Publicité
Publicité

Contenu connexe

Plus de Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS ry(20)

Publicité

BMX-rata Jyväskylään?

 1. BMX-rata Jyväskylään? Outi Leinonen, Osmo Polas, Ari Häyrinen, JYPS ry kuva: outdoorfamily.fi
 2. BMX-rata Jyväskylään? Esityksen sisältö ● Mikä BMX? ● Kohderyhmät ● BMX harrastuksena ● Millainen on BMX-rata ja mitä sen rakentaminen vaatii ● Millainen rata Jyväskylään? ● Kustannukset (rakentaminen + ylläpito)
 3. Mikä BMX? BMX on lyhenne sanoille bicycle motocross. Laji jakaantuu karkeasti ottaen kahteen pääsuuntaukseen, freestyleen sekä racingiin. Molemmat ovat nykyään olympialajeja. BMX racing eli polkupyörämotocross on teknisesti ajajaa haastava polkupyöräilyn sprinttilaji. Harrastajien ikähaitari on 2 vuodesta aina 70-vuotiaiksi ja sen yli. Ammattilaisiksi lajissa pääsevät niin naiset kuin miehetkin, ammattikuskien ikähaarukka on 18-40 vuotta. BMX racing on ollut olympialajina vuoden 2008 Pekingin olympialaisista lähtien. BMX racingin seuraaminen on jännittävää ja nopeatempoista. Jatkuvasti pyörivät erät sekä pieni rata-alue takaavat sen, että laji on katsojaystävällinen pyöräilylaji.
 4. Mikä BMX? ● Laukaa ○ https://yle.fi/uutiset/3-8245458 ● kilpailua (eri ikäisiä) ○ https://youtu.be/gbd-emcxFPo ● Matinkylä ○ https://www.youtube.com/watch?v=sZolt MoUlF0
 5. Kohderyhmät Lapset: ● Pyöräilyn opetteluun, radalla ajaminen kehittää huomattavasti pyöränkäsittelytaitoja, näin liikenteessä liikkumisesta tulee turvallisempaa. ● Radalla tulee huomioida muut käyttäjät, joka verrattavissa liikenteen huomioimiseen kadulla pyöräiltäessä. ● Fysiikka, radan ympäri ajaminen on hitaallakin vauhdilla haastavaa lihaksille sekä hengityselimille. Myös tasapaino sekä hienomotoriset taidot kehittyvät kuin vahingossa ● Hauskan pitoon Nuoret ● Nuorisoa innostava harrastus, mahdollista harjoitella myös omatoimisesti, ei pakkoa ohjattuun toimintaan ● Syrjäytymisen estämiseksi, helppo pysyä mukana liikunnan parissa ja löytää ystäviä BMX yhteisön myötä ● Mahdollisuus kilpailutoimintaan vaikka ei ole aloittanut taaperona. Aikuiset ● Usein lasten harrastuksen myötä vanhemmatkin alkavat harrastamaan pyöräilyä. ● Mielekästä kuntoilua Koulut ● Koulujen oppituntikäyttöön sopiva Urheilijat ● Mahdollisuus kehittyä aina kansainvälisen tason kuskiksi Tapahtumien järjestäminen (kansalliset ja kansainväliset kisat, mimmipäivät, potkupyöräkisat, LiikuntaVeturin perheryhmä, syntymäpäivät, seuraharjoitukset, leirit)
 6. BMX harrastuksena ● aloituskynnys erittäin matala ○ millä tahansa pyörällä voi aloittaa ○ aloittaa voi kun osaa ajaa pyörällä (jopa potkupyörällä) ● vanhemmat ja lapset voivat ajaa yhdessä ● vauhdikas ja hauska laji! ○ temppuja, hyppyjä ja kisailua ● aloittelijat ja kehittyneemmät voivat harjoitella yhtä aikaa ● harjoittelu voi olla täysin omaehtoista tai ohjattua ● voi jatkaa olympialaisiin saakka… kuva: outdoorfamily.fi Syyskuisena sunnuntaipäivänä radalla näkyi taitavia lajinharrastajia, mutta yhtälailla vaaleanpunaisia pikkupyöriä ja useita ensikertalaisia. Oli lapsia ja aikuisia. Nopeita ja vähän hitaampia. Mutta kaikille löytyi hyvin tilaa. (https://outdoorfamily.fi/matinkylan-bmx-rata/)
 7. Rata BMX racingia harrastetaan varta vasten lajille tehdyillä radoilla. Radat sisältävät lähtömäen päällä sijaitsevan lähtöportin kahdeksalle kuljettajalle, neljä suoraa joissa on erilaisia kumpuja, hyppyjä sekä kallistetut kaarteet. Radat ovat yleensä noin 300-400 metrin mittaisia ja niitä ajetaan kisoissa yhden kierroksen erissä. Radat Suomessa: https://pyoraily.fi/lajit/bmx/bmx-radat/ BMX rata alkaa aina lähtömäen päältä. Ratoja on monen muotoisia. Toimivimmaksi muodoksi on havaittu M kirjaimen mallinen, neljän suoran ja kolmen kallistetun mutkan rata. Radan osat ovat: A. Lähtömäki (suositus 2,5-5m korkea, mekaaninen lähtöportti) B. Ensimmäinen suora (suositus vähintään 70m pitkä) C. Ensimmäinen mutka (suositus 8m leveä) D. Toinen suora (suositus 6-8m leveä) E. Toinen mutka (suositus 6m leveä) F. Kolmas suora (suositus 6m leveä) G. Kolmas mutka (suositus 5-6m leveä) H. Neljäs suora (suositus 5-6m leveä) I. Maalialue (suositus min 35m pitkä)
 8. Millainen rata Jyväskylään? Jyväskylän kokoisessa liikuntakaupungissa BMX-radassa olisi tärkeä ottaa huomioon kaikki. Lajia aloittelevat kuskit tarvitsevat radan, jonka pystyy ajamaan läpi hiljaisemmallakin vauhdilla. Hieman kehittyneet, lapset tai aikuiset jotka kaipaavat lisähaasteita tarvitsevat myös heidän taitotasolleen sopivan kohdan kehittää ajotaitoja. Niin ikään jo pidemmälle kehittyneet, nuoret, tarvitsevat haasteita radasta joka innostaa pysymään mukana lajissa. Kaikkien ajettavaksi tehdyn radan rakentaminen on taitolaji. Siihen auttaa muodot joita voi ajaa monelle eri tavalla, riippuen kuskien taidoista ja vauhdista. Optimaalinen tilanne olisi rakentaa rataan erillinen pro-suora, jolloin lisähaasteet ei poissulkisi mitään käyttäjäluokkaa pois radalta. Jyväskylän tilanteesta tekee ihanteellisen täällä tällä hetkellä olevat ajopaikat. Laukaan radalla on helppo aloittaa laji sekä alueen pump trackit tukevat lajin harrastamista. Hieman kauempana, Tampereella, pääsee jo ajamaan isoja muotoja. BMX-ratoja on montaa eri kokoa, riippuen alueesta sekä käyttötarkoituksesta. Rataa rakentaessa ensimmäinen prioriteetti ei tulisi olla kansainvälisten kisojen täyttävät määräykset, vaan radan ajamisen hauskuus ja kehittävyys. Kansainvälisen pyöräilyunionin UCI:n on asettanut tietyt rajat minkä kokoinen rata tulee olla. Luokkia on useita riippuen kisan tasosta. Kansallisen tason radalle ei ole määritelty koko määräyksiä. Esimerkkejä kansainvälisen tason C1 radan määräyksistä (voi järjestää mm. pohjoismaiden mestaruuskilpailut): Lähtömäen korkeus 2,5-5 m, lähtömäen leveys 10 m, muiden suorien leveys 6 m, ensimmäisen suoran minimipituus 70 m, radan pituus 300-400 m -
 9. Kustannukset Tampere - n. 600 000 € - puisto-osasto rakennuttamassa? Laukaa - n. 180 000 € - EU Leader + CC Picaro + Laukaan kunta Kustannuksiin vaikuttaa paljon tehtävät pohjatyöt, onko alueella valmiiksi vesi ja sähkö. Voiko rakentamisessa hyödyntää “jätemaita”. Tehdäänkö lähtömäki maa-aineesta, vai rakennetaanko erillinen lähtötorni jonka alaosaan voi sijoittaa muun muassa seuran välineitä, radan huoltovälineitä, portin sähköosia jne. 3D-rakentamisen ansiosta urakan kilpailutus helpompaa.
 10. Ylläpito ● Ylläpidon tarve vähäinen ○ radan tulee olla aidattu, jotta radalle ei pääse moottoriajoneuvoilla ● Kivituhkapinta tiivistyy ajettaessa ● Päällystetyt mutkat helpottavat radan huoltotöitä huomattavasti
 11. Paikka BMX-rata vaatii noin 60 m x 120 m -alueen. Alueen tulee olla tasainen, pois lukien lähtömäen sijoitus mahdollisesti jo olemassa olevan mäen päälle. Alueella tulisi olla sähköt (portin käyttöön, tapahtumien järjestämiseen) sekä vesi (huoltotöihin). Radan ympärillä olevat tilat vaihtelevat radan käytön mukaan. Mitä isompia tapahtumia radalla tulee olemaan, sen enemmän tilaa oheistoiminnoille tarvitaan; parkkipaikoille, katsomolle, varikkoalueelle, varastot, kisatoimisto jne. Tapahtumissa oman tilan vaatii lähdönjärjestely, ilmoitustaulu lähtö- ja tuloslistoille, maalitoimisto, sekä WC:t ja jätehuolto. BMX-radan sijoittuminen muiden liikuntapaikkojen, erityisesti muiden pyöräilypaikkojen, läheisyyteen on kaikkien etu. Aluetta miettiessä tulisikin huomioida onko ympärillä mahdollista jättää tilaa freestyle BMX -kuskien käytettäväksi tai löytyykö lähistöltä skeittiparkkia.
 12. Kiitos Outi Leinonen, Osmo Polas, Ari Häyrinen, JYPS ry kuva: outdoorfamily.fi
Publicité