Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Komunikim Nderkulturor

6 283 vues

Publié le

Toleranca, shembull i karakterit shqipetar.

Publié dans : Formation
 • Login to see the comments

Komunikim Nderkulturor

 1. 1. "Mardheniet nderetnike-shprehje e tolerances sepopullit shqiptar"
 2. 2. Objektivi dhe detyra jone : Kontakti me Boten Toleranca Shqiptari Bashke Jetesa dhe kulturat e tjeraDashamiresija Mikepritja Mirekuptimi
 3. 3. Detyra Juaj:• Rehatohuni dhe vemendjen • Qendroni objektiv• Shikoni Shqipetarin me syte e nje te huaji (turisti).• Fokusohuni ne menyren se si na shikon Bota.• Analizoni ne vehtevete filozofine e jetes te individeve shembull ne detyre.• Gjeni nje fjale perfaqesuese per maredhenien e Shqiptarve me kulturat e tjera.• Nje pyetje surprize ne fund (fituesi shperblehet me dhurate).
 4. 4. Përkufizimi i Komunikimit ndërkulturorKomunikimi ndërkulturor është një formë ekomunikimit global, që i referohet njësërë problemesh në komunikim që shfaqennatyrshëm në një grup të përberë prej individëshme prejardhje të ndryshme fetare, sociale, etike,dhe edukimi. Termi mund të përdoret për tëshpjeguar si njerëz nga kultura dhe vende tendryshme veprojnë, komunikojnë dheperceptojnë botën përreth.
 5. 5. Nga pikepamja etnike, 98% e popullsise eshte shqiptare dhe vetem 2% perbehet nga pakica kombetare greke, maqedonase dhe malazez Popullsia • Popullsia e Shqiperise eshte 3.182.417 banore (regjistrimi i vitit 1989), me nje dendesi prej 115.8 banore per km2. Numri i lindjeve eshte 0.97% lindje per 1.000 njerez. Rritja vjetore e popullsise eshte rreth 2%. • Perpara vitit 1990 dy te tretat e popullsise se vendit jetonin ne fshat. Sot ky raport ka ndryshuar, si rezultat i levizjes se lire te njerezve nga fshati drejt zonave urbane ose jashte shtetit. • Nga pikepamja etnike, 98% e popullsise eshte shqiptare dhe vetem 2% perbehet nga pakica kombetare greke, maqedonase dhe malazeze. • Shqiperija Etnike zgjerohet pertej kufijve, perbehet nag cdo vend ku flitet dhe jetohet me zakonet shqipe.
 6. 6. Te dhena te pergjithshme mbi pakicatkombetareNumri i popullsise se pakicave Numri i popullsise Perqindja e tyre ndajkombetare krahasuar me minoritare gjithe popullsise se venditpopullsine e pergjithshme tevendit Viti1960 44.570 2.7%1979 54.687 2.1%1989 64.816 2.0%Në nenin 20 të Kushtetutës së saj- thuhet tekstualisht:“Personat që u përkasin pakicave kombëtare ushtrojnë në barazi të plotëpara ligjit të drejtat dhe liritë e tyre. Ata kanë të drejtë të shprehin lirisht pa undalur as detyruar përkatësinë e tyre etnike kulturore, fetare dhegjuhësore…”.
 7. 7. Principet e mikepritjes u vulosen me ligj.• Dy jane periullat me favorizuse per pakicat ne Shqiperi, mikpritja ka egzistuar edhe me heret por kto jane fazat kur cdo gje u dokumentua.• Periulla I• “Shteti shqiptar ka qenë një nga nënshkruesit vullnetarë të deklaratës unilaterale dhe të pranimit të “Rregjimit të mbrojtjes së minoriteteve”. Deklarata është nënshkruar në Gjenevë më 5 tetor 1921 nga Fan Stilian Noli.• Periulla II• “Pas vitit 1990, me ndryshimet e thella politike, Republika e Shqipërisë jo vetëm që njohu dhe nënshkroi dokumentat më themelore ndërkombëtare për të drejtat e njeriut, por njohu dhe nënshkroi edhe dokumentat më themelore lidhur me “minoritetet”, në veçanti. Ajo nënshkroi dokumentin bazë: Konventa Kuadër për Mbrojtjen e Minoriteteve Kombëtare”. Kjo veprimtari ndikoi edhe në jetën e brendshme të vendit tonë, ku minoritetet tani kishin të drejtën e krijimit të shoqatave politiko-kulturore, të partive politike, të arsimimit më të gjerë në gjuhën amtare...”.
 8. 8. Deshmija e nje personazhi te huaj• Mary Edith Durham (1863-1944) ishte një udhëtare, artiste, shkrimtare britanike që u bë e famshme për shkrimet e saj antropologjike rreth jetës në trojet shqiptare, në fund të shekullit të XIX dhe fillim të shekullit të XX.• Tregohet një adhuruese e madhe e amvisës shqiptare.• Tregon se si populli nuk kerkon ndihme por punon per te fituar ushqim, edhe ne kushtet me te veshtira. (Shemb I rrethimit te shtepise ku banonte ajo ne vendet qe ka vizituar)• Disa epitete se shqiptarët janë të egër e të pamëshirshëm. Zonja Durham na thotë se kjo nuk është e vërtetë. Ajo tregon per fshatarët sicilianë se si i rrihnin pa mëshirë kuajt dhe gomerët, por kurrë nuk kishte qenë dëshmitare se si një shqiptar rrihte një kafshë.
 9. 9. Shembulli I nje populli.Botimi i librit për Skëndërbeun në gjuhën frënge prej1000 faqesh të francezit Lavërden“Gjenevasit e shtypën librin ,nga ngutësia që kishin, nëdy shtypshkronja dhe e shpërndanë në popullsinë prej14 000 vetësh të asaj kohe të qytetit. Qëllimi ishte tështonin besimin e popullit të tyre në vlerën e qëndresësndaj Dukës së Savojës, fuqi e madhe e kohës, mekrushqira me Austrinë dhe Spanjën. Duka donte tabënte me çdo kusht Gjenevën kryeqytet të zotërimeve tëtij.Shembulli i qëndresës heroike të Skëndërbeut u zgjodhnë tërë historinë evropiane për shkak se ai udhëheqës injë populli të vogël e ruajti pavarësinë për 25 vjet, dukeluftuar kundër një kundërshtari shumë të madh siç ishteperandoria otomane, më e fuqishmja e kohës, e drejtuarnga një sulltan i lavdishëm si Mehmeti i dytë.
 10. 10. “Nëna Tereze, ishte e para që më bëri ta duakombin shqiptar”.•Mësuese e 7 500 fëmijëve në 60 shkolla,•mjeke e 960 000 të sëmuetëve në 213 dispanseri,•shërbëtore e 47 000 viktimave të lebrozës në 54klinika,•kujdestare e 400 pleqëve të braktisun,•Nanë e 160 fëmijëve jetimë a të mohuem.Kur ajo kërkoi ndihmë nga SHBA-të për ta shpëtuarpopullin e saj; mbasi Kosova fitoi lirinë, BILLCLINTON, në qershor 2002, mbasi kishin përfunduarbombardimet e NATO-s ndaj Serbisë, deklaroi:“Nëna Tereze, ishte e para që më bëri ta dua kombinshqiptar. Dhe tani ndihem shumë krenar që plotësovanjë detyrë morale ndaj saj dhe ndaj vlerave të lirisë... “
 11. 11. “ Besa shqiptare qe shpetoi hebrenjte nga nazistet”.Është një fakt i pamohueshëm, dhe i dokumentuarnga historia, që shqiptarët i kanë marrë në mbrojtjehebrenjtë gjatë luftës së dytë botërore.Si shpjegohet kjo sjellje humane në një klimëparagjykimesh e përndjekjesh ndaj hebrenjve?Historiografia shqiptare, në tentativën për të dhënëpërgjigjen e vet, është ndalur më së shumti tek cacilësi sui generis të sojit shqiptar. Në këtë linjë kaecur dhe kryeministri ynë në një shkrim që ka bërëpër gazetën e Kongresit amerikan The Hill. Ja ç’thotëai: “Besa për shqiptarët nënkupton kodet më të lartaetike në vend. Besa do të thotë që të mbash fjalën e tëkujdesesh për njerëzit e tu, burra e gra, nuk karëndësi nga vijnë apo çfarë besojnë, në mënyrë qënjerëzit në nevojë të na besojnë jetën e tyre”.
 12. 12. Shqiperia dhe komunitetet fetare.• Shqiptarët ndër shekuj janë dalluar për tolerancën ndërfetare, e cila është e lidhur dukshëm me numrin e besimeve fetare që bashkëjetojnë.• Ambasadori i SHBA në Tiranë Jon Withers, prezantoi me 26 nentor 2009 përpara përfaqësuesve më të lartë të komuniteteve fetare në vend, të politikanëve dhe të medias, Raportin e Departamentit të Shtetit mbi Liritë Fetare në Botë, duke vlerësuar lart tolerancën e shkëlqyer të bashkëjetesës fetare në Shqipëri.
 13. 13. Konkluzioni Shipërija tregon me fakt se ka një tolerance te madhe ne drejtimin fetare, që eshte shumë e rëndesishme , dhe shumë vende na admirojnë për këte fakt. Shqipërija që në historinë e vet nga studimi ynë kemi konstatuar një tolerancë për të mikëpritur dhe strehuar njerëz të huaj, udhëtare, studjues , duke ju lëne mbresa te paharrueshme dhe duke ju ngjall një dashuri për trojet shqiptare. Shqipërija ka mikëprit dhe ka bashkejetuar me komunitete te huaja, duke ju siguruar strehim dhe mbrojtje, pamvaresisht se jane popull dhe kulturë e panjohur, ato e kajn gjet këtë tolerance tek populli shqipëtare. Rasti i popullit hebre dhe pakicave te shumta.
 14. 14. Konkluzioni Kemi treguar me fakt se kultura Shqiptare ka vyer edhe si shembull mbijetese per disa vende te caktuar te cilet jane motivuar nga karakteri i popullit shqipëtare. Shqipëtaret kajn treguar tolerance edhe ne hapjen e dijenise së tyre edhe ne gjuhe të huaja , duke toleruar vizitoret qe te flasin në gjuhen amtare dhe jo të detyrohen te mesojne gjuhen shqipe. Dashamirësija Shqiptare ështe toleranca më e madhe egzistuse, pasi ajo ështe burim dhe derivat i të gjitha veseve te mira dhe te drejta.
 15. 15. KUIZ SURPRIZEPyetja: Ne sa shtypshkronja u botua libri mbihistorine e Skenderbeut ne Zyrich?NOTE: Fotoja ka qellim shperqendrimi .

×