Publicité

Aksidentet rrugore

Arlinda
Fakulteti i Ekonomise
24 Jun 2013
Publicité

Contenu connexe

Publicité

Aksidentet rrugore

 1. PROJEKT FIZIKE TEMA:SI MUND TE PARANDALOHEN AKSIDENTET RRUGORE?
 2. PERSE KJO TEME?  CDO DITE SOT DEGJOJME PER RASTE TE TMERRSHME AKSIDENTESH . KU QINDRA VETE HUMBIN JETE CDO DITE. SECILI NGA NE DUHET TE NDERGJEGJESOHET PER VLERN E JETES . PER TA BERE KETE DUHET QE TE SENSIBILIZOHEN TE RINJTE TE PARET.  KUR TE NGASESH NJE AUTOMJET PERPIQU TI KUJTOSH RREGULLAT E MEPOSHTME.  VLERSOJE JETEN!
 3. Shkaqe dhe statistika te aksidenteve rrugore  PAKUJDESITE NE DREJTIMIN E MJETIT  PERDORIMI I ALKOOLIT  MUNGESA E SINJALISTIKAVE  NEGLIZHENCA E KALIMTAREVE  1465-aksidente rrugore kane ndodhur ne vitin 2009  374-persona kane pesuar plage te renda  1080-persona kane pesuar plage te lehta  300- persona kane vdekur  80% e viktimave jane meshkuj
 4. RRETHET ME NUMRIN ME TE LARTE TE AKSIDENTEVE JANE: NE SHQIPERI TIRANA 17% DURRESI 7% LUSHNJA 7% KAVAJA 6%
 5. LEVIZJA E MAKINAVE Mjetet ne rruge kryejne levizje drejtevizore dhe te lakuar. Gjate levizjes se tyre ndodh qe te ndodhin aksidente ne pjese rruge te ndyshme.ndodhja e aksidenteve ndodh per arsye te ndryshme,por kjo s`do te thote qe drejtuesit e mjeteve s`jane te afte qe te parandalojne nje aksident.Qe te parandalohen aksidentet duhet qe drejtuesi te kete parasysh ;distancen nga mjeti ne mjet,shpejtesine,siperfaqen e rruges si dhe gjendjen e tij psiqike dhe fizike
 6. Gjendja psiqike-fizike Nese drejtuesi I mjetit nuk eshte ne gjendje te mire psiqike dhe fizike sjell mos reagim dhe reflektim ndaj manovrave te mjeteve te tjera ,rritje te shpejtesise dhe monovra te ndryshme te palejueshmje ne rruge.Realizon parakalime te rrezikshme .Duke mos respektuar distancen e mjetit nga mjeti si dhe shpejtesine per parakalim
 7. SHPEJTESIA. Qe te parandalohen aksidentet duhet qe mjetet te respektojne sinjalistikat e shpejtesise , te ecin ne rruge te ndryshme nepermjet shpejtesise se lejuar e mos te kryejne parakalime me mjetet e tjera qe kane shpejtesi me te madhe se e mjetit te vet,mos te rrisin shpejtesine per te parakaluar kur fushepamja e rruges eshte e pamjaftueshme,siperfaqja e rruges eshte e rreshqiteshme si dhe kur kane perpara mjete me lende te rrezikshme ao mbingarkesa e mjetit perpara eshte e vendosur jo ne menyre te rregullt.
 8. Koeficenti I ferkimit Koeficenti I ferkimit ne lidhje me siperfaqen e rruges jane. Per rruge me akull 0,1 Per rruget e lagur 0.3-0.4 Per rruget e thate me asfalt te zakonshem 0.6 Per rruget me granil 0.8
 9. Distanca e mjetit nga mjeti Largesia e mjetit nga mjeti shuma e distances se reagimit me distancen e frenimit,e cila eshte rruga qe pershkon mjeti nga momenti I shtypjes se pedalit te frenimit deri ne ndalimin e plote. Distanca e reagimit eshte rryge e pershkuar per 1s ose e shprehur S = 0.3V Distanca e frenimit te mjetit eshte S= V2 / 254k V- shpejtesia e levizjes se mjetit ne momenti e shtypjes se pedalit dhe k koeficenti I ferkimit te rrotes me rrugen Pra ,largesia e sigurise ndermjet mjeteve eshte’ S = Sr + Sf = 0.3V + V2 / 254k Distanca e frenimit eshte ne perpjestim te drejte me katrorin e shpejtesise se mjetit dhe ne perpjestim te zhdrejte me koeficentin e ferkimit.Kjo do te thote qe shpejtesia dyfishohet atehere distanca e frenimit katerfishohet.
 10. Per rruge me akull Ne rasti kur mjeti leviz me nje V = 60 m/s dhe koeficenti I ferkimit eshte 0.1 atehere distanca qe duhet te mbaj mjeti nga mjeti per parandalim aksidenti gjendet me formulen S = Sr + Sf = 0.3V + V2 / 254k zevendesojme dhe kemi S = Sr + Sf = 0.3 60 + 60 60 / 254 0.1= 18+ 3600/25.4=159m. .Po per te njejten rruge gjejme forcen e ferkimit si dhe nxitimin me te cilen leviz makina. Dime qe f = µN Por ne baze te ligjit te Njutonit dime qe f = ma Meqenese makina kryen levizje forca qe vepron mbi te eshte forca e ferkimit bejme barazimin e dy shprehjeve dhe kemi µN = ma ku N= mg zevendesojme µmg = ma qe ketej sjell qe a = µg = 0.98 m/s2 m.q.se makinat arrijne ne masa te ndryshme studiojme makinen me mase 3500kg.forca e ferkimit ne kete rast eshte F= ma = 3500 * 0.98 = 3430N. Qe ne keto rruge te mos kete aksidente duhet qe makina nga makina te kete
 11. Per rruge te lagur Nese mjeti leviz me V= 30 m/s si ne menyren e mesiperme gjejme madhesite fizike per parandalimin e aksidentit tek mjetet. S = Sr + Sf = 0.3V + V2 / 254k = 0.3 *30 + 30*30/254*0.4 = 18m .Po per te njejten rruge gjejme forcen e ferkimit si dhe nxitimin me te cilen leviz makina. Dime qe f = µN Por ne baze te ligjit te Njutonit dime qe f = ma Meqenese makina kryen levizje forca qe vepron mbi te eshte forca e ferkimit bejme barazimin e dy shprehjeve dhe kemi µN = ma ku N= mg zevendesojme µmg = ma qe ketej sjell qe a = µg = 3.92m/s2 m.q.se makinat arrijne ne masa te ndryshme studiojme makinen me mase 3500kg.forca e ferkimit ne kete rast eshte F= ma = 3500 * 3.92 = 13720N. Qe ne keto rruge te mos kete aksidente duhet qe makina nga makina te kete madhesite fizike te gjetura me siper
 12. Ne rruge me asfalt te zakonshem  Nese mjeti leviz me V= 40 m/s si ne menyren e mesiperme gjejme madhesite fizike per parandalimin e aksidentit tek mjetet.  S = Sr + Sf = 0.3V + V2 / 254k = 0.3 *40 + 40*340/254*0.6 = 16m  .Po per te njejten rruge gjejme forcen e ferkimit si dhe nxitimin me te cilen leviz makina.  Dime qe f = µN  Por ne baze te ligjit te Njutonit dime qe f = ma  Meqenese makina kryen levizje forca qe vepron mbi te eshte forca e ferkimit bejme barazimin e dy shprehjeve dhe kemi  µN = ma ku N= mg zevendesojme  µmg = ma qe ketej sjell qe a = µg = 5.88m/s2  m.q.se makinat arrijne ne masa te ndryshme studiojme makinen me mase 3500kg.forca e ferkimit ne kete rast eshte  F= ma = 3500 * 5.88  = 20580N.  Qe ne keto rruge te mos kete aksidente duhet qe makina nga makina te kete madhesite fizike te gjetura me siper
 13. Ne rruge me asfalt granili Nese mjeti leviz me V= 70 m/s si ne menyren e mesiperme gjejme madhesite fizike per parandalimin e aksidentit tek mjetet. S = Sr + Sf = 0.3V + V2 / 254k = 0.3 *70 + 70*70/254*0.8 = 49m .Po per te njejten rruge gjejme forcen e ferkimit si dhe nxitimin me te cilen leviz makina. Dime qe f = µN Por ne baze te ligjit te Njutonit dime qe f = ma Meqenese makina kryen levizje forca qe vepron mbi te eshte forca e ferkimit bejme barazimin e dy shprehjeve dhe kemi µN = ma ku N= mg zevendesojme µmg = ma qe ketej sjell qe a = µg = 7.84m/s2 m.q.se makinat arrijne ne masa te ndryshme studiojme makinen me mase 3500kg.forca e ferkimit ne kete rast eshte F= ma = 3500 * 7.84 = 27440N. Qe ne keto rruge te mos kete aksidente duhet qe makina nga makina te kete madhesite fizike te gjetura me siper
 14. Per rruget ne levizje rrethore  Shpesh ne jeten e perditshme hasim rruge me kthesa. Per te qene sa me te sigurte ne keto rruge duhet qe te zbatojme nje rregull mbi shpejtesine. Ky rregull thote qe V=√µgR.  Ne rastin kur rruga eshte e thate dhe rrezja e rruges 50m shpejtesia eshte afersisht 21ms , kurse ne rastin e rruges se ngrire afersisht tre here me e vogel.  Keshtu , kujdes ne kthesa!  Duhet ulur shpejtesia per te qene I sigurte ne kthese.Shihet se kjo shpejtesi nuk varet nga masa e makines. Vihet re se cdo gje nga gjendja e ferkimit te rrotave me rrugen.
 15. Disa rregulla per parandalimin e aksidenteve Drejtuesit e mjeteve nuk duhet te kryejne asnjelloj manovre qe sjell aksidente ne rruge. Duhet te jete I vetedijshem kur drejton mjetin.te ruaj shpejtesine dhe te rris shkallen e reagimit .Te mos parakaloj mjetet e tjera kur kjo manover nuk realizohet ne baze te shpejtesise ,fushepamjes dhe distances nga mjeti ne mjet. Te kene parasysh perberjen e rruges dhe masat qe duhen te marin kur kalojne ne rruge me rrezikshmeri te larte.te mos perdorin alkol apo substanca te tjera narkotike. te kontrollojne sistemet e frenimit dhe gjendjen teknike te mjetit para se ato te nisin udhetimin
 16. Disa thenie te shkencetareve te medhenj •Ligji i ruajtjes se veshtiresive : nuk ka asnje menyre te lehte per te vertetuar dicka te lehte. • Pse matematicienet kane frike te ngasin makinen. -Sepse gjeresia e rruges eshte e paperfillshme ne krahasim me gjatesine e saj. •Mos u shpejto ne marrjen e vendimeve por..kur i merr ato mos vono zbatimin e tyre Njeriu qe la rrugën e vjetër për atë te renë di se çfarë la s'di se çfarë gjene
Publicité