Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Разказвачество   Преглед на историите:Великите разказвачи от древните   шамани до сценаристите            ...
СЕРВАНТЕС            “Дон Кихот де ла Манча” на Сервантес (17 в.) е наистина необикновена творба, която бележи...
МОРАЛ И така литературата започвада се интересува от вътрешния свят на човека:   неговата позиция спрямо идеалите и обще...
БАСНИ       Древността има своя робЕзоп, Средните векове- лисицата от “Роман за Ренар”, но вероятно най- четените б...
ЕСЕ    С Монтен („Опити“) и неговите  есета вече навлизаме в една по- лична територия. Място, където човек изтъкава ...
ОСТРОВ          От откриването на Америка  и последвалата колонизацията, в литературата  навлиза нова метафора...
ЕНЦИКЛОПЕДИЯ                   Нокакто винаги пътешествието не е само географско, а и   познавателно....
НЕКА ВИ РАЗКАЖА...          Само че да се постигне изчерпателност далеч не е лесно,както свидетелства “Животът ...
БУРЖОАЗИЯТА  Дидро е един от първите, които вярват, чепознанието трябва да не е скрито в писаниятана алхимиците, свещениц...
ФИЛОСОФИЯ              За дапокажат колко негостоприемен и жесток, но в крайна сметка справедлив, е светът п...
ГОТИКА         В противовес на наивнитегерои от тези романи, са героите на готиката, които се   отличават с ост...
ОСТИН         „Абатството Нортангър“, една от най- забавните книги на Джейн Остин, е именнопародия на готическия р...
РОМАН        Заражда се романът всъвременния си облик на немерена реч. Смесот поезия, разсъждения, описания, тази н...
СЕРИЯ        Да издаваш вестници въвВеликобритания през 1800 г. не било евтино.Данъци! Затова издателите ги предста...
НОВЕЛА        Все още на популярностсе радва друг кратък жанр- новелите (Балзак, Флобер, Юго, Стендал, Мюсе, Жорж...
БУРНИ УСТРЕМИКазват, че 19-ти век е векът на Театъра, не само на сцената, но и в човешките отношения.   Драматичната съ...
РОМАНТИЗЪМ                  Заидеалите си дейно се борят и романтиците. Зародило  се в Германия (Гьоте...
ПРИКАЗКАТА              Братя  Грим се опитват да изградят немскатаидентичност чрез приказката. Жестокостта...
УАЙЛД        По техен модел ОскарУайлд („Портретът на Дориан Грей“) създава и   своите жестоки, но красиви прика...
РЕАЛИЗЪМ             Но в същото  време, от съдбата на принцовете и техните славни битки и вълнения, авторов...
ИНДИВИДЪТ              През 19-   ти век, писателите продължават да се фокусират върху историята на един ч...
ДИКЕНС          Чарлс Дикенс, повече от всеки друг романист предизвиква спорове относно значението на произведе...
ДЮМА        Сред любимите световниавтори, не само от онова време, е и Александър  Дюма. “Тримата мускетари” разка...
БАЛЗАК       Със съдба не по- малкоизпълнена с перипетии от тези на дикенсовите  сирачетата, Балзак не случайно съ...
ФЛОБЕР        Литературата черпи все  по- голямо вдъхновение от науката итехническия прогрес. Така например, Фло...
ЖАНРОВЕ          Разнообразие имане само по отношение на съдържанието, но ина формите. Популярен става приключенс...
САЙ-ФАЙ          Научната фантастика е скорошен жанр, но привлекателността му не  страда от липса на въображени...
ВЕРН      Жул Верн („Двадесет хилядилевги под водата“) описва с възторг чудесните нови светове, които очакват човече...
УЕЛС      Докато Хърбърт Уелс смята, черолята на литературата е да изследва идеите и как обществото се справя с новос...
ХОЛМС        Малко известен факт е, че и сърАртър Конан Дойл започва кариерата си с писане на   научни романси,...
Пишете ми на:lila_dee@abv.bg
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

0

Partager

Télécharger pour lire hors ligne

Разказвачество: Модерност и Модернизъм (18-ти и 19-ти век) | част 4

Télécharger pour lire hors ligne

Тук ще се запознаете с един от най- динамичните периоди, но ако искате да имате поглед върху цялостната история, посетете сайта http://wp.me/5e73O

Или започнете отначало!
Първа част: http://www.slideshare.net/why_lady/1-15359506
Втора част: http://www.slideshare.net/why_lady/2-15445165
Трета част: http://www.slideshare.net/why_lady/3-15550747
Пета (последна) част: http://www.slideshare.net/why_lady/20-21-5

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir
 • Soyez le premier à aimer ceci

Разказвачество: Модерност и Модернизъм (18-ти и 19-ти век) | част 4

 1. 1. Разказвачество Преглед на историите:Великите разказвачи от древните  шамани до сценаристите Част 4
 2. 2. СЕРВАНТЕС “Дон Кихот де ла Манча” на Сервантес (17 в.) е наистина необикновена творба, която бележи края на една епоха в светогледа и творчеството на тогавашния човек. Не случайно лудостта на благородния дон Кихот се захранва не отдруго, а от романите, които той така обича дачете. Книгата е синтез на предшестващите я романи: пасторален, рицарски и приключенски.
 3. 3. МОРАЛ И така литературата започвада се интересува от вътрешния свят на човека: неговата позиция спрямо идеалите и обществото, и как се формира характера му. Ето и какви са размислите на французина Ларошфуко, автор на „Максими“ и чест посетител на салоните от онова време:„Искреността е откритост на сърцето. Намира се у много малко хора; тази, която виждаме обикновено е фино прикритие, за да се спечели доверието на другите.“
 4. 4. БАСНИ Древността има своя робЕзоп, Средните векове- лисицата от “Роман за Ренар”, но вероятно най- четените басни са тези на Лафонтен. Те позволяват чрез животинските образи да се направи остра сатира.
 5. 5. ЕСЕ С Монтен („Опити“) и неговите есета вече навлизаме в една по- лична територия. Място, където човек изтъкава собствените си истории, с мисъл заприятелството, самотата, смъртта и още много други.
 6. 6. ОСТРОВ От откриването на Америка и последвалата колонизацията, в литературата навлиза нова метафора- островът. Всичко започваможе би с „Утопия“ (1516 г.) на сър Томас Мур- разказ за идеалното общество. Шекспир също го използва в„Бурята“, но 18-ти век развива най- пълно идеята. По- известни примери са историята на корабокрушенеца „Робинзон Крузо“ на Даниел Дефо (1719 г.), коятопредлага критика на отношенията на завоевателя със заварените населения в лицето на Петкан. Подобна сатира е и „Пътешествията на Гъливер“ (1720- те) на Джонатан Суифт.
 7. 7. ЕНЦИКЛОПЕДИЯ Нокакто винаги пътешествието не е само географско, а и познавателно. Публикуван анонимно като “Енциклопедията”, този огромен труд на Дидро и компания (18 в.) се явява заплаха за институциите. Дотогава религиозните книги претендирали за изчерпателност. Но неизследваните територии начовешкото познание подтикват любознателните да се запитат какво всъщност знаем. Също, много от философите на Просвещението, като Русо и Волтер, се занимават с въпроса за обществения договор и отношения.
 8. 8. НЕКА ВИ РАЗКАЖА... Само че да се постигне изчерпателност далеч не е лесно,както свидетелства “Животът и възгледите наТристрам Шанди, джентълмен” (1759-67 г.) на Лорънс Стърн: толкова истории има да се разкажат, че едвам стигаме до раждането на главния герой.
 9. 9. БУРЖОАЗИЯТА Дидро е един от първите, които вярват, чепознанието трябва да не е скрито в писаниятана алхимиците, свещениците и майсторите наразлични занаяти, а достъпно за всеки. Затова използва разказвачество, наред с философските и социалните си знания, за дапредизвика умовете на читателите си. Заедно с Бомарше („Севилският бръснар“) дава началото на буржоазната драма („Фаталистът Жак “, „Племенникът на Рамо“). Пише и романи („Монахинята“, „Недискретните бижута“).
 10. 10. ФИЛОСОФИЯ За дапокажат колко негостоприемен и жесток, но в крайна сметка справедлив, е светът по онова време, доста писатели избират да разкажат историята на един чист и непокварен герой, най- често сирак, който минава през редица изпитания, но запазва същността си. Така набял свят излизат съдбите на Клариса (Самюел Ричардсън) и Кандид (Волтер). За разлика от тях подлите и измамни- Ребека (Дафни дю Морие), Том Джоунс (Хенри Филдинг) ивиконт дьо Валмон (Пиер Шодерло дьо Лакло, „Опасни връзки“) играят на губещата страна.
 11. 11. ГОТИКА В противовес на наивнитегерои от тези романи, са героите на готиката, които се отличават с остроумие, мелодраматичност и мрачност, досущ като местата, които обитават. Жанрът си играе с контраста между висока и ниска литература (псевдо-епос), между светлина и сянка, между невинност и зловещост. Като се започне със „Замъкът Отранто“ (1764 г.) на Хорас Уолпоул,жанрът ни дава най- плашещите чудовища и до днес. Независимо дали ужасът има човешка форма като при „Жустин“ на Маркиз дьо Сад (1791 г.), „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“на Робърт Луис Стивънсън (1886 г.) и „Франкенщайн“ на Мери Шели; или е от друг вид като „Дракула“ на Брам Стокър.
 12. 12. ОСТИН „Абатството Нортангър“, една от най- забавните книги на Джейн Остин, е именнопародия на готическия роман. Оттам е цитатът „Всеки човек, независимо дали е мъж, или жена, ако неизпитва удоволствие от хубавия роман, положително е непоносим глупак“. Но „Гордост и предразсъдъци“определя представите ни за начина, по който мечтаемза любовта днес. Не просто гръм, който ни поразява и ни води до битка с външния („Ромео и Жулиета“) и абстрактен („Роман за розата“) свят, а продължаващ процес на опознаване на сърцето и характера налюбимия, който ни прави по- добри. Накрая двойката заедно постига хармония със себе си, което е определящо, за да ги приеме и обществото.
 13. 13. РОМАН Заражда се романът всъвременния си облик на немерена реч. Смесот поезия, разсъждения, описания, тази нова форма позволява по- голяма свобода на мисълта и еклектичност. Затова и романътбързо се превръща в главния и предпочитан литературен жанр.
 14. 14. СЕРИЯ Да издаваш вестници въвВеликобритания през 1800 г. не било евтино.Данъци! Затова издателите ги представяли запамфлети, които били с по- голям формат. Но с какво да запълнят оставащото място след новините? За да занимават читателите бил измислен сериализираният роман, който не след дълго се превръща в индустрия. Даниел Дефо, Джонатан Суифт водят началото си от тези творчески и много конкурентни работилници.
 15. 15. НОВЕЛА Все още на популярностсе радва друг кратък жанр- новелите (Балзак, Флобер, Юго, Стендал, Мюсе, Жорж Санд, Мериме, Мопасан).
 16. 16. БУРНИ УСТРЕМИКазват, че 19-ти век е векът на Театъра, не само на сцената, но и в човешките отношения. Драматичната съдба на младежите, последвали примера от “Страданията намладия Вертер”, е само един от примерите: да жертваш живота си в замяна на идеалите.
 17. 17. РОМАНТИЗЪМ Заидеалите си дейно се борят и романтиците. Зародило се в Германия (Гьоте), романтичното течение включва в редиците си писатели като Виктор Юго („Клетниците“), лорд Байрон, Новалис и Пушкин („Евгени Онегин“). Романтизъм се занимава с теми, които са отвъд: отвъд разума (чувства, мистицизъм, съдба, мирова скръб), отвъд реалността, отвъдграниците (свобода, екзотика, равенство). Гради се наантагонизма (възвишено и деформирано, като готика и Квазимодо). Има интерес към приказката ( братя Грим), и поставя изкуствата над науките.
 18. 18. ПРИКАЗКАТА Братя Грим се опитват да изградят немскатаидентичност чрез приказката. Жестокостта на историите, събрали човешката мъка от поколения назад, би смразила кръвта на всекиго. В приказките (Перо, братя Грим,Ханс- Кристиян Андерсен) се съдържа също инатрупаната мъдрост. И двама други известни писатели я използват като материал за „сериозна“, дори шокираща литература- Хофман и По.
 19. 19. УАЙЛД По техен модел ОскарУайлд („Портретът на Дориан Грей“) създава и своите жестоки, но красиви приказки “Щастливият принц и други истории“ (1888) и „Къщата на наровете“. А пиесите му като«Ветрилото на лейди Уиндърмиър», «Колко е важно да бъдеш сериозен» и редица други,разкриват една по- изтънчена чувствителност.Винаги забавен и проникновен, в творбите му се усеща все пак крайна осъзнатост на обществените порядки, характери и уязвимостта на всеки един от членовете му.
 20. 20. РЕАЛИЗЪМ Но в същото време, от съдбата на принцовете и техните славни битки и вълнения, авторовият поглед се пренасочва към по- ежедневните преживявания. Стремежът към достоверно отразяване на действителността води до реализма: направление, което се вълнува от по- тривиални теми като чувствата и социалните проблеми. Сред представителите му са едни от най-големите писатели: Стендал (“Пармският манастир” и “Червено и черно”), Ги дьо Мопасан („Бел Ами“), Емили Бронте („Брулени хълмове“), Достоевски („Престъпление и наказание“), Гогол („Мъртви души“).
 21. 21. ИНДИВИДЪТ През 19- ти век, писателите продължават да се фокусират върху историята на един човек, но вече не бог или герой, нито алегория (католюбовта). Става въпрос за обикновени хора, та дори и описани стереотипно: сирачето, бедната и скромна девойка, мускетарят.
 22. 22. ДИКЕНС Чарлс Дикенс, повече от всеки друг романист предизвиква спорове относно значението на произведенията му. Дали те са със социално издържани послания или са просто мелодрама. По-голяма част от романите му („Посмъртнитезаписки на Клуба Пикуик“) са четени под формата на серийни притурки във вестник. От друга страна,героите му са бедни и онеправдани, но борбени всред хаоса на градската олелия. Най- известните му романи са „Приключенията на Оливър Туист“, „Коледна песен“, „Дейвид Копърфийлд“, „Повест за два града“ и „Големите надежди“.
 23. 23. ДЮМА Сред любимите световниавтори, не само от онова време, е и Александър Дюма. “Тримата мускетари” разказва за приключенията на смелите сърца, верни на ценностите, а не на властта. Друга негова успешна книга е “Граф Монте Кристо”, който ни учи на интелигентност, смелост и издръжливост в лицето на съперниците и обстоятелствата.
 24. 24. БАЛЗАК Със съдба не по- малкоизпълнена с перипетии от тези на дикенсовите сирачетата, Балзак не случайно събира достатъчно материал за да напишененадминатата си и епохална творба “Човешка комедия”- невероятна пълна и жива картина на френското общество.
 25. 25. ФЛОБЕР Литературата черпи все по- голямо вдъхновение от науката итехническия прогрес. Така например, Флобер („Мадам Бовари“) споделя в писмо, че занезавършената си творба „Бувар и Пекюше“,той е изчел не по- малко от 1500 тома по най- разнообразни дисциплини: от земеделие до медицина.
 26. 26. ЖАНРОВЕ Разнообразие имане само по отношение на съдържанието, но ина формите. Популярен става приключенския (или жанров) роман: детективски, детски, фантастичен и т.н.
 27. 27. САЙ-ФАЙ Научната фантастика е скорошен жанр, но привлекателността му не страда от липса на въображение и надежда. Може би един от първите е френския драматург Сирано дьо Бержерак с„Пътешествие до Луната“. Писането му е леко е ефемерно, според Калвино. Личността му е толкова впечатляваща и влиятелна, че Едмон Ростан го обезсмъртява в книга, носеща неговото име.
 28. 28. ВЕРН Жул Верн („Двадесет хилядилевги под водата“) описва с възторг чудесните нови светове, които очакват човечеството- било то под вода или в космоса, а Хърбърт Уелс („Войната на световете“) нипредупреждава за опасностите, които крият.
 29. 29. УЕЛС Докато Хърбърт Уелс смята, черолята на литературата е да изследва идеите и как обществото се справя с новостите, единдруг писател спори, че задачата на автора е да изследва характерите и да улови неопределеното и недоизказаното в отношенията, а именно Хенри Джеймс („Примката на призрака“, „Европейците“).
 30. 30. ХОЛМС Малко известен факт е, че и сърАртър Конан Дойл започва кариерата си с писане на научни романси, както е наричана тогавафантастиката. Но друг образ го бележи. Вече повечеот век историята за този магнетичен и проникновендетектив пленява човешкото въображение. Срещамесе с Шерлок Холмс за пръв път през 1887 г. в “Етюд вчервено”, където детектив- консултантът, придружен от верния си другар д-р Уотсън, се заема с разкриването на мистериозно убийство. Привлекателността на образа на Холмс е не само невероятните му дедуктивни умения, но и чисто човешките му недостатъци: от егоизъм до злоупотреба с пристрастяващи субстанции (хашиш, тютюн за лула, кафе).
 31. 31. Пишете ми на:lila_dee@abv.bg

Тук ще се запознаете с един от най- динамичните периоди, но ако искате да имате поглед върху цялостната история, посетете сайта http://wp.me/5e73O Или започнете отначало! Първа част: http://www.slideshare.net/why_lady/1-15359506 Втора част: http://www.slideshare.net/why_lady/2-15445165 Трета част: http://www.slideshare.net/why_lady/3-15550747 Пета (последна) част: http://www.slideshare.net/why_lady/20-21-5

Vues

Nombre de vues

1 199

Sur Slideshare

0

À partir des intégrations

0

Nombre d'intégrations

13

Actions

Téléchargements

6

Partages

0

Commentaires

0

Mentions J'aime

0

×