Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

утицај хемијске индустрије на животну околину

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Ekotoksikologija
Ekotoksikologija
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 11 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

утицај хемијске индустрије на животну околину

 1. 1. 1. Ива Стефановић 2. Петар Марковић 3. Јована Бранковић
 2. 2.  Да ли сте ви свесни колико хемијска индустрија утиче на нашу околину ?  Колико ћемо моћи овако ?  Хемијска загађења
 3. 3.  Хемијска индустрија колико год значајна има много негативних утицаја на животну околину.  Сви хемијски процеси у већој или мањој мери су ризични у погледу угрожавања животне средине.  Да би је очували морамо предузети одређене мере заштите како би свели штету на минимум.
 4. 4. Начини превенције загађења животне средине : 1. Потребно је процес детаљно проучити. 2. Уочити критичне процесе. 3. Размотрити улазне и излазне елементе таквог технолошког система. 4. На бази анализе одредити најефикасније мере у циљу спречавања загађивања животне средине.
 5. 5. • Човек је најугроженији приликом развоја респираторних органа, који се развијају у првих осамнаест година. • Плућа се развијају највише у првих 6 година живота када је дете највише изложено болестима.
 6. 6. Утицај сумпорне киселине :  Сумпорна киселина спада у неколико најважнијих загађивача.  Данас се сумпорна киселина производи искључиво из SO2.  Ови процеси због технолошки неизбежне производње сумпор-диосксида су веома ризични у погледу утицаја на животну и радну средину,па је прерада SO2 у сумпорну киселину обавезни део ових технологија ,да би се избегло емитовање SO2 у атмосферу.
 7. 7. • На слици је приказан контактни котао. • У колико се налази у стању лоше погонске спремности нпр : • Запрљани катализатори • Неефикасни предгрејачи • Неефикасни хладњаци Онда се снижава ефикасност претварања SO2 u SO3 изазивајући веће загађење. Шема контактног реактора за оксидацију
 8. 8. Шта се тренутно предузима? Под утицајом EU Србија покушава да смањи негативан утицај хемијских као и других индустрија на околину. Да би постигла жељени напредак држава подстиче све фабрике да провере и замене филтере. Не само Србија, већ и друге земље света покушавају да смање загађеност својих држава, која у многим прелази границе нормале.
 9. 9. Закони заштите животне средине  Закон налаже да уколико дође до непрописног коришћења природних богатстава и изградње неодобрених објеката, држава је дужна да казни појединца казном од 3 године затвора, уколико је преступ начињен из нехата.
 10. 10. Сиже:  Утицај хемијске индустрије на нашу околину је све већи и мора се што пре решити.  Сваки појединац мора дати све од себе да заштити своју околину.  Држава би требала да строго казни оне који се не придржавају закона и покушавају да угрозе животну средину да би постигли своје циљеве.
 11. 11. Литература:  http://upravusi.rs/bezbednost-kat/krivicna-dela-koja- ukljucuju-nasilje/krivicna-dela-protiv-zivotne- sredine/  http://sr.wikipedia.org/sr/Екологија  http://www.ars.usda.gov/is/np/тoxicity.pdf

×