SlideShare une entreprise Scribd logo
1  sur  50
Ushqimi është marrja e
energjisë dhe vitaminave
nga produktet e ndryshme
natyrore dhe industriale në
trupin e njeriut.
Burim për
zhvillim fizik
Bazë për
shëndetin
Sistem
imunitar i
sigurtë
Më pak
sëmundje
Bazë për
rritjen
Ushqimi
Lëndët ushqyese
1 Proteina
2 Vitamina
3 Minerale
4 Sheqerna
5 Yndyrna
6 uji
Grupet ushqimore
1 Perime dhe fruta
2 Drithëra
3 Qumështi dhe nënproduktet e tij
4 Mishi dhe nënproduktet e tij
Ushqyerje e mirë është kur hamë çdo
ditë sasinë dhe llojin e ushqimit që është
i nevojshëm për ne.
Ushqyerja e mirë bën që të kemi sistem
imunitar më të sigurtë, më pak
sëmundje dhe shëndet më të mirë.
Ushqyerja e shëndetshme
përcakton sasinë dhe llojin e
ushqimit për të cilin ka nevojë çdo
individ, si edhe plotëson nevojat
kalorike të individit në varësi të
moshës, gjinisë dhe aktivitetit fizik
që kryen.
Kequshqyerja ndodh kur trupi nuk merr
sasinë e nevojshme të energjisë (kalorive),
proteinave, karbohidrateve, yndyrnave,
vitaminave, mineraleve dhe lëndëve të tjera
të nevojshme për të mbajtur të
shëndetshëm organizmin dhe për
funksionimin e mirë të tij.
•Të hash vetëm perime dhe fruta
•Të hash vetëm një vakt në ditë
•Të shmangësh mishin
•Të marrësh zëvendësues për ushqimin
•Të shmangësh mëngjesin
•Të numërosh kaloritë dhe sasinë e yndyrës në mënyrë obsesive
•Të hash vetëm 3 vakte në sasi të mëdha
•Të hash shumë shpejt
•Të hash ndërsa bën diçka tjetër
•Të mos pish ujë aq sa duhet
•Të hash për të shmangur stresin, ankthin ose zemërimin
•Të mos hash sa duhet perime dhe fruta
Disa i
vendosin
vetë këto
rregulla…
Disa
të tjerë
janë të
detyruar…
Kjo gjë
sjell
sëmundje
si…
1 Anoreksia
2 Bulimia
3 Obeziteti
4 Diabeti
5 Hipertensioni
6 Kanceri i mëlçisë
7 Kanceri i tëmthit
8 Kanceri i zorrës
9 Kanceri i prostatës
10 Kanceri i qafës së mitrës
Anoreksia nervore është një
çrregullim i të ushqyerit në të
cilën personi bie shumë në
peshë sepse e kufizon të
ngrënit. Ky problem vihet re
më dendur te gratë e reja dhe
vajzat adoleshente se sa te
meshkujt.
Bulimia është një çregullim psikologjik i
të ngrënit, që karakterizohet me intervale
të të ngrënit të pakontrolluar të
përcjellur me metoda joedukative për
kontrollim të peshës (të vjellur).
Brengosja e tepruar për formën dhe
peshën janë po ashtu karakteristika të
bulimisë.
Obeziteti konsiderohet një situatë
jonormale, ku ka depozitim të
tepërt të yndyrës në trup. Kjo
ndodh nga marrja e tepërt e
ushqimit, d.m.th e energjisë së
tepërt.
Diabeti është një sëmundje që
karakterizohet nga nivel i lartë
glukoze( ose sheqeri) në gjak. Ky
nivel i lartë glukoze është i
shkaktuar nga paaftësia e
organizmit për të përdorur
insulinën e vet për të tretur
sheqerin.
Hipertensioni ose shtypja e
lartë e gjakut është një
sëmundje në të cilën shtypja
e gjakut ka nivele të larta dhe
permanente mbi arterjet.
Kanceri është një term i përgjithshëm që përdoret
për një grup me më tepër se 100 sëmundje të
cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit.
Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori
dhe neoplazma.
Tumoret zakonisht klasifikohen në këto grupe :
1. BENINJE
2. MALINJE
Nr. Punuan
1 Sindi Haka_Kryetare
2 Gerta Shehi
3 Xhesilda Shehi
4 Gelsida Rama
5 Xhesika Shera
6 Reidi Muka
7 Enkeled Muça
8 Mario Jaupaj
9 Doris Durishti
Lënda: Qytetari
Klasa: 11 E
Viti shkollor : 2014-2015
Shkolla e mesme e
përgjithshme:
“ Isa Adem Boletini”
Vorë/Tiranë/Shqipëri
Pranoi: Florida
Kequshqyerja dhe semundjet

Contenu connexe

Tendances

roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburFialdoMema
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesXhuliana Haxhiu
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleMatilda Gremi
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemDarla Evangjeli
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri romina balla
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME gregorjupa
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeXhuLia Muca
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeRiku Verri
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë Esmer Alda
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheKlarisa Klara
 

Tendances (20)

energjia
energjia energjia
energjia
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
shkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humburshkrimtaret e brezit te humbur
shkrimtaret e brezit te humbur
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Historia e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikesHistoria e zhvillimit te matematikes
Historia e zhvillimit te matematikes
 
Projekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globaleProjekt ngrohja globale
Projekt ngrohja globale
 
Plan biznesi
Plan biznesiPlan biznesi
Plan biznesi
 
Metalet
MetaletMetalet
Metalet
 
Te ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshemTe ushqyerit shendetshem
Te ushqyerit shendetshem
 
PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri PROJEKT tema:hekuri
PROJEKT tema:hekuri
 
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
RENDESIA E PERBERJEVE ORGANIKE NE JETEN E PERDITSHME
 
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e MjedisitPROJEKT-Ndotja e Mjedisit
PROJEKT-Ndotja e Mjedisit
 
Yndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernatYndyrat dhe sheqernat
Yndyrat dhe sheqernat
 
Sëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetikeSëmundjet gjenetike
Sëmundjet gjenetike
 
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshmeDieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
Dieta e balancuar - një jetë e shëndetshme
 
Elementët kimikë
Elementët kimikë Elementët kimikë
Elementët kimikë
 
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendosheNje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
Nje ushqyerje e mire per nje trup dhe mendje te shendoshe
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 

Similaire à Kequshqyerja dhe semundjet

Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeErvis Duti
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraErvis Cara
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Egla Mërzheku
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetiArens Rapushi
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Merkur Sinani
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.An An
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeMario Peleshka
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliirena kotobelli
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Xhoana Pepa
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeExhitah Vasija
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE Universiteti Politeknik Tirane
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimoreXhuLia Muca
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiakoralda
 

Similaire à Kequshqyerja dhe semundjet (20)

Ushqyerja
Ushqyerja Ushqyerja
Ushqyerja
 
Ushqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshmeUshqyerja e shendetshme
Ushqyerja e shendetshme
 
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis CaraProjekt Biologji XIb Ervis Cara
Projekt Biologji XIb Ervis Cara
 
Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!Te ushqehemi dhe jo te hame!
Te ushqehemi dhe jo te hame!
 
biologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendetibiologjia dhe shendeti
biologjia dhe shendeti
 
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
Teushqyeriteshendetshemdhendikiminesjelljettona 120916144334-phpapp01
 
Piramida Ushqimore
Piramida UshqimorePiramida Ushqimore
Piramida Ushqimore
 
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
Te ushqyerit e shendetshem dhe ndikimi ne sjelljet tona.
 
Te ushqyerit
Te ushqyeritTe ushqyerit
Te ushqyerit
 
Një jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshmeNjë jetë e shëndetshme
Një jetë e shëndetshme
 
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelliRoli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
Roli i elementeve kimike ne ushqime byirenakotobelli
 
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
Veprimtari praktike qytetari (te ushqyerit)
 
Projekt biologji
Projekt biologjiProjekt biologji
Projekt biologji
 
Ushqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshmeUshqyerja e shëndetshme
Ushqyerja e shëndetshme
 
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
NJE USHQYERJE E MIRE PER NJE TRUP E MENDJE TE SHENDOSHE
 
Crregullimet ushqimore
Crregullimet ushqimoreCrregullimet ushqimore
Crregullimet ushqimore
 
Dietologji
DietologjiDietologji
Dietologji
 
Piramida ushqimore
Piramida ushqimorePiramida ushqimore
Piramida ushqimore
 
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksiacrregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
crregullimet ne te ngrene, bulimia, obeziteti dhe anoreksia
 
Food
FoodFood
Food
 

Kequshqyerja dhe semundjet

 • 1.
 • 2.
 • 3.
 • 4. Ushqimi është marrja e energjisë dhe vitaminave nga produktet e ndryshme natyrore dhe industriale në trupin e njeriut.
 • 5. Burim për zhvillim fizik Bazë për shëndetin Sistem imunitar i sigurtë Më pak sëmundje Bazë për rritjen Ushqimi
 • 6. Lëndët ushqyese 1 Proteina 2 Vitamina 3 Minerale 4 Sheqerna 5 Yndyrna 6 uji Grupet ushqimore 1 Perime dhe fruta 2 Drithëra 3 Qumështi dhe nënproduktet e tij 4 Mishi dhe nënproduktet e tij
 • 7.
 • 8. Ushqyerje e mirë është kur hamë çdo ditë sasinë dhe llojin e ushqimit që është i nevojshëm për ne. Ushqyerja e mirë bën që të kemi sistem imunitar më të sigurtë, më pak sëmundje dhe shëndet më të mirë.
 • 9. Ushqyerja e shëndetshme përcakton sasinë dhe llojin e ushqimit për të cilin ka nevojë çdo individ, si edhe plotëson nevojat kalorike të individit në varësi të moshës, gjinisë dhe aktivitetit fizik që kryen.
 • 10. Kequshqyerja ndodh kur trupi nuk merr sasinë e nevojshme të energjisë (kalorive), proteinave, karbohidrateve, yndyrnave, vitaminave, mineraleve dhe lëndëve të tjera të nevojshme për të mbajtur të shëndetshëm organizmin dhe për funksionimin e mirë të tij.
 • 11.
 • 12. •Të hash vetëm perime dhe fruta •Të hash vetëm një vakt në ditë •Të shmangësh mishin •Të marrësh zëvendësues për ushqimin •Të shmangësh mëngjesin •Të numërosh kaloritë dhe sasinë e yndyrës në mënyrë obsesive •Të hash vetëm 3 vakte në sasi të mëdha •Të hash shumë shpejt •Të hash ndërsa bën diçka tjetër •Të mos pish ujë aq sa duhet •Të hash për të shmangur stresin, ankthin ose zemërimin •Të mos hash sa duhet perime dhe fruta
 • 14.
 • 15.
 • 17.
 • 19. 1 Anoreksia 2 Bulimia 3 Obeziteti 4 Diabeti 5 Hipertensioni 6 Kanceri i mëlçisë 7 Kanceri i tëmthit 8 Kanceri i zorrës 9 Kanceri i prostatës 10 Kanceri i qafës së mitrës
 • 20.
 • 21. Anoreksia nervore është një çrregullim i të ushqyerit në të cilën personi bie shumë në peshë sepse e kufizon të ngrënit. Ky problem vihet re më dendur te gratë e reja dhe vajzat adoleshente se sa te meshkujt.
 • 22.
 • 23.
 • 24.
 • 25. Bulimia është një çregullim psikologjik i të ngrënit, që karakterizohet me intervale të të ngrënit të pakontrolluar të përcjellur me metoda joedukative për kontrollim të peshës (të vjellur). Brengosja e tepruar për formën dhe peshën janë po ashtu karakteristika të bulimisë.
 • 26.
 • 27.
 • 28.
 • 29. Obeziteti konsiderohet një situatë jonormale, ku ka depozitim të tepërt të yndyrës në trup. Kjo ndodh nga marrja e tepërt e ushqimit, d.m.th e energjisë së tepërt.
 • 30.
 • 31.
 • 32.
 • 33. Diabeti është një sëmundje që karakterizohet nga nivel i lartë glukoze( ose sheqeri) në gjak. Ky nivel i lartë glukoze është i shkaktuar nga paaftësia e organizmit për të përdorur insulinën e vet për të tretur sheqerin.
 • 34.
 • 35.
 • 36.
 • 37. Hipertensioni ose shtypja e lartë e gjakut është një sëmundje në të cilën shtypja e gjakut ka nivele të larta dhe permanente mbi arterjet.
 • 38.
 • 39.
 • 40.
 • 41. Kanceri është një term i përgjithshëm që përdoret për një grup me më tepër se 100 sëmundje të cilat mund të prekin çdo pjesë të organizmit. Terma të tjerë sinonime që përdoren janë tumori dhe neoplazma. Tumoret zakonisht klasifikohen në këto grupe : 1. BENINJE 2. MALINJE
 • 42.
 • 43.
 • 44.
 • 45.
 • 46.
 • 47.
 • 48.
 • 49. Nr. Punuan 1 Sindi Haka_Kryetare 2 Gerta Shehi 3 Xhesilda Shehi 4 Gelsida Rama 5 Xhesika Shera 6 Reidi Muka 7 Enkeled Muça 8 Mario Jaupaj 9 Doris Durishti Lënda: Qytetari Klasa: 11 E Viti shkollor : 2014-2015 Shkolla e mesme e përgjithshme: “ Isa Adem Boletini” Vorë/Tiranë/Shqipëri Pranoi: Florida