Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Dani u nedelji_kreativni_centar

Dani u nedelji

 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Dani u nedelji_kreativni_centar

 1. 1. napisala Jasminka /y Petrović 17 ilustrovao M i l a n Pavlović Edicija Prozor u srpski jezik L V u _ nedelji * * * * * * K r e a t i v n i centar
 2. 2. Zdravo! Pred tobom su prozori. Pogled kroz svaki od njih vodi te u novu avanturu. Moći ćeš da putuješ, istražuješ, pitaš, odgovaraš, maštaš, crtaš, pišeš... Imaćeš priliku da proširiš znanje srpskog jezika, ali i da bolje upoznaš Srbiju, njene ljude i običaje. Obavezno ponesi: hrabrost, radoznalost, smeh i rezervne čarape. Nikada se ne zna gde ćeš da završiš - u nekom dvorcu ili u nekoj bari. Za društvo ne brini! S tobom će biti Miloš, Ana, deda Čeda i mnogi drugi. PROZOR ZA PUTOVANJA Ako pogledaš kroz ovaj prozor, upoznaćeš razne srpske gradove, sela, reke i planine. Međutim, može se putovati i kroz prošlost i budućnost, godišnja doba, dane u nedelji, kao i kroz čudesni svet biljaka i životinja. PROZOR ZA ISTRAŽIVANJA Ako voliš da istražuješ, onda i:je ovaj prozor kao stvoren za r/tebe. Tokom istraživanja koristi knjige, Internet, novine, geo­grafski PROZOR ZA PITANJA Avantura se ne može /•fUSKjiL zamisliti bez pitanja :[ Mfflffiđ i odgovora. Zato nauči'-r^' postavljaš prava pitanja^^rrr u pravom trenutku. Odgovaraj mirno i mudro. Da li znaš šta znači izreka Ko pita - ne skita? atlas, mapu Srbije... 0 mnogo čemu moći ćeš da saznaš nešto više iz razgovora s rodbinom, nastavnicima, prijateljima ili komšijama. PROZOR ZA MAŠTANJA Za dobru avanturu potrebna je vesela igra. A za nju je potrebna bogata mašta. Jer gde je mašta, tu je i čarolija. Gde je čarolija, tu su i čarobnjaci. Postani čarobnjak! Otvori ovaj prozor! PROZOR ZNANJA Đaci obično ne vole da uče gramatiku, ali to ne važi za tebe. Avanturista mora pravilno da čita, piše i govori. Kako ćeš napisati važnu poruku ako ne razlikuješ slova? Nije isto ako piše džak je pao ili đak je pao. Zar ne? SJAJNI PROZOR Ukoliko ne znaš značenje neke podvučene reči, uradi sledeće: otvori ovaj prozor, pronađi nepoznatu reč u rečniku, pročitaj njeno značenje, vrati se na tekst i nastavi da čitaš. TAJNI PROZOR Ovde se kriju rešenja svih zadataka iz knjige. Proveri da li su tvoji odgovori tačni! NAPOMENA Prozore možeš da otvaraš i zatvaraš po redu ili preko reda. Veliki pozdrav Autor
 3. 3. PROZOR ZA PUTOVANJA Ovo je Miloš. On će te povesti na zanimljivo i neobično putovanje. Polazak je u ponedeljak ujutru, a povratak u nedelju uveče. Lepo se provedi! VOLIM-NE VOLIM Zdravo, ja sam Miloš. Imam deset godina. Želim da ti pokažem kako izgleda jedna nedelja u mojoj porodici. Ja živim s mamom, tatom i sestrom. Ne volim kad mi roditelji kažu: „Miloše, idi baci đubre!" Radujem se kad me sestra pita: „Da li hoćeš i moju čokoladu? Ja više ne mogu." Moj tata se zove Dejan. On mi stalno govori: „Ponedeljak je dobar za neki početak. Od ponedeljka počni da treniraš fudbal." Ja volim tatu, ali ne volim fudbal. Moj omiljeni sport je tenis. Svakog ponedeljka imam trening. Uzor mi je Novak Đoković.
 4. 4. Moja mama se zove Sanja. Ona utorkom pravi kolače i poziva komšinicu Mariju u goste. Komšinica Marija me svaki put pita: „Da li imaš devojku? Ne sviđa mi se to pitanje, a ni frizura naše komšinice. Sviđaju mi se mamini kolači. Naročito kad su od čokolade. Moja sestra se zove Ana. Ona ne voli sredu. Sredom imamo čas srpskog jezika. Ana se plaši da ne kaže nešto pogrešno, pa samo ćuti. Ja se plašim da ne zaboravim srpski, pa ne zatvaram usta. Nastavnica mi često govori: „Odlično, Miloše! A sad da čujemo i nekog drugog!' Voleo bih da i Ana progovori srpski i zavoli sredu.
 5. 5. t 9 i f t § Moj deda se zove Čeda. On živi u Srbiji. Svakog četvrtka razgovaramo telefonom. Bio sam srećan kad mi je rekao: „Miloše, baba Zlata i ja imamo velike planove za Anu i tebe ovog leta. Kada vam počinje raspust?" Živeo četvrtak! Živeo telefon! Živeo raspust! Živeo deda Čeda! Petkom Ana ima čas folklora. Ako se mama zadrži na poslu, moram ja da je vodim. Zato joj kažem: „Ana, jedva čekam da porasteš!" Ja volim petak. Tada počinje vikend. Međutim, ne volim da vodim Anu na folklor. Ona uživa na času, a ja se dosađujem dok je čekam.
 6. 6. Moja porodica subotom ide na izlet. Kad svi sednemo u kola i krenemo, mama pita: „Da li ste poneli kišobrane?" Ako ponesemo kišobran, sija sunce. Ako ga zaboravimo, pada kiša. Subota je puna iznenađenja. Volim iznenađenja. Moj najbolji drug se zove Pablo. On je iz Meksika. Nedeljom idem kod njega na večeru. Pablova mama me pita: „Da li voliš ljuto?" Ja klimnem glavom i pojedem sve iz tanjira. Posle jezik držim u čaši s hladnom vodom. Možda ću jednog dana skupiti hrabrost i reći: „Volim da se družim s Pablom, ali ne volim da jedem ljuto!"
 7. 7. Čim si pored ovog prozora, znači da si radoznala i hrabra osoba. Samo napred! Ali pre nego što uđeš u novu avanturu, želim nešto da te pitam: - Da li više voliš da pitaš ili da odgovaraš na pitanja? Zašto? PROZOR ZA PITANJA v . 5 L L 1 Odgovori na sledeća pitanja: 1) Koliko Miloš ima godina? 8) Šta Miloš radi nedeljom? 2) S kim živi? 9) Koji je tvoj omiljeni dan? Zašto? 3) Šta Miloš trenira? 10) Šta najčešće radiš utorkom? 4) Kog dana Miloševa mama pravi kolače? 11) Kada imaš čas srpskog jezika? 5) Kuda Ana i Miloš idu sredom? 2 Objasni poslovicu Što možeš da 6) Gde živi deda Čeda? uradiš danas, ne ostavljaj za sutra. 7) Zašto Ana voli petak?
 8. 8. ponedeljak 33 PPnommoozzii MMiillooššuu ddaa pooopouunnii svoj nedeljni podsetnik. utorak _ Vodim Anu na folklor. Idem na tenis. sreda Idem kod Pabla. Jedem kolače. četvrtak Idem na izlet. nptak Razgovaram telefonom ^ — sa deda Čedom. subota _ Ana i ja imamo čas srpskog jezika. nedelja 4 Napravi svoj podsetnik. Upiši obaveze, želje i planove koje imaš ove nedelje. ponedeljak utorak sreda četvrtak petak subota nedelja
 9. 9. 5 Napiši nazive dana u nedelji ćirilicom. ponedeljak utorak sreda četvrtak petak subota _ 6 Ako pravilno poredaš slova, dobićeš naziv jednog dana u nedelji. Napiši ga na liniji. D A N E E L J K O P 7 Ako pravilno poredaš reči, dobićeš jednu rečenicu. srpskog idemo jezika Sredom na čas < i t 4 « i 4 « « * « 41 41 8 Prevedi nazive dana u nedelji na jezik zemlje u kojoj živiš. sreda ponedeljak petak nedelja nedelja četvrtak utorak _ subota _
 10. 10. 9 Povezi rečenice sa odgovarajućim slikama. Ana uživa dok igra kolo. Miloš se dosađuje dok čeka Anu. Ana se stidi na času srpskog jezika. Miloš je umoran posle treninga. Ana se raduje kad si ja sunce. * Miloš je srećan kad razgovara sa deda Čedom. Miloš se ljuti kad ga komšinica Marija pita: „Da li imaš devojku?" Ana je tužna kad ne ode na izlet zbog kiše. 5) 6) 7) 8)
 11. 11. 10 Pokaži pantomimom (pokretima i izrazom lica) kako se osećaš: uživam, dosađujem se, stidim se, umoran sam, radujem se, srećan sam, ljutim se, tužan sam 13 Pronađi dane u nedelji i zaokruži ih. A Ž c P 0 N K Ć S U Č e T V R T A K U T P s B V 0 U S C B 0 e L C V L H S B 0 R H K Đ K C V R T T A L P 0 N E D E U A K Đ U H Z 0 K D C A T P e T A K P A c F S V B U H N 1 V š Đ Č K V N e D e U A M 1 11 Dopuni sledeće rečenice: U nedelji ima sedam dana. To su: ponedeljak, četvrtak , subota i Prvi dan u nedelji je Danas je utorak. Juče je bio Četvrti dan u nedelji je , a sutra je. Subota je šesti dan u nedelji. Nalazi se između i nedelje. 12 Dopunjene rečenice prepiši u svesku ćirilicom.
 12. 12. PROZOR ZA ISTRAŽIVANJA L L Ako voliš da istražuješ, priđi ovom prozoru. Saznaj kako su dani u nedelji dobili nazive. Upoznaj grad Suboticu i pisca Danila Kiša. U nedelji ima sedam dana. To su: ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja. Zato se nedelja naziva još i sedmica. PONEDELJAK je prvi dan posle nedelje, to jest onaj koji dolazi PO NEDELJI. Tako je i dobio naziv. U našem narodu se veruje da je to najbolji dan za početak novog posla. UTORAK je dobio naziv po reči iz staroslovenskog jezika VTORI, što je značilo DRUGI. Utorak se nalazi između ponedeljka i srede. SREDA je dobila naziv po tome što se nalazi u SREDINI nedelje. Pesnik Milo­van Danojlić napisao je pesmu o sredi. 12 SREDA Probudio se deda i gleda: Sreda. Spreda - sreda I otpozadi - sreda. I misli dugo u krevetu deda I jedna muva nekom nešto ne da. I broji deda: Jedna sreda, I druga sreda i treća sreda... Ima tu nekakvog reda, Ima tu nekakvog reda.
 13. 13. ČETVRTAK je ČETVRTI dan u nedelji. Kad kažemo da je danas četvrtak, to znači da je juče bila sreda, a da će sutra biti petak. Prekjuče je bio utorak, a prekosutra će biti subota. PETAK je PETI dan u nedelji. U narodu je poznat izraz na Đurin petak, što znači nikad. Đurin petak pada 30. februara, koji ne postoji. SUBOTA je šesti dan u nedelji. Naziv potiče od jevrejske reči SABAT, koja označava dan odmora kod Jevreja. Subota uveče je zgodna za pravljenje zabava, jer nedeljom može duže da se spava. NEDELJA je sedmi dan u nedelji. U hrišćanstvu je to sveti dan, dan kada se NE DELA, to jest ne radi. Od reči nedelja nastalo je muško ime Nedeljko i žensko ime Nedeljka. VIKEND - to su dva dana u nedelji koja se koriste za odmor. Najčešće su to subota i nedelja, ali u nekim zemljama to mogu biti i četvrtak i petak ili petak i subota. Reč vikend potiče od engleske reči weekend, što znači kraj nedelje.
 14. 14. Zadaci za najhrabrije 14 Naziv jednog grada u Srbiji sličan je nazivu šestog dana u nedelji. Pronađi taj grad na karti. U njegovoj blizini nalazi se jezero. Ono je poznato po plažama, stazama za šetnju, sportskim terenima, zoološkom vrtu i po filmskom festivalu. Kako se zove to jezero? U tom gradu rođen je čuveni pisac Danilo Kiš. Saznaj nešto više o njemu 15 Iz kog mesta potiču tvoji roditelji? Pronađi ga na karti. Po čemu je to mesto poznato? 14
 15. 15. 16 Reši zagonetke. 1) Nikad niti ga je bilo, niti će ga biti, a sad je...? 2) Jedno drvo ima dvanaest grana, na svakoj grani po četiri gnezda, u svakom gnezdu sedam malih ptica. 17 Objasni šta znače poslovice: 1) Um caruje, snaga klade valja. 2) Ko rano rani, dve sreće grabi. 18 Pronađi poslovice sa sličnim značenjem na jeziku zemlje u kojoj živiš.
 16. 16. 19 Šta voliš da radiš tokom vikenda? Nacrtaj odgovarajući znak pored svakog odgovora. volim ne volim Spremam svoju sobu. Bavim se sportom. Gledam TV ili igram igrice. Spavam. Učim. Slušam muziku. Idem na izlet. Čitam knjigu, crtam ili pišem. Idem u kupovinu. Četujem ili šaljem SMS poruke. Idem u goste. Pomažem mami u kućnim poslovima. Pomažem tati u kućnim poslovima. Dopisi i svoje predloge.
 17. 17. 20 Od ponuđenih odgovora sa prethodne strane izaberi samo po jedan odgovor. Preko vikenda najviše volim da zato što Preko vikenda najmanje volim da zato što
 18. 18. PROZORZA MAŠTANJA v ••••••• Čestitam na izboru! Ova avantura obećava dobru zabavu. Ako pozoveš i svoje prijatelje, biće još zabavnije i veselije. U ranac stavi malo smeha, glume, blok za crtanje, bojice i, naravno, mnogo mašte. Uživaj! 21 Pročitaj naglas pesmu Dragana Lukića SEDMICA. Igra kolo naokolo. Ponedeljak momak jak, kolovođa lak. Do njega je utorak. U sredini reda sitno veze sreda. Četvrtak se klati, njega petak prati, a subota sama prepliće nogama. Na kraju, u vencu, nedelja na kecu. Otkad su se sastali nisu s kolom prestali. 22 Zašto je pesnik prikazao dane u nedelji kao igrače u kolu? (Zaokruži broj ispred tačnog odgovora.) 1) U kolu uvek ima sedam igrača. 2) Zato što su dani u nedelji jedan do drugog, kao igrači u kolu. 3) Zato što se kolo igra bez prestanka nedelju dana.
 19. 19. 23 Pažljivo pročitaj sledeći tekst, pa na linijama napiši odgovarajuće reči. Izaberi jedan od tri ponuđena predloga. DANI U NEDELJI IGRAJU KOLO Ponedeljak vodi kolo. On se sportski oblači. Na sebi ima (trenerku, pidžamu, vatrogasno odelo). Pored njega je utorak. Utorak ima veliki nos. On je (glavat, nosat, brkat). U sredini kola je sreda. Dok igra, ona pravi brze sitne korake, kao da veze. Na majici ima (slovo A, slovo S, slovo Đ). Pored srede je četvrtak. Četvrtak se upravo najeo kolača od čokolade. Umesto da igra, on se klati levo-desno. Njegovo lice je (uplakano, umazano čokoladom, rumeno). Odmah iza četvrtka je petak. Pošto mu sunce ide pravo u oči, stavio je (minđuše, naočare za sunce, rukavice). Pored petka je crnokosa subota. Dok igra, prepliće nogama. Levu stavlja ispred desne, a onda desnu ispred leve. Njena kosa je (crna, plava, crvena). Nedelja je uvek nasmejana i rumena kao (jabuka, kruška, šljiva). 24 Na osnovu ovog teksta nacrtaj dane u nedelji.
 20. 20. •••••••••••••••••••• •••••« 99000# 25 Odigraj igru VESELA NEDELJA sa svojim prijateljima ili ukućanima! Za igru su ti potrebni: kockica i figurice. Uputstvo za igru: Baci kockicu i pomeri figuricu na odgovarajuće polje. Iskreno odgovori na postavljeno pitanje. Ako je tvoj odgovor DA, igraš još jednom. Ako je tvoj odgovor NE, čekaš sledeće bacanje. Pobednik je onaj koji prvi dođe do cilja. Srećno! r Da li sredom Da li nedeljom nosiš suknju? ideš u školu? S AT CILJ Da li ponedeljkom imaš folklor? Da li petkom igraš tenis? Da li utorkom ručaš mrave? t Da li je juče bila nedelja? Da li nedeljom doručkuješ sladoled? Da li četvrtkom imaš čas srpskog jezika? Da li subotom ideš u Suboticu? Da li ponedeljkom jedeš ljuto? Da li je sutra petak? Da li nedeljom spavaš duže? Da li utorkom ideš na izlet?
 21. 21. Da li je sreda treći dan u nedelji? ....... .. . f Da li subotom nosiš brkove? Da li sredom igraš fudbal? Da li danas imaš matematiku? Da li ponedeljkom ideš u školu? Da li kažeš „Dobar dan' kada odeš u goste? Da li sredom bacaš đubre? Da li četvrtkom radiš domaće zadatke? Da li se raduješ vikendu? Da li petkom gledaš TV? Da li znaš kako je četvrtak dobio ime? Da li je pesmu „Sedmica" napisao Dragan Lukić? Da li svakog dana pereš zube? Da li u nedelji ima sedam dana? Da li se subota nalazi između petka i nedelje?
 22. 22. # 26 Smisli naslov za sledeću priču, pa ga napiši n a liniji. Nedeljko se probudio, pogledao na sat i pomislio: „Opet s am se uspavao!" Brzo se obukao, otvorio ulazna vrata i potrčao. Mama mu je doviknula: „Kuda si pošao ovako rano?" ,,U školu!", zadihano joj je odgovorio. „Ali, Nedeljko, danas je nedelja!", uzviknula je mama za njim. 27 Odglumi ovaj događaj s drugom ili drugaricom. 28 Napiši u oblačiću odgovarajući tekst.
 23. 23. 29 Pročitaj tekst. Šta se dogodilo u četvrtak i u subotu? Dopisi. 30 Prepiši tekst ćirilicom. DNEVNIK JEDNOG MAČKA ponedeljak Ceo dan s am spavao na prozoru u kuhinji. Bilo je sunčano i toplo. utorak Skočio s am Maji u krilo i ona me je češkala između ušiju. Uživao sam. sreda Komšije su nabavile psa. Užas! četvrtak petak Ni danas n e m am mira od njega. Trči oko kuće i laje. subota nedelja Pomirili smo se. Nije toliko dosadan kao što s am mislio. Zove se Žuča. Sutra ćemo zajedno da ispratimo M a j u do škole.
 24. 24. # PROZOR ZNANJA Pravopisni znaci i li m 5 - . 3 Otvori širom ovaj prozor! Nauči osnovna pravila o pravopisnim znacima. L L Rečenice počinju velikim slovom, a mogu da se završe tačkom, upitnikom ili uzvičnikom. TAČKA (.) se piše n a kraju obaveštajnih rečenica. Obaveštajne rečenice su one kojima se nešto saopštava. Moj tata se zove Dejan. UPITNIK ili ZNAK PITANJA (?) stavljamo na kraj upitnih rečenica. Upitne rečenice su one kojima se nešto pita. Da li imaš devojku? UZVIČNIK ili ZNAK UZVIKA (!) pišemo • na kraju uzvičnih i zapovednih rečenica. Uzvične rečenice su one kojima se izražavaju čuđenje, radost, strah ili neka druga jaka osećanja. Živeo deda Ceda!
 25. 25. Zapovedne rečenice su one kojima se iskazuju zapovest, dozvola, molba i zabrana. Miloše, idi baci đubre! ZAREZ ili ZAPETU (,) upotrebljavamo kada nešto nabrajamo. U nedelji ima sedam dana: ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak, petak, subota, nedelja. DVE TAČKE (:) upotrebljavamo u sledećim slučajevima: a) Kada najavljujemo neko nabrajanje Na izlet smo poneli: sendviče, jabuke, sok, loptu i kišobran. b) Ispred upravnog govora Pablova mama me pita: „Da li voliš ljuto?" 25
 26. 26. Da li znaš? Ako se promeni mesto zareza u rečenici, može se dobiti sasvim drugačije značenje 26 • -
 27. 27. 32 Povezi pitanja i odgovore. 1. Da li voliš sladoled od čokolade? 2. Koji sladoled više voliš - od vanile ili od čokolade? 3. Da li voliš sladoled od vanile? a) Da, v o l im sladoled od vanile. b) Ne, ja v o l im sladoled od vanile. c) Više v o l im sladoled od vanile. 33 Reši rebus.
 28. 28. 34 Miloš je napisao zadatak, ali bez pravopisnih znaka. Pomozi mu da rasporedi sledeće pravopisne znake na odgovarajuća mesta! Ja sam Miloš Imam deset godina Želim da ti pokažem kako izgleda jedna nedelja u mojoj porodici Ja živim s tatom mamom i sestrom Ne volim l<ad mi roditelji kažu Idi baci đubre Radujem se kad me sestra pita Da li hoćeš moj sladoled 35 Prevedi gornji tekst na jezik zemlje u kojoj živiš. 28
 29. 29. SJAJNI PROZOR Kako ćeš najlakše da naučiš neku novu reč? Vrlo jednostavno. Smisli jednu ili dve rečenice u kojima ćeš upotrebiti tu novu reč. Na primer: U džak sam stavio kamenje. Džak mi je pao na nogu. avantura - uzbudljiv, zanimljiv događaj, pustolovina avanturista - onaj koji učestvuje u avanturama, pustolov bara - voda koja se zadržava na zemlji posle kiše čarobnjak - onaj koji ima moć da izvodi čarolije, ono što nije moguće po zakonima prirode čarolija - ono što je natprirodno ili čarobno, očaravajuće, privlačno dosađivati se - osećati se bezvoljno zato što nema zanimljivih događaja dvorac - raskošna kuća u kojoj žive kralj i kraljica džak - vreća od grubog platna u koju se mogu staviti: krompir, pesak, brašno i si. đak - onaj koji ide u školu, učenik frizura - kosa oblikovana češljanjem, šišanjem ili feniranjem hrabrost - osobina onoga koji je hrabar, odvažan, neustrašiv iznenađenje - osećanje izazvano neočekivanim događajem izreka - mudra misao, poslovica kec - poslednji igrač u kolu; na kecu - na kraju klada - neobrađen komad drveta, balvan, cepanica klimnuti glavom - učiniti pokret glavom nadole sa značenjem: da, hoću, želim kolovođa - onaj koji vodi kolo mašta - moć zamišljanja slika i događaja mudro - pametno, umno otpozadi - sa zadnje strane, odostrag, straga podsetnik - sveščića podeljena po danima u koju se upisuju dnevne obaveze, rokovnik poslovica - kratka poučna izreka koja je izraz životnog iskustva i mudrosti radoznalost - osobina onoga koji želi da sazna nešto novo, koji je radoznao, ljubopitljivost ranac - torba koja se nosi na leđima rečnik - knjiga u kojoj su objašnjena značenja reči nekog jezika ili su reči prevedene na strani jezik i poredane abecednim, odnosno azbučnim redom sabat - dan odmora kod Jevreja spreda - s prednje strane, na prednjoj strani, napred staroslovenski jezik - prvi i najstariji pisani ili književni slovenski jezik uzor - ono što služi kao primer dobrih osobina; onaj na koga se treba ugledati zagonetka - pitalica, pitanje na koje treba mudro odgovoriti
 30. 30. Kad resiš zadatke iz knjige, pogledaj kroz ovaj prozor i proveri svoje odgovore. TAJNI PROZOR i 1) Miloš ima 10 godina. 2) Miloš živi s tatom, mamom i sestrom. 3) On trenira tenis. 4) Miloševa mama pravi kolače svakog utorka. 5) Ana i Miloš sredom idu na čas srpskog jezika. 6) Deda Čeda živi u Srbiji. 7) Zato što petkom ima čas folklora. 8) Nedeljom Miloš ide kod Pabla na večeru. 3 9 1) Ana uživa dok igra kolo. 7) Miloš se dosađuje dok čeka Anu. 3) Ana se stidi na času srpskog jezika. 5) Miloš je umoran posle treninga. 4) Ana se raduje kad sija sunce. 6) Miloš je srećan kad razgovara sa deda Čedom. 8) Miloš se ljuti kad ga komšinica Marija pita: „Da li imaš devojku?" 2) Ana je tužna kad ne ode na izlet zbog kiše. 11 ponedeljak - Idem na tenis. utorak - Jedem kolače. sreda - Ana i ja imamo čas srpskog jezika. četvrtak - Razgovaram telefonom sa deda Čedom. petak - Vodim Anu na folklor, subota - Idem na izlet. * nedelja - Idem kod Pabla. 5 noHeaejbaK, vTopaK, cpeaa, neTBpTaK, neiaic, cy6oTa, Heae/ba 6 PONEDELJAK 7 Sredom idemo na čas srpskog jezika. 30 U nedelji ima sedam dana. To su: ponedeljak, utorak, sreda, četvrtak, petak, subota i nedelja. Prvi dan u nedelji j e ponedeljak. Danas je u t o r a k . Juče je bio ponedeljak, a sutra je sreda. Četvrti dan u n e d e l j i je četvrtak. Subota je šesti d a n u n e d e l j i . Nalazi se i z m e đ u petka i n e d e l j e . 12 y HeaejbH HMa ceaaivi AaHa. To cy: noHeaejbaK, VTopaK, cpe,aa, MeTBpTaK, neTaK, cy6oTa h He^e^a. npBH aaH y HeaejbH je noHe,aejfeaK. flaHac je y r o p a K . Jy^ie je 6ho noHeaejbaK, a cyipa je cpeaa. HeTBpTH aaH y Heaeibii je HeTBpTaK. Cy6oTa je iuec™ aaa y uep,ejbn. Hajia3H ce H3Meby nenca h Heae^>e. •••••••
 31. 31. Abeceda Aa Bb Cc Čč Ćć Dd Dždž Đđ Ee Ff Gg Hh li Jj Kk LI Ljlj Mn Nn Njnj Oo Pp Rr Ss Šš Tt Uu Vv Zž Azbuka Aa B6 B B Tr Ee > I O K 33 H H Jj K K J I JI | Jbib M M H H H>H> Oo nn | PP Tih 0 $ Xx Ilu Dani u nedelji* prvo izdanje autor Jasminka Petrović »ffi ilustrator mr Milan Pavlović urednici mr Ljiljana Marinković i mr Slađana Ilić autor rečnika i lektor Violeta Babić <g£ redaktor mr Aleksandra Stanić »§J grafički dizajner Jelena Reljić izdaje Kreativni centar, Gradištanska 8, 11120 Beograd, Srbija www.kreativnicentar.rs e-mail: info@kreativnicentar.rs za izdavača mr Ljiljana Marinković štampa Intergraf tiraž 2.000 Autor zahvaljuje na podršci nastavnicima srpskog jezika iz Švedske, posebno Tanji Savić, Ani Šebešćen i Zorki Jovičić. CIP - KaTajiorH3auHja y rry6jiHKaiiHJH HapoaHa 6H6jiHOTeKa CpSnje, Beorpaa 395-053.3(02.053.2) nETPOBHTi, JacMHHKa, 1960- Dani u nedelji / Jasminka Petrović ; ilustrator Milan Pavlović. - 1 . izd. - Beograd : Kreativni centar, 2008 (Beograd Intergraf). - 32 str.: ilustr.; 20 cm. - (Edicija Prozor u srpski jezik) Tiraž 2.000. ISBN 978-86-7781-659-9 COBISS.SR-ID 154021132

×