Pyetesore mbi HTA

Zajmira Thanasi
Zajmira ThanasiGeneral Dentist at Zajmael à Zajmael
PYETESORE
Vendosni nje tick (√) ne pergjigjen tuaj dhe plotesoni boshlleqet ku duhet.
TEMA: Hypertensioni
Dega:
1.
2.
3.
4.
Mosha: ___
Gjenia:
Stomatologji
Farmaci
Infermieri
Laborator
Femer Mashkull
I. Presion I larte I gjakut (hypertension) do te thote qe gjaku ka veshtiresi te
arri tek zemra?
II. Presioni i gjakut i referohet forces qe ka gjaku per te shtyre kunder :
1. zemres
2. muret e arterieve
3. trurit
4. kapilareve
III. Hypertensioni eshte semundja me e zakonshme kardiovaskulare?
IV. Dy matesit e presionit te gjakut percaktohen nga:
a) Presioni arterial per shkak te
rajeve
b) Presioni arteria ndermjet rajeve
c) Presioni i larte ,i mesem dhe i ulet .
d) Te gjitha me siper
Vertet Gabuar
Vertet Gabuar
V. Presioni i gjakuteshte 120/80:kush nga ketovlerai referohetpresionitdiastolik?
VI. Ne shume njerez me hipertension nuk eshte gjetur shkaku kryesor.
VII. Hipertensioni zakonisht quhet ndryshe:
a) Kripë vrasës
b) Vrasësi serioz
c) Vrasësi sekret
d) Vrasësi silencioz (i heshtur)
VIII. A mund të shërohet hipertensioni? Në qoftë se jo, atëherë si trajtohet?
Q
Q
Q
Vertet Gabuar
IX. Kush nga keto vlera eshte per tensionin normal te gjakut?
1. Me pak se 120/80
2. 120-139/80-89
3. 140-159/90-99
4. 160+/100+
X. Kush nga keto lloji ushqime mund te jene te rezikshme kur merren me barna
antihipertensive?Cfare i bejne ato enzimave intenstinale dhe toksikojne
organizmin tone?
a) Cokollata
b) Vezet
c) Lenge rrushi
d) Domate
Q
Q
XI. Ne qofte se ke hypertension cfare duhet te limitosh ose ta ndalosh plotesisht?
a) Alkoolin dhe duhanpirjen
b) Kafeinen dhe kripen
c) Obezitetin mbi 30 kile
d) Te gjitha te mbisiper
XII. Cfare ju shton juve propabilitetin te vuani nga hipertensioni?
a) Historia familjare e
hipertensionit
b) Te jeni mbipesh ose obeze
c) Te keni pak aktivitete fizike
d) Te gjitha mbisiper
XIII. Me thoni disa faktore te tjere qe shtojne propabilitetin qe te vuajni nga
hipertensioni ne te ardhmen.
1 .
2 .
3 .
4 .
5 .
XIV. Me permendinidisailace(barna) antihipertensive qe njini nga farmakologia ose
nga ato qe keni hasur ju ne jeten tuaj.
1 .
2 .
3 .
4 .
5 .
XV. Me permendini disa nga symptomat e hipertensionit .
1 .
2 .
3 .
4 .
5 .
XVI. Ku veprojne barnat antihipertensive?
.
. .
.
Faleminderit!!!!!
Punoi :Zajmira Thanasi

Recommandé

Semundja e hipertensionit par
Semundja e hipertensionitSemundja e hipertensionit
Semundja e hipertensionitZajmira Thanasi
2.8K vues23 diapositives
medikamentet antihipertensive par
medikamentet antihipertensivemedikamentet antihipertensive
medikamentet antihipertensiveUniversiteti 'Aleksander Moisiu' Durres
8.8K vues20 diapositives
HTA par
HTAHTA
HTAEriola Gjeka
4K vues23 diapositives
Hipertensioni par
Hipertensioni Hipertensioni
Hipertensioni Dani Muhaj
4.8K vues21 diapositives
Sfida hipertension ne kujdesin paresor. par
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Sfida hipertension ne kujdesin paresor.
Sfida hipertension ne kujdesin paresor.Hysni Dida
122 vues48 diapositives
Endokrinologji dhe Nefrologji par
Endokrinologji dhe NefrologjiEndokrinologji dhe Nefrologji
Endokrinologji dhe NefrologjiNezhla Shabani
604 vues5 diapositives

Contenu connexe

En vedette

Punim seminarik gjaku par
Punim seminarik gjakuPunim seminarik gjaku
Punim seminarik gjakuArdian Hyseni
14.5K vues64 diapositives
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) par
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Fleurati
49.4K vues18 diapositives
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle par
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolleAnida Ago
21.4K vues2 diapositives
Detyrë kursi sociologji par
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologjirediz
10.1K vues11 diapositives
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE par
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
18.8K vues42 diapositives
Alkooli par
AlkooliAlkooli
AlkooliMaite Fabris
12.7K vues19 diapositives

En vedette(7)

Zemra dhe enët e gjakut (Biologji) par Fleurati
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Zemra dhe enët e gjakut (Biologji)
Fleurati49.4K vues
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle par Anida Ago
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkollePyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Pyetesor per vjeljen e nevojave psikologjike te nxenesve ne shkolle
Anida Ago21.4K vues
Detyrë kursi sociologji par rediz
Detyrë kursi sociologjiDetyrë kursi sociologji
Detyrë kursi sociologji
rediz10.1K vues
Duhani,Droga,Alkoli par Aba Abush
Duhani,Droga,AlkoliDuhani,Droga,Alkoli
Duhani,Droga,Alkoli
Aba Abush166.2K vues

Pyetesore mbi HTA

  • 1. PYETESORE Vendosni nje tick (√) ne pergjigjen tuaj dhe plotesoni boshlleqet ku duhet. TEMA: Hypertensioni Dega: 1. 2. 3. 4. Mosha: ___ Gjenia: Stomatologji Farmaci Infermieri Laborator Femer Mashkull
  • 2. I. Presion I larte I gjakut (hypertension) do te thote qe gjaku ka veshtiresi te arri tek zemra? II. Presioni i gjakut i referohet forces qe ka gjaku per te shtyre kunder : 1. zemres 2. muret e arterieve 3. trurit 4. kapilareve III. Hypertensioni eshte semundja me e zakonshme kardiovaskulare? IV. Dy matesit e presionit te gjakut percaktohen nga: a) Presioni arterial per shkak te rajeve b) Presioni arteria ndermjet rajeve c) Presioni i larte ,i mesem dhe i ulet . d) Te gjitha me siper Vertet Gabuar Vertet Gabuar
  • 3. V. Presioni i gjakuteshte 120/80:kush nga ketovlerai referohetpresionitdiastolik? VI. Ne shume njerez me hipertension nuk eshte gjetur shkaku kryesor. VII. Hipertensioni zakonisht quhet ndryshe: a) Kripë vrasës b) Vrasësi serioz c) Vrasësi sekret d) Vrasësi silencioz (i heshtur) VIII. A mund të shërohet hipertensioni? Në qoftë se jo, atëherë si trajtohet? Q Q Q Vertet Gabuar
  • 4. IX. Kush nga keto vlera eshte per tensionin normal te gjakut? 1. Me pak se 120/80 2. 120-139/80-89 3. 140-159/90-99 4. 160+/100+ X. Kush nga keto lloji ushqime mund te jene te rezikshme kur merren me barna antihipertensive?Cfare i bejne ato enzimave intenstinale dhe toksikojne organizmin tone? a) Cokollata b) Vezet c) Lenge rrushi d) Domate Q Q XI. Ne qofte se ke hypertension cfare duhet te limitosh ose ta ndalosh plotesisht? a) Alkoolin dhe duhanpirjen b) Kafeinen dhe kripen c) Obezitetin mbi 30 kile d) Te gjitha te mbisiper XII. Cfare ju shton juve propabilitetin te vuani nga hipertensioni? a) Historia familjare e hipertensionit b) Te jeni mbipesh ose obeze c) Te keni pak aktivitete fizike d) Te gjitha mbisiper
  • 5. XIII. Me thoni disa faktore te tjere qe shtojne propabilitetin qe te vuajni nga hipertensioni ne te ardhmen. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . XIV. Me permendinidisailace(barna) antihipertensive qe njini nga farmakologia ose nga ato qe keni hasur ju ne jeten tuaj. 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . XV. Me permendini disa nga symptomat e hipertensionit . 1 . 2 . 3 . 4 . 5 . XVI. Ku veprojne barnat antihipertensive? . . . . Faleminderit!!!!! Punoi :Zajmira Thanasi