Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Kolegji Evropian “Dukagjini” Pejë            Fakulteti i Shkencave Kompjuterike             Departa...
Punuar nga : Yll Ferizi                PërmbajtjaHyrje                          ...
Punuar nga : Yll FeriziHyrjeCPU është elementi më i rëndësishëm i një sistemi kompjuterik. Sikur truri i njeriut, kompjute...
Punuar nga : Yll FeriziSpecifikacioni i procesorëve te zgjedhurManufacturer      GenuineIntel           Au...
Punuar nga : Yll FeriziCore 2 Duo notebook processor (CPU)Intel Core 2 Duo (i njohur edhe si Core2 Duo) notebook procesori...
Punuar nga : Yll FeriziTeorikisht, një procesor 64 bit mund të ketë casje në më shumë se 4 GB të memories, por kjoështë e ...
Punuar nga : Yll FeriziAMD64 berthamat (Cores)Të dy bërthamat (cores) e AMD Turion X2 64 janë bazuar në arkitekturën K8L. ...
Punuar nga : Yll FeriziPërfundimiIntel Core2Duo familja e procesorëve është mjaft dominuese si në shitje dhe në mënyrë të ...
Punuar nga : Yll FeriziAneksDisa nga rezultatet e testeve te procesoreve te zgjedhur te cilat na kane sherbyer edhe perper...
Punuar nga : Yll FeriziCPU-Z v.1.59            Rezultatet e softwerit i cili na              treg...
Punuar nga : Yll FeriziPC Wizard 2010Intel Core 2 Duo T5450 - CPUIDMark Processor: 16518AMD Turion 64X2 TL-56 Mobile - CPU...
Punuar nga : Yll FeriziPassMark(TM) PerformanceTest 7.0         Intel CPU    AMD CPUPassMark Rating  443  ...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD

 • Soyez le premier à commenter

Krahasimi i procesoreve INTEL dhe AMD

 1. 1. Kolegji Evropian “Dukagjini” Pejë Fakulteti i Shkencave Kompjuterike Departamenti Informatikë e aplikuar Studimet themelore Bachelor Lenda: Arkitektura dhe organizimi i kompjutereve Tema:Krahasimi i arkitekturës së procesorëve të Intelit dhe AMD-sëKandidati: Mësimdhënësi:Yll Ferizi Prof. Dr. Sc. Arianit KurtiNr. Index: 21/10/001 Dhjetor, 2011 1
 2. 2. Punuar nga : Yll Ferizi PërmbajtjaHyrje 3Specifikacioni i procesorëve te zgjedhur 4Core 2 Duo notebook processor (CPU) 5AMD Turion 64 X2 Notebook Processor (CPU) 6Metodologjia e punës 7Përfundimi 8Referencat 8Aneks 9 CPU Speed Professional v.3.9.4.3 9 CPU-Z v.1.59 10 PassMark(TM) PerformanceTest 7.0 12 2
 3. 3. Punuar nga : Yll FeriziHyrjeCPU është elementi më i rëndësishëm i një sistemi kompjuterik. Sikur truri i njeriut, kompjuterëtnuk janë të gjithë të barabartë sipas fuqisë dhe shpejtesise se procesimit te te dhenave.Një “lufte” e pashoqe ose një arene idesh dhe teknikash ne arkitekturën dhe llojet emikroprocesorëve është zhvilluar në mes të INTEL e AMD, dhe vazhdon të jet e tillë edhe sot ekësaj dite.Dallohen 4-bit, 8-bit, 16-bit, 32-bit, 64-bit mikroprocesor dhe kryesisht këtu do t’i shqyrtojmëx64 arkitekturën e procesorëve të këtyre dy kompanive.Këta procesorë mund t’i ndajmë edhe ne tri grupe:Desktop procesorë, Notebook procesorë dhe Server procesorë.Për shkak të përparimit të teknologjisë per integrimin e qarqeve (circuit integrationtechnology)dhe kufizimeve te performancës , Chip-multiprocessor (CMP) ose multi-coreteknologjia po perdoret ne CPU e ri. Kjo teknologji i integron disa procesore(cores procesor) nënjë të vetem.Paraqitja e procesorëve nga Intel dhe AMD ne versionin dual core ka bere shume buj.Ka raporte te shumta online te cilat mirren me krahasimin e performancës se procesorëve ngatë dyja kompanitë.Per kete punim kam pasur mundesi qe te siguroj dhe t’i perdori dy laptop kompjuter meperformansa po thuaj te njejta por me procesore (CPU) te ndryshem pra, njeri nga kompaniaINTEL dhe tjetri nga AMD e keta jane:1. HP Pavilion dv9500 Notebook PC Intel(R) Core(TM) 2 Duo CPU T54502. DELL Latitude d531 AMD Turion 64 X2 Mobile TL-56 3
 4. 4. Punuar nga : Yll FeriziSpecifikacioni i procesorëve te zgjedhurManufacturer GenuineIntel AuthenticAMDCPU Intel Mobile Core 2 Duo T5500 AMD Turion 64 X2 Mobile TL-56Frequency 1.66GHz 1.80GHzCores / Threads 2/2 2/2Multiplier X 10 X 4.0Technology 65nm 65nmBus speed 166 MHz 199.5 MHzFSB Speed 665 MHz - Data Rate 64-bit 1600 MHzTransistors 291 Million 154 millionL1 Cache 2 x 32 KB, 8 way, 2 x 64 KB, 2-way,(e njëjta për 64–byte cache line size, 64-byte cache line sizeInstruksion dhe datacache)L2 Cache 2 MB shared cache (2MB x 1), 2 x 512 KB, 16-way, 8-way, 64-byte line size 64-byte line sizeInstructions MMX, SSE (1,2,3,3S), 3DNow! Pro MMX(+),Extended 3DNow!, Extended Technology, Intel64(EM64T) 3DNow!, SSE (1,2,3), x86-64(AMD64), PowerNow!, NX-Bit, AMD-VSocket Socket P (478) Socket S1 (638)Max. temp (DTP) 34W 31-35W 4
 5. 5. Punuar nga : Yll FeriziCore 2 Duo notebook processor (CPU)Intel Core 2 Duo (i njohur edhe si Core2 Duo) notebook procesori është një procesor 64 bit dualcore processor. Kjo do të thot që dy shtresat (core) të procesorit punojnë brenda Core 2 Duo nëmënyrë paralele.Core 2 Duo, ka startuar ne Korrik 2006, dhe është pasardhësi i Core Duo. Cdo core është ebazuar në Pentium M micro arkitekturë. Nëse dëshirojmë ta krahasojmë Core2Duo mearkitekturen e vjetër të Pentium 4, atëher Core2Duo i ka tubacionet (pipelines )më të shkurtër.Si rezultat i kësaj, clock rate maksimum është më i vogël por, performanca e clock është shumëmë e madhe. Kështu Pentium 4M me të njejtin clock rate është për 40% më i ngadalshëm.Procesori për notebook (Core 2 Duo) dhe ai për desktop (Core 2 Duo) janë te bazuar në tënjejtin procesorë. Dallimi është se notebook versioni shfrytëzon voltazhë më të vogël (0.95 deri1.188 volt) po ashtu edhe ka front side bus(FSB) më të vogël (1066 vs. 667 MHz).Si rezultat (po ashtu këtu ndikon edhe shpejtësia më e vogël e HDD për laptop) performanca enotebookëve është për 20% më e vogël se e desktop kompjuterëve me shpejtësi të njejt (clockrate).Tiparet kryesore• Ofron 64 bit mbështetje• Dual Core procesor me Level 2 cache të perbashkët (shared)• Intel Virtualization Technology (VT) në mënyrë të pjesshme (varësisht nga modeli) etj.SpecifikacionetCore 2 Duo procesoret janë prodhuar në 65 nm (e më vonë në 45nm), përmbajnë 14 fazattubacionet(pipelines) dhe 2-4 MB cache të Level 2 (varësisht nga modeli).Mund të përmendim edhe:Dual core teknologjinëDy cores procesor punojnë me të njejtën frekuencë dhe në të njejtën hapsirë ose bllok, duke endarë edhe Level 2 keshin si dhe front side bus (FSB).Këto funksione jane paraqitur me daljen e Core 2 Duo :Virtualisation technology (VT), Execute Disable Bit, Wide Dynamic Execution, Smart-Memory-Access, Advanced-Smart-Cache, Advanced-Digital-Media-Boost,64 bit supportMbështetja për fjalët 64 bit të gjëra në CPU. Kjo do të thotë procesorI mund të trajtojë 64 bitpaketat e të dhënave. Intel Core 2 mbeshtet po ashtu ekstensionin AMD64 (licensuar), mendihmen e të cilit brenda procesorit 64bit mund të ekzekutojmë programe me 32 bit (nësepërdoret sistemi operativ 64 bit). 5
 6. 6. Punuar nga : Yll FeriziTeorikisht, një procesor 64 bit mund të ketë casje në më shumë se 4 GB të memories, por kjoështë e kufizuar zakonisht nga chip setet të cilët përdoren.Funksionet për kursimin e energjisëAshtu si me versionin e AMD-së, clock rate dhe tensioni mund të vendosen në mënyrë dinamikedhe individuale për çdo core (Speedstep). Në një ngarkesë të vogël të procesorit mund tëkursejnë energji duke ulur shpejtësinë e orës (clock)(në 1200 MHz, respektivisht 800 MHz meSanta Rosa) dhe core voltazh (nga 1.3 volt në 1,0375 volt). E gjithë kjo ndodh duke mos humburperformanca në sajë të rregullimit automatik të shpejtësisë së orës (clock speed). Përveç kësaj,procesori mund të ndal një pjesë të CPU të cilat nuk përdoren, për të kursyer energjinë.PerformancaPerformanca e Core 2 Duo procesorit në krahasim me konkurrentin direkt të tij, AMD Turion 64X2, është shumë e mirë. Core 2 Duo e mund apo tejkalon AMD Turion 64 X2 me shpejtësi (clockrate) virtualisht në të gjitha aplikacionet ( për afërsisht për 15% apo me shumë).Shfrytëzimi i energjisë ëshë i njejti për të dy procesorët.Nëse krahasohet Core2Duo me parardhësin e tij CoreDuo, atëher Core 2 Duo është për 10% më ishpejtë dhe hargjon pak më shumë energji.AMD Turion 64 X2 Notebook Processor (CPU)AMD Turion 64 X2 është procesori Dual Core i pari i AMD-se dhe është konkurrenca direkte eIntel Core Duo. Aftësia e këtij është qe e mbështet 64-bit procesimin, për derisa Intel këtëmundësi e jep tek me paraqitjen e Core 2 Duo procesorit.Për më shumë, ky procesor na vjen me kontrollerin për memorie DDR2 të integruar (2-wayDDR2).Megjithatë, për shkak të L2 keshit(cache) më të vogël, performanca e Turion 64 X2 modeleveështë për një niansë me e ulët se tek procesorët e nivelit të njejt por tek Core Duo.Tiparet kryesore• Dual-Core arkitektura• L1 dhe L2 cache strukture diskrete për cdo core• Kontrollerin e integruar 2-way DDR2• AMD64 - mbeshtet 64-bit procesimin• AMD virtualizimi• nX-bit mbështetja (quhet edhe mbrojtje e avancuar për virus nga AMD) 6
 7. 7. Punuar nga : Yll FeriziAMD64 berthamat (Cores)Të dy bërthamat (cores) e AMD Turion X2 64 janë bazuar në arkitekturën K8L. Pra, këto janëshumë të ngjashme me Turion 64 dhe Athlon 64 Core X2 për desktop kompjuter.Secili nga të dy berthamat ka 128 KB cache L1 dhe në varësi të modelit, 256 respektivisht 512 KBL2 cache.Për shkak të cache të vogël të L2, Turion X2 është më i ngadalshëm se sa një Dual Core dhe Core2 Duo nga Intel. Në fillim Turion është prodhuar në teknologjinë 90nm, e më vonë në 65nm.I mbështet këto instruksione:MMX, Extended 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, AMD64, PowerNow!, NX-Bit, AMD-V.Ruajtja e Energjisë me PowerNow!AMD Turion 64 X2 procesori e ka AMD PowerNow! Teknologjinr e cila është e njejt meSpeedstep Teknologjine nga Intel. Këto teknologji lejojnë të ulet në mënyrë automatikefrekuenca e procesorit (800/1000 MHz) dhe voltazha në mënyrë që të ruhet energjia.Për dallim nga Core2Duo kjo është më pak e arritshme duke logaritur që në AMD procesorduhet që kontrolleri i memories të jet gjithnjë i ndezur.PerformancaPër shkak të L2 cache më të vogël, Turion 64 X2 është më i ngadalshëm se sa konkurrenti i tij idrejtpërdrejtë, Intel Core (2) Duo.Megjithatë, kjo nuk është arsyeja e vetme për të qenë jo i shpejtë. Pentium Dual-Coreprocesorët me shpejtësi të njejt dhe me vetëm 1024 KB L2 cache janë më të shpejtë seTurion. Megjithatë, performanca e Turion mjafton për sherbimet të cilat nuk kërkojnë ngarkesateë medha – ose për punë të përditshme.Metodologjia e punësNe mënyrë qe krahasimi te jetë sa me i afërt unë ne te dy sistemet kam instaluar Windows 7Ultimate 64 bit me SP1, MS Office 2007, Antivirus ESET 4, Call of Duty(R) 4 - ModernWarfare(TM).Po ashtu për nevojat e matjeve kam instaluar ne te dy sistemet edhe këto vegla:CPUID CPU-Z v.1.59, PC Wizard 2010, Performance Test 7.0 dhe CPU Speed Professionalv.3.0.4 7
 8. 8. Punuar nga : Yll FeriziPërfundimiIntel Core2Duo familja e procesorëve është mjaft dominuese si në shitje dhe në mënyrë të qartëofron performancën më të mirë se sa familja Turion X2 64.Sa i përket këtyre dy procesorëve të zgjedhur, të gjitha testet të orientojnë tek Inter Core2Duo.Siq e ceka me lart unë për këtë test kam instaluar dhe testuar në të dy kompjuterët edhe një lojëme grafikë dhe efekte të tjera. Edhe pse procesorët e AMD kanë përparësi në fushën e grafikëspasi që kanë disa instruksione shtesë siq është edhe 3Dnow!, por në këto konfiguracione dhe nekëtë lojë definitivisht laptopi me Intel Procesor ka dominuar.Gjatë këtyre testimeve e kam pasur një hendikep për shkak që njëri laptop (ai me AMD CPU ) kapasur 1 GB RAM memorie ndërsa laptopi tjetër 2 GB RAM, duke ndikuar kjo edhe nëperformancën e përgjithshme të vlerësimit.Pra, shumecka varet nga konfigurimi i veçantë i një kompjuteri mobil, këtu duhet të logaritet:madhësia e kujtesës se perkohshme RAM dhe shpejtësia, lloji i hard diskut dhe shpejtësia si dhekartela grafike, të cilat në kohet e fundit mund të quhen edhe mini PC për shkak tëkompleksitetit që këto të fundit kanë në arkitekturen e tyre.Referencathttp://ark.intel.com/products/27253/Intel-Core2-Duo-Processor-T5500-(2M-Cache-1_66-GHz-667-MHz-FSB)http://products.amd.com/pages/NotebookCPUDetail.aspx?id=4&f1=&f2=&f3=&f4=&f5=&f6=&f7=&f8=&f9=http://www.cpubenchmark.nethttp://www.notebookcheck.nethttp://www.cpubenchmark.net/market_share.htmlhttp://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon-x2-pentium.html 8
 9. 9. Punuar nga : Yll FeriziAneksDisa nga rezultatet e testeve te procesoreve te zgjedhur te cilat na kane sherbyer edhe perperpilimin e ketij punimi.CPU Speed Professional v.3.9.4.3 Eshte testuar procesori: Intel Core 2 Duo T5450 Shpejtesia e procesorit ishte: 1110Mhz ndersa shpejtesia e publikuar 1660Mhz Eshte testuar procesori: AMD Turion 64X2 TL-56 Mobile Shpejtesia e procesorit ishte: 1260Mhz ndersa shpejtesia e publikuar 800Mhz Ne baze te ketij programi, AMD procesori ka pasur nje shpejtesi me te madhe nga procesori i INTEL me nje diference prej 150MHz 9
 10. 10. Punuar nga : Yll FeriziCPU-Z v.1.59 Rezultatet e softwerit i cili na tregon te dhenat e CPU,Memories,Karteles grafike,Pllakes ame etj. Eshte testuar procesori: Intel Core 2 Duo T5450 @ 1.55GHz Rezultatet e softwerit i cili na tregon te dhenat e CPU,Memories,Karteles grafike,Pllakes ame etj. “CPU-Z v.1.59” Eshte testuar procesori: AMD Turion 64X2 TL-56 Mobile 10
 11. 11. Punuar nga : Yll FeriziPC Wizard 2010Intel Core 2 Duo T5450 - CPUIDMark Processor: 16518AMD Turion 64X2 TL-56 Mobile - CPUIDMark Processor: 13722 11
 12. 12. Punuar nga : Yll FeriziPassMark(TM) PerformanceTest 7.0 Intel CPU AMD CPUPassMark Rating 443 305 (-31.0%) 12

×