Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Obnovljivi i neobnovljivi resursi

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Održivi razvoj
Održivi razvoj
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 19 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Plus par Ivana Damnjanović (20)

Plus récents (20)

Publicité

Obnovljivi i neobnovljivi resursi

 1. 1. ОБНОВЉИВИ И НЕОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ ОБНОВЉИВИ И НЕОБНОВЉИВИ РЕСУРСИ Ивана Дамњановић
 2. 2. Обновљиви ресурси ● Технологије обновљивих извора енергије укључују сунчеву енергију, снагу ветра, хидроенергију, енергију биомасе и биогорива. ● Готово сва обновљива енергија долази од Сунца.
 3. 3. Сунчева енергија ● На Земљи, Сунчева светлост представља константан извор енергије за скоро свако живо биће. ● Биљке користе сунчеву светлост у процесу фотосинтезе, у којем преводе Сунчеву енергију у просте шећере, а остала жива бића своју енергију добијају биљном, односно, животињском исхраном. ● На овај начин оне преводе добијене просте шећере назад у енергију која им је потребна за кретање и све животне функције.
 4. 4. Енергија ветра ● Енергија ветра је енергија која потиче од снаге ветра. ● Представља обновљиви извор енергије, који се а користи за добијање механичке, а у новије време и електричне енергије.
 5. 5. Енергија воде ● Тренутно је у употреби или развоју више облика коришћења енергије воде. ● Неки облици су искључиво механички, а већина је окренута претварању енергије воде у електричну енергију. ● Воденице, хидроелектране; енергија плиме и осеке, енергија таласа, енергија морских струја.
 6. 6. Биогориво ● Биогориво је назив за горива која или сама спадају у биомасу или су настала прерадом биомасе (тј. живих организама: биљака, животиња, микроорганизама).
 7. 7. Необновљиви ресурси ● Необновљиви ресурси представљају групу ресурса који се не могу обновити када се једном искористе. ● Ту спадају фосилна горива (угаљ, нафта, природни гас), минерали, руде.
 8. 8. Фосилна горива ● Ресурсима као што су угаљ, нафта и природн гас је потребно и до неколико хиљада година да се формирају и не могу се заменити толико брзо колико се у данашње време користе. ● Сматра се да ће ресури који су базирани на фосилима постати прескупи за обраду, да ће човек морати да се окрене другим изворима енергије као што су соларна енергија и енергија ветра.
 9. 9. ● Тренутно главни извор енергије који човек користи јесу необновљива фосилна горива. ● Још од 19. века са појавом мотора са унутрашњим сагоревањем, нафта и остала фосилна горива су у константној потражњи. ● Константно коришћење фосилних горива довело је до тога да имамо појаву глобалног загревања, као и оштре климатске промене.
 10. 10. Угаљ ● Састоји се примарно од угљеника и угљоводоника, али и других супстанци. ● Веома је важно гориво и извор електричне енергије.
 11. 11. Нафта ● Нафта је течна до получврста природна материја, налази се у земљиној кори, састављена је претежно од смеше бројних угљоводоника, а увек садржи и сумпор, азотна и кисеоникова органска једињења, те у врло малим уделима тешке метале. ● Најчешће је браон - зелене до смеђе- црне боје.
 12. 12. Нафта
 13. 13. Природни гас ● Природним гасом називамо мешавину гасовитих угљоводоника која се добија из гасних или гасно - нафтних поља, преко бушотина у земљи. ● Састав природног (земног) гаса који је следећи: метан, етан, пропан, бутан, угљен диоксид, азот, сумпорводоник.
 14. 14. Природни гас
 15. 15. Минерали и руде ● Минерали су природна једињења настала природним (геолошким) процесима која су карактеристичног хемијског састава, и имају различите физичке карактеристике. ● Руда је тип стене која садржи минерале са важним елементима, укључујући метал. ● Металне руде су обично оксиди, сулфиди, силикати, „природни“ метали (као што је бакар) или „племенити“ метали као што је злато.
 16. 16. Руде и минерали
 17. 17. Нуклеарна горива ● Уранијум се користи као гориво енергената нуклеарних реактора, који генерише топлоту која се користи за напајање турбине за производњу струје.
 18. 18. ● Нуклеарна енергија обезбеђује око 6% светске енергије и 13%-14% светске електричне енергије. ● Нуклеарна производња је повезана са потенцијално опасном радиоактивном контаминацијом јер се ослања на несигурне елементе. Чернобил

×