Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Uticaj društvenih mreža na omladinu

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Moderno društvo i internet
Moderno društvo i internet
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 27 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Les utilisateurs ont également aimé (20)

Publicité

Similaire à Uticaj društvenih mreža na omladinu (20)

Publicité

Uticaj društvenih mreža na omladinu

 1. 1.  Од безазлене разоноде, преко устаљене навике, до праве правцате зависности – цена је коју данашње генерације младих плаћају.
 2. 2.  Дугометражни цртаћи замењени су 3D филмовима, ластиш и „школице“ видео игрицама, а писање писама и дописивање са вршњацима тихо је уступило место онлине chat-u и друштвеним мрежама. Мења се језик, мења се машта, мењају се симболи... Где је граница преласка коришћења интернета у зависност ?
 3. 3. Развој интернет зависности
 4. 4. • Зависнпст пд Интернета је клинички ппремећај са снажним негативним ппследицама на спцијалнп, раднп, ппрпдичнп, финансијскп и екпнпмскп функципнисаое личнпсти.
 5. 5.  Сваки вид зависности може се посматрати као сложен процес, при чему се, услед честе конзумације супстанце или објекта зависности, ствара нелагодност и снажна жудња у њиховом одсуству. Јавља се неконтролисана жеља за одређеним понашањем, и тенденција за сталном потрагом за објектом зависности и његовом употребом. Да ли је екцесивна употреба Интернета формe зависности или не?
 6. 6.  Oво питање је последње деценије често постављано, након што је Интернет ера узела замаха у свету, и употреба Интернет ресурса постала свакодневица огромне већине светског становништва. Ипак, могућности које светска мрежа пружа, уз све позитивне стране, садржи и пуно негативних последица.
 7. 7.  Први облици електронске зависности јавили су се још педесетих година двадесетог века, када су се појавили апарати за игру (флипери). Осамдесетих година је почела ера видео-игара, која је код нас трајала до половине деведесетих, када је запажен прелазак на рачунаре и конзоле.
 8. 8.  Касније се појавило масовно коришћење рачунара, а повећао се и број претплатника интернет-услуга. Паралелно са развојем и ширењем Интернет мреже, у исто време су се појавила позитивна очекивања, али и негативне реакције. Негативне реакције углавном су се односиле на све већу потребу за коришћењем Интернета.
 9. 9.  Слобода акције кориснике Интернета снабдева могућношћу да независно и неспутано „крстаре“ мрежом, ван утицаја других људи, и прибаве себи жељене информације.
 10. 10.  Анонимност и слобода експресије и могућност бити „сам свој газда“, омогућавају корисницима да се представе у потпуно другачијем светлу, често кријући реални, а наглашавајући имагинарни, виртуелни идентитет. Услед страха од критике и бројних ограничења, у мањој је мери могуће исказати сопствене ставове и представити се на жељени начин у реалном свету.
 11. 11. ◦ Управо апликације које служе за комуникацију (нпр. Скајп, Фејсбук) представљају најчешће коришћене Интернет програме у 21. веку. То говори о жељи за комуницирањем, за самопредстављањем и донекле, самопромоцијом.
 12. 12.  Зависност од интернета сматра се поремећајем контроле импулса. Млада (и одрасла) особа не уме да обузда своју жудњу, и са смањеном толеранцијом на фрустрацију, понавља радње које доводе до задовољења, у овом случају повезивања са виртуелном социјалном групом.
 13. 13.  Време проведено на рачунару током дана сматра се најмеродавнијим индикатором постојања зависности, и 4-6 сати слободног времена сматра се симптомом. Поред тога, постоје још неки критеријуми којима се утврђује присуство ове зависности.
 14. 14. Најмање 5 од њих:  повећање времена на интернету,  апстиненцијални синдром,  осећај умора и нервозе кад није на интернету,  губитак значајних веза,  оffline зависност…
 15. 15. • ХВАЛА НА ПАЖЊИ Ксенија Дмитрпвић I3 Прпфеспр Маја Ранкпвић

×