Ce diaporama a bien été signalé.
Nous utilisons votre profil LinkedIn et vos données d’activité pour vous proposer des publicités personnalisées et pertinentes. Vous pouvez changer vos préférences de publicités à tout moment.
Prochain SlideShare
PPT Bahaya Merokok
PPT Bahaya Merokok
Chargement dans…3
×
1 sur 41

Bahaya merokok

10

Partager

Télécharger pour lire hors ligne

kempen tak nak rokok.

Livres associés

Gratuit avec un essai de 30 jours de Scribd

Tout voir

Bahaya merokok

 1. 1. Bahaya Merokok Mohd Hafidhan B Mohd Khair Unit Promosi Kesihatan PKD Kuala Muda
 2. 2. Rokok Apakah itu Rokok? Apa Ada Dengan Rokok? Pelbagai Bentuk Rokok. Apakah Alasan Anda Untuk Merokok? Faktor Remaja Merokok. Kesan Rokok Terhadap Kesihatan.
 3. 3. Kandungan Rokok!
 4. 4. Nikotin merupakan dadah yang kuat. Nikotin bertindak terhadap pusat kepuasan di otak yang menyebabkan perokok terangsang pada peringkat awal, tetapi keadaan ini kemudiannya disusuli oleh kemurungan. Nikotin menyebabkan perubahan-perubahan berikut di dalam tubuh, ianya termasuklah :- 1. Peningkatan kadar denyutan jantung. 2. Konstriksi ( pengecilan ) salur darah dan kenaikan tekanan darah. 3. Peningkatan kepekatan asid lemak dalam darah. Keadaan ini akan menyebabkan arteri tersumbat apabila diiringi dengan kenaikan daya lekatan platelet darah.
 5. 5. Kesan Tar Manusia merokok kerana inginkan kesan nikotin, tetapi kebanyakan kematian akibat tabiat merokok berpunca daripada tar. Bahan tar apabila masuk ke dalam sistem tubuh akan diubahsuai di hati kepada suatu bahan yang dikenali sebagai epoksida. Epoksida juga ini berbahaya kerana melalui tindakannya pada DNA yang merupakan unit asas baka sel, akan mencetuskan pertumbuhan sel yang tidak normal pada organ.
 6. 6. Pelbagai Jenis Rokok.
 7. 7. Bahaya Shisha! Ramai menyatakan ia lebih selamat daripada merokok, tetapi ia tidak wajar sama sekali kerana kandungan asas bagi rokok dan shisha adalah sama, iaitu tembakau. Tembakau yang digunakan untuk rokok diasapkan terlebih dulu sementara tembakau yang digunakan untuk shisha diperam.
 8. 8. Air dalam shisha tidak dapat menapis banyak jenis toksin dalam asap shisha. Shisha juga mengandungi nikotin, karbon monoksida dan lain-lain bahan seperti rokok biasa. Arang yang digunakan mendap dalam salur pernafasan dan meningkatkan masalah paru-paru kepada lebih teruk berbanding rokok biasa yang juga berbahaya dari segi bahan pengawet digunakan untuk mengawet dan merawat tembakau dalam rokok.
 9. 9. Pengaruh Remaja Untuk Merokok! Pengaruh Ibu Bapa Salah satu kajian tentang remaja perokok adalah bahwa anak-anak muda yang berasal dari rumah tangga yang tidak bahagia, dimana orang tua tidak begitu memperhatikan anak-anaknya dan memberikan hukuman fisik yang keras lebih mudah untuk menjadi perokok dibanding anak-anak muda yang berasal dari lingkungan rumah tangga yang bahagia (Baer&Corado dalam Atkinson, Pengantar psikologi, 1999:294).
 10. 10. Pengaruh Rakan. Berbagai fakta mengungkapkan bahawa semakin banyak remaja merokok maka semakin besar kemungkinan teman-temannya adalah perokok juga dan demikian sebaliknya. Diantara remaja perokok terdapat 87% mempunyai sekurang-kurangnya satu atau lebih sahabat yang perokok begitu pula dengan remaja yang tidak merokok.
 11. 11. Faktor Individu. Orang mencuba untuk merokok kerana alasan ingin tahu atau ingin melepaskan diri dari rasa sakit fizikal atau mental, membebaskan diri dari kebosanan dan sebagainya.
 12. 12. 1. Sekadar coba-coba lalu ketagihan. 2. Terbiasa melihat anggota keluarga dan orang-orang di sekelilingnya merokok, sehingga menganggap ini perbuatan normal. 3. Diajak teman. Tekanan teman sebaya yang sudah mencobanya dan anak takut dianggap tidak bergaul kalau tidak ikut merokok. 4 Merasa rendah diri, dan merasa lebih asyik dengan merokok. 5. Mengira merokok adalah kegiatan orang orang yang sudah dewasa, dan mereka ingin dianggap sudah besar. Punya pandangan ini adalah tindakan pemberontakan terhadap orang tua. 6. Menganggap merokok adalah kegiatan yang keren, seperti halnya para idola mereka seperti selebritas dan sebagainya. 7. Terpengaruh gencarnya iklan rokok yang masuk lewat film, media massa, poster, jadi sponsor kegiatan anak-anak muda seperti konser musik dan sebagainya. 8. Tak ada yang menegur dan mengingatkan ketika melihat anak kecil atau remaja merokok di tempat umum. 9. Murahnya harga rokok, bahkan anak dan remaja bisa mengeteng per batang. 10. Tak cukup paham dampak rokok pada kesehatan diri sendiri dan orang sekitar.
 13. 13. Kesan Penyakit Akibat Merokok. • Penyakit jantung dan stroke. Satu dari tiga kematian di dunia berhubungan dengan penyakit jantung dan stroke. Kedua penyakit tersebut dapat menyebabkan “sudden death” ( kematian mendadak). • Kanser paru-paru. Satu dari sepuluh perokok berat akan menderita penyakit kanser paru. Pada beberapa kasus dapat berakibat fatal dan menyebabkan kematian, karena sulit dideteksi secara dini. Penyebaran dapat terjadi dengan cepat ke hati, tulang dan otak. • Kanser mulut. Merokok dapat menyebabkan kanser mulut, kerosakan gigi dan penyakit gusi.
 14. 14. Osteoporosis. Karbonmonoksida dalam asap rokok dapat mengurangi daya angkut oksigen darah perokok sebesar 15%, mengakibatkan kerapuhan tulang sehingga lebih mudah patah dan membutuhkan waktu 80% lebih lama untuk penyembuhan. Perokok juga lebih mudah menderita sakit tulang belakang.
 15. 15. • Katarak. Merokok dapat menyebabkan gangguan pada mata. Perokok mempunyai risiko 50% lebih tinggi terkena katarak, bahkan bisa menyebabkan kebutaan.
 16. 16. Kanser payudara. Perempuan yang merokok lebih berisiko mengembangkan kanker payudara. Hasil kajian menunjukkan perempuan yang mulai merokok pada usia 20 tahun dan 5 tahun sebelum ia hamil pertama kali berisiko lebih besar terkena kanser payudara.
 17. 17. Kanser Paru-paru Kanser Mulut Kanser Tekak Penyakit Jantung Kanser Pundi Kencing Kanser Serviks Kanser Payudara Strok Mati Pucuk
 18. 18. Kelahiran tidak cukup bulan Berat badan rendah
 19. 19. Lain- Lain Akibat Merokok Kurang deria rasa Kerap batuk- batuk Sesak nafas Kurang ketahanan badan Kesan kuning pada gigi dan hujung jari Muka cepat berkedut
 20. 20. fast FACT It’s time to Quit Nikotin ~ menyebabkan ketagihan Karbon monoksida ~ mengurangkan oksigen dalam darah perokok Tar ~ menyebabkan kanser
 21. 21. FAKTA It’s time terdapat lebih kurang bahan kimia daripada sebatang asap rokok to Quit
 22. 22. FAKTA It’s time to Quit daripadanya adalah penyebab kanser (carsinogenic agent)
 23. 23. It’s time to Quit kesan-kesan
 24. 24. Kanser Paru- paru
 25. 25. Kanser Payu Dara/ Breast Cancer
 26. 26. Kanser Pundi Kencing
 27. 27. emfisima (paru-paru berair) It’s akibat time MEROKOK to Quit
 28. 28. akibat MEROKOK It’s time to Quit paru-paru tidak merokok merokok
 29. 29. akibat MEROKOK It’s time to Quit jantung sihat jantung rosak
 30. 30. Face The fact Duit Yang Dibakar Dengan Sia-Sia (RM Yang Hangus Dibakar…) Sehari 10 batang 20 batang 30 batang 40 batang 1 bulan RM 117.00 210.00 315.00 420.00 1 tahun RM 1404.00 2,520.00 3,780.00 5,040.00 5 tahun RM 7020.00 12,600.00 18,900.00 25,200.00 10 tahun RM 14,040.00 25,200.00 37,800.00 50,400.00 20 tahun RM 28,080.00 50,400.00 75,600.00 100,800.00 30 tahun RM 42,120.00 75,600.00 113,400.00 151,800.00
 31. 31. It’s KEMPEN time to Quit
 32. 32. pening It’s Tanda2 time to Quit awal berhenti merokok batuk yang lain dari biasa selera makan bertambah gelisah mulut jadi tawar/payau
 33. 33. Melengah-lengahkan iaitu cakap pada diri sendiri tunggu 5 minit atau katakan nanti sebentar sehinggalah anda tidak merasa ketagihan merokok. Menarik nafas panjang iaitu tarik nafas 3 kali secara perlahan-lahan. Minum air dengan kuantiti yang banyak terutamanya air masak. Elakkan minuman berkafein seperti nescafe dan kopi. Menyibukkan diri dengan berbuat sesuatu bagi mengalih fikiran dan untuk melupakan rokok. Menjauhkan diri daripada orang yang merokok. Cuba jauhkan diri dengan rakan yang merokok sehingga korang benar-benar telah berjaya untuk berhenti merokok.
 34. 34. Mengelakkan diri daripada suasana atau situasi yang mendorong kepada merokok seperti berkumpul atau lepak bersama kawan yang merokok. Mengunyah sesuatu seperti gam dan buah-buahan. Elakkan yang manis. Membasuh tangan selalu. Mandi dengan kerap. Meregangkan otot dengan melakukan senaman regangan apabila rasa mengantuk. Meditasi iaitu dengan menenangkan diri supaya dapat berfikir dengan rasional. Memohon doa iaitu berdoa kepada Tuhan agar dikuatkan azam dan tingkatkan usaha untuk berhenti merokok buat selama-lamanya.
 35. 35. It’s time to Quit
 36. 36. Per. 11 (1) - Merokok disuatu tempat yang dilarang Denda - tidak melebihi RM10,000 atau (jika disabit) penjara tidak melebihi 2 tahun Per.12(1)(a) - Gagal pamerkan tanda larangan merokok dalam premis Per.12(1)(b) - Gagal memastikan tiada seseorang pun merokok didalam premis atau kenderaan Denda - tidak melebihi RM3,000 atau (jika disabit) penjara tidak melebihi 6 bulan
 37. 37. Tempat dilarang merokok ( antaranya ) Pusat Hiburan atau teater atau Pusat Snuker Hospital atau klinik Hentian pengangkutan Premis kerajaan Institusi pendidikan Taman asuhan kanak-kanak Bas sekolah Stesen minyak Kaunter perkhidmatan Kafe Internet Komplek membeli belah
 38. 38. Kaedah Perlaksanaan Operasi  Serbuan dibuat ( operasi)  Keluarkan Notis Memerintahkan Kehadiran di Mahkamah – tempoh masa 2 bulan dari tarikh dikeluarkan.  Jika OKS hendak mohon untuk dikompaun,OKS diminta hadir di PKD selepas 2 minggu dari tarikh Notis dikeluarkan. Dengan izin TPR kompaun hendaklah dijelaskan tidak lebih dari 1 bulan dari tarikh dikeluarkan
 39. 39. Elakkan Diri Dari Terjebak!

×