projekt kimi

projekt kimi
C’JANE ANTIOKSIDANTET?

Një antioksidant është një molekulë që ka aftësinë për të
ngadalësuar dhe për të parandaluar oksidimi i molekulave të
tjera. Radikalet e lira të shkaktojnë reaksione zinxhir se
qelizat e dëme. Antioksidantë kanë aftësinë për të
parandaluar këto reagime, kështu që duke hequr këto
intermediates reagimit, dhe pengojnë këtë reagim nga vete
oksidohet. Edhe pse reagimet oksidativ nevojshme për
jetën, mund të shkaktojë efekte të dëmshme, dhe për shkak
se bimët dhe kafshët kanë sisteme komplekse që përbëhet
nga të shumta lloje të antioksidantë dhe enzimat.
Përqendrimet e ulëta të antioksidantë shkaktuar ngarkesë
oksidativ që mund të dëmtojë apo të vrasin qelizat.
Ngarkesës oksidativ mund të shkaktojnë sëmundje në njerëz
dhe në farmakologji gjerësisht ka studiuar ndikimin e
antioksidantë për sëmundjet specifike
ANTIOKSIDANTE (E 300-330)
Këto substanca nuk janë të nevojshme,
ndihmojnë për ndalimi e efektit të prishjes
së ushqimit nga ana e oksigjenit në ajër.
Kështu yndyrat bëhen më të qëndrueshme.
Si pjesë e Antioxidanicieneve është
vitamina E (Tokopherol). Dëmet që
shkaktojnë këto substanca nuk janë të
njohura.
ANTIOKSIDANTËT NË LUFTË PËR SHËNDETIN
   TUAJ.
  Brenda trupit antioksidantët janë një ushtri e vërtetë e vogël e cila na mbron nga plakja dhe
  sëmundjet e parakohshme. Antioksidantët do t’i gjeni në shumë ushqime, nga çaji i gjelbër e deri tek
  çokollata.
  Hulumtimet kanë treguar që mbrojnë nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet
  degjenerative siç janë sëmundja e Parkinsonit dhe Alzheimerit. Po ashtu mbrojnë nyjat, qetësojnë
  dhimbjen, reduktojnë dhimbjen muskulore dhe lodhjen. Për shkak të shumë përparësive,
  antioksidantët janë definitivisht një nga ruajtësit kryesorë të shëndetit tonë.
  Para se të vijmë te pjesa “anti” së pari duhet të shpjegojmë pjesën “oksidant”. Përveç nëse jetoni në
  Himalaje, hani ushqim tërësisht të natyrshëm dhe merrni ajër të paprekur, ju jeni vazhdimisht të
  rrethuar nga elementet negative që ua dëmtojnë qelizat. Madje edhe trupi juaj shkatërron qelizat e
  veta kur është nën stres. Këto toksina dobësojnë molekulat në qeliza, çka shkakton humbjen e
  elektroneve, pjesëve që ua mundësojnë qelizave të punojnë në formë të sinkronizuar. Këto
  molekula që nuk kanë elektrone quhen radikale të lira apo oksidante. Ato në mënyrë të shtuar i
  shkatërrojnë qelizat dhe në mënyrë automatike i shndërrojnë në radikale të lira, dhe si rezultat në
  organizmin tuaj ndodh invadimi i radikaleve të lira.
  Kur krijohen radikalet e lira, dëmi zgjerohet shumë shpejt. Radikalet e lira hyjnë në enët e gjakut,
  zakonisht nën ndikimin e shprehive të këqija siç janë pirja e cigares apo ushqimi i fërguar. Vjen deri
  te rritja e nivelit të kolesterolit të keq, çka mund të dëmtojë arteret dhe shkaktojë probleme të
  zemrës. Drita e diellit dhe ajri i ndotur mund të krijojnë radikale të lira në sytë tuaj. Atëherë
  dëmtohen retina dhe kornea, për çka mund të vijë deri te problemet serioze, siç janë katarakti ose
  verbërimi.
  Fatmirësisht ekzistojnë mënyra natyrale me ndihmën e të cilave mund të parandalohet formimi i
  radikaleve të lira, si dhe veprimi i tyre i dëmshëm. Mund t’i gjeni në ushqime të cilat i pëlqeni, jo
  vetëm në pemë dhe perime, por edhe në çokollatë, verë, madje edhe në mish të lopës. Ashtu siç
  tregon edhe emri i tyre, antioksodantët ndalin dëmin oksidativ dhe parandalojnë zgjerimin e dëmit
  në qelizat tjera.

SHTATË TË MADHËRISHMIT.
  Trupat tanë kanë nevojë për antioksidantë të ndryshëm për të dekompozuar radikalet e lira. Çdo ditë
  shkencëtarët zbulojnë lloje të reja të antioksidantëve dhe veprimin e tyre të fuqishëm, por këto shtatë me arsye
  i takojnë grupit të të madhërishmëve, sepse janë më të fuqishmit.
  Seleni
  Ky është mineral i cili në organizmin tonë gjendet në sasi të vogla, por luan rol të rëndësishëm. Vepron si
  antioksidant dhe shpejton procesin e luftës kundër radikaleve të lira. Me një hulumtim është treguar që 200
  mikrogramë selen në ditë mund të reduktohet rreziku nga formimi i çfarëdo lloji të kancerit për 18 për qind.
  Burimet më të mira të selenit janë karkalecat e detit, fasulja dhe peshku, ndërsa në arrat braziliane ka më së
  shumti selen, madje 96 mikrogramë në 30 gramë të arrave braziliane.
  Vitamina E
  Ky antioksidant na mbron nga sëmundjet e zemrës, forcon imunitetin dhe ndihmon të ndalet dëmtimi i qelizave
  që çojnë deri të krijimi i kancerit të lëkurës. Po, pjesa më e dashur për ne e kësaj vitamine është që
  ngadalëson plakjen e lëkurës. Në një hulumtim është treguar që madje 15 miligramë vitaminë E në ditë, në
  mënyrë të konsiderueshme e ngadalësojnë krijimin e rrudhave.
  Vitaminën E do të gjeni në farat e lulediellit, lajthi, arra, bajame, gjalpë të kikirikut dhe ve.
  Vitamina C
  Përveç që mbron nga ftohjet, po ashtu mbron edhe ADN-në dhe i ndihmon trupit që në mënyrë më efikase të
  përdorë vitaminën E. Hulumtimet kanë treguar që mbron enët e gjakut dhe redukton rrezikun nga lindja e
  sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në tru. Vetëm 75 miligramë në ditë do të reduktojnë dukshëm rrezikun nga
  sëmundjet e zemrës dhe sulmit në tru.
  Burimet e vitaminës C janë speci, brokoli, domatet, lakra, limoni, kivi, grejpi dhe portokalli. Burimi më i mirë i
  vitaminës C është papaja, nga i cili përfitoni madje rreth 190 miligramë vitamina C për fryt.
  Karotenoidet
  Këto pigmente mbrojnë sytë dhe lëkurën nga veprimi i dëmshëm i diellit. Me një hulumtim është treguar që
  konsumimi i beta karotenit, i cili është një nga karotenoidet e shumta, redukton rrezikun nga degjenerimi
  makular, shkaktari kryesor i verbësisë.
  Burimet më të mira të karotenoideve janë karota dhe spinaqi.

VAZHDIM…..
  Izocianatet
  Këto antioksidante kanë fuqi të madhe në parandalimin e formimit të qelizave të
  kancerit. Edhe pse shkencëtarët ende nuk kanë përcaktuar dozën e rekomanduar
  ditore të izocianateve, me një hulumtim është përcaktuar që konsumimi i rregullt
  redukton rrezikun nga formimi i kancerit të fshikëzës së urinës për madje 29 për qind.
  Burimet më të mira të izocianateve janë brokoli, lakra e brukselit dhe lulelakra.
  Polifenolet
  Janë defenitivisht një nga antioksidantët e preferuar, sepse do t’i gjeni në ushqimet e
  preferuara. Janë aq të fuqishme saqë reduktojnë rrezikun nga humbja e kujtesës dhe
  çrregullimeve degjenerative siç janë dementia ose sëmundja e Alzheimerit. Me një
  hulumtim është përcaktuar që reduktojnë nivelin e dy llojeve të baktereve që
  shkaktojnë sëmundjen e mishit të dhëmbëve. Megjithatë, shkencëtarët nuk kanë
  përcaktuar dozën e rekomanduar ditore të polifenoleve.
  Burimet më të mira janë çokollata e zezë, vera e kuqe, çaji dhe kafeja.
  Koenzima Q10
ANTIOKSIDANTËT MBROJNË FEMRAT NGA
SULMI NË ZEMËR?
  Ushqimi i pasur me antioksidante, veçanërisht me ato nga pemët dhe perimet, mund të reduktojnë rrezikun nga
  krijimi i sulmit në zemër, pohojnë shkencëtarët suedezë.
  Në hulumtim kanë marrë pjesë më shumë se 32.500 gra në moshën prej 49 deri 83 vjet. Pasi që kanë plotësuar
  pyetësorin për shprehitë e tyre ushqyese, shkencëtarët i kanë vëzhguar në periudhën prej 10 vitesh, gjatë së
  cilës 1.100 femra kanë përjetuar sulm në zemër.
  Femra, ushqimi i të cilave ishte i pasur me antioksidante, kanë pasur 20 për qind rrezik më të vogël për të pasur
  sulm në zemër. Ato kanë konsumuar në ditë madje 7 për qind pemë dhe perime, çka është 3 herë më shumë se
  femrat që kanë përjetuar sulm në zemër.
  “Hulumtimi ynë është i pari i cili ka studiuar efektin e antioksidantëve në rrezikun nga krijimi i sulmit në zemër”, ka
  deklaruar udhëheqësja e hulumtimit, Alicja Wolk.
  Ekziston numër i madh i llojeve të ndryshme të dietave, por ato që bazohen në konsumimin e pemëve dhe
  perimeve janë më efikaset, pohojnë shkencëtarët, hulumtimi i të cilëve është publikuar në revistën “The American
  Journal of Medicine”.
  Edhe pse shkencëtarët kanë vërtetuar që ekziston lidhja në mes konsumimit të rritur të antioksidantëve dhe
  reduktimit të rrezikut nga krijimi i sulmit në zemër, ende nuk e kanë dëshmuar këtë, prandaj është e nevojshme të
  vazhdohet hulumtimi.
  Është dëshmuar e shkëlqyeshme në parandalimin e migrenës dhe ruajtjen qelizave të trurit. Ky
  antioksidant i fuqishëm redukton tensionin e gjakut dhe është i shkëlqyeshëm për shëndetin dhe
  pamjen e lëkurës.
  Burimet më të mira janë mishi i payndyrshëm i lopës, gjoksi i pulës dhe të gjitha llojet e peshkut.
  E dini që duhet t’i konsumoni, por me siguri nuk e dini se sa. Lajmi i mirë është që me siguri nuk do
  ta teproni. Antioksidantët bllokojnë radikalet e lira dhe parandalojnë depërtimin e tyre më thellë në
  lëkurë. Industria kozmetike me metoda laboratorike redukton molekulat antioksidative që të
  munden më lehtë të hyjnë nëpër pore.
  Për këtë arsye, vendosja e kremit në fytyrë do t’ju ndihmojë, por nëse një copë papajë apo mish
  lope e vini në fytyrë, kjo nuk do të ketë asnjë efekt. Prandaj duheni të kombinoni produktet
  kozmetike bashkë me konsumimin e antioksidantëve përmes ushqimit. Nëse nuk jeni të sigurt në
  kualitetin dhe efektin e produkteve, në përbërje të produktit shikoni nëse përmban të paktën një
  nga shtatë antioksidantët e madhërishëm që ta dini nëse do të veprojnë vërtet.
1 sur 8

Contenu connexe

Tendances

Hidrografia e trevave shqiptareHidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptareElsa Marku
13.7K vues63 diapositives
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizikexhesiona pera
55.3K vues13 diapositives
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles Mirsad - New
9.9K vues16 diapositives
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkollesValeria Baçi
148.1K vues12 diapositives

Tendances(20)

Hidrografia e trevave shqiptareHidrografia e trevave shqiptare
Hidrografia e trevave shqiptare
Elsa Marku13.7K vues
projekt fizikeprojekt fizike
projekt fizike
xhesiona pera55.3K vues
Gazeta e shkolles Gazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Mirsad - New9.9K vues
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
Valeria Baçi148.1K vues
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
PROJEKT KIMIE : Elementi Galvanik
#MesueseAurela Elezaj21.2K vues
Hekuri ,elementi kimik me vlere...Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Hekuri ,elementi kimik me vlere...
Xhesiana Muka50.7K vues
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K vues
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
xhulia osmanllari206.3K vues
gjenet dhe semundjet gjenetikegjenet dhe semundjet gjenetike
gjenet dhe semundjet gjenetike
Dajana Gjini6.7K vues
RruazoretRruazoret
Rruazoret
Ronaldo Marku14.9K vues
Kequshqyerja dhe semundjetKequshqyerja dhe semundjet
Kequshqyerja dhe semundjet
Sindi_haka55.1K vues
Tregu i punes ne Shqiperi Tregu i punes ne Shqiperi
Tregu i punes ne Shqiperi
Darla Evangjeli42.1K vues
Pune me projekt statistikaPune me projekt statistika
Pune me projekt statistika
Arnold Beqiri40.4K vues
EnzimatEnzimat
Enzimat
An An43.7K vues
Enzimat e estriksionitEnzimat e estriksionit
Enzimat e estriksionit
erisa shkembi997 vues
Tregu, oferta dhe kerkesaTregu, oferta dhe kerkesa
Tregu, oferta dhe kerkesa
Menaxherat84.7K vues

En vedette

Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimiUeda Rrukaj
25.2K vues10 diapositives
KimiaKimia
KimiaHome
78K vues46 diapositives
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)ermela01
42.2K vues20 diapositives
KimiaKimia
KimiaImran Osmani
3.8K vues4 diapositives
KimiKimi
Kimihasanmusaj
9.9K vues30 diapositives

En vedette(20)

Projekt kimiProjekt kimi
Projekt kimi
Ueda Rrukaj25.2K vues
KimiaKimia
Kimia
Home78K vues
Projekt kimi (1)Projekt kimi (1)
Projekt kimi (1)
ermela0142.2K vues
KimiaKimia
Kimia
Imran Osmani3.8K vues
KimiKimi
Kimi
hasanmusaj9.9K vues
KozmetikëtKozmetikët
Kozmetikët
Ormal Lishi5.2K vues
Ditari ne vite by irenakotobelliDitari ne vite by irenakotobelli
Ditari ne vite by irenakotobelli
irena kotobelli5K vues
DietologjiDietologji
Dietologji
Kolegji Universitar BIZNESI - Gjakovë16.1K vues
AtomiAtomi
Atomi
EGLI TAFA15.3K vues
LIBËR MËSUESI --Kimia-10LIBËR MËSUESI --Kimia-10
LIBËR MËSUESI --Kimia-10
irena kotobelli22.5K vues
kimi projektkimi projekt
kimi projekt
Eriona Mustafa32.8K vues
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
xhesiona pera13.2K vues
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
Mesimet ne Biologji pjesa e dyte
EliotDylazeka15.6K vues
Modele mesimi kimi 11Modele mesimi kimi 11
Modele mesimi kimi 11
#MesueseAurela Elezaj13.7K vues

Similaire à projekt kimi

Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologjiKristjana Llolli
7.7K vues24 diapositives
UshqimetUshqimet
UshqimetDaniela Muhaj
971 vues22 diapositives
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
5.4K vues13 diapositives
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyeritXhesika Merko
4.3K vues11 diapositives

Similaire à projekt kimi(20)

Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
Kristjana Llolli7.7K vues
UshqimetUshqimet
Ushqimet
Daniela Muhaj971 vues
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
XhuLia Muca5.4K vues
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
Xhesika Merko4.3K vues
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Egla Mërzheku5.1K vues
Biologji osteoporozaBiologji osteoporoza
Biologji osteoporoza
Xhoana Pepa1.5K vues
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
Arens Rapushi3.9K vues
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
Ervis Duti7.1K vues
BiologjiaBiologjia
Biologjia
nida633.1K vues
Aloe VeraAloe Vera
Aloe Vera
iris hasani487 vues
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
Universiteti Politeknik Tirane 18.8K vues
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratetProteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Proteinat yndyrnat dhe karbohidratet
Korba Ferizaj41.4K vues
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
Mario Peleshka2.7K vues
Si ndikon sporti në shendetin tonëSi ndikon sporti në shendetin tonë
Si ndikon sporti në shendetin tonë
Ardian Hyseni26.5K vues

projekt kimi

 • 2. C’JANE ANTIOKSIDANTET? Një antioksidant është një molekulë që ka aftësinë për të ngadalësuar dhe për të parandaluar oksidimi i molekulave të tjera. Radikalet e lira të shkaktojnë reaksione zinxhir se qelizat e dëme. Antioksidantë kanë aftësinë për të parandaluar këto reagime, kështu që duke hequr këto intermediates reagimit, dhe pengojnë këtë reagim nga vete oksidohet. Edhe pse reagimet oksidativ nevojshme për jetën, mund të shkaktojë efekte të dëmshme, dhe për shkak se bimët dhe kafshët kanë sisteme komplekse që përbëhet nga të shumta lloje të antioksidantë dhe enzimat. Përqendrimet e ulëta të antioksidantë shkaktuar ngarkesë oksidativ që mund të dëmtojë apo të vrasin qelizat. Ngarkesës oksidativ mund të shkaktojnë sëmundje në njerëz dhe në farmakologji gjerësisht ka studiuar ndikimin e antioksidantë për sëmundjet specifike
 • 3. ANTIOKSIDANTE (E 300-330) Këto substanca nuk janë të nevojshme, ndihmojnë për ndalimi e efektit të prishjes së ushqimit nga ana e oksigjenit në ajër. Kështu yndyrat bëhen më të qëndrueshme. Si pjesë e Antioxidanicieneve është vitamina E (Tokopherol). Dëmet që shkaktojnë këto substanca nuk janë të njohura.
 • 4. ANTIOKSIDANTËT NË LUFTË PËR SHËNDETIN TUAJ.  Brenda trupit antioksidantët janë një ushtri e vërtetë e vogël e cila na mbron nga plakja dhe sëmundjet e parakohshme. Antioksidantët do t’i gjeni në shumë ushqime, nga çaji i gjelbër e deri tek çokollata.  Hulumtimet kanë treguar që mbrojnë nga kanceri, sëmundjet e zemrës dhe sëmundjet degjenerative siç janë sëmundja e Parkinsonit dhe Alzheimerit. Po ashtu mbrojnë nyjat, qetësojnë dhimbjen, reduktojnë dhimbjen muskulore dhe lodhjen. Për shkak të shumë përparësive, antioksidantët janë definitivisht një nga ruajtësit kryesorë të shëndetit tonë.  Para se të vijmë te pjesa “anti” së pari duhet të shpjegojmë pjesën “oksidant”. Përveç nëse jetoni në Himalaje, hani ushqim tërësisht të natyrshëm dhe merrni ajër të paprekur, ju jeni vazhdimisht të rrethuar nga elementet negative që ua dëmtojnë qelizat. Madje edhe trupi juaj shkatërron qelizat e veta kur është nën stres. Këto toksina dobësojnë molekulat në qeliza, çka shkakton humbjen e elektroneve, pjesëve që ua mundësojnë qelizave të punojnë në formë të sinkronizuar. Këto molekula që nuk kanë elektrone quhen radikale të lira apo oksidante. Ato në mënyrë të shtuar i shkatërrojnë qelizat dhe në mënyrë automatike i shndërrojnë në radikale të lira, dhe si rezultat në organizmin tuaj ndodh invadimi i radikaleve të lira.  Kur krijohen radikalet e lira, dëmi zgjerohet shumë shpejt. Radikalet e lira hyjnë në enët e gjakut, zakonisht nën ndikimin e shprehive të këqija siç janë pirja e cigares apo ushqimi i fërguar. Vjen deri te rritja e nivelit të kolesterolit të keq, çka mund të dëmtojë arteret dhe shkaktojë probleme të zemrës. Drita e diellit dhe ajri i ndotur mund të krijojnë radikale të lira në sytë tuaj. Atëherë dëmtohen retina dhe kornea, për çka mund të vijë deri te problemet serioze, siç janë katarakti ose verbërimi.  Fatmirësisht ekzistojnë mënyra natyrale me ndihmën e të cilave mund të parandalohet formimi i radikaleve të lira, si dhe veprimi i tyre i dëmshëm. Mund t’i gjeni në ushqime të cilat i pëlqeni, jo vetëm në pemë dhe perime, por edhe në çokollatë, verë, madje edhe në mish të lopës. Ashtu siç tregon edhe emri i tyre, antioksodantët ndalin dëmin oksidativ dhe parandalojnë zgjerimin e dëmit në qelizat tjera. 
 • 5. SHTATË TË MADHËRISHMIT.  Trupat tanë kanë nevojë për antioksidantë të ndryshëm për të dekompozuar radikalet e lira. Çdo ditë shkencëtarët zbulojnë lloje të reja të antioksidantëve dhe veprimin e tyre të fuqishëm, por këto shtatë me arsye i takojnë grupit të të madhërishmëve, sepse janë më të fuqishmit.  Seleni  Ky është mineral i cili në organizmin tonë gjendet në sasi të vogla, por luan rol të rëndësishëm. Vepron si antioksidant dhe shpejton procesin e luftës kundër radikaleve të lira. Me një hulumtim është treguar që 200 mikrogramë selen në ditë mund të reduktohet rreziku nga formimi i çfarëdo lloji të kancerit për 18 për qind.  Burimet më të mira të selenit janë karkalecat e detit, fasulja dhe peshku, ndërsa në arrat braziliane ka më së shumti selen, madje 96 mikrogramë në 30 gramë të arrave braziliane.  Vitamina E  Ky antioksidant na mbron nga sëmundjet e zemrës, forcon imunitetin dhe ndihmon të ndalet dëmtimi i qelizave që çojnë deri të krijimi i kancerit të lëkurës. Po, pjesa më e dashur për ne e kësaj vitamine është që ngadalëson plakjen e lëkurës. Në një hulumtim është treguar që madje 15 miligramë vitaminë E në ditë, në mënyrë të konsiderueshme e ngadalësojnë krijimin e rrudhave.  Vitaminën E do të gjeni në farat e lulediellit, lajthi, arra, bajame, gjalpë të kikirikut dhe ve.  Vitamina C  Përveç që mbron nga ftohjet, po ashtu mbron edhe ADN-në dhe i ndihmon trupit që në mënyrë më efikase të përdorë vitaminën E. Hulumtimet kanë treguar që mbron enët e gjakut dhe redukton rrezikun nga lindja e sëmundjeve të zemrës dhe sulmit në tru. Vetëm 75 miligramë në ditë do të reduktojnë dukshëm rrezikun nga sëmundjet e zemrës dhe sulmit në tru.  Burimet e vitaminës C janë speci, brokoli, domatet, lakra, limoni, kivi, grejpi dhe portokalli. Burimi më i mirë i vitaminës C është papaja, nga i cili përfitoni madje rreth 190 miligramë vitamina C për fryt.  Karotenoidet  Këto pigmente mbrojnë sytë dhe lëkurën nga veprimi i dëmshëm i diellit. Me një hulumtim është treguar që konsumimi i beta karotenit, i cili është një nga karotenoidet e shumta, redukton rrezikun nga degjenerimi makular, shkaktari kryesor i verbësisë.  Burimet më të mira të karotenoideve janë karota dhe spinaqi. 
 • 6. VAZHDIM…..  Izocianatet  Këto antioksidante kanë fuqi të madhe në parandalimin e formimit të qelizave të kancerit. Edhe pse shkencëtarët ende nuk kanë përcaktuar dozën e rekomanduar ditore të izocianateve, me një hulumtim është përcaktuar që konsumimi i rregullt redukton rrezikun nga formimi i kancerit të fshikëzës së urinës për madje 29 për qind.  Burimet më të mira të izocianateve janë brokoli, lakra e brukselit dhe lulelakra.  Polifenolet  Janë defenitivisht një nga antioksidantët e preferuar, sepse do t’i gjeni në ushqimet e preferuara. Janë aq të fuqishme saqë reduktojnë rrezikun nga humbja e kujtesës dhe çrregullimeve degjenerative siç janë dementia ose sëmundja e Alzheimerit. Me një hulumtim është përcaktuar që reduktojnë nivelin e dy llojeve të baktereve që shkaktojnë sëmundjen e mishit të dhëmbëve. Megjithatë, shkencëtarët nuk kanë përcaktuar dozën e rekomanduar ditore të polifenoleve.  Burimet më të mira janë çokollata e zezë, vera e kuqe, çaji dhe kafeja.  Koenzima Q10
 • 7. ANTIOKSIDANTËT MBROJNË FEMRAT NGA SULMI NË ZEMËR?  Ushqimi i pasur me antioksidante, veçanërisht me ato nga pemët dhe perimet, mund të reduktojnë rrezikun nga krijimi i sulmit në zemër, pohojnë shkencëtarët suedezë. Në hulumtim kanë marrë pjesë më shumë se 32.500 gra në moshën prej 49 deri 83 vjet. Pasi që kanë plotësuar pyetësorin për shprehitë e tyre ushqyese, shkencëtarët i kanë vëzhguar në periudhën prej 10 vitesh, gjatë së cilës 1.100 femra kanë përjetuar sulm në zemër. Femra, ushqimi i të cilave ishte i pasur me antioksidante, kanë pasur 20 për qind rrezik më të vogël për të pasur sulm në zemër. Ato kanë konsumuar në ditë madje 7 për qind pemë dhe perime, çka është 3 herë më shumë se femrat që kanë përjetuar sulm në zemër. “Hulumtimi ynë është i pari i cili ka studiuar efektin e antioksidantëve në rrezikun nga krijimi i sulmit në zemër”, ka deklaruar udhëheqësja e hulumtimit, Alicja Wolk. Ekziston numër i madh i llojeve të ndryshme të dietave, por ato që bazohen në konsumimin e pemëve dhe perimeve janë më efikaset, pohojnë shkencëtarët, hulumtimi i të cilëve është publikuar në revistën “The American Journal of Medicine”. Edhe pse shkencëtarët kanë vërtetuar që ekziston lidhja në mes konsumimit të rritur të antioksidantëve dhe reduktimit të rrezikut nga krijimi i sulmit në zemër, ende nuk e kanë dëshmuar këtë, prandaj është e nevojshme të vazhdohet hulumtimi.
 • 8. Është dëshmuar e shkëlqyeshme në parandalimin e migrenës dhe ruajtjen qelizave të trurit. Ky antioksidant i fuqishëm redukton tensionin e gjakut dhe është i shkëlqyeshëm për shëndetin dhe pamjen e lëkurës.  Burimet më të mira janë mishi i payndyrshëm i lopës, gjoksi i pulës dhe të gjitha llojet e peshkut.  E dini që duhet t’i konsumoni, por me siguri nuk e dini se sa. Lajmi i mirë është që me siguri nuk do ta teproni. Antioksidantët bllokojnë radikalet e lira dhe parandalojnë depërtimin e tyre më thellë në lëkurë. Industria kozmetike me metoda laboratorike redukton molekulat antioksidative që të munden më lehtë të hyjnë nëpër pore.  Për këtë arsye, vendosja e kremit në fytyrë do t’ju ndihmojë, por nëse një copë papajë apo mish lope e vini në fytyrë, kjo nuk do të ketë asnjë efekt. Prandaj duheni të kombinoni produktet kozmetike bashkë me konsumimin e antioksidantëve përmes ushqimit. Nëse nuk jeni të sigurt në kualitetin dhe efektin e produkteve, në përbërje të produktit shikoni nëse përmban të paktën një nga shtatë antioksidantët e madhërishëm që ta dini nëse do të veprojnë vërtet.