Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

krvtijebem2

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Krvtijebem1
Krvtijebem1
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 15 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité
Publicité

krvtijebem2

 1. 1. СИСТЕМ ОРГАНА ЗА ЦИРКУЛАЦИЈУ – кардиоваскуларни систем СРЦЕ И КРВНИ СУДОВИ
 2. 2. Крвни систем човека • Затвореног је типа као и код свих кичмењака. То значи да се телесна течност , крв, креће кроз систем канала (крвних судова) и никада их не напушта. • Основна улога: обезбеђује константну циркулацију крви, транспорт материја, заштита организма од страних тела, транспорт топлоте. • Крв кружи у једном смеру, од срца до периферије тела и натраг. То је омогућено постојањем система за крвотог кога чине:  ВЕЛИКИ (СИСТЕМСКИ) КРВОТОК – срце, аорта, артерије, капилари, и вене  МАЛИ (ПЛУЋНИ) КРВОТОК – срце, плућне артерије, капилари и плућне вене
 3. 3. СРЦЕ човека је снажан, шупљи, мишићни орган изграђен од попречно-пругастих срчаних мишићних ћелија. Налази се у средини грудног коша између оба плућна крила. Обавијено је двослојном СРЧАНОМ МАРАМИЦОМ (спољашња која належе на плућа и грудни кош и унутрашња на само срце). Између ова два слоја је течност која спречава трење при раду срца. Чине га лева и десна ПРЕТКОМОРА и лева и десна КОМОРА. Између преткомора и комора налазе се СРЧАНИ ЗАЛИСЦИ. Они СПРЕЧАВАЈУ ВРАћАЊЕ КРВИ ИЗ КОМОРЕ У ПРЕТКОМОРУ, чиме се обезбеђује једини и сталан смер кретања крви кроз крвоток. Затварање залистака производи звук који се чује као откуцај срца. Срчани залистак између леве преткоморе и леве коморе зове се МИТРАЛНИ ЗАЛИСТАК (ДВОЛИСНИ). А између десне преткоморе и десне коморе ТРОЛИСНИ ЗАЛИСТАК. Постоје и АОРТНИ ЗАЛИСТАК (између леве коморе и аорте) и ПЛУЋНИ ЗАЛИСТАК (између десне и плућне артерије).
 4. 4.  Срце је отприлике величине стиснуте песнице, тежине од 300 до 350 грама.  Нормалан број (контракција) “откуцаја” срца у минуту је 60 – 80. За то време кроз срце протекне 5 до 6 литара крви, што представља минутни волумен срца, и укупну количину крви у организму.  Сила којом крв делује на јединицу површине крвног суда назива се КРВНИ ПРИТИСАК. Контракција (грчење коморе) представља СИСТОЛНИ крвни притисак, а опуштање срчаног мишића ДИЈАСТОЛНИ притисак. Нормалан крвни притисак код човека (систолни/дијастолни) је 120/80 mmHg.  Пулс је периферни одраз рада срца, тачније ритмичко стезање артерија после после контракције срчаног мишића. Физиолошки опсег пулса је 60-100/минуту.  Рад срца није под утицајем наше воље. Центар за рад срца као и за дисање и све виталне функције налази се у продуженој мождини.
 5. 5. Леву од десне стране срца раздваја СРЧАНА ПРЕГРАДА. Чине је она између преткомора и она између комора.
 6. 6. КРВНИ СУДОВИ – АРТЕРИЈЕ, ВЕНЕ, КАПИЛАРИ АРТЕРИЈЕ су еластични крвни судови који одводе крв ИЗ СРЦА. АОРТА је највећа артерија и она одводи крв из леве коморе у тело . ПЛУЋНА АРТЕРИЈА одводи крви из десне коморе у плућа. Аорта се грана на све мање артерије – артериоле. Најмање артерије које продиру у ткива су артеријски капилари. АОРТА
 7. 7. ВЕНЕ су тањи и мање еластични крвни судови од артерија. Вене се гранају на мање вене – венуле а ове на венске капиларе. Кретању крви кроз вене помажу телесни мишићи и залисци. КАПИЛАРИ су најситнији крвни судови са једнослојним зидом због размене материја између организма и крви. Они повезују артеријске и венске крвне судове. Артеријски капилари носе кисеоник и хранљиве материје до свих ћелија. Венски капилари узимају угљен-диоксид и штетне материје који се избацују у спољашњу средину. Капилари затварају артеријске и венске крвне судове у једну целину.
 8. 8. Крвоток човека чине ВЕЛИКИ (СИСТЕМСКИ, ТЕЛЕСНИ) КРВОТОК и МАЛИ (ПЛУЋНИ) КРВОТОК
 9. 9. ВЕЛИКИ КРВОТОК- ПОЧИЊЕ У ЛЕВОЈ КОМОРИ ИЗ КОЈЕ ИЗ КОЈЕ ПОЛАЗИ АОРТА. Она разноси ОКСИДОВАНУ КРВ (крв са кисеоником) по читавом организму. Ћелијама се предаје кисеоник из крви, а за хемоглобин у крви се везује угљен-диоксид. Тако настаје РЕДУКОВАНА (дезоксигенисана ) крв. Она се ШУПЉИМ ВЕНАМА враћа у ДЕСНУ ПРЕТКОМОРУ срца, а одатле иде у ДЕСНУ КОМОРУ.
 10. 10. МАЛИ КРВОТОК- ПОЧИЊЕ У ДЕСНОЈ КОМОРИ ИЗ КОЈЕ ПОЛАЗИ ПЛУЋНА АРТЕРИЈА. Она се грана на леву и десну артерију које РЕДУКОВАНУ КРВ односе У ПЛУЋА. У плућима се крв оксидује (отпушта се угљем-диоксид а прима кисеоник) и враћа ПЛУЋНИМ ВЕНАМА у ЛЕВУ ПРЕТКОМОРУ.
 11. 11. • Крв се кроз мрежу крвних судова креће захваљујући пулсирању срца. Крв богата кисеоником из плућних капилара долази плућном веном до леве преткоморе срца, где грчењем преткоморе и отварањем срчаног залистка одлази у леву комору а затим грчењем леве коморе одлази преко аорте свуда по телу. Артеријска, оксигенисана крв богата кисеоником долази до артеријских капилара где предаје кисеоник и хранљиве материје ћелијама а узима угљен диоксид и штетне материје метаболизма где крв постаје венска и прелази у венске капиларе а из њих иде веном крв богата угљен диоксидом, дезоксигенисана,до десне преткоморе срца па у десну комору. Грчењем коморе крв прелази у плућну артерију и одлази до плућних капилара где се ослобађа угљен диоксида и штетних материја а узима кисеоник и хранљиве материје. Треба напоменути и то да се размена гасова, кисеоника и угљен диоксида врши између система за циркулацију (капилара) са једне стране и респираторног система (алвеола) са друге стране.

×