Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dhe temperatures se ajrit

X
PROJEKT
Tema:Parashikimi i motit nepermjet matjes se
shtypjes atmosferike . lageshtires dhe temperatures
se ajrit
Nentema:Te vleresoje rendesine e parashikimit te
motit per zhvillimin e mjedisit dhe pershtatjen e
njeriut
Punoi:Xhesiana Muka IX-A
Pranoi: Ms.Shpetim Lila
Moti - paraqet
gjendjen fizike të
atmosferës në
një territor të
caktuar, në
kohën e dhënë e
karakterizuar
nga një
kombinacion i
caktuar i
elementeve
meteorologjike.
etj.
Elementet e motit janë: temperature e ajrit,
shtypja atmosferike, era- shpejtësia dhe
drejtimi i saj, vranësirat, reshjet atmosferike
etj.
Parashikimi i motit është aplikimi i shkencës dhe teknologjisë për të
parashikuar gjendjen e atmosferës për një vend të caktuar. Qeniet
njerëzore janë përpjekur të parashikojnë motin jozyrtarisht për
mijëvjeçarë, dhe zyrtarisht që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Parashikimet
e motit janë bërë duke mbledhur të dhëna sasiore në lidhje me gjendjen
aktuale të atmosferës në një vend të caktuar dhe duke përdorur të
kuptuarit shkencor të proceseve atmosferike për të projektuar se si
atmosfera do të ndryshojë. Pasi një përpjekje të gjithë-njerëzore të bazuar
kryesisht mbi ndryshimet në presionin barometrik, kushtet aktuale të
motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbështetet në
modelet kompjuterike të bazuara në të cilat marrin shumë faktorë
atmosferike në konsideratë. Shkenca qe merret me parashikimin e motit
eshte Meteorologjia ku meteorologet duhet te tregojne kujdes maksimal
pasi vetem nje shifer gabim ne llogaritjen e faktore v
PARASHIKIMI I MOTIT
Shtypja e ajrit - eshte forca e cila ushtrohet nga ne dhe trupat e tjere
nga goditja dhe pesha e trupave te ajrit. Shtypja e ajrit ne te njejtin
vend ndryshon, varesisht nga koha(moti). Presioni atmosferik në një
vend të veçantë është forca për një zonë me njësi pingule ne një
sipërfaqe të përcaktuar nga pesha e kolonës vertikale të atmosferës
mbi atë vendndodhje. Në Tokë, njësitë e presionit të ajrit bazohen në
atmosferën standarde të njohur ndërkombëtarisht (atm). Presioni
atmosferik zvogëlohet me lartësi rritëse për shkak të masës së
zvogëluar të gazit më lart. Për një atmosferë me një temperaturë
uniforme, lartësia e shkallës është proporcionale me temperaturën
dhe anasjelltas proporcional me produktin e masës molekulare
mesatare të ajrit të thatë dhe përshpejtimin lokal të gravitetit në atë
vend. Për një atmosferë të tillë të modelit, presioni bie në mënyrë
eksponenciale me rritjen e lartësisë. Megjithatë, atmosferat nuk janë
uniforme në temperaturë, kështu që vlerësimi i presionit atmosferik
në çdo lartësi të caktuar është më kompleks.
SHTYPJA
ATMOSFERIKE
TEMPERATURA
• Temperatura është madhësi fizike me
ndihmën e së cilës matet se për sa një trup
shpërputhet nga baraspeshimi termik me
trupin tjetër. Ajo shprehet ne Kelvin, gradë
Farenheit, gradë Celcius edhe gradë
Reomir. Termometri është mjeti që shërben
për matjen e temperaturës. Lenda merkur
rritet kur temperatura rritet . Duke përdorur
termometrin vlerësohet se sa nxehtë / e
ftohtë është. Rreth vit 1720 suedez Anders
Celsius krijoi nje termometër te projektuar.
Si pikë të caktuar, ai zgjodhi pikë e
shkrirjes akull dhe pikën e vlimit të ujit si
tjetri. Distanca në mes të këtyre pikave
fikse, ai ndahet në 100 gradë.Temperatura
lidhet ngushte me motin .Temperatura e
ajrit ben qe ne te dallojme nese moti do te
jete I mire apo I keq.
LAGESHTIA
Lagështia është përqendrimi i avujve te ujit ne atmosfere.
Lageshtia është e kufizuar dhe varet nga temperatura. -Kur
temperatura është e lartë, ajri përmban avujt e ujit dhe
pastaj bie mbi terren si vesa (pikla te kondensuar te avullit).
Kur ajri nuk mund të thith më shumë avujt e ujit, thotë se
ajo është e ngopur. Lagështia relative është menduar se si
shumë avujt e ujit ajri përmban krahasuar me kur ajo është
e ngopur. Lagështia relative specifikohet në përqindje. Në
mënyrë që të matet lagështia e ajerit , përdorim një
hygrometer.Kur lagështia rritet ne ajer , qimet ne te jane më
të gjatë .
Rendesia e
parashikimit te motit
per zhvillimin e
mjedisit dhe
pershtatjen e njeriut
• Moti eshte shume I
rendesishem per
zhvillimin e
mjedisit.P.sh nje mot I
lagesht dhe me shi ne
stinen e veres do te
ndihmonte bimet te
rriteshin me mire nga
nxehtesia e stines po
edhe e njejta gje
anasjelltas nese do te
bente ngrohte ne
vjeshte apo dimer.
Moti ka nje rendesi te madhe edhe tek njeriu dhe pershtatja e tij me te.Eshte
e zakonshme per ne te jemi vigjilente ne stinen e dimrit duke marre me vete
cadren apo duke u veshur trashe ne menyre qe te mos ftohemi.Gjithashtu
edhe te vishemi holle dhe te marrim gjithmone me vete nje shishe me uje per
te hidratuar trupin nga vapa e madhe. Por,ndonjehere moti ka te papritura ,
brenda dites mund te ndryshoje ajri , shpejtesia e eres apo dhe vete koha p.sh
nga diell ne shi ne nje dite qe nuk mendohej se do te ndodhte.
1 sur 7

Recommandé

Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike par
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikeProjekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja Atmosferike
Projekt Fizik Parashikimi Motit dhe Shtypja AtmosferikePatrik Liçi
37K vues13 diapositives
Projekt( parashikimi i motit ) par
Projekt( parashikimi i motit )Projekt( parashikimi i motit )
Projekt( parashikimi i motit )S Gashi
27.5K vues26 diapositives
Prodhimi i energjise par
Prodhimi i energjiseProdhimi i energjise
Prodhimi i energjiseroberto1723
23K vues13 diapositives
Panelet diellore par
Panelet diellorePanelet diellore
Panelet dielloreKlarisa Klara
78.1K vues8 diapositives
Ngrohja globale par
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.3K vues8 diapositives
Ndotja e ujit par
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujitArDit Mani
54.3K vues10 diapositives

Contenu connexe

Tendances

Projekt histori par
Projekt historiProjekt histori
Projekt historiAdi Hoxha
13.1K vues16 diapositives
Mjedisi dhe njeriu par
Mjedisi dhe njeriuMjedisi dhe njeriu
Mjedisi dhe njeriuKlarisa Klara
29.1K vues5 diapositives
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit par
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisitxhulia osmanllari
206.6K vues34 diapositives
Veprimtaria e lumit par
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumitKlevi Hoxha
24.2K vues27 diapositives
qyteterimi i hershem ne mesopotami par
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotamiSindi Ramadani
21.2K vues13 diapositives
Biologji - Frymemarrja par
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - FrymemarrjaErdi Dibra
28.2K vues18 diapositives

Tendances(20)

Projekt histori par Adi Hoxha
Projekt historiProjekt histori
Projekt histori
Adi Hoxha13.1K vues
Veprimtaria e lumit par Klevi Hoxha
Veprimtaria e lumitVeprimtaria e lumit
Veprimtaria e lumit
Klevi Hoxha24.2K vues
qyteterimi i hershem ne mesopotami par Sindi Ramadani
qyteterimi i hershem ne mesopotamiqyteterimi i hershem ne mesopotami
qyteterimi i hershem ne mesopotami
Sindi Ramadani21.2K vues
Biologji - Frymemarrja par Erdi Dibra
Biologji - FrymemarrjaBiologji - Frymemarrja
Biologji - Frymemarrja
Erdi Dibra28.2K vues
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare par Ke Keiss
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Ke Keiss84.2K vues
Statistike dhe probabilitet par Melissa Cani
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
Melissa Cani39.8K vues
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe par Helio RAMOLLARI
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe ShqipeProvimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Provimi i lirimit 2014 Gjuhe Shqipe
Helio RAMOLLARI56.1K vues
Projekt ngrohja globale par Matilda Gremi
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
Matilda Gremi88.3K vues
Ndotja e mjedisit semundjet par 16211903
Ndotja e mjedisit semundjetNdotja e mjedisit semundjet
Ndotja e mjedisit semundjet
1621190323.5K vues
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme par sidorelahalilaj113
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshmeProjekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt; Gjeometria ne programet shkollore e jeten e perditshme
Projekt Matematike par S Gashi
Projekt MatematikeProjekt Matematike
Projekt Matematike
S Gashi55.9K vues
provimi i lirimit 2018 matematike par aulenc gjini
provimi i lirimit 2018 matematikeprovimi i lirimit 2018 matematike
provimi i lirimit 2018 matematike
aulenc gjini53K vues
Kimia ne jeten e perditshme par Orven Bregu
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
Orven Bregu86.6K vues
Era dhe veprimtaria e eres par Klarisa Klara
Era dhe veprimtaria e eresEra dhe veprimtaria e eres
Era dhe veprimtaria e eres
Klarisa Klara23.6K vues
energjia par ANA KOSHI
energjia energjia
energjia
ANA KOSHI27.1K vues

Similaire à Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dhe temperatures se ajrit

Moti Emanuela Manrecaj par
Moti  Emanuela ManrecajMoti  Emanuela Manrecaj
Moti Emanuela ManrecajQAKP 'Gjon Nikollë Kazazi'-Gjakovë
241 vues14 diapositives
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVAC par
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVACImpiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVAC
Impiantet Termoteknike, Ngrohje-Ftohje-HVACAlbania Energy Association
11.2K vues59 diapositives
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike par
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferikeParashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike
Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferikeOlsi Sita
28.9K vues8 diapositives
Moti dhe parashikimi i tij par
Moti dhe parashikimi i tij Moti dhe parashikimi i tij
Moti dhe parashikimi i tij Klodjan Hoxha
1.9K vues6 diapositives
Projekt Fizik klasa 9 par
Projekt Fizik klasa 9Projekt Fizik klasa 9
Projekt Fizik klasa 9alban1shabani
6K vues4 diapositives
Metoda per parashikimin e motit par
Metoda per parashikimin e motit Metoda per parashikimin e motit
Metoda per parashikimin e motit Diana Lamaj
10.2K vues9 diapositives

Similaire à Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dhe temperatures se ajrit (7)

Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike , lageshtires dhe temperatures se ajrit

  • 1. PROJEKT Tema:Parashikimi i motit nepermjet matjes se shtypjes atmosferike . lageshtires dhe temperatures se ajrit Nentema:Te vleresoje rendesine e parashikimit te motit per zhvillimin e mjedisit dhe pershtatjen e njeriut Punoi:Xhesiana Muka IX-A Pranoi: Ms.Shpetim Lila
  • 2. Moti - paraqet gjendjen fizike të atmosferës në një territor të caktuar, në kohën e dhënë e karakterizuar nga një kombinacion i caktuar i elementeve meteorologjike. etj. Elementet e motit janë: temperature e ajrit, shtypja atmosferike, era- shpejtësia dhe drejtimi i saj, vranësirat, reshjet atmosferike etj.
  • 3. Parashikimi i motit është aplikimi i shkencës dhe teknologjisë për të parashikuar gjendjen e atmosferës për një vend të caktuar. Qeniet njerëzore janë përpjekur të parashikojnë motin jozyrtarisht për mijëvjeçarë, dhe zyrtarisht që nga shekulli i nëntëmbëdhjetë. Parashikimet e motit janë bërë duke mbledhur të dhëna sasiore në lidhje me gjendjen aktuale të atmosferës në një vend të caktuar dhe duke përdorur të kuptuarit shkencor të proceseve atmosferike për të projektuar se si atmosfera do të ndryshojë. Pasi një përpjekje të gjithë-njerëzore të bazuar kryesisht mbi ndryshimet në presionin barometrik, kushtet aktuale të motit, dhe gjendjen e qiellit, parashikimi i motit tani mbështetet në modelet kompjuterike të bazuara në të cilat marrin shumë faktorë atmosferike në konsideratë. Shkenca qe merret me parashikimin e motit eshte Meteorologjia ku meteorologet duhet te tregojne kujdes maksimal pasi vetem nje shifer gabim ne llogaritjen e faktore v PARASHIKIMI I MOTIT
  • 4. Shtypja e ajrit - eshte forca e cila ushtrohet nga ne dhe trupat e tjere nga goditja dhe pesha e trupave te ajrit. Shtypja e ajrit ne te njejtin vend ndryshon, varesisht nga koha(moti). Presioni atmosferik në një vend të veçantë është forca për një zonë me njësi pingule ne një sipërfaqe të përcaktuar nga pesha e kolonës vertikale të atmosferës mbi atë vendndodhje. Në Tokë, njësitë e presionit të ajrit bazohen në atmosferën standarde të njohur ndërkombëtarisht (atm). Presioni atmosferik zvogëlohet me lartësi rritëse për shkak të masës së zvogëluar të gazit më lart. Për një atmosferë me një temperaturë uniforme, lartësia e shkallës është proporcionale me temperaturën dhe anasjelltas proporcional me produktin e masës molekulare mesatare të ajrit të thatë dhe përshpejtimin lokal të gravitetit në atë vend. Për një atmosferë të tillë të modelit, presioni bie në mënyrë eksponenciale me rritjen e lartësisë. Megjithatë, atmosferat nuk janë uniforme në temperaturë, kështu që vlerësimi i presionit atmosferik në çdo lartësi të caktuar është më kompleks. SHTYPJA ATMOSFERIKE
  • 5. TEMPERATURA • Temperatura është madhësi fizike me ndihmën e së cilës matet se për sa një trup shpërputhet nga baraspeshimi termik me trupin tjetër. Ajo shprehet ne Kelvin, gradë Farenheit, gradë Celcius edhe gradë Reomir. Termometri është mjeti që shërben për matjen e temperaturës. Lenda merkur rritet kur temperatura rritet . Duke përdorur termometrin vlerësohet se sa nxehtë / e ftohtë është. Rreth vit 1720 suedez Anders Celsius krijoi nje termometër te projektuar. Si pikë të caktuar, ai zgjodhi pikë e shkrirjes akull dhe pikën e vlimit të ujit si tjetri. Distanca në mes të këtyre pikave fikse, ai ndahet në 100 gradë.Temperatura lidhet ngushte me motin .Temperatura e ajrit ben qe ne te dallojme nese moti do te jete I mire apo I keq.
  • 6. LAGESHTIA Lagështia është përqendrimi i avujve te ujit ne atmosfere. Lageshtia është e kufizuar dhe varet nga temperatura. -Kur temperatura është e lartë, ajri përmban avujt e ujit dhe pastaj bie mbi terren si vesa (pikla te kondensuar te avullit). Kur ajri nuk mund të thith më shumë avujt e ujit, thotë se ajo është e ngopur. Lagështia relative është menduar se si shumë avujt e ujit ajri përmban krahasuar me kur ajo është e ngopur. Lagështia relative specifikohet në përqindje. Në mënyrë që të matet lagështia e ajerit , përdorim një hygrometer.Kur lagështia rritet ne ajer , qimet ne te jane më të gjatë .
  • 7. Rendesia e parashikimit te motit per zhvillimin e mjedisit dhe pershtatjen e njeriut • Moti eshte shume I rendesishem per zhvillimin e mjedisit.P.sh nje mot I lagesht dhe me shi ne stinen e veres do te ndihmonte bimet te rriteshin me mire nga nxehtesia e stines po edhe e njejta gje anasjelltas nese do te bente ngrohte ne vjeshte apo dimer. Moti ka nje rendesi te madhe edhe tek njeriu dhe pershtatja e tij me te.Eshte e zakonshme per ne te jemi vigjilente ne stinen e dimrit duke marre me vete cadren apo duke u veshur trashe ne menyre qe te mos ftohemi.Gjithashtu edhe te vishemi holle dhe te marrim gjithmone me vete nje shishe me uje per te hidratuar trupin nga vapa e madhe. Por,ndonjehere moti ka te papritura , brenda dites mund te ndryshoje ajri , shpejtesia e eres apo dhe vete koha p.sh nga diell ne shi ne nje dite qe nuk mendohej se do te ndodhte.