Publicité
Publicité

Contenu connexe

Similaire à Ανακύκλωση (Β' 13-14)(20)

Publicité

Ανακύκλωση (Β' 13-14)

 1. Eco-Friends Aνακύκλωση-ΟικολογίαΒιοδιάσπαση
 2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Οικολογία, Οικονομία και Δημιουργική Απασχόληση Η ανακύκλωση συνδέεται με τη προστασία του περιβάλλοντος, έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη και δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με δημιουργικές δραστηριότητες.
 3. Ανακύκλωση είναι η συλλογή, ταξινόμηση και μετατροπή των απορριμμάτων σε πρώτη ύλη. ΟΦΕΛΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ: Μείωση προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων. Εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Διατήρηση καθαρού περιβάλλοντος και δημιουργία ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και υπογείων υδάτων. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς θετικών ενεργειών για τη διάσωση του πλανήτη. Επιτυγχάνεται μακροπρόθεσμη πτώση των τιμών των προϊόντων, καθώς δεν απαιτείται εκ νέου παραγωγή πρώτης ύλης.
 4. ΕΡΕΥΝΑ Η παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από παλιό χρησιμοποιημένο χαρτί σε σχέση με την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού από πρώτες ύλες (χαρτοπολτός): Εξοικονομεί 17 δέντρα. Εξοικονομεί το 50% της ενέργειας και της κατανάλωσης νερού. Έχει ως αποτέλεσμα 74% λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και 35% λιγότερη ρύπανση του αέρα.
 5. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Τα πλαστικά μετά την απόρριψή τους προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιφέρουν κινδύνους σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές. Επίσης, περιέχουν βλαβερές οργανικές χλωριούχες ενώσεις που επιδρούν αρνητικά στην αναπαραγωγική ικανότητα και στο ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων που τις τρώνε. Το απόβλητο του ελαιουργείου εμφανίζει πολύ μεγάλο ρυπαντικό φορτίο δηλαδή στερεί το οξυγόνο από τα ψάρια και μπορεί να φέρει οικολογική καταστροφή.
 6. Μείωση ρύπανσης • Μείωση ρύπανσης αέρα κατά : ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 95% ΧΑΛΥΒΑ 76% ΧΑΡΤΙ 35 % ΓΥΑΛΙ – • Μείωση ρύπανσης νερού κατά : ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ 97% ΧΑΛΥΒΑ 85% ΧΑΡΤΙ 75 % ΓΥΑΛΙ 20%
 7. ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ Προκαλούν αισθητική ρύπανση και υποβάθμιση του τοπίου επηρεάζοντας αρνητικά την διάθεσή μας. Αποτρέπουν την προσέλκυση τουριστών, με αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στις παράκτιες κοινότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι φορολογούμενοι πολίτες και οι παράκτιες αρχές επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για τον καθαρισμό και την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τις ακτές. Τεράστιες εκτάσεις σε βουνά, δάση, υγροτόπους και βουνοκορφές μετατρέπονται σε μικρούς ή μεγάλους σκουπιδότοπους οι οποίοι αποτελούν αιτία για το περίπου 10% των πυρκαγιών στην χώρα μας.
 8. ΒΙΟΔΙΑΣΠΑΣΗ Βιοδιάσπαση είναι η διαδικασία κατά την οποία, μέσω βιολογικών διεργασιών, πραγματοποιούνται αλλαγές στη χημική δομή του υλικού καθώς και στις μηχανικές του ιδιότητες.
 9. •Βιομά •Βιοκα ζα ύσιμα •Κομπ οστοπ οίηση
 10. ΒΙΟΜΑΖΑ Ως βιομάζα ορίζεται η ύλη που έχει βιολογική (οργανική) προέλευση. Η ιστορία της βιοµάζας ως πηγή ενέργειας ξεκινάει από πολύ νωρίς. Η βιοµάζα είναι η πρώτη πηγή ενέργειας που χρησιµοποίησαν οι άνθρωποι και κυρίως ως καύσιµη ύλη. Σ’αυτήν, εξάλλου, συγκαταλέγονται τα καυσόξυλα και οι ξυλάνθρακες που, µέχρι το τέλος του περασµένου αιώνα, κάλυπταν το 97% των ενεργειακών αναγκών της χώρας Η βιοµάζα αποτελεί µια σηµαντική, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας η αξιοποίηση της οποίας συµβάλλει σηµαντικά στην ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστώντας τα συνεχώς εξαντλούµενα αποθέµατα ορυκτών καυσίµων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο κ.ά.).
 11. Πιο συγκεκριμένα, στη βιομάζα περιλαμβάνονται: • Οι φυτικές ύλες που προέρχονται είτε από φυσικά οικοσυστήματα, είτε από τις ενεργειακές καλλιέργειες γεωργικών και δασικών ειδών • τα υποπροϊόντα και κατάλοιπα της φυτικής, ζωικής, δασικής και αλιευτικής παραγωγής • τα υποπροϊόντα που προέρχονται από τη μεταποίηση ή επεξεργασία των υλικών αυτών • το βιολογικής προέλευσης μέρος των αστικών λυμάτων και σκουπιδιών.
 12. ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ • Η καύση της βιομάζας δεν εκρίνει διοξείδιο του άνθρακα και δεν συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου • Η βιομάζα συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του θείου,που είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή • Εφόσον η βιομάζα είναι κυρίως εγχώρια πηγή ενέργειας συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και στην εξοικονόμηση του συναλλάγματος. • Η ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας σε μια περιοχή, συνεισφέρει στην γενικότερη ανάπτυξη του αγροτικού και αγροτοβιομηχανικού τομέα
 13. Βιοκαύσιμα Με τον όρο «βιοκαύσιµα» εννοούμε ό,τι µπορεί να δημιουργήσει ενέργεια και προέρχεται από βιομάζα. Τα υγρά βιοκαύσιµα χρησιμοποιούνται στις μεταφορές αντί της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης. Η γρήγορη και σχετικά εύκολη βιολογική τους σύνθεση, σε αντίθεση µε τη μακροχρόνια και κάτω υπό ειδικές συνθήκες δημιουργία του αργού πετρελαίου, τα κατατάσσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θεωρούνται φιλικά προς το περιβάλλον.
 14. Pellet • • • • Ένα εναλλακτικό οικολογικό βιοκαύσιµο Παράγεται από υπολείμματα ξυλείας και γεωργίας χρησιμοποιείται στη παραγωγή ενέργειας και θερμότητας. Έχει µικρό μέγεθος, κυλινδρικό σχήμα ,µε υψηλή πυκνότητα και υγρασία κάτω από 10 %. Συμβάλλουν στη προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας
 15. ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Ορισμός: Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία (λίπασμα). Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 35-40% των απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης, μέθοδος οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον.
 16. Τα υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν είναι:  Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, χορταρικά ή φρούτα  Κλαδέματα από τον κήπο του σπιτιού μας και οργανικά λιπάσματα  Στάχτη από τζάκι, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων (π.χ. κατακάθια καφέ).  Θρυμματισμένα τσόφλια αβγών  Χαρτί κουζίνας
 17. Προϋποθέσεις Κομποστοποίησης • Ειδικός κάδος κομποστοποίησης (με λίγους ή και καθόλου γαιοσκώληκες) • Λίγο χώμα κήπου • Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, ένα μακρύ ξύλο για ανακάτεμα) • Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα.
 18. Η χώρα που ζει από τα σκουπίδια της! • Η Δανία διαθέτει δεκάδες μη συμβατικές μονάδες αποτέφρωσης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης σκουπιδιών, δηλαδή υπερσύγχρονα εργοστάσια τα οποία μετατρέπουν τα απορρίμματα σε ενέργεια και θέρμανση, με τεράστια οφέλη για το περιβάλλον. Η χρήση αυτών των μονάδων έχει μειώσει όχι μόνο τις ενεργειακές δαπάνες και την εξάρτηση της Δανίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αλλά και τη χρήση των χωματερών και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
 19. τε το ον! Σώσ άλλ ιβ περ Πλ@νητοσώστε$ • Ανακύκλωση Υλικών!! • Απόσυρση Αυτοκινήτων!! Δ ν ένα ια ζί γ α οι μ τη ! Όλ νή α πλ ό θαρ κα ώ στ ε Ζω ή!
 20. Υλικά Ανακυκλώσιμα • Κινητά τηλέφωνα :Τα κινητά τηλέφωνα περιέχουν ακριβά μέταλλα. Μπορούν συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν για κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ένα εκατομμύριο κινητών προσφέρει 370.000 δολάρια σε ασήμι. • • Λάπτοπ :Τα λειτουργικά εξαρτήματα πωλούνται σε εταιρείες ή εργαστήρια .Υπολογίζεται πως σε τέτοιες συσκευές -ειδικά στη CPU - υπάρχει έως και 80% ανακυκλώσιμο περιεχόμενο. • Ηλεκτρικά εξαρτήματα: Τα καλώδια χαλκού που υπάρχουν στις περισσότερες συσκευές που συνδέονται με το ρεύμα ομαδοποιούνται, αργότερα αποστέλλονται αρχικά σε κόφτες καλωδίων και στη συνέχεια σε χυτήρια χαλκού. Η διαδικασία της ανακύκλωσης τους απαιτεί απομάκρυνση του πλαστικού για να συνεχιστεί η διαδικασία.
 21. Ανακύκλωση γυαλιού -πλαστικού-χαρτιού • ΓΥΑΛΙ: τα διάφορα γυάλινα αντικείμενα τα συγκεντρώνουμε σε ειδικούς κάδους. Έπειτα μεταφέρονται στα κέντρα συγκέντρωσης γυαλιού όπου γίνεται ο διαχωρισμός του γυαλιού ανάλογα με το χρώμα του (άσπρο, πράσινο κτλπ). Μετά το σπάνε σε μικρά κομματάκια (υαλόθραυσμα) και το καθαρίζουν από χαρτιά, πλαστικά κ.ά. Στη συνέχεια το υαλόθραυσμα οδηγείται στον κλίβανο τήξης. • ΠΛΑΣΤΙΚΟ:Με την ανακύκλωση τα πλαστικά απορρίμματα συμπιέζονται χωρίς προηγούμενη διαλογή και καθαρισμό τους, για να μειωθεί ο όγκος τους. Έπειτα ακολουθεί θέρμανσή τους και συνεχής ζύμωση σε θερμοκρασία γύρω στους 200οC. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η παραγωγή ενός ρευστού ομοιόμορφου υλικού που μπορεί να μορφοποιηθεί κατάλληλα με χύτευση υπό πίεση. • ΧΑΡΤΙ: Αρχικά το χαρτί συμπιέζεται . Έπειτα παίρνει το σχήμα μπάλας. Τέλος μεταφέρεται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης.
 22. ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ • Πώς ένα όχημα τέλους κύκλου ζωής επιβαρύνει το περιβάλλον • Τα μέταλλα από τα οποία αποτελείτε ένα αυτοκίνητο με την πάροδο του χρόνου οξειδώνονται και σταδιακά, μολύνουν το υπέδαφος αλλά και την ατμόσφαιρα. Ανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις προκαλούν και τα υγρά που εμπεριέχονται εντός των κλειστών κυκλωμάτων του οχήματος(λαδια,υγρά φρένων κτλ) τα οποία υπολογίζονται σε 2-3 εκατ. τόνους. Ωστόσο από το σύνολο των ημερών ενός αυτοκινήτου μόνο το 75% αυτών μπορεί να ανακυκλωθεί, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό συνήθως σε τόπου συγκέντρωσης απορριμμάτων, Γενικά κάθε αυτοκίνητο μπορεί να αποδώσει 700 κιλά ανακυκλώσιμου μετάλλου και 300 κιλά περίπου άχρηστων αποβλήτων. • Για κάθε όχημα το οποίο ανακυκλώνεται αποφεύγεται η απόρριψη στο περιβάλλον περίπου,10 κιλών ορυκτελαίου,3 κιλών οξέων μπαταρίας,7 κιλών μολύβδου,40 κιλών εύφλεκτων ελαστικών,1 κιλού αμιάντου και πολλών ακόμα άκρως επιβλαβών ουσιών.
 23. ΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ…… • Για την ανακύκλωση του αυτοκινήτου δεν απαιτείτε να καταβάλλετε κανένα χρηματικό ποσό, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε τα έξοδα μεταφοράς, μπορείτε να απευθυνθείτε στην αρμόδια υπηρεσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι τη μεταφορά του. Την ίδια υπηρεσία μπορείτε να ειδοποιήσετε και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποιο εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο στη γειτονιά σας. Χρειάζεται όμως το αυτοκίνητο να φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη.
 24. ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ
 25. ΧΑΡΤΙΝΟ ΚΟΥΤΙ
 26. ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ
 27. ΠΑΛΕΤΕΣ
 28. Σήματα ανακύκλωσης Ο Μπλε Άγγελος χρησιμοποιείται σε προϊόντα χαρτιού και πλαστικού. Βρίσκεται σε γυάλινες συσκευασίες . Βρίσκεται σε ατσάλινα κατασκευάσματα.
 29. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν ανακύκλωση ώστε να συμβάλλουν άμεσα στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση των αποβλήτων. Ορισμένες προτάσεις είναι οι εξής: • Διάθεση κάδων ανακύκλωσης από τις τοπικές αρχές. • Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη σωστή ανακύκλωση και τα οφέλη της. • Φοροελαφρύνσεις σε όσους κάνουν συστηματικά ανακύκλωση.
 30. Πηγές • ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ http://www.neo.gr/website/ergasiamathiti/3 6.htm ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ • http://www.eoan.gr/el/content/21
 31. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ www.blaule.gr www.2lyk-spart.lak.sch.gr www.kepeo.com www.bianatt.com www.openscience.gr www.news.kathimerini.gr
 32. ΟΜΑΔΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ • • • • • • • ΓΚΟΥΝΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΚΑΛΕ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΛΑΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΙΑΦΑ ΕΛΟΝΑ ΚΟΤΣΙΦΤΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΤΣΑΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΩΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ • • • • • • • ΣΤΡΙΑΚΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΤΟΥΡΛΑΚΙΔΟΥ ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΤΣΑΛΚΙΤΖΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΡΤΣΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΤΣΙΝΙΑΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΦΛΩΡΟΥ ΕΛΕΝΗ ΧΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 33. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!
Publicité