Publicité
Publicité

Contenu connexe

Publicité

EFECTUL COMPTON.pptx

  1. EFECTUL COMPTON
  2. Scurt istoric • Efectul Compton a fost descoperit de Arthur Holly Compton în 1923 și ulterior verificat de studentul său Y. H. Woo (Wu Youxun) în anii care au urmat. Arthur Compton a primit pentru această descoperire Premiul Nobel pentru Fizică în 1927.
  3. Ce reprezintă? În fizică, efectul Compton sau împrăştierea Compton reprezintă scăderea energiei şi creşterea lungimii de undă a unui foton de raze X sau gama, la înteracţiunea acestuia cu materia. Există şi împrăştierea Compton inversă, unde fotonului îi creşte energia (scăzându-i lungimea de undă) la interacţiunea cu materia. Cantitatea cu care se măreşte lungimea de undă se numeşte deplasare Compton.
  4. Formula deplasării Compton Compton a folosit trei formule fundamentale reprezentând diferitele aspecte ale fizicii clasice și moderne, combinându-le pentru a descrie comportamentul cuantic al luminii. • Lumina ca particulă, anterior observată în efectul fotoelectric. • Dinamica relativistă: teoria relativității restrânse • Trigonometrie: teorema cosinusului Rezultatul final este Ecuația împrăștierii Compton:
  5. Importanta • Experimentul lui Compton a convins fizicienii că lumina se poate comporta ca un flux de particule a cărui energie este proporțională cu frecvența radiației.
  6. Bibliografia https://manuale.edu.ro/manuale/Clasa%20a%20XII-a/Fizica/All/A211.pdf http://www.phys.ubbcluj.ro/~nicolae.leopold/pdf/3_Compton_2016.pdf https://ro.scribd.com/doc/104871680/Efectul-Compton https://www.fizichim.ro/docs/fizica/clasa12/capitolul2-elemente-de-fizica- cuantica/II-3-efectul-compton/ https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%8Empr%C4%83%C8%99tiere_Compton https://ro.wikipedia.org/wiki/Arthur_Compton
Publicité