Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.

Roberto Bolle

1 067 vues

Publié le

Ballet Art Photos

Publié dans : Art & Photos
 • Identifiez-vous pour voir les commentaires

Roberto Bolle

 1. 1. By Rodica Stătescu Source: INTERNET Text: Magdalena Popa Buluc Automatic transition Music: Somewhere In Time, Oboe Concert
 2. 2. Balerin şi atlet, artist şi sportiv, Roberto Bolle încarnează noua imagine a frumuseţii masculine într-un echilibru al virilităţii şi graţiei, forţei şi armoniei.
 3. 3. Prin tehnica impecabilă, înalta virtuozitate şi calităţile dramatice unice, Roberto Bolle a schimbat definitiv lumea baletului, impunând noi standarde.
 4. 4. Statuarul balerin Roberto Bolle, numit şi Nureyev al secolului XXI, steaua cea mai aclamată a baletului internaţional s-a născut la Casale Monferrato, intrând de tânăr în Şcoala de Balet a Teatrului “Scala”. Primul care a confirmat talentul lui a fost Rudolf Nureyev, care l-a ales pentru a interpreta rolul lui Tadzio din opera “Moarte la Veneţia”, de Benjamin Britten. În 1990 este răsplătit cu Premiul “Danza&Danza”, la Positano, pentru debut.
 5. 5. În 1996, după evoluţia sa în “Romeo şi Julieta”, este nominalizat Prim Balerin la “Scala”. Din acel moment, devine protagonistul baletelor clasice şi contemporane: “Frumoasa din Pădurea adormită”, “Cenuşăreasa”, “Don Quijote”, “Lacul lebedelor”, “Spărgătorul de nuci”, “La Bayadera”, “Giselle”, “Notre- Dame de Paris”, “In the middle somewhat elevated” (Forsythe) şi “Romeo şi Julieta”.
 6. 6. Din 1996 şi până astăzi, cariera internaţională a lui Roberto Bolle s-a intensificat. A strălucit pe scenele de la “Royal Ballet”, “Baletul Naţional Canadian”, Baletul din Stockholm, “Baletul Naţional Finlandez”, la “Staatsoper” din Berlin, “Staatsoper Wien”, “Staatsoper” din Dresda, “Tokyo Ballet”, Opera din Roma, San Carlo din Napoli.
 7. 7. Derek Deane, directorul de la “English National Ballet”, a creat special pentru el două producţii, “Lacul lebedelor” şi “Romeo şi Julieta”, ambele reprezentate la “Royal Albert Hall” din Londra. La Opera din Cairo a participat la un spectaculos “Aida”, la piramidele de la Giseh, şi apoi la “Arenele din Verona”, într-o versiune a aceleiaşi opere, transmisă în întreaga lume de Mondovision.
 8. 8. Între numeroasele sale partenere de scenă le amintim pe Alina Cojocaru, Carla Fracci, Alessandra Ferri, Darcey Bussell, Viviana Durante, Susan Jaffe, Elena Pankova, Isabel Guerin, Greta Hodgkinson, Lisa Pavane, Lucia Lacarra. În 1999 i-a fost înmânat Premiul “Gino Tani” pentru contribuţia sa la răspândirea limbajului corpului şi valorilor dansului, în 2010, Premiul “Galileo”.
 9. 9. Urmează “Danza&Danza”, Premiul “Barocco”, “Positano” pentru întreaga activitate internaţională din ultimii 5 ani. Să mai punctăm triumful său la inaugurarea stagiunii de la “Covent Garden” cu “Lacul lebedelor”, în versiunea lui Anthony Dowell, şi invitaţia sa la “Balşoi” pentru a celebra cei 75 de ani ai Maiei Pliseţkaia, în prezenţa preşedintelui Putin.
 10. 10. Răsplătit cu aplauze şi ovaţii a fost şi la Teatrul “Balşoi” din Moscova, având-o parteneră pe Alessandra Ferri în “Romeo şi Julieta”, în regia lui Kenneth MacMillan, dar şi la “Royal Ballet”, în “Frumoasa din Pădurea adormită”, cu Natalia Makarova, la Teatrul Filarmonicii din Verona, într-o Gală dedicată lui Evgheni Poliakov.
 11. 11. În prezent, Roberto Bolle este “etoile” a Teatrului “Scala” din Milano, din 2004, şi “principal dancer” la “American Ballet” din New York. Format la “Scala” din Milano, Roberto a dansat pe scena marilor teatre ale lumii, în companiile cele mai prestigioase, printre care, la “American Ballet Theatre”, Baletul Operei din Paris, Baletul de la “Bolşoi” şi de la “Mariinskij-Kirov”, “Royal Ballet”, pentru Jubileul de Aur al Reginei Elisabeth, la “Buckingham Palace”, eveniment transmis în întreaga lume de BBC.
 12. 12. În 1 aprilie 2004, a fost oaspetele Sanctităţii Sale Papa Ioan Paul al II-lea, evoluând în Piaţa San Pietro din Roma de Ziua Tineretului, în 2006, a fost steaua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino. Din 2008, aşa cum aminteam, a avut un grandios succes cu Gala “Roberto Bolle and Friends”, ducând baletul în locuri în care dansul nu a ajuns niciodată, de la Domul din Milano, la Piaţa Plebiscitului din Napoli, urmărit de fiecare dată de mii de persoane.
 13. 13. A realizat spectacole excepţionale la Colosseum, în Valea Templelor din Agrigento, cât şi în Certosa de la Capri. Un răsunător succes de public şi de critică a avut pe scena de la “Metrpolitan” din New York, evoluând alături de Alssandra Ferri când aceasta şi-a luat adio de la scenă. Din 2010 s-a întâlnit cu doi mari regizori, de calibrul lui Peter Greenaway, care i-a dedicat instalaţia “Italy of cities”, realizată pentru Pavilionul Italian de la Expoziţia din Shanghai, şi Bob Wilson, care i-a dedicat “Perchance to Dream”, impunătoarea instalaţie multimedia inaugurată la New York în noiembrie. Din 1999 este Ambasador pentru UNICEF, participând la numeroase iniţiative, printre care, două călătorii efectuate în Sudan şi în Africa Centrală pentru a atrage atenţia asupra situaţiei tragice în care trăiesc copiii din aceste părţi ale lumii.
 14. 14. Din 2007, Roberto Bolle colaborează cu FAI, de asemenea, pentru a ajuta populaţia săracă a lumii, şi de aceea, în 2009, a fost numit “Young Global Leader” al Forumului Economic Mondial de la Davos. Într-un interviu acordat criticului de dans Marianna Peluso, Roberto Bolle mărturisea: “Dansul e viaţa mea. Am studiat de mic dansul la Vercelli, iar la 11 ani m-am transferat la Milano, la Academia de Teatru, şi pot să spun că au fost ani destul de dificili pentru mine. Dansul este minunat, dar cere şi un efort îndelungat. Publicul care asistă vede frumuseţea dansului, dar nu-şi închipuie câtă muncă este în spate. La Colosseum mi-am zdrobit muşchii de pietre.
 15. 15. Pe de altă parte, a fi balerin înseamnă să fii mereu atent la ceea ce mănânci şi să faci faţă unui program extenuant, de dimineaţa până noaptea. Dimineaţa fac exerciţii în sală, apoi mă întorc în teatru cu două ore înainte de începerea spectacolului, fac încălzirea, mă gândesc la unele corectări care cred că ar trebui făcute, deoarece tot timpul încerc să mai adaug ceva, să mai învăţ ceva… Urmează machiajul şi în sfârşit costumele de scenă.
 16. 16. Pot să spun că acum posed o oarecare siguranţă după atâţia ani de muncă şi de experienţă, dar emoţia există şi de fiecare dată am palpitaţii atunci când trebuie să dansez în Arenă. De multe ori mă gândesc că ar trebui să rup cu trecutul pentru că îmi doresc să bucur publicul şi să îi ofer lucruri noi. Dar, pe de altă parte, vreau să continui să narez poveşti de dragoste, lupte nesfârşite cu injustiţia, sub forma coregrafiei. Modelele mele, Baryshnikov şi Nureyev, care au depăşit barierele baletului, incluzând şi teatrul, şi cinema-ul. M-am implicat, ajutând fără recompense financiare micile teatre de provincie să se dezvolte în domeniul dansului, aşa cum a fost la Ascoli Piceno, Vercelli şi Casale Monferrato".
 17. 17. Cu fizicul său apolonian, cu faţa de înger care vrăjeşte atât tinerele, cât şi pe mamele lor, se va transforma într-un bărbat nu tocmai plăcut, interpretând în curând rolul lui Quasimodo, la Scala din Milano, în “Notre Dame de Paris”, în coregrafia lui Roland Petit.
 18. 18. S-a distins printre altele pentru interpretările memorabile în “Agon”, de Stravinski, în coregrafia lui George Balanchine, în “Pas-de-Deux”, de Ceaikovski, în “Apollon”, care-i permit să obţină candidatura la premiul “Benois de la Danse”. În ‘93 a fost “Spartacus” în coregrafia lui Yuri Vámos. La Verona a dansat deja în “Gioconda”, în regia lui Pizzi, şi în “Aida”, în cea a lui Zeffirelli.
 19. 19. Aurelie Dupont și Roberto Bolle - Manon -
 20. 20. Julie Kent et Roberto Bolle, “La Dame aux camélias”
 21. 21. “Arena e un spaţiu magic, dar dificil, pentru că este greu de umplut. Scenografiile sunt monumentale. În toamnă mă voi întoarce la Scala cu «Oneghin», pe care l-am făcut recent la «American Ballet», alături de Julie Kent. Astăzi mă interesează de a face roluri care mă stimulează în plan interpretativ. În toamnă voi relua, de asemenea, «Manon» cu Svetlana Zacharova. Ador de a avea parteneri de scenă de mare calibru cu care să mă confrunt, deoarece îmi plac provocările".
 22. 22. Bruce Weber a publicat un volum despre cariera sa, intitulat “An Athlete in Tights”, într-o ediţie limitată de 7.000 de exemplare. În cele peste 200 de pagini, cu ilustraţii realizate de Paul Cadmus şi Jeremiah Goodman, sunt etalate şi numeroase fotografii.
 23. 23. Editura “Rizzoli” a lansat prima autobiografie ilustrată a acestei stele a dansului mondial, intitulată “Roberto Bolle alla Scala”. Pentru prima dată a ieşit şi un DVD, cu magnifica Gală "Roberto Bolle and Friends" în Grădina Boboli din Florenţa. Şi încă unul va fi lansat după Gala de la Verona.
 24. 24. Dar mitul său rămâne Michail Baryshnikov, care a explorat noi câmpuri precum cinema-ul, jucând în “Sex and the City”, făcând şi un musical pe Broadway.
 25. 25. “Deşi viaţa mea va rămâne dansul, mi-ar plăcea să fiu actor. M-a emoţionat Roberto Benigni atunci când mi-a spus: Maestre, ai dus frumuseţea dansului în întreaga lume. Sunt impresionat de noile rezultate în 3DF şi aş dori să aduc această tehnologie şi în lumea spectacolelor dansului.
 26. 26. Cariera de dansator nu e eternă, declara Chiarei Maffioletti. Mă gândesc la ceea ce voi face mâine. Mulţi dintre dansatorii renumiţi, precum Alessandra Ferri sau Darcey Bussell, s-au retras. E alegerea lor personală. Eu n-o voi face şi voi decide când va veni momentul în care nu voi mai impresiona publicul. Dar până atunci voi continua să dansez…”.

×