Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Kujdesi infermieror per plaget.

12 226 vues

Publié le

...

Publié dans : Santé & Médecine
 • Login to see the comments

Kujdesi infermieror per plaget.

 1. 1.  Plagët dhe klasifikimi I tyre.  Qëllimi në mjekimin e plagëve.  Sterilizimi te plagët.  Detyrimet infermieristikë në mjekimin e plagëve.  Shërimi i plagëve.  Infeksionet dhe komplikimet e plagëve.
 2. 2.  Prishjen e vijueshmerise strukturore indore te lekures dhe mukozave si rezultat i demtimeve traumatike qe bejne te mundur komunikimin me mjedisin e jashtem do ta quajme plagë. Plagët shkaktohen si pasoje e :  - Agjentëve mekanikë ,  - Kimikë ,  - Fizikë ( termik , elektrik ),  - Rrezatues ,  - Bakterial etj .
 3. 3.  -Llojit te agjentit dëmtues  -Përbërjes se agjentit  -Madhësise se tij  -Shpejtësise goditëse  -Forces goditëse  -Vecorive te indit të dëmtuar.
 4. 4. Plaget mund te kene:  -Nje trajektore lineare te rregullt, me buze te rregullta e te perputhshme  -Ose mund te kene nje trajektore me buze te crregullta, te shqyera. Thellesia dhe madhesia :  -Nje plage mund te jete e thelle dhe prek muskujt dhe tendinet , nervat , organet e brendshme , etj  -Plaga mund te te jete e ceket dhe prek lekuren dhe mukozen.Nje plage e ceket dhe e madhe ne varesi te lokalizimit eshte me pak e rrezikshme sesa nje plage e thelle dhe e vogel.
 5. 5.  Lokalizimi : Nje plage e vogel ne qafe rrezikon jeten nga nje demtim i eneve te medha te gjakut , ndersa nje plage e madhe dhe e thelle ne kofshe eshte me pak e rrezikshme , pasi mund te demtoje vetem nervat , muskujt apo lekuren .  Pastertia : -Plaga mund te jete e papaster kur permban balte , rere , vaj , graso , etj , duke bere qe plaga te permbaje mikrobe ne sasi dhe lloje te ndryshme . Ndotja mund te vije nga qelbi ne rastet kur plaga eshte e infektuar . -Ndersa plaga eshte e paster ne rastin e incizioneve kirurgjikale .
 6. 6.  Plagë prerëse.  Plagë nga shtypja.  Plagë nga shpimi.  Plagë nga kafshimi.  Plagë nga armët e zjarrit.  Plagë nga djegiet.  Plagët e helmuara.
 7. 7.  Në cfarëdo lloj plage që na shfaqet si rast për tu zgjidhur qëllimi mbetet i njëjtë.  Qëllimi është që plaga të shqetësohet sa më pak të jetë e mundur në mënyrë që ajo të shërohet sa më parë dhe për të parandaluar pushtimin bakterial.  Duhet me patjetër që indi i dëmtuar ti kthehet funksioni i vet.
 8. 8.  Me plagët duhet që të tregohemi mjaft të kujdesur në mënyrë që ajo të mos infektohet dhe të mos kemi infeksione dhe ndërlikime të mëtejshme.Në mënyrë që ti evidentojmë këto gjëra duhet që ti sterilizojmë jo vetëm mjetet por edhe mjedisin. Veprimet që duhen kryer janë:  1) Së pari lani duart tuaja dhe zones rreth plagës.  2)Veshin doreza latex.  3) Sterilizoni të gjitha sendet që do të jenë në kontakt me plagën.  4) Hiqni te gjitha mbeturinat perreth me mjete të sterilizuara.  5) Mjekoni zonen rreth plagës me një likid te kripur.  6) Zonen rreth plagës mbulojeni me fasha sterile. Likidet që duhen përdorur janë:  a) Alkooli (permbajtje alkooli 50% ose më lartë)  b) 2% tretësirë jodi  c) oktan përforcues (ka një përmbajtje të lartë të alkoolit)  d) peroksid hidrogjeni  e) kalter magjistare (të ngjashme me alkoolin)  f) sapun (sodë kaustike / glicerinë)
 9. 9.  Ky kodiofikim ka të bëjë me rradhën e punës, organizimin e dhënien e ndihmës kirurgjikale në nivelin infermieristik në këtë kontekst edhe në mjekimin e plagëve.  Ajo cka është më e rëndësishmja në këtë fazë është arritja e hemostazës. Kjo arrihet përmes:  Shtypjes me forcë mbi plagë  Bandazhimi i shtërnguar i plagës pas mjekimit të saj.  Klempimi dhe ligatura e enës së gjakut që është dëmtuar  Ndalimi i hemorragjisë me djegien e enës së gjakut sa më afër lëkurës.  Agjentë lokalë të ndalimit të hemorragjisë.
 10. 10.  Në momentin e mjekimit duhet të kemi tepër kujdes.  Anestezia varet nga shkalla e dëmtimit ajo mund të jetë lokale ose e përgjithëshme.  Në mjekimin e plagëve të dorës përdoret anestezia trunkale, ndërsa në plagët e trupit përdoret anestezia infiltrative. Plagët e pastra incizive dhe ato kirurgjikale, mund të mbyllen me sutura menjëherë pasi pacienti paraqitet për ndihmen e parë apo direkt pas interventit kirurgjikal. Plagët mund të qepen me materiale sintetike të absorbueshme me të cilat qepen shtresat e thella, ndërsa sipërfaqja e lëkurës qepet me material të paabsorbueshëm, por që në një afat të caktuar do të hiqet.
 11. 11. Plagët i kemi të llojeve të ndryshme ndaj ato nuk mund të kenë të njëtën mënyrë apo kohë shërimi. Ato janë:  Shërimi per primam intentionem .  Shërimi per secundam intentionem.  Shërimi spontan. Fazat kryesore të shërimit të plagës janë:  Faza e Koagulimit  Faza e Inflamacionit  Faza e Fibropalisë  Faza e rimodelimit
 12. 12.  Një infeksion plage shkaktohet kur bakteret hyjne në një hapësirë në lëkurë. Faktorët që rrisin rrezikun për një infeksion  Sëmundje si diabeti, kanceri, veshkave etj  Objekte të huaja.  Furnizim i dobët me gjak në plagë.  Trauma të përsëritura.  Një sistem imunitar i dobët. Simptomat janë  Ethe  Gjak ose qelb që del nga plaga  Erë faull që vjen nga plaga  Marramendje ose rrahje zemre të shpejtë.
 13. 13. Si mund ta diagnostikojmë një plagë të infektuar?  Testet e gjakut  X-rrezet.  Një CT ose MRI scan  Një kulturë plage
 14. 14.  MEGI XIBRRAKU  ORNELA KECI  SELI SHKREPI  SALUSHE HYSKAJ  VJODI DEKOVI  XHULJANA MALKA.

×