Fjala dhe perberesit e saj

Punedosjeje Tirane,me26.11.2018
Tema:Fjaladheperberesitesaj
Fjalet ne gjuhen shqipe jane te parme dhe jo te parme. Fjala quhet e parme, kur ajo nuk perbehet nga fjale te tjera, dhe quhet jo e parme, kur
formohet prej fjalesh te tjera: me ndihmen e parashtesave dhe prapashtesave, si dhe me menyra
te tjera.
Fjalet e prejardhura
Menyra me e perhapur per formimin e fjaleve te reja ne gjuhen shqipe eshte prejardhja, d.m.th.
formimi i fjaleve te reja me parashtese,me prapashtese ose me parashtese dhe prapashtese
njekohesisht. Fjalet e prejardhura me parashtese formohenme ndihmen e parashteses, e cila
vendoset para temes fjaleformuese te fjales. Fjalet e prejardhura me prapashtese formohen me
ndihmen e prapashteses, e cila vendoset prapa temes fjaleformuese te fjales. Fjalet e prejardhura
me parashtese dhe prapashtese njekohesisht formohenme ane te parashteses dhe prapashteses
qe vendosen para dhe prapa temes fjaleformuese te fjales. Neqoftese fjaleve te prejardhura te
formuara me parashtese dhe prapashtese njekohesisht u hiqet njera prej tyre, fjala del pa kuptim.
Ne te tre rastet, fjalet e reja qe dalin nga shtimi i nje parashtese, prapashtese apo parashtese dhe
prapashtese njekohesisht, kane nje kuptim te ri.
Disa shembuj:
 Te prejardhura me parashtese→nip–sternip; i paster– i papaster
 Te prejardhura me prapashtese→ det–detar ; mend– mendor
 Te prejardhura me parashtese dhe prapashtese njekohesisht→ bukur– zbukuro; fund– perfundo
Fjalet e perbera
Fjalët e përbëra janë formuar nga bashkimi i dy ose më shumë temave duke formuar një fjalë të vetme.
Ato mund të jenë vetëm emra, mbiemra, folje, ndajfolje.
Fjalet jo te
parme jane:
Te
prejardhura
Te perbera
Te
perngjitura
Secila nga temat perberese të fjales ka kuptim leksikor të qartë kur veçohet nga elementi tjetër. Me ane te ketij bashkimi temash formohen emra,
mbiemra, dhe shumë pak folje dhe ndajfolje.
Disa shembuj:
 zemërgur, belhollë,keqkuptoj, duarkryq, bashkëpunoj, keqkuptoj.
1 sur 2

Contenu connexe

Tendances

Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globaleKristjana Llolli
51.2K vues8 diapositives
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare ShqiptareOlsi Sita
51.5K vues61 diapositives
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat populloreKristina Doko
91.7K vues7 diapositives
MjedisiMjedisi
MjedisiMegi Collaku
171.2K vues9 diapositives
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
50.7K vues15 diapositives

Tendances(20)

Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
Kristjana Llolli51.2K vues
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshitSyprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Syprina e katërorit dhe drejtkëndëshit
Adelina Fejzulla124K vues
Rilindja Kombetare ShqiptareRilindja Kombetare Shqiptare
Rilindja Kombetare Shqiptare
Olsi Sita51.5K vues
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
Kristina Doko91.7K vues
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Megi Collaku171.2K vues
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
XhuLia Muca50.7K vues
Ndotja e ujitNdotja e ujit
Ndotja e ujit
ArDit Mani54.3K vues
Rilindja  kombetare shqiptare (1831  1912)Rilindja  kombetare shqiptare (1831  1912)
Rilindja kombetare shqiptare (1831 1912)
Kristjana Duni74.4K vues
MjedisiMjedisi
Mjedisi
Klarisa Klara57.7K vues
Letersia dhe artet e tjeraLetersia dhe artet e tjera
Letersia dhe artet e tjera
EGLI TAFA22.3K vues
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
FialdoMema46.8K vues
IliretIliret
Iliret
Edlira Ekmekciu11K vues
Shqiperia -slideShqiperia -slide
Shqiperia -slide
Fre Nkly42.9K vues
Zhvillimi ekonomik shqiptarZhvillimi ekonomik shqiptar
Zhvillimi ekonomik shqiptar
Bleona Çoba22.6K vues
Gramatika e gjuhes shqipeGramatika e gjuhes shqipe
Gramatika e gjuhes shqipe
Esat_Imeraj127.4K vues

Fjala dhe perberesit e saj

  • 1. Punedosjeje Tirane,me26.11.2018 Tema:Fjaladheperberesitesaj Fjalet ne gjuhen shqipe jane te parme dhe jo te parme. Fjala quhet e parme, kur ajo nuk perbehet nga fjale te tjera, dhe quhet jo e parme, kur formohet prej fjalesh te tjera: me ndihmen e parashtesave dhe prapashtesave, si dhe me menyra te tjera. Fjalet e prejardhura Menyra me e perhapur per formimin e fjaleve te reja ne gjuhen shqipe eshte prejardhja, d.m.th. formimi i fjaleve te reja me parashtese,me prapashtese ose me parashtese dhe prapashtese njekohesisht. Fjalet e prejardhura me parashtese formohenme ndihmen e parashteses, e cila vendoset para temes fjaleformuese te fjales. Fjalet e prejardhura me prapashtese formohen me ndihmen e prapashteses, e cila vendoset prapa temes fjaleformuese te fjales. Fjalet e prejardhura me parashtese dhe prapashtese njekohesisht formohenme ane te parashteses dhe prapashteses qe vendosen para dhe prapa temes fjaleformuese te fjales. Neqoftese fjaleve te prejardhura te formuara me parashtese dhe prapashtese njekohesisht u hiqet njera prej tyre, fjala del pa kuptim. Ne te tre rastet, fjalet e reja qe dalin nga shtimi i nje parashtese, prapashtese apo parashtese dhe prapashtese njekohesisht, kane nje kuptim te ri. Disa shembuj:  Te prejardhura me parashtese→nip–sternip; i paster– i papaster  Te prejardhura me prapashtese→ det–detar ; mend– mendor  Te prejardhura me parashtese dhe prapashtese njekohesisht→ bukur– zbukuro; fund– perfundo Fjalet e perbera Fjalët e përbëra janë formuar nga bashkimi i dy ose më shumë temave duke formuar një fjalë të vetme. Ato mund të jenë vetëm emra, mbiemra, folje, ndajfolje. Fjalet jo te parme jane: Te prejardhura Te perbera Te perngjitura
  • 2. Secila nga temat perberese të fjales ka kuptim leksikor të qartë kur veçohet nga elementi tjetër. Me ane te ketij bashkimi temash formohen emra, mbiemra, dhe shumë pak folje dhe ndajfolje. Disa shembuj:  zemërgur, belhollë,keqkuptoj, duarkryq, bashkëpunoj, keqkuptoj.