Protokollit të Internetit (TCP/IP) për të lidhur miliarda pajisje në të gjithë
botën. Ai është një rrjet i rrjeteve që përbëhet nga miliona rrjete private,
publike, akademike, biznese, dhe qeveritare, me fushëveprim lokal deri në
global, të lidhura nga një koleksion i gjerë elektronik, wireless, dhe
teknologjitë e rrjeteve optike. Interneti mbart një gamë të gjerë të burimeve
të informacionit dhe shërbimeve, të tilla si dokumentet e ndërlidhura
hypertext dhe aplikacionet e World Wide Web (WWW), posta elektronike
Interneti
Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje
infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter
nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter
mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me
kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne
permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si
protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per
t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një
model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij
HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej
menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes internetit .
Dallimi në mes World Wide (WWWW) dhe Internet-it
Rrjete informative
LAN(Local Area Network)
MAN(Metropolitian Area Network)
Client/Server
Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)
Funksionimi i internetit
Të gjithë i keni dëgjuarfjalët URL dhe WWW. Por, ç’do tëthonë këto fjalë? URL –
UniformResource Locators s’është asgjë tjetër,por vetëm adresë e një faqeje
nëinternet që përmban informacionin e
shkëmbyer standard të shprehur meHttp:// (HyperText Transfer Protocol),që ju e
shkruani në çdo adresë që donita shihni ne Internet. Hypertext do tëthotë një tekst i
regjistruar në një forme elektronike me lidhje referative ndërmjet faqeve.
Si ndikon në jetën e fëmijëve përdorimi i tepruar i internetit?
Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re një lloj“ekspansioni” i internetit te fëmijët, ku
një vend të rëndësishëm zënë rrjetet sociale e lojrat virtuale. Këto mbartin një rrezik të mundshëm që
lidhet me varësinë e shfaqur e shpesh të pakontrolluar. Interneti është shndërruar në infrastrukturën
bazë të shoqërisë moderne, duke pasur për funksion kryesor atë të komunikimit. Informacioni që
qarkullon në internet, në pjesën më të madhe të rasteve, është falas. Por, ky mjet komunikimi mund të
çojë edhe në ndryshime të perceptimit të fëmijëve për mjedisin shoqëror, shoqëruar edhe me rrezikun
e ndryshimeve në sjelljen shoqërore. Fëmijët falë lundrimit në internet, edhe në rastet kur orientohen
nga të rriturit, sërish rrezikojnë të bien pre e keqinformimit, plagjiaturës, por edhe dembelizmit, ku
punakërkimore reduktohet vetëm në një “klik”
1 sur 7

Recommandé

interneti par
internetiinterneti
internetiIzaura Xhumari
29.4K vues12 diapositives
Historiku i internetit par
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit Zamira Hodaj
16.8K vues10 diapositives
Struktura e internetit par
Struktura e internetitStruktura e internetit
Struktura e internetitKreshnik Shahini
2.5K vues11 diapositives
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik par
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit KibernetikDetyre Kursi - Siguria ndaj Krimit Kibernetik
Detyre Kursi - Siguria ndaj Krimit KibernetikDurim Hysa
1.8K vues20 diapositives
Siguria ne internet par
Siguria ne internetSiguria ne internet
Siguria ne internetRinorbislimi
5.7K vues11 diapositives
Projekt ne TIK par
Projekt ne TIKProjekt ne TIK
Projekt ne TIKAnisa 19
58.6K vues8 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Leksioni 10 rrjetet kompjuterike par
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterikeXhendris Ismaili
6.8K vues9 diapositives
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre par
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDetyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDurim Hysa
414 vues16 diapositives
Projekt ne informatike par
Projekt ne informatikeProjekt ne informatike
Projekt ne informatikeNA XXXXXXXXXXXXX
7K vues15 diapositives
Hebrenjtë në Shqipëri par
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
39.1K vues13 diapositives
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave par
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveEGLI TAFA
12.8K vues16 diapositives
Interneti par
Interneti Interneti
Interneti Akademia Virtuale
5.7K vues59 diapositives

Tendances(20)

Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre par Durim Hysa
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDetyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Durim Hysa414 vues
Hebrenjtë në Shqipëri par DonikaLici
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
DonikaLici39.1K vues
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave par EGLI TAFA
Histori dhe zhvillimi i kompjuteraveHistori dhe zhvillimi i kompjuterave
Histori dhe zhvillimi i kompjuterave
EGLI TAFA12.8K vues
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone par Jugerta Poçi
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten toneTeknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Teknologjia, ndikimi i saj ne jeten tone
Jugerta Poçi32.1K vues
Nje bote-me-dhe-pa-teknologji par axheta axheta
Nje bote-me-dhe-pa-teknologjiNje bote-me-dhe-pa-teknologji
Nje bote-me-dhe-pa-teknologji
axheta axheta487 vues
Bazat e te dhenave par Menaxherat
Bazat e te dhenaveBazat e te dhenave
Bazat e te dhenave
Menaxherat23.2K vues
Bazat e Te Dhenave - ACCESS par Ajla Hasani
Bazat e Te Dhenave - ACCESSBazat e Te Dhenave - ACCESS
Bazat e Te Dhenave - ACCESS
Ajla Hasani87.8K vues
Fibrat optike par Olti OTo
Fibrat optike Fibrat optike
Fibrat optike
Olti OTo50.1K vues

Similaire à Interneti

aftesia ne rrjet par
aftesia ne rrjetaftesia ne rrjet
aftesia ne rrjetAndiMuka1
5 vues5 diapositives
Informatik par
InformatikInformatik
InformatikSuelaTosuni
40 vues10 diapositives
Interneti dhe Web par
Interneti dhe WebInterneti dhe Web
Interneti dhe WebJetmiraYmeralilaj
119 vues6 diapositives
Detyra ne komunikim, anida rroshi par
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiAnida Rroshi
22.9K vues20 diapositives
Puna me internet (Komunikimet) par
Puna me internet (Komunikimet)Puna me internet (Komunikimet)
Puna me internet (Komunikimet)LeonitaLikaj1
35 vues14 diapositives
Kastriot Blakaj par
Kastriot BlakajKastriot Blakaj
Kastriot BlakajUBT - Higher Education Institution
301 vues8 diapositives

Similaire à Interneti(20)

Detyra ne komunikim, anida rroshi par Anida Rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshiDetyra ne komunikim, anida rroshi
Detyra ne komunikim, anida rroshi
Anida Rroshi22.9K vues
Universiteti ukshin hoti (1) par albanamorina
Universiteti ukshin hoti (1)Universiteti ukshin hoti (1)
Universiteti ukshin hoti (1)
albanamorina83 vues
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë) par fatonbajrami1
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
fatonbajrami123.3K vues
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut par Xhejni Tanku
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-utTeknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Xhejni Tanku735 vues
Tenkologjia e mesimdhenies par seada
Tenkologjia e mesimdheniesTenkologjia e mesimdhenies
Tenkologjia e mesimdhenies
seada11.1K vues
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet... par Shpejtim Rudi
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Punim seminarik sistemet informative –sistemi informatik dhe siguria në rrjet...
Shpejtim Rudi24.5K vues
Informatika e biznesit java12(1) par coupletea
Informatika e biznesit  java12(1)Informatika e biznesit  java12(1)
Informatika e biznesit java12(1)
coupletea802 vues

Interneti

 • 1. UNIVERSITETI I PRISHTINES “HASAN PRISHTINA” FAKULTETI I EDUKIMIT LËNDA: Kibernetikë Pedagogjik TEMA: Interneti PROF:Kyvete SHATRI PUNOI:Vjosa Shala
 • 2. Çka është internet? • Interneti është sistemi i rrjeteve kompjuterike të ndërlidhur që përdor Suitën e Protokollit të Internetit (TCP/IP) për të lidhur miliarda pajisje në të gjithë botën. Ai është një rrjet i rrjeteve që përbëhet nga miliona rrjete private, publike, akademike, biznese, dhe qeveritare, me fushëveprim lokal deri në global, të lidhura nga një koleksion i gjerë elektronik, wireless, dhe teknologjitë e rrjeteve optike. Interneti mbart një gamë të gjerë të burimeve të informacionit dhe shërbimeve, të tilla si dokumentet e ndërlidhura hypertext dhe aplikacionet e World Wide Web (WWW), posta elektronike
 • 4. Interneti eshte rrjet masiv qe perbehet nga rrjetet tjera,pra nje infrastrukture e rrjeteve kompjuterike.Ai lidh miliona kompjuter nga gjithe globi duke formuar nje rrjet te tille ku secili kompjuter mund te komunikoje me kompjuterin tjeter kudo ne bote,me kusht qe te dy jane te lidhur ne internet. Informatat qe udhetojne permes internetit shfrytezojne llojllojshmeri gjuesh te njohura si protokolle.Ne anen tjeter World Wide Web eshte nje menyre per t'iu qasur informatave permes mediumit te internetit.Eshte pra një model qe ndertohen mbi internetin dhe qe perdor protokollin e tij HTTP per transmetimin e shenimeve.Web-i eshte vetem nje prej menyrave qe informacionet mund te shfrytezohen permes internetit . Dallimi në mes World Wide (WWWW) dhe Internet-it
 • 5. Rrjete informative LAN(Local Area Network) MAN(Metropolitian Area Network) Client/Server Puna e kompjutereve te lidhur ne grup (Workgroup)
 • 6. Funksionimi i internetit Të gjithë i keni dëgjuarfjalët URL dhe WWW. Por, ç’do tëthonë këto fjalë? URL – UniformResource Locators s’është asgjë tjetër,por vetëm adresë e një faqeje nëinternet që përmban informacionin e shkëmbyer standard të shprehur meHttp:// (HyperText Transfer Protocol),që ju e shkruani në çdo adresë që donita shihni ne Internet. Hypertext do tëthotë një tekst i regjistruar në një forme elektronike me lidhje referative ndërmjet faqeve.
 • 7. Si ndikon në jetën e fëmijëve përdorimi i tepruar i internetit? Gjatë viteve të fundit, në vendin tonë është vënë re një lloj“ekspansioni” i internetit te fëmijët, ku një vend të rëndësishëm zënë rrjetet sociale e lojrat virtuale. Këto mbartin një rrezik të mundshëm që lidhet me varësinë e shfaqur e shpesh të pakontrolluar. Interneti është shndërruar në infrastrukturën bazë të shoqërisë moderne, duke pasur për funksion kryesor atë të komunikimit. Informacioni që qarkullon në internet, në pjesën më të madhe të rasteve, është falas. Por, ky mjet komunikimi mund të çojë edhe në ndryshime të perceptimit të fëmijëve për mjedisin shoqëror, shoqëruar edhe me rrezikun e ndryshimeve në sjelljen shoqërore. Fëmijët falë lundrimit në internet, edhe në rastet kur orientohen nga të rriturit, sërish rrezikojnë të bien pre e keqinformimit, plagjiaturës, por edhe dembelizmit, ku punakërkimore reduktohet vetëm në një “klik”