Projekt informatike..

Interneti dhe
pjeset e tij
perberese
Lenda: Informatike
Klasa: XIA
Punoi: Daniela Muhaj
Permbajtja:
• Komponentet teknologjike te tij
• Lidhja me Internetin
• Format e mjedisit per komunikim
• Konfigurimi I tij
Zhvillimi I internetit filloi ne vitin 1960 kur shkencetari J.C.K Licklider,I cili
hodhi I pari idene e krijimit te nje rrjeti te lidhur kompjuterik.Kjo ide u
zhvillua nga ARPA ( Advanced Research Project Agency) I cili krijoi rrjetin e
pare te kompjuterace Arpanet ne vitin 1969.Ne Vitin 1973 Nga
shkencetaret amerikan Vinton Cerf dhe Bob Khan te cilet shpiken
Transmission Control Protocol/internet Protocol (TCP/IP),I cili lejon
kompjuterat e ndryshem per te komunikuar ndermjet tyre ne nje gjuhe te
perbashket.Nje percaktim I thjesht I internetit eshte se ai eshte rrjet I
rrjetave I cili lidh nje numer mjaft te madh rrjetash ne te gjithe boten
Projekt informatike..
Me poshte paraqesim ne menyre
sistematike vendosjen e
elementeve rrjetor rreth modelit te
internetit:
Ne baze te perkufizimit qe dham mund te themi qe nepermjet internetit realizohet
transportimi I informacioneve nga nej kompjuter ne tjetrin brenda nje kohe relativisht
te shkurter sado larg te jene kompjuterat nga njeri tjetri.Transportimi I informacioneve
ne internet behet ne formen e paketave te vogla te informacionit me qellim qe te
zvogelohet koha e transportimit dhe gjetja e cdo lloj gabimi.
•Pajisja per dergimin e kerkesave dhe marrjen e pergjigjes-Kompjuteri klient
•Mekanizmi per dergimin dhe marrjen e te dhenave-Rrjeti komjuterik ose telefonik
•Skema e adresimit e cila ka te beje me percaktimin e adesave te cdo komjuteri qe quhet IP.
IP perbehet nga 2 pjese : Pjesa qe indetifikon rrjetin ne internet
Pjesa qe identifikon pajisjen qe eshte lidhur ne kete rrjet.
Nje protokoll komunikimi percakton rregullat e komunikimit qe duhen respektuar
nga dy bashkebiseduesit.Kompjuterat ne dy anet e rrjetit duhet te perputhen ne
protokollet e tyre te komunkimit.Ne rast se kjo nuk ndodh do te ket nje situate
kaotike anormale ne komunikimin ndermjet kompjuterave dhe nuk do te lejohej
komunikimi midis kompjuterave,pra shkembimi I informacionit.
Protokollet ndahen ne :
1.TCP-bashkesia e te dhenave dhe informacioneve qe do te transmetohen ne piken
e origjines se rrjetit ne ato qe quhen paketa nga protokolli TCP(transmission control
protokol).TCP realizon intergritetin e te dhenave duke siguruar qe te dhenat te
shkojn ne destinacionin e duhur pa gabime.Ky protokoll”copeton” informacione te
ndryshme si informacion mbi me shum se 1500 karaktere.
2.IP-eshte pergjegjese per transmetimin e te dhenave midis pajisjeve te
rrjetit.Ndersa TCP ben copetimin e mesazheve ne paketa,protokolli IP fut keto
paketa ne zarfe te cilet permbajne adresa qe tregojne seper ku eshte destinuar
paketa.
Interneti eshte nej bashkesi rrjetash te shumellojshme te shperndara ne te gjithe
rruzullin tokesor.Rrjetat jane te lidhura me njeri tjetrin dhe realizojne shkembimin e
informacionit ndermjet tyre.Qe nje kompjuter te jete I lidhur me internetin duhet qe ai
te kete akses ne pikat e lidhjes.Lidhja me Internetin e nje kompjuteri personal behet
duke lidhur me nje ISP
ISP-> eshte nje kompani e cila ben te mundur aksesimin e nje personal kompjuteri ose
rrjeti kompjuterash ne kompani.ISP eshte e lidhur me nje NAP(Network Acces Point) e
cila eshte nje ISP e nje rendi me te larte.
Dial-Up->eshte nje lidhje me ane te linjes telefonike me shum linja qe ofrohen per shum
perdorues se bashku.
Linjat e dedikuara->jane lidhje fikse.Ne ndryshim nga dial-up linjat e dedikuara jane
krijuar per nje shfrytezim te internetit per nje kohe sa me te plote.Ne momentin qe nje
kompjuter lidhet me internet me nje linje te dedikuar atehere ky kompjuter pajiset me
nje adrese statike,e cila nuk ndryshon sa here futemi ne internet sic ndodh me rastin e
Diap-up kur kjo eshte e ndryshueshme.
Wireless->eshte nje teknologji qe mundeson nje menyre shperndarje te internetit
nepermjet valeve elektromagnetike pa patur nevoje per kabell.
Projekt informatike..
Projekt informatike..
Projekt informatike..
Projekt informatike..
1 sur 12

Recommandé

Leksioni 10 rrjetet kompjuterike par
Leksioni 10  rrjetet kompjuterikeLeksioni 10  rrjetet kompjuterike
Leksioni 10 rrjetet kompjuterikeXhendris Ismaili
6.8K vues9 diapositives
Rrjeta kompjuterike leksion 1 par
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Rrjeta kompjuterike leksion 1
Rrjeta kompjuterike leksion 1 Xhendris Ismaili
8.4K vues28 diapositives
Struktura e internetit par
Struktura e internetitStruktura e internetit
Struktura e internetitKreshnik Shahini
2.5K vues11 diapositives
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut par
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-utTeknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-ut
Teknologji topologji rrjetash - Lojet e Network-utXhejni Tanku
736 vues11 diapositives
Punim seminarik tik par
Punim seminarik tikPunim seminarik tik
Punim seminarik tikBJashari
2.3K vues13 diapositives
Interneti par
Interneti Interneti
Interneti Akademia Virtuale
5.7K vues59 diapositives

Contenu connexe

Tendances

teknologjia wan par
 teknologjia wan teknologjia wan
teknologjia wanelvakastrati
903 vues34 diapositives
Leksioni 8 portat io par
Leksioni 8  portat ioLeksioni 8  portat io
Leksioni 8 portat ioXhendris Ismaili
2.2K vues6 diapositives
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti par
Rrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe internetiRrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe internetiXhendris Ismaili
3.2K vues12 diapositives
1. network fundamentals par
1. network fundamentals1. network fundamentals
1. network fundamentalsXhendris Ismaili
1.4K vues35 diapositives
Rrjetat kompjuterike [Informatik] par
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Besart Gashi
10.3K vues19 diapositives
Bazat e sistemeve komutuese par
Bazat e sistemeve komutueseBazat e sistemeve komutuese
Bazat e sistemeve komutueseXhelal Bislimi
5.2K vues68 diapositives

Tendances(14)

Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti par Xhendris Ismaili
Rrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe internetiRrjeta kompjuterike leksion 7  tcp-ip dhe interneti
Rrjeta kompjuterike leksion 7 tcp-ip dhe interneti
Xhendris Ismaili3.2K vues
Rrjetat kompjuterike [Informatik] par Besart Gashi
Rrjetat kompjuterike [Informatik]Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Rrjetat kompjuterike [Informatik]
Besart Gashi10.3K vues
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer par Durim Hysa
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet TracerDetyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Detyre Kursi - Simulimi i nje Rrjeti Kompjuterik - Packet Tracer
Durim Hysa551 vues
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre par Durim Hysa
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyreDetyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Detyre Kursi - Rrjetet Wireless dhe siguria e tyre
Durim Hysa415 vues

Similaire à Projekt informatike..

Historiku i internetit par
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit Zamira Hodaj
16.8K vues10 diapositives
Interneti par
Interneti Interneti
Interneti Zamira Hodaj
2K vues10 diapositives
Ligjerata 8 par
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8Ferdi Nuredini
1.2K vues56 diapositives
Ligjerata 8 par
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8ilir 1122
1.5K vues56 diapositives
Puna me internet (Komunikimet) par
Puna me internet (Komunikimet)Puna me internet (Komunikimet)
Puna me internet (Komunikimet)LeonitaLikaj1
35 vues14 diapositives
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx par
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptxRrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptxAbedinBujupaj2
55 vues16 diapositives

Similaire à Projekt informatike..(20)

Historiku i internetit par Zamira Hodaj
Historiku i internetit Historiku i internetit
Historiku i internetit
Zamira Hodaj16.8K vues
Ligjerata 8 par ilir 1122
Ligjerata 8Ligjerata 8
Ligjerata 8
ilir 11221.5K vues
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx par AbedinBujupaj2
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptxRrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
Rrjetat kompjuterike X6 - 18.04.2020.pptx
AbedinBujupaj255 vues
Rrjeti Kompjuterik.pptx par Flon1
Rrjeti Kompjuterik.pptxRrjeti Kompjuterik.pptx
Rrjeti Kompjuterik.pptx
Flon1173 vues
Informatika e biznesit java11(1) par coupletea
Informatika e biznesit  java11(1)Informatika e biznesit  java11(1)
Informatika e biznesit java11(1)
coupletea941 vues
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid par edmondkastrati
Rrjeta kompjuterike - Modeli HibridRrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
Rrjeta kompjuterike - Modeli Hibrid
edmondkastrati393 vues

Plus de Daniela Muhaj

Ushqimet par
UshqimetUshqimet
UshqimetDaniela Muhaj
972 vues22 diapositives
Sida Shqiperi par
Sida ShqiperiSida Shqiperi
Sida ShqiperiDaniela Muhaj
325 vues23 diapositives
Rilindja,histori..daniela par
Rilindja,histori..danielaRilindja,histori..daniela
Rilindja,histori..danielaDaniela Muhaj
261 vues15 diapositives
Publiciteti par
PublicitetiPubliciteti
PublicitetiDaniela Muhaj
109 vues12 diapositives
Ftesa,letersi..daniela par
Ftesa,letersi..danielaFtesa,letersi..daniela
Ftesa,letersi..danielaDaniela Muhaj
108 vues2 diapositives
Fjalimi..letersi par
Fjalimi..letersiFjalimi..letersi
Fjalimi..letersiDaniela Muhaj
99 vues5 diapositives

Plus de Daniela Muhaj(17)

Gjenerali i ushtrise se vdekur par Daniela Muhaj
Gjenerali i ushtrise se vdekurGjenerali i ushtrise se vdekur
Gjenerali i ushtrise se vdekur
Daniela Muhaj4.6K vues
Zbulimet e medha gjeografike..histori par Daniela Muhaj
Zbulimet e medha gjeografike..historiZbulimet e medha gjeografike..histori
Zbulimet e medha gjeografike..histori
Daniela Muhaj5.1K vues
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj par Daniela Muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhajProjekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Projekti psikologji..crregullimet psikologjike..daniela muhaj
Daniela Muhaj1.2K vues
Projekti edukim per karriere.daniela xia par Daniela Muhaj
Projekti edukim per karriere.daniela xiaProjekti edukim per karriere.daniela xia
Projekti edukim per karriere.daniela xia
Daniela Muhaj129 vues
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp par Daniela Muhaj
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fpKimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Kimia 10 kinetika kimika.ushtrimet e fp
Daniela Muhaj8K vues
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA par Daniela Muhaj
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIAHipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Hipertensioni..Daniela Muhaj XIA
Daniela Muhaj165 vues

Projekt informatike..

 • 1. Interneti dhe pjeset e tij perberese Lenda: Informatike Klasa: XIA Punoi: Daniela Muhaj
 • 2. Permbajtja: • Komponentet teknologjike te tij • Lidhja me Internetin • Format e mjedisit per komunikim • Konfigurimi I tij
 • 3. Zhvillimi I internetit filloi ne vitin 1960 kur shkencetari J.C.K Licklider,I cili hodhi I pari idene e krijimit te nje rrjeti te lidhur kompjuterik.Kjo ide u zhvillua nga ARPA ( Advanced Research Project Agency) I cili krijoi rrjetin e pare te kompjuterace Arpanet ne vitin 1969.Ne Vitin 1973 Nga shkencetaret amerikan Vinton Cerf dhe Bob Khan te cilet shpiken Transmission Control Protocol/internet Protocol (TCP/IP),I cili lejon kompjuterat e ndryshem per te komunikuar ndermjet tyre ne nje gjuhe te perbashket.Nje percaktim I thjesht I internetit eshte se ai eshte rrjet I rrjetave I cili lidh nje numer mjaft te madh rrjetash ne te gjithe boten
 • 5. Me poshte paraqesim ne menyre sistematike vendosjen e elementeve rrjetor rreth modelit te internetit: Ne baze te perkufizimit qe dham mund te themi qe nepermjet internetit realizohet transportimi I informacioneve nga nej kompjuter ne tjetrin brenda nje kohe relativisht te shkurter sado larg te jene kompjuterat nga njeri tjetri.Transportimi I informacioneve ne internet behet ne formen e paketave te vogla te informacionit me qellim qe te zvogelohet koha e transportimit dhe gjetja e cdo lloj gabimi.
 • 6. •Pajisja per dergimin e kerkesave dhe marrjen e pergjigjes-Kompjuteri klient •Mekanizmi per dergimin dhe marrjen e te dhenave-Rrjeti komjuterik ose telefonik •Skema e adresimit e cila ka te beje me percaktimin e adesave te cdo komjuteri qe quhet IP. IP perbehet nga 2 pjese : Pjesa qe indetifikon rrjetin ne internet Pjesa qe identifikon pajisjen qe eshte lidhur ne kete rrjet.
 • 7. Nje protokoll komunikimi percakton rregullat e komunikimit qe duhen respektuar nga dy bashkebiseduesit.Kompjuterat ne dy anet e rrjetit duhet te perputhen ne protokollet e tyre te komunkimit.Ne rast se kjo nuk ndodh do te ket nje situate kaotike anormale ne komunikimin ndermjet kompjuterave dhe nuk do te lejohej komunikimi midis kompjuterave,pra shkembimi I informacionit. Protokollet ndahen ne : 1.TCP-bashkesia e te dhenave dhe informacioneve qe do te transmetohen ne piken e origjines se rrjetit ne ato qe quhen paketa nga protokolli TCP(transmission control protokol).TCP realizon intergritetin e te dhenave duke siguruar qe te dhenat te shkojn ne destinacionin e duhur pa gabime.Ky protokoll”copeton” informacione te ndryshme si informacion mbi me shum se 1500 karaktere. 2.IP-eshte pergjegjese per transmetimin e te dhenave midis pajisjeve te rrjetit.Ndersa TCP ben copetimin e mesazheve ne paketa,protokolli IP fut keto paketa ne zarfe te cilet permbajne adresa qe tregojne seper ku eshte destinuar paketa.
 • 8. Interneti eshte nej bashkesi rrjetash te shumellojshme te shperndara ne te gjithe rruzullin tokesor.Rrjetat jane te lidhura me njeri tjetrin dhe realizojne shkembimin e informacionit ndermjet tyre.Qe nje kompjuter te jete I lidhur me internetin duhet qe ai te kete akses ne pikat e lidhjes.Lidhja me Internetin e nje kompjuteri personal behet duke lidhur me nje ISP ISP-> eshte nje kompani e cila ben te mundur aksesimin e nje personal kompjuteri ose rrjeti kompjuterash ne kompani.ISP eshte e lidhur me nje NAP(Network Acces Point) e cila eshte nje ISP e nje rendi me te larte. Dial-Up->eshte nje lidhje me ane te linjes telefonike me shum linja qe ofrohen per shum perdorues se bashku. Linjat e dedikuara->jane lidhje fikse.Ne ndryshim nga dial-up linjat e dedikuara jane krijuar per nje shfrytezim te internetit per nje kohe sa me te plote.Ne momentin qe nje kompjuter lidhet me internet me nje linje te dedikuar atehere ky kompjuter pajiset me nje adrese statike,e cila nuk ndryshon sa here futemi ne internet sic ndodh me rastin e Diap-up kur kjo eshte e ndryshueshme. Wireless->eshte nje teknologji qe mundeson nje menyre shperndarje te internetit nepermjet valeve elektromagnetike pa patur nevoje per kabell.