Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Perandoria Bizantine

12 955 vues

Publié le

Perandoria Bizantine

Publié dans : Actualités & Politique
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici
 • Follow the link, new dating source: ❶❶❶ http://bit.ly/2F4cEJi ❶❶❶
     Répondre 
  Voulez-vous vraiment ?  Oui  Non
  Votre message apparaîtra ici

Perandoria Bizantine

 1. 1. TIPARET E QYTETERIMIT BIZANTIN NE VITIN 325 PAS LINDJES SË KRISHTIT PERANDORI ROMAK KONSTANDINI I MADH SJELLË KRYEQYTETIN E PERANDORISË ROMAKE NGA PERËNDIMI NË LINDJE. KRYEQYTETI I RI U QUAJT ROMA E RE DHE MË VONË KONSTANDINOPOJË (STAMBOLL). FILLIMISHT, KUFIJTË E PERANDORISË SË RE, QË MË VONË HISTORIANËT E QUAJTËN PERANDORI BIZANTINE, ISHIN KUFIJTË E SË VJETRËS. POR ME KALIMIN E KOHËS, NËN PRESIONIN E KUNDËRSHTARËVE TË JASHTËM, BIZANTI HUMBI BETEJA TË NJËPASNJËSHME, GJË QË DREJTOI NË KUFIZIMIN RRETH ZONËS SË KONSTANDINOPOJËS. NDËRSA NË VITIN 1453 RËNIA E KONSTANDINOPOJËS SHËNOI DHE FUNDIN E PERANDORISË SË MADHE. KARAKTERISTIKAT KRYESORE TË SHTETIT BIZANT ISHIN: 1.FEJA E RE, KRISHTERIMI 2.SJELLJA E KRYEQYTETIT NGA SFERA E NDIKIMIT TË LATINISHTES NË SFERËN E NDIKIMIT TË GJUHËS GREKE 3.REALIZIMI I NDRYSHIMEVE/REFORMAVE NË LEGJISLACION FILLIMISHT, PERANDORIA BIZANTINE ISHTE NJË SHTET POLIETNIK ME ORGANIZIM DHE QEVERISJE ROMAKE, ME FE KRISHTËRIMIN DHE ARSIM QË KARAKTERIZOHEJ NGA GREQISHTJA E VJETËR. MË VONË, U SHNDËRRUA NË SHTET ME GJUHË TË PËRBASHKËT GREQISHTEN, ME DOGMË FETARE ONRTODOKSINË, DHE KARAKTER TË RI KULTUROR. SHTETI BIZANTIN LUAJTI ROL TË RËNDËSISHËM NË PROGRESIMIN E HISTORISË NDËRKOMBËTARE. BIZANTI SI SUPERFUQI QË ISHTE LUAJTI ROL TË DYFISHTË, NGA NJËRA ANË MBËSHTETI EUROPIANËT E ATËHERËSHËM NGA SULMET BARBARE, DHE NGA ANA TJETËR, MBAJTI DHE TRANSMETOI NË PJESËN TJETËR TË EUROPËS THESARËT ARTISTIKË DHE SIGRAFIKË TË ANTIKITETIT. TRE PERIUDHAT KRYESORE TË PERIUDHËS BIZANTINE (1)THEMELIMI I PERANDORISË (324 – 565) ·KRYEQYTETI PËRCILLET NGA ROMA NË BIZANT (324) ·SHTETI DHE USHTRIA REALIZON ORGANIZIM RRËNJËSOR (SISTEMI I TATIMEVE BËHET MË I DREJTË). ·PERANDORINUK KONSIDEROHET MË ZOT. · SHTET FILOKRISTIAN. ME PËRJASHTIM PËRPJEKJEN E DËSHTUAR TË JULIANOS, TË RISILLTE FENË E LASHTË. LUFTA PËR ORTODOKSINË (378 – 518). ·NDRYSHIM STRATEGJIE NË LIDHJE ME TRAJTIMIN E BARBARËVE: SHTETI PRANON SHUMË PREJ TYRE NË USHTRINË DHE SHTETIN E TIJ. ·DOGMAORTODOKSE MERR FORMËN PËRFUNDIMTARE (451). ·HAPËSIRË MIDIS KISHËS LINDORE DHE PERËNDIMORE (518). SHEKULLI I JUSTINIT (518 – 565) ·NGJITJA NË FRON E JUSTINIT (527) ·NDRYSHIM LEGJISLACIONI (SOLLI NDRYSHIME PËR BIZANTIN DHE BOTËN PERËNDIMORE). ·NDRYSHIME NË QEVERSJE DHE USHTRI. ·LULËZIM I ARTIT TË SHKRONJAVE. NDËRTOHET TEMPULLI I AGIA SOFIAS (535). PERIUDHA E II (565 – 1081) (1)ARMIQ TË RINJ (565 -717). ·ARABËT. ·VAZHDOJNË REFORMAT NË JETËN E BRENDËSHMETË SHTETIT. HAPA POZITIV (717 – 867) 1. LUFTIM I SUKSESSHËMI ARMIQVE TË HUAJ 2. NDRYSHIMET E FUNDIT RRËNJËSORE NË JETËN E BRENDSHME TË SHTETIT. KULMI (867 -1025) - DISA PUSHTIME TË REJA. - PËRFUNDOJNË LUFTËRAT E GJATA ME BULLGARËT. - MASA MBROJTËSE PËR TË VARFËRIT. FILLIMI I PROBLEMEVE SERIOZE (1025 – 1081) ·NDRYSHIM I VAZHDUESHËMI PERANDORËVE.KONTRADIKTA SERIOZE TË BRENDSHME. ·PERANDORI E DOBËT, NUK PËRBALLON DOT ARMIQTË E JASHTËM. ·HUMBJE TË BIZANTËVE NDAJ TURQVE. ·NDARJA PËRFUNDIMTARE E DY KISHAVE (1054).
 2. 2. JUSTINIANI zakonisht i njohur si Justiniani I, apo (në Kishën Ortodokse) Shën Justiniani i Madh, lindi në Tauresium, të Ilirisë rreth viteve 482/483 dhe vdiq me 13 nëntor apo 14 nëntor, 565 në Konstantinopël. Ishte perandor i Bizantit nga viti 527 gjer në vdekjen e tij, dhe anëtari i dytë i dinastisë justiniane, pas xhaxhit të tij Justinit . Justiniani u lind në Petrus Sabbatius të Tauresium në provincën, e Dardanisë. Gjatë kohës së sundimit të Justinianit, perandoria bizantine arrin kulmin e lulëzimit në të gjitha lëmenjtë e jetës dhe jo vetëm në kulturë si ishte e joshur më parë dhe pas Justinianit. Nga pikëpamja ushtarake, Afrika dhe Italia u rimëkëmben dhe pushteti i perandorisë ishte më i fortë se kurrë më parë. Në anën tjetër arkitektura po lulëzonte dhe nga kjo kohë kanë mbetur shembujt më të mirë si p.sh.: Haja Sofia në Konstantinopol (Stamboll). Historianët siç ishin Prokopiusi dhe Agatia punonin me të madhe sipas traditës së Herodotit e Thukididit. Gjatë kësaj kohe u krijua edhe Kodeksi i Justinianit (529) i cili u institualizua dhe hyri në fuqi rreth viteve 533. Të gjitha këto vepra janë pika të begatisë bizantine e që janë krijuar në kohën e Justinianit. Në vitin 533 Justiniani ndërmori disa ekspedita të udhëhequra nga Belisari kundër mbretit vandal në Afrikë. Sulmimin e gotëve të jugut, Justiani e bëri me zbarkimin në Itali në vitin 535. Si me administratën e tij laik, despotizmin e ka shfaqur edhe në politikën kishtare e perandorit. Ai nuk ka lënë pas dore mundësinë për sigurimin e të drejtave të Kishës dhe klerit, për mbrojtjen dhe zgjerimin monasticizmit. Ai i dha murgjit të drejtë të trashëgojnë pronë nga qytetarët privatë dhe të drejtën për të marrë solemnia ose dhurata vjetore nga thesarit perandorak, ose nga taksat e krahinave të caktuara dhe se ai ndalohet konfiskimi vë mbi pasuritë e manastirit. Zhvillim te madh njohen edhe artet, posaqarisht arkiktektura
 3. 3. Menjëherë pas Justiniani u bë perandor në vitin 527 , ai vendosi riparimin e sistemit ligjor të perandorisë . Kane ekzistuar tre kodikët e ligjeve perandorake dhe të ligjeve të tjera të veçanta , shumë prej të cilave ishin në konflikt. Codex Gregorianus dh eCodex Hermogenianus ishin përmbledhje jozyrtare . ( Termi " Kodiku " i referohet aspektit fizik të punimeve , duke qenë në formë të librit , dhe jo në listat papirus . Kalimi në kodik ka ndodhur rreth 300 pas Krishtit . )]Kodiku Theodosianus ishte një përmbledhje zyrtar i urdhëruar nga Teodosi II .Në shkurt 528 , Justiniani shpalli te nevojshme krijimin e një komisioni dhjetë vetësh për të shqyrtuar këto përmbledhje e mëparshme , si dhe ligjeve të veçanta per , të eliminuar çdo gjë të panevojshme ose të vjetëruara , të bëjë ndryshime , dhe për të krijuar një përmbledhje të vetme të ligjeve perandorake në fuqi .komisioni kryesohej nga prefekti Pretoriane , Gjoni e Cappadocia dhe gjithashtu të përfshira Tribonian , i cili ishte më pas në krye të projekteve të tjera Corpus Juris Civilis . Komisioni përfundoi punën e tij në 14 muaj , dhe hartimi është shpallur në prill 529 nga Constitutio Summa . Megjithatë , kjo përmbledhje nuk ka eliminuar të gjitha konfliktet që kishin lindur gjatë viteve në jurisprudencën romake , dhe kushtetutat në Kodi i duhej të përdoret së bashku me mendimet kontradiktore e juristëve të lashtë . " Citim i kushtetutave në fjalë të Kodit tonë , me mendimet e përkthyesve lashta të ligjit , do të mjaftojë për asgjësimin e të gjitha rasteve . Justiniani u përpoq për të harmonizuar këto mendime kontradiktore duke lëshuar "pesëdhjetë Vendimet" e tij dhe duke kaluar ligje të tjera të reja . Kjo do të thotë se Kodi i tij nukka reflektuar ligjin fundit perandorak . . Kështu , Justiniani urdhëroi një përmbledhje të re të zëvendësojë te parën , dhe ky Codex është botuar në 534 .Asnjë kopje e edicionit të parë të Kodit ka mbijetuar . Vetëm një fragment i një indeksi të përmbajtjes në një papirus egjiptian mbetet .edicioni i dytë i këtij Kodi është botuar më 16 nëntor , 534 dhe hyri në fuqi më 30 dhjetor Kodiku përbëhet nga dymbëdhjetë libra . 1 libër per shqetësimet e ligjit kishtar , burimet e ligjit , dhe detyrat e zyrave të larta ;; libri i 9 merret me krimet ; dhe librat 10-12 përmbajnë ligjin administrativ . Struktura e Kodit është e bazuar në klasifikimin e lashta të përcaktuara
 4. 4. BIZANTI OSE E ASHTUQUAJTURA PERANDORIA ROMAKE E LINDJES PERFSHINTE BRENDA TERRITOREVE TE SAJ SHTETE SI VENDET BALLKANIKE,AZINE E VOGEL,SIRINE ,PALESTINEN E EGJIPTIN. E KRIJUAR NGA NDARJA E PERANDORISE ROMAKE NE 2 PJESE NE ATE TE LINDJES DHE TE PERENDIMIT NE VITIN 395 KJO PERANDORI ARRITI TE MBIJETOJE POTHUAJSE 1000 VJET ME SHUME SE PJESA TJETER E PERANDORISE.POR A LINDI NJE QYTETERIM I RI APO ISHTE VIJIMESI E PERANDORISE SE DIKURSHME ROMAKE? BIZANTI U KTHYE NE VLERAT ME TE MIRA TE QYTETERIMIT ROMAK PASI NE TERRITORIN E KESAJ PERANDORIE NUK KISHTE KONFLIKTE SI NE PERANDORINE E PERENDIMIT.SHPESH HERE NE MUND TE PYESIM SI ESHTE E MUNDUR QE NJE PERANDORI ME POPULLSI TE PERZIER MBIJETOI PER KAQ SHUME VJET?BIZANTI ISHTE I VENDOSUR NE KRYQEZIMIN E RRUGEVE TREGTARE MIDIS LINDJES DHE PERENDIMIT DHE KJO GJE SILLTE KUSHTE TE FAVORSHME E KONOMIKE DHE TREGTARE .KY MJEDIS GJEOGRAFIK KISHTE NDIKIM TEPER TE MADH NE PERANDORINE BIZANTINE. PER TE QENE NJE SHTET I FORTE DUHET DHE NJE SISTEM JURIDIK I TILLE BAZAT E NJE SHTETI TE FORTE I HODHI JUSTINIANI I CILI KODIFIKOI LIGJET E VJETRA ROMAKE ,NE KETE MENYRE AI HODHI BAZAT PER NJE QENDRUESHMERI TE JETES POLITIKE DHE SOCIALE. BIZANTI GJITHASHTU SHQUHET PER NJE SERE ARRITJESH NE FUSHEN E KULTURES,TE CILAT JANE NJE TRASHEGIMI E RENDESISHME PER SHOQERINE NJEREZORE.NE NJE KENDEVESHTRIM ME TE GJERE TERRITORET E BIZANTIT TERHEQIN VEMENDJEN E STUDIUESVE EDHE NE DITET E SOTME PER TE MESUAR SE CFARE E BERI KETE PERANDORI KAQ TE FUQISHME NE SYTE E NJEREZIMIT. KY QYTETERIM I LINDUR NGA NJE PERANDORI E NDARE NE 2 PJESE ESHTE NJE VIJIMESI E NJE QYTETERIMI TE ZHVILLUAR I CILI ARRITI TE PERSOSET NE DISA VIJA SI ATE EKONOMIKE,POLITIKE APO SHOQERORE.MUND TE THEMI QE KY QYTETERIM KA ARRITUR MAJAT E ZHVILLIMIT DUKE BERE TE MUNDUR QE PERANDORIA BIZANTINE TE JETOJE PER 1000 VJET.

×