Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Lectia 10 Ce se intampla cu DEEE dupa colectare.pdf

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Lectia 6 DEEE.pdf
Lectia 6 DEEE.pdf
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 3 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Plus récents (20)

Publicité

Lectia 10 Ce se intampla cu DEEE dupa colectare.pdf

  1. 1. In fiecare lectie, se urmaresc mai multe obiective: - VOCABULAR: Fixarea unui cuvant / mai multor cuvinte in vocabularul elevilor - CONCEPTE: Intelegerea unor concepte legate de mediu si protejarea acestuia - ACTIVITATI efective care sa intareasca partea teoretica a lectiilor Despre CE SE ÎNTÂMPLĂ CU DEȘEUL ELECTRIC DUPĂ COLECTARE? 1. VOCABULAR: - Ciclu de viață = durata medie de viață a unui produs, incluzând concepția și dezvoltarea produsului până la transformarea sa în deșeu - Materie primă secundară = materiile reciclabile care sunt extrase din deșeuri și care sunt reutilizate în cadrul unor produse noi 2. PARTEA TEORETICA A LECTIEI: Lectia poate incepe cu un slideshow in care elevii vad diverse imagini echipamente electrice și electronice care sunt colectate în mod corect la punctele de colectare dedicate. Profesor: ”Iată mai multe echipamente electrice și electronice. Acestea au un ciclu de viață, o perioadă în care acestea funcționează în mod corespunzător. În momenntul în care s-au stricat ele devin deșeuri. În lecțiile trecute am învățat că acestea conțin atât materii prime valoroase cât și substanțe periculoase, astfel că nu le putem arunca la gunoi sau în natură. Ele trebuie colectate separat pentru a ajunge la reciclare. Care credeți că sunt pașii pe care aceste deșeuri îi urmează pentru a fi reciclate? Profesorul asteaptă răspunsul, iar după ce copiii încep conversația, va începe prezentarea lectiei. Într-adevăr, primul și cel mai important pas este să colectăm separat. O dată ce deșeurile electrice și electronice sunt predate în recipientele de colectare dedicate, un colector vine să le preia și le transportă la fabrica de reciclare. Aici ele sunt dezmembrate pentru a separa diferitele materii prime din care sunt realizate. De cele mai multe ori materiile care rezulta din dezmembrare sunt grupate astfel: - materii reciclabile - materii nereciclabile Aceste materii sunt apoi tratate astfel încât sa se extragă substanțele periculoase (spre exemplu mercurul utilizat la ecranele plate). Materialele nereciclabile iau apoi drumul valorificării energetice sau către depozitarea finală pentru deșeuri periculoase. Materialele reciclabile sunt mărunțite și separate ca mai apoi să poată fi utilizate pentru producerea de noi produse. Pentru a afla mai multe despre procesul de reciclare al deșeurilor electrice și electronice haideți să urmărim un video https://www.youtube.com/watch?v=Z7nu6nsHls8 Știați că?
  2. 2. Știați că reciclarea a 1000 de laptopuri economisește echivalentul energiei electrice folosite de 3 locuințe într-un an? Metalele feroase sunt 100% reciclabile? Ziua de 14 octombrie este Ziua internațională a reciclării deșeurilor? 3. ACTIVITATEA PRACTICA Gândiți-vă la ce deșeuri electrice ați predat separat în ultima lună. Faceți o listă cu materiile din care acestea sunt realizate (puteți căuta pe Internet) și împărțiți-le în materii reciclabile și nereciclabile. LECTII INVATATE: - Ce sunt ciclul de viață și materia primă secundară - Ce include procesul de reciclare a DEEE-urilor La finalul lectiei, copiii vor primi fișe de fixare a lectiei, care vor cuprinde rezumatul lecției și cateva intrebari de fixare. Exemplu: Ce este ciclul de viață al unui DEEE? Ce reprezintă materia primă secundară? - Ciclu de viață = durata medie de viață a unui produs, incluzând concepția și dezvoltarea produsului până la transformarea sa în deșeu - Materie primă secundară = materiile reciclabile care sunt extrase din deșeuri și care sunt reutilizate în cadrul unor produse noi ÎNTREBĂRI: 1. Descrieți pe scurt procesul de reciclare. ............................................................................................................. 2. Ce reprezintă ciclul de viață? .............................................................................................................
  3. 3. 3. Ce se întâmplă cu materialele nereciclabile? ............................................................................................................. Pentru a primi punctajul, scoala va trebui sa trimita fotografii din primite cu activitatea lor practica.

×