Publicité

LAMPA

25 Feb 2023
Publicité

Contenu connexe

Publicité

LAMPA

  1. Lampa - definiție • Lampa este un dispozitiv sau aparat care produce lumină prin arderea unui combustibil sau prin utilizarea energiei electrice. • Ea poate fi de 2 feluri: portabilă sau fixă.
  2. Lampa electrică • O lampă electrică este un aparat electric folosit pentru a crea lumină artificială prin efectele optico-calorice ale curentului electric. Pentru lămpile electrice clasice, generatorul de lumină este becul incandescent.
  3. Becul incandescent • Becul electric este o lampă electrică cu incandescență care produce lumină prin trecerea curentului electric printr- un filament.
  4. Lampă cu vapori de mercur • O lampă cu vapori de mercur este o lampă cu descărcare de gaz care folosește un arc electric prin mercur vaporizat pentru a produce lumină. Descărcarea arcului se limitează, în general, la un tub cu arc de cuarț fuzionat mic, montat într- un bec de sticlă borosilicat mai mare. Becul exterior poate fi clar sau acoperit cu un fosfor; în ambele cazuri, becul exterior asigură izolare termică, protecție împotriva radiațiilor ultraviolete pe care le produce lumina și o montare convenabilă pentru tubul cu arc de cuarț uzat.
  5. Lampă cu LED • Lămpile cu LED (sau spoturi cu LED) sunt corpurile de iluminat special adaptate pentru reducerea consumului și pentru plasarea în anumite locuri, acolo unde nu pot fi plasate corpurile de iluminat obișnuite. Spoturile led acoperă soluțiile de iluminat pentru birouri, sedii de firme și spatii de lucru, de la asigurarea unui iluminat uniform pe toată suprafața (ceea ce determină costuri mari și disconfortul luminii care se reflectă de exemplu din ecranele calculatoarelor și laptopurilor) la iluminat orientat, concentrat și direcționat pentru eficiență maximă și confort în utilizare, lucru care poate fi asigurat în totalitate utilizând numai tehnologia de iluminat cu LED.
  6. Lampă fluorescentă compactă • O lampă fluorescentă compactă, denumită acum și lumină fluorescentă compactă, sau lumină de economisire a energiei și tub fluorescent compact, este o lampă fluorescentă proiectată să înlocuiască un bec cu incandescență, iar unele tipuri se potrivesc în corpurile de iluminat proiectate pentru becurile incandescente.
  7. Istoric + Utilizări • Fabricarea manuală a lămpilor electrice a început în perioadă următoare descoperirii becului incandescent. În 1939 s-au realizat utilizări practice pentru lămpile fluorescente. • Lămpile electrice au o gamă largă de utilizări, în primul rând pentru iluminat, dar și pentru semnalizări optice tehnice. Lămpile pentru iluminat pot fi folosite pentru iluminarea unor grădini și parcuri, sau pentru iluminarea camerelor de apartament. Lămpile pentru grădină au, de obicei, scop decorativ și adesea, funcționează cu ajutorul luminii solare.
  8. Resurse online • https://www.google.com/images • https://www.wikipedia.com/ • https://www.libertatea.ro/lifestyle /cine-a-inventat-becul-thomas- edison-joseph-wilson-swan- 3645179
Publicité