MATERIAL DE SUPORT PER FER ELS EQUIPS I LA PROVA
Numeració i càlcul
Les fraccions les podem escriure (nou tretzens), repre...
- No podem sumar tres sisens més un quart ( ) perquè les unitats de
totes dues fraccions no estan dividides en el mateix n...
PER EXEMPLE:
 Volem calcular el valor numèric que representa tres quarts de 32 ( de 32).
En aquest cas, la fracció és tre...
Prochain SlideShare
Chargement dans…5
×

Material de suport per fer els equips i la prova (Numeració i càlcul)

800 vues

Publié le

Material de suport per fer els equips i la prova.
Numeració i càlcul.

Publié dans : Formation
  • Soyez le premier à commenter

  • Soyez le premier à aimer ceci

Material de suport per fer els equips i la prova (Numeració i càlcul)

  1. 1. MATERIAL DE SUPORT PER FER ELS EQUIPS I LA PROVA Numeració i càlcul Les fraccions les podem escriure (nou tretzens), representar aritmèticament ( ) o gràficament: Totes les fraccions estan formades pel:  Denominador ( ), que es refereix al número de parts iguals en què dividim la unitat/s.  Numerador ( ), que es refereix al número de parts iguals que agafem de la unitat/s. 1. Si volem SUMAR o RESTAR dues o més fraccions el primer que hem de fer és assegurar-nos que tenen el mateix denominador. Per què?! – Doncs perquè només podem sumar o restar aquelles fraccions que tinguin la seva unitat/s dividida/es en el mateix número de parts iguals. PER EXEMPLE:  Intentem sumar tres sisens més un quart o : - Per representar gràficament tres sisens ( ), primer hem de dibuixar una unitat dividida en 6 parts iguals. - Després, com que el numerador ens indica que només agafem 3 parts iguals ( ), pintem només 3 rectangles. I ja tenim dibuixats . - Per representar gràficament un quart ( ) fem el mateix: dividim una unitat en 4 parts iguals ( ), i després pintem 1 rectangle, que és la part igual que agafem de la unitat ( ).
  2. 2. - No podem sumar tres sisens més un quart ( ) perquè les unitats de totes dues fraccions no estan dividides en el mateix número de parts iguals. A més, un sisè ( ) és més petit que un quart ( ):  En canvi, sí que podem sumar tres sisens més un sisè, o : - Com que totes dues fraccions estan dividides en el mateix número de parts iguals ( ) podem utilitzar una única unitat per representar-les. - Primer pintem les 3 parts de la unitat que agafem de tres sisens ( ). Després pintem una part de la unitat que agafem d’un sisè ( ). - Finalment sumem totes les parts que hem pintat de cada fracció i obtenim: quatre sisens ( ). És a dir, . 2. Si volem calcular el valor numèric que representa una fracció d’una quantitat concreta hem de tenir clar com representarem la unitat, com dividirem aquesta unitat en parts iguals, i quines parts iguals de la unitat agafarem.
  3. 3. PER EXEMPLE:  Volem calcular el valor numèric que representa tres quarts de 32 ( de 32). En aquest cas, la fracció és tres quarts ( ) i la quantitat concreta és 32. - Abans de fer el càlcul ho representem gràficament, tenint en compte que la quantitat concreta (32) representa la unitat. Per tant, dibuixem 32 pals: l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l - El denominador de la fracció ( ) ens indica en quantes parts iguals hem de dividir aquesta unitat de 32 pals. Sabem que aquests 32 pals els hem de dividir en 4 parts iguals, però quants pals hi ha d’haver en cada part?!  Dividim 32 entre 4 (32 pals :4 parts = 8 pals en cada part) per saber que en cada part, de les 4 que hem de fer, hi ha d’haver 8 pals. l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l - El numerador de la fracció ( ) ens indica quantes parts iguals agafem d’aquesta unitat de 2 pals. Per tant, només hem de pintar 3 parts de les 4 que hem fet: l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l l - Llavors, quants pals ens hem quedat al final?!  Multipliquem 8 per 3 (8 pals d’una part x3 parts que agafem = 24 pals que ens hem quedat en total) per saber que finalment ens hem quedat 24 pals, tenint en compte que hem agafat 3 parts amb 8 pals cadascuna.  Per tant, per calcular el valor numèric que representa tres quarts de 32 ( de 32) primer hem de dividir 32 entre 4 (el denominador de la fracció). I després hem de multiplicar 8 (el resultat de la divisió) per 3 (el numerador de la fracció) de 32  32 :4 = 8  8 x3 = 24. Així doncs, de 32 = 24

×