Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Св. Пимен Зографски.pptx

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Св.pptx
Св.pptx
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 7 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Св. Пимен Зографски.pptx

  1. 1. СВ.ПИМЕН ЗОГРАФСКИ Патрон на 11 ОУ Честит празник 11 ОУ!
  2. 2. Празникът на 11 ОУ На 3 ноември църкавата отбелязва успението на Св. Пимен Зографски. Празника на едно училище, се превръща в личен празник на всеки, който по един или друг начин се е докоснал до нещо, свързано с него. Много думи, изразяващи високата оценка за работата на училището, могат да бъдат изречени.
  3. 3. Икона на Св. Пимен Зографски Икона на Св. Пимен Зографски Храм “Св. Пимен Зографски”
  4. 4. Кой е Свети Пимен Зографски? Той е покровител на българските художници. Денят се чества от художниците, иконописците и реставраторите. Според легендата, рожденото му име е Павел и след като разпродал имуществото си, се е замонашил на п-в Атон. Там е получил името Пимен, но когато станал 55-годишен Св. Георги му се явява и му поръчва да се върне при народа си като духовен водач. Години наред Св. Пимен обикаля българските земи, проповядва, строи и обновява храмове и манастири, като ги украсява със стенописи.
  5. 5. Биография Роден е в София около 1540 г. Родителите му го дали да се учи на писмо, иконопис, църковно пение и светото писаниe при зографския йеромонах Тома, който служел тогава в древната градска църква „Св. Великомъченик Георги“. Скоро след смъртта на родителите му, починал и неговият наставник. Павел раздал имуществото си и се отправил към българския манастир в п-в Атон. Там получил името Пимен и изучил професията си.
  6. 6. Зографски манастир Художествена картина на Св. Пимен Зографски Икона на Георги Зограф
  7. 7. БЛАГОДАРИМ ЗА ВНИМАНИЕТО! Изпълнили: Никол Шейретова, Никол Думчева, Деяна Радева На 3 ноември почитаме Св. Пимен Зографски.

×