Ce diaporama a bien été signalé.
Le téléchargement de votre SlideShare est en cours. ×

Simetria qendrore

Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Publicité
Prochain SlideShare
Peremri vetor
Peremri vetor
Chargement dans…3
×

Consultez-les par la suite

1 sur 11 Publicité

Plus De Contenu Connexe

Diaporamas pour vous (20)

Publicité

Simetria qendrore

 1. 1. E dim se pikat që shtrihen në drejtëzën e njëjtë janë kolineare. . . . A B C D . Cilat prej pikave A,B,C dhe D janë pika kolineare. Pra pikat A,B dhe C janë kolineare
 2. 2. SIMETRIA QENDRORE
 3. 3. Shembulli 1: Janë dhënë dy pika A dhe O në rrafsh . Puno sipas veprimeve që vëren. A1 A O Pikat A,O dhe A1 shtrihen në drejtëzën e njëjtë.Kemi AO=OA1 Pika A1 është simetrike(pasqyrë) e pikës A në lidhje me pikën O. Vlen dhe e kundërta(?). Pikat A dhe A1 janë pika simetrike në lidhje me pikën O. Pika O quhet qendra e simetrisë Ky shoqërim është një pasqyrim e cila quhet simetria qendrore me qendër O. Simetria qendrore është dhënë nëse dihet qendra e saj.
 4. 4. Vizato segmentin MN=6cm,pastaj cakto mesin e tij. 0 1 532 64 M • • N • O Vërejmë se MO=ON,pra pikat M dhe N janë simetrike në lidhje me pikën O. Pikat M,O dhe N shtrihen në drejtëzën e njëjtë. Simetria qëndrore mund të jepet edhe me dy pika reciprokisht simetrike.
 5. 5. Shembulli 2.: Vizato segment AB,zgjedh një pikë O që nuk shtrihet në segmentin AB.Cakto pasqyrën A1B1 të segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. a) B1 A B S A1 Segmenti A1B1 është pasqyra e segmentit AB gjatë simetrisë me qendër O. Gjatë simetrisë qendrore segmenti pasqyra e segmentit është e barabartë me segmentin e dhënë.
 6. 6. 3. Cilat figura janë simetrike qendrore?      1. 2. 3. 4. 5. 6. Hëmmmm! 
 7. 7. Nëse ekziston pikë O në rrafsh që figura pasqyrohet në vetvete gjatë simetrisë qendrore me qendër në pikën O,atëherë thuhet se ajo figurë është simetrike qendrore ku pika O është qendër e simetrisë.
 8. 8. C A B S B' C' A' Shembulli 4.Cakto simetrinë qendrore të trekëndëshit ABC. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.
 9. 9. a) r rS O S' b) S O S' k k’ k k’ Shembulli 5.Cakto simetrin qendrore të vijës rrethore. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.
 10. 10. N M LK S M' L' N' K' Shembulli 6.Cakto simetrin qendrore të katërkëndëshit ABCD. Zgjidhje: Vepro sipas animimeve.
 11. 11. Ysni Ismaili VII-5 Manastir

×